Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 9. 09:55

Ha lehetősége van Magyarországnak a szereplésre, hát tegye. De mind a minőséggel, mind pedig a mennyiséggel bajom van.

„Szerencsétlen egybeesés, hogy miközben a CNN-nyilatkozatot felkapta a honi sajtó, a brit The Economist az Orbán-kormány két évét értékelő cikkében a régiós összehasonlításban a legrosszabb teljesítménnyel bíró uniós tagállamnak titulálta Magyarországot. Eközben a forint árfolyama – igaz, jórészt külső okokból – újból gyengélkedésnek indult, a piaci elemzők pedig szétszedték a KSH negyedéves gazdasági növekedésről, pontosabban: éves alapon durván másfél százalékos visszaesésről szóló első negyedéves adatsorát.

És igazából ez az intő jel. Lényegében ugyanis a gazdaság minden szegmense megszenvedte a 2012-es év első hónapjait. Az eddig viszonylag jól teljesítő ipar veszített a lendületéből – dacára annak, hogy a fetisizált kecskeméti Mercedes-gyár beindult –, az építőipar évek óta krízisben van, a vállalati beruházások folyamatosan esnek. Lefagyott a banki hitelezés, és a lassan sztenderdnek minősülő válság- és különadók miatt cseppet sem vagyunk ínyére a befektetőknek. Sajnos a háztartások fogyasztása tovább mérséklődik, az állami és önkormányzati szektorban pedig a megszorítások nullázzák le a „központi” megrendeléseket. Magas az infláció, az áfaemelés és a reálbércsökkenés pedig a szolgáltatóipart küldheti a padlóra. Nem pusztán a másfél százalékos visszaesést jelző adat a problémás, hanem annak szerkezete is: egyre erősödik a feltételezés, hogy a gazdaság nem állt meg a lejtőn, és a második negyedéves szám is mínuszos előjelű lehet.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/37427


Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Kedves wartog! A Magyar Hírlap korántsem nevezhető liberális tulajdonúnak, Szajlainak pedig igaza van. Matolcsynak nem kellene összevissza beszélnie, inkább növekedést serkentő intézkedéseken törné a fejét!


Amikor az egész világ nagy bajban van (benne: az EU különösen), akkor azokat, akik felismerik a problémát és próbálnak megoldást is találni, össztűz alá veszik az ostobák. (Szajlai nyugodtan átigazolhatna a Népszavába vagy a Népszabadságba.)
Azok, aki OV megbuktatására játszanak, a tűzzel játszanak. Ha (a nem tudni kik által pénzelt) szélsőségek jutnak kormányhoz, akkor megnézhetik magukat a rettegők.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó