Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. június 9. 09:55

Ha lehetősége van Magyarországnak a szereplésre, hát tegye. De mind a minőséggel, mind pedig a mennyiséggel bajom van.

„Szerencsétlen egybeesés, hogy miközben a CNN-nyilatkozatot felkapta a honi sajtó, a brit The Economist az Orbán-kormány két évét értékelő cikkében a régiós összehasonlításban a legrosszabb teljesítménnyel bíró uniós tagállamnak titulálta Magyarországot. Eközben a forint árfolyama – igaz, jórészt külső okokból – újból gyengélkedésnek indult, a piaci elemzők pedig szétszedték a KSH negyedéves gazdasági növekedésről, pontosabban: éves alapon durván másfél százalékos visszaesésről szóló első negyedéves adatsorát.

És igazából ez az intő jel. Lényegében ugyanis a gazdaság minden szegmense megszenvedte a 2012-es év első hónapjait. Az eddig viszonylag jól teljesítő ipar veszített a lendületéből – dacára annak, hogy a fetisizált kecskeméti Mercedes-gyár beindult –, az építőipar évek óta krízisben van, a vállalati beruházások folyamatosan esnek. Lefagyott a banki hitelezés, és a lassan sztenderdnek minősülő válság- és különadók miatt cseppet sem vagyunk ínyére a befektetőknek. Sajnos a háztartások fogyasztása tovább mérséklődik, az állami és önkormányzati szektorban pedig a megszorítások nullázzák le a „központi” megrendeléseket. Magas az infláció, az áfaemelés és a reálbércsökkenés pedig a szolgáltatóipart küldheti a padlóra. Nem pusztán a másfél százalékos visszaesést jelző adat a problémás, hanem annak szerkezete is: egyre erősödik a feltételezés, hogy a gazdaság nem állt meg a lejtőn, és a második negyedéves szám is mínuszos előjelű lehet.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/37427


58 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Kedves wartog! A Magyar Hírlap korántsem nevezhető liberális tulajdonúnak, Szajlainak pedig igaza van. Matolcsynak nem kellene összevissza beszélnie, inkább növekedést serkentő intézkedéseken törné a fejét!


Először is: a Magyar Hírlapot liberálisnak nevezni "enyhe" túlzás (jóneveltségem tiltja a meredekebb minősítést). A nevezett országokban csak pénzügyi, és nem gazdasági válság van


Gyurcsány idejében nem foglalkoztak valünk ennyit. Símán adták a kölcsönöket, a nagy szakértőket nem érdekelte az egyre nagyobb eladósodás, nem mondták, hogy meg kéne állni a veszélyes úton. Az EU nagyon okos emberei, Almunia biztossal együtt elnézőek voltak.

Most pedig, amikor a kormány a rá hagyott gondok megoldásával küzd, érdekes módon minden külső szemlélő nagyon okos lett, és egyből tudja, hogy mit nem kéne tenni ebben a helyzetben. És egyből betartanak, mert nem érdekük, hogy az ország lerázza magáról az adósságot. Ráadásul úgy, hogy a kormány is a helyén marad.

Válaszok:
dr.Kvasztics Fedor | 2012. június 9. 10:21

Rövidebben úgy mondanám, hogy az eladósodáshoz vezető út ellen nem volt kifogásuk, az adósságból kiveztető utat viszon széltében-hosszában kritizálják. Elvárják azt, hogy higgyük el, nem azért, mert az egyik úton az MSZP kormányzott, a másik úton meg a Fidesz.

Válaszok:
realista | 2012. június 10. 22:15

Igen. Felesleges volt teljesen a pénzügyi szabadságharc. A MNB nélkül nincs pénzpolitika. Gyakorlatilag az eurót ezzel már bevezették Magyarországon, annak minden hátrányával és előnyei nélkül.


Az a szép tőletek, hogy a problémák eredetéről sem akkor, sem most nem vesztek tudomást. A problémák megoldása, az ország sorsa sem érdekel, csak tűnjön már el az Orbán, jöjjön már az MSZP, hogy a pénvilághoz dörgölődzve, hátsó lábukra állva, nekik engedelmesen pitizve az akkor vélhetően javuló forint árfolyama, a hirtelen megszűnő kritikák mellett bizonyíthassák "szakértelmüket". Aminek egyetlen látható eredménye a jelenlegi, érdekes módon 2011-2014-es visszafizetésre vállalt adósságállomány.

Válaszok:
marko11 | 2012. június 9. 10:49

Kíváncsi vagyok mikor tüntetik el (racionalizálják) Szajlai Csabát a Magyar Hírlapnál. Pedig Simicska nevét ő sem ejtette még ki.

Válaszok:
celkereszt | 2012. június 9. 10:45

Nem fogják. Szélesnek két arca van: az egyik Bayer, a másik Szajlai. Az egyik a lelkiismerete, a másik az érdeke.

Válaszok:
Carlos> | 2012. június 9. 10:53
kálmi | 2012. június 9. 14:42

Ez a cikk, nem cikk, csak a tények felsorolása.


Amikor az egész világ nagy bajban van (benne: az EU különösen), akkor azokat, akik felismerik a problémát és próbálnak megoldást is találni, össztűz alá veszik az ostobák. (Szajlai nyugodtan átigazolhatna a Népszavába vagy a Népszabadságba.)
Azok, aki OV megbuktatására játszanak, a tűzzel játszanak. Ha (a nem tudni kik által pénzelt) szélsőségek jutnak kormányhoz, akkor megnézhetik magukat a rettegők.

Válaszok:
Carlos> | 2012. június 9. 11:03

ugyan ki engedhet meg magának olyan luxust orbánisztánban, hogy "lelkiismerete" legyen?

Ángyán bepróbálkozott, látjuk a kommunizmus történetéből ismert metódust.


1. Az EU sokkal jobban ismeri a saját problémáit, mint a magyarok akár az EU-ét, akár a sajátjukat.

2. A magyar jobboldal nem megoldást keres az Eu problémáira (hiszen a sajátjait is csak tovább rontani képes) , hanem démonizálja, majd ürügyként és kifogásként használja saját eszetlen ámokfutásához, hatalomszerző rombolásához.

3. Nem bújhatsz el folyton a széljobb mögé. Tanulj meg felelősséget vállalni magadért!


De hiszen maga a JobbKéz mondta bele a világba ékes angolsággal "the crisis over".Most akkor kinek higyjünk?Neki vagy neked?


Szerencsétlen egybeesés, Szajlai? A most "felkapott" CNN nyilatkozatot több, mint egy hónapja adta Matolcsy. Nem érdekes, hogy most közölték?


"És mikor lesz független szabad média Magyarországon?"

Ha média különféle színterei, és a média képviselőit tömörítő szervezetek is a "megtisztulás" útjára lépnek.


"Itt az ideje kimondani az igaszsagot, ha a jobberek meg mindig tundermeseket latnak: Viktor elkurta !"

Nem, nem ő egyedül, aki így gondolkodik, abból lesz az "ellenséggyártó".


Hű, ez nagyon jó összefoglalás. Ha Facebookon lennénk, most ezt megosztanám.

"Minden nagy világtörténelmi tény és személy kétszer kerül színre,... egyszer mint tragédia, másszor mint bohózat. ... Miért halad így a történelem? Hogy az emberiség derűsen váljék meg a múltjától."


"a kormánynak megállapodásra kell jutnia a nemzetközi hitelezőivel is."

Ennyi támogató írás után lassan csinálhatnának valami jó kis helyet Szajlainak a "nemzetközi hitelezők".


Számomra felfoghatatlan, hogy ma, amikor óránként bizonyosodik be, hogy az IMF kölcsönök, és az eurózónába tartozás életveszélyt jelent az országok számára, (legalábbis az eladósodott országok számára) ezt a két függést propagáni, és ócsárolni a kormánytazért, hogy nem teszi fel a két kezét, és engedi tovább a szabadrablást felér egy hazaárulással.

A gondolkodni képes hozzászólókat pedig azért nem értem, mert eddig is vettük fel a kölcsönöket nayakra főre,ebből egy vékony réteg sokszoros milliárdos lett, az adósság kifizetése miatti nyomor pedig a 80% számára a mindennapokat teszi élhetetlenné. És most még arra buzdítanak, hogy ezt spékeljük meg további kölcsönnel, és az összeomlás előtt álló eurózonába igyekezzünk?Feladva minden, a legcsekélyebb önállóságot is? Megáll az ész!
David Cameron legalább a pofájukba vágta, hogy országa nem kér belőlük, sem az euróból, sem a nemzetállamiság feladását követelő vircsaftjukból.

Válaszok:
brabant89 | 2012. június 9. 13:05

Kétszer is végignéztem a "riportot". Így kell ezt csinálni! Sajnos néha alig tudta leplezni a vigyorgását Matolcsy. A "riporter" enyhén indulatos volt. :-))
Tündérmese? Hát persze! 2013-as költségvetés?
Itt van, nesztek tessék! Mégvalamit?
A riporter úr is tudja - szakember - őszrel mi várható! Mert az IMF hitelt azért kell felvenni, hogy betegyék az MNB-be. Több pénzt akarnak átmosni rajta. Egyedül az MNB-ben pozitív a kamat.
Kényes hely. A rendszer része!
Ezért kell függetlennek lennie az országtól.
Csak a neve kell!!
4500 milliárd eurót tettek be az europai államok a bankrendszerbe, és ugyanennyi $-t az USA.
A semmiért!!!
Az MTV-n csak pampogott Róna és Berzeviczi. Nem válaszoltak érdemben. Az EU felbomlásáról vizionáltak. Miért?
Ha igaz amit állítanak, nem mindegy mit mond Matolcsy?!


"az adósság kifizetése miatti nyomor pedig a 80% számára a mindennapokat teszi élhetetlenné. És most még arra buzdítanak, hogy ezt spékeljük meg további kölcsönnel"

Hozzászólásod eléggé sommás - ami a téves szinonimája :) - de azért fő gondolatmenetedre reagálnék.

Az adósság kifizetése jelenleg az Államadósságkezelő központ által kibocsátott kötvényekre befolyt összegekből történik.
Jelenleg ezekre a kötvényekre a magyar állam igen magas kamatokat fizet. Továbbá magas a magyar államadósság CDS felára is.

Még egyszer. Jelenleg is veszünk fel kölcsönöket - mert a kötvénykibocsátás ezt jelenti - az IMF megállapodás alapján az IMF-nek kisebb kamatot kellene fizetni, illetve a kötvényeket is alacsonyabb hozammal lehetne kibocsátani.

Válaszok:
kálmi | 2012. június 9. 13:54

Kösz ez világos, de annak, hogy az imf hitelt adjon " alacsony kamatra", az az ára, hogy a politikai satun még kettőt szoríthassanak, kvázi az MNB vezetésének totális átengedése. És ha ez megtörténik, akkor elmondhatjuk, az utolsó oltsa le a villanyt.

Válaszok:
brabant89 | 2012. június 9. 14:46
realista | 2012. június 10. 22:30

"annak, hogy az imf hitelt adjon " alacsony kamatra", az az ára, hogy a politikai satun még kettőt szoríthassanak, kvázi az MNB vezetésének totális átengedése"

Na jó, nézzük. Magyarország a közelmúltban kötött hitelkeretről szóló megállapodást az IMF-fel, Gyurcsány alatt 2008-ban.
Ennek mi volt a politikai feltétele?

"A költségvetési felelősségről szóló törvény – és benne a Költségvetési Tanács létrehozása – része volt a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közt 2008 őszén, a 2008–2009-es gazdasági világválság kirobbanása után kötött megállapodásnak. Az IMF vállalta, hogy a Világbankkal és az Európai Unióval együtt összesen 25,1 milliárd dolláros hitelkeretet bocsát Magyarország rendelkezésére, hogy ezzel eloszlassák az ország rövidtávú külső fizetőképessége miatt jelentkező befektetői aggodalmakat. Magyarország cserébe azt vállalta, hogy tovább csökkenti az államháztartás hiányát, illetve a költségvetési fegyelmet erősítő jogszabályokat vezet be. (Wikipédia)"

Szerintem félelmed teljesen alaptalan, a nemzetközi pénztőkével szembeni ellenérzésed következménye.


Tudod, a tűzoltózenekar miért nem játszik a Lánchídon?

A dollár nem vesz fel külföldi hiteleket.


"Szerintem félelmed teljesen alaptalan, a nemzetközi pénztőkével szembeni ellenérzésed következménye."

Ha csak úgy nem!

Tényleg, ha jobban beléegondolok nem is értem mitől van bennem ez az ellenérzés?!

Talán azért mert végig éltem felnőtt fejjel Mo.-on az elmúlt 22 évet? Még az is lehet.


A tökeidet kéne megszrítani, tetű!


Azért, mert a Lánchíd nem hangszer.

A dollárt azért nem minősítik le, mert a dollár nem hitelfelvevő állam, sem pedig bank.

(Egyesült Államokat akartál írni, ugye? Ha választ vársz egy kérdésre, tedd fel úgy, hogy ne kelljen találgatni, mit akarsz kérdezni.)


"az adósságból kiveztető utat viszon széltében-hosszában kritizálják".
Talán éppen azért, mert ez az út nem vezet ki az adósságból, márpedig a kölcsönadó vissza szeretné kapni a pénzét!


Az IMF-nek nem az az érdeke, hogy tönkremenjen a gazdaság, mert akkor nem látja viszont a hitelt. Ezért várja el a garantált növekedést, de azt nem írja elő hogy hogyan. Ha viszont látja, hogy rossz irányba megy a gazdaság, azt nyilván nem fogadja el.


Az látszik, hogy komoly gazdasági növekedés nélkül teljesen esélytelen. Viszont a megszorításokból nem lesz gazdasági növekedés - ez így a 22-es csapdája.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó