Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 29. 07:28

A Nyirő József újratemetése kapcsán kiváltott országos hisztéria pontosan jelzi a román hatalom és társadalom állapotát: húsz évvel a rendszerváltás után is elég egy szikra, hogy majdnem minden visszazuhanjon a múltba.

„A Székelyföldön az elmúlt napokban azt tapasztaltam, visszatért a nyolcvanas évek Romániája. A megfélemlített vagy megzsarolt emberek és a kollaboránsok világa, ahol a titkosszolgálat emberei döntik el azt is, hogy ki lehet-e ásni egy szabályosan megváltott sírt, avagy sem. Nyirő József sírját nem lehetett, ráadásul a prefektus is megtámadta a talán szándékosan, talán véletlenül hibásan kiállított temetkezési engedélyt, így a szervezők nem tehettek mást, mint újratemetés helyett ökumenikus áhítatot szerveztek a székely apostolra emlékezve. Ez különben méltóságteljesen lezajlott, számtalan rendőr és sportos testalkatú bőrkabátos civil óvó tekintetétől kísérve.

Az újratemetés kapcsán kiváltott országos hisztéria pontosan jelzi a román hatalom és társadalom állapotát: húsz évvel a rendszerváltás után is elég egy szikra, hogy majdnem minden visszazuhanjon a múltba. Csak azért mondom, hogy majdnem minden, mert nem vertek meg a rendőrök – egy ilyen akció miatt a nyolcvanas években valószínűleg agyonütöttek volna. Vasárnap este egy román televízió bekapcsolt az élő műsorába, ahol öten habzó szájjal gond nélkül lefasisztáztak engem is, azt állítva, hogy provokáltam a román hatóságokat. Arra a válaszra nem voltak kíváncsiak, hogy szerintem az a provokáció, ha a hatóságok pünkösdkor hamvak után vadásznak, telefonokat hallgatnak le és autókat kutatnak át az emberek szabad mozgásáról szóló Európában. És persze említhetnék sok minden mást is: a Ponta-kormány az elmúlt két hétben egységnyi idő alatt több magyarellenes intézkedést hozott, mint amennyit a legsötétebb Ceausescu-időkben hoztak.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/37012


61 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Mindenképpen szép teljesítmény volt megugratni a a román terrorelhárítókat :)

Szépen csőbe húzta őket.

Határozott lájk


Azért szomorú,hogy semmi, de semmi nem változott az Eu- tagsággal.

Nem mintha sokat vártam volna....

Válaszok:
Vhailor | 2012. május 29. 07:44

Egyáltalán hiba volt várni valamit.


"És persze említhetnék sok minden mást is: a Ponta-kormány az elmúlt két hétben egységnyi idő alatt több magyarellenes intézkedést hozott, mint amennyit a legsötétebb Ceausescu-időkben hoztak."

és ez ellen egyetlen "nemzeti" érzelmű magyar "hivatalosság" nem emelte fel a hangját?

Vagy azért nem, mert már (megint) ennyire "feszült" a helyzet a (volt) Közép-Kelet-Európában?


És a magyar hatalom és társadalom állapotát mi jelzi, kedves Lukács Csaba?!

Ha nem kellene éjt nappá téve szítanotok a nacionalizmus tüzét, provokálnotok a román hatóságokat, cirkuszt csinálnotok a csíksomlyói búcsúból a választási kampány kellős közepén, veszítenétek a szavazóitokat, nem? Mert a nagynemzetieskedésen kívül már nem nagyon tudtok semmit sem felmutatni.

Válaszok:
Antigoné | 2012. május 29. 08:10

Cirkuszt maga meg a románok (meg Szanyi kapitány)csinálnak abból, hogy egy nemzetéért élt rég holt írót kívánsága szerint szülőföldjén akartak eltemetni.
Milyen ember az ilyen, aki a valóban nacionalista románok oldalán áll egy ilyen ügyben?
Inkább nem írok jelzőt, mert szépet nem tudnék. Szégyellje magát.

Válaszok:
kesztió | 2012. május 29. 08:20

Kedves Antigoné, ne csináljunk már hülyét magunkból.

Írtam én valahol, hogy nem kell Nyírőt a szülőföldjén újratemetni?! Ez a tisztesség mindenkit megillet, akár a náci hatalommal kokettált anno, akár a kommunistákkal. Pont.

Nekem az a bajom, hogy MOST és ÍGY temették el, hogy a lehető legnagyobb provokáció és cirkusz pattanjon ki a dologból.

Mert tudjuk, honnan fúj a büdös, ugye. A Fidesznek kiváló ürügy volt az újratemetés, hogy egy kicsit befolyásolja a romániai választási kampányt – egy kis újratemetési heccel helyzetbe hozva az RMDSZ riválisát, és mintegy rámutatva arra, hogy megint milyen disznók a román hatóságok. Ráadásul éppen a csíksomlyói búcsú alatt, ugye, micsoda véletlen. Hát sikerült neki, mint mondjak.

Mi a fészkes fenéért nem lehetett volna a választások (és a búcsú után) megadni családi vagy szűk körben a végtisztességet – esetleg az életművét ismerő/értékelő kritikusok méltatása közepette – egy ellentmondásos poitiikai személyiségnek, de ugyanakkor jelentős írónak? Túlságosan nagy tamtam és provokáció nélkül. Mi a hóhérért kell már egy újratemetésből is politikia tőkét kovácsolni?!

Na, erre szeretnék választ, kedves Antigoné.

Válaszok:
Vhailor | 2012. május 29. 08:28
Antigoné | 2012. május 29. 08:56

Nagyjából egyet is értek azzal amit írsz, de azért ismerd el, hogy van valami komikus abban, amikor a román terrorelhárítósok egy üres urna miatt csinálnak ekkora cirkuszt :)

BTW - tulajdonképpen mi is a baj Nyírővel? Csak az hogy tagja volt a nyilas parlamentnek? Ennyi?

Válaszok:
kesztió | 2012. május 29. 08:40

Egy jó kis idiotizmusért egyik félnek sem kellett a szomszédba mennie. Én sem tudtam, hogy röhögjek-e vagy sírjak az üres urnás sztori kapcsán.

De tudod mit, inkább röhögök.

Nyírővel amúgy jóval több baj volt, mint az, hogy tagja volt a nyilas parlamentnek. Konkrét, közvetlen felelősséget most természetesen nehéz rajta számon kérni (főleg 60-70 év távlatából), de mint közéleti személyiség, ismert, ünnepelt író, igenis latba vetette az összes tekintélyét, hogy legitimálja a náci propagandát. És ez biza számított és nem keveset.

Válaszok:
buckafej | 2012. május 29. 08:46
Vhailor | 2012. május 29. 09:12

"de mint közéleti személyiség, ismert, ünnepelt író, igenis latba vetette az összes tekintélyét, hogy legitimálja a náci propagandát."

Valami konkrétumot, ha kérhetnék...


Szívesen válaszolok: ismereteim szerint éppen a csíksomlyúi búcsú idejére időzítették az újratemetést mintegy szimbolikus aktusként(Nyírő eredetileg felszentelt pap volt).
Csíksomlyón minden évben(!) rendeznek búcsújárást és zarándoklatot, tekintet nélkül arra, hogy vannak-e bármilyen választások Romániában, vagy sem.
Persze, lehett volna másképp időzíteni, de miért mi menjünk mindig elébe mások kénye-kedvének, jobbak úgysem leszünk, csak még le is néznek.(Emlékezzen a Bajnai-Fico tárgyalások gépfegyveres bevonulására). Üdv

Válaszok:
Ricochet | 2012. május 29. 10:46

jav. csíksomlyói


Drága barátom! Olvasott tőle valamit?


Nézd, számomra, mint felvidéki számára ez a "Na és?" kategóriába tartozik. Szerintem csak ti baloldaliak csináltok ebből ügyet. Hogy miért? Mert van mivel összehasonlítanom ezt a helyzetet.

Lássuk a szlovákokat, a szlovák nácikat és a szlovák kommunistákat.

Ott van Milo Urban - a náci Szlovák propagandagépezetben magas pozíciókban dolgozott mint az állampárt hivatalos lapjának a főszerkesztője. A háború után tudod milyen büntetést kapott a szlovák kommunista népbíróságtól? Hivatalosan "megrótták" - ennyi.

Mit csináltak Tido J. Gašparral, aki ugyanennek az államnak a propagandahivatalát vezette? 13 év börtönt, aztán 68 után nem hivatalosan rehabilitálták, a rendszerváltás után a műve már a nemzeti alaptanterv része, én is tanultam róla.

De a sort folytathatni lehetne az árjásító (Steiner néni antikváriumát, hogy konkrétak legyünk) és magyarellenes Ľudo Ondrejovval, aki a szociban is nagyra vitte, vagy Jozef Cíger Hronskýval, akit a háború után rehabilitáltak, és a XX. század egyik legkiemelkedőbb szlovák prózaírónak tartanak. Esetleg még megemlíthető Ján Smreket, aki sok szlovák kulturális személyiséghez hasonlóan aláírta a tátralomnici nyilatkozatot, amiben a szlovák társadalom nemzetiszocialista alapokon való átszervezését követelte. A szociban nem hogy megtorlás nem érte, hanem az új rezsim egyik legünnepeltebb költőjévé avanzsálták.


Nos ehhez ennyit. Nekem az utódállamok álszent "fasisztázásával" kapcsolatabna a gerenda és a szálka hasonlata ugrik eszembe. Csak az szomorú számomra, hogy a magyar baloldal nekik ebben aszisztál.

Válaszok:
kesztió | 2012. május 29. 09:27

Számomra, mint erdélyi számára az a visszatetsző, hogy tényleg nagy román írók/gondolkodók esetén (Eliade, Cioran, Goga, Blaga stb. – ezek MINDEGYIKE nagyobb kaliberű volt, mint Nyirő!) az erdélyi közbeszéd soha nem felejti el megjegyezni, hogy ezek valójában fasiszta/náci eszmékkel szimpatizáltak.

Most viszont, ha a sajátunkról van szó, ugye, akkor mindjárt csak az életmű számít, a politikai nézet magánügy. És a kettős mérce rosszallásából ne csináljunk már bal-jobb ügyet, kérlek, nem hiszem, hogy te különösebben rajonganál érte.

Ismétlem: én az újratemetés híve vagyok, ennyit mindenképp megérdemel Nyirő, még akkor is, ha tényleg háborús bűnös kategória (tudtommal amúgy nem az). De nem most és nem így.

Válaszok:
Vhailor | 2012. május 29. 10:10
gyaloghartur | 2012. május 29. 12:08

Ajánlom figyelmébe a "Havasok könyve" c. művét, vagy az írása nyomán készült Emberek a Hargitán c. filmet! Nem állítom, hogy Thomas Mann-kaliberű, de ízes nyelvezete és mély elkötelezettsége a székelység iránt vonzóvá teszi.
Hogy miért nem "fedezték fel " újra, nem tudom, talán Wass Albert "túlnőtte", kár érte, sokkal rosszabb írókat is dicsőítettek már.
Nem örülne a biodíszlet-státusznak.(Ha ugyan tényleg ezt a szerepet is szánták neki.)Üdv


Rendben, nyertél. Ha akkor most fölsorolok 20 hasonló ömlengést Rákosiról ünnepelt magyar íróktól, akkor rátérhetünk arra, hogy Nyírőt, a székely írót miért nem lehet kívánsága szerint Székelyföldön eltemetni?


Itt ilyesmire nincs szükség, mert itt magától értetődő, hogy ezek az alakok a nemzeti kulturális örökség szerves részei. De volt itt hazahozatal, újratemetés magas állami tisztségviselők részvételével (pl. Cíger esetében).

Az egyes kulturális személyiségek politikai pályafutása nem számít, a szlovákokaz az ilyen ügyekben az "Elsősorban szlovákok vagyunk, ami elválaszt bennünket, az csak másodrangú." felfogás jellemzi.

Bár csak mi is átvennénk ezt tőlük.


A románokat nem ismerem, lehet hogy az értelmiségi eliten belül van egy rész, amely tényleg ezt gondolja, de ahogy nekem erdélyi ismerőseim mondják, nagyon erősen képviselve van akár az eliten, akár a társadalmon belül a dáko-románizmus szellemi alapján álló sovinizmus/magyarellenesség.

Én csak a szlovák helyzetet ismerem behatóbban, itt tényleg csak egy pár értelmiségi van (mondjuk Kusý, Zajac, Osuský akik szlovákok na meg a Šebej az viszont zsidó, zsidó ember pedig szlovák semmiképpen sem lehet), akik magyarországi liberális értelemben ojropéernek számítanak, ezeknek a társadalmi támogatottsága viszont nem haladja meg az 1%-ot. Az értelmiségi elit maradék része (beleértve a liberálisokat) magyarellenes és nacionalista.

Nyírővel kapcsolatban egyetértek. Főleg a "nem most és nem így" részével.


Úgy tűnik, irodalmi ízlésünk távol áll egymástól.Kár.


Korond-lövészet
(Lebutított balladácska)

Ehejt korongos Korondon,
(Udvarhelytől túl a dombon)
dalolja el, csacska ének
azt, micsoda cselt vetének!

A gép leszállt. Lukács Csaba
mindjárt taxiba csobbana,
viteté véle ő magát,
s a titokzatos csomagját.

Észrevevé a Szemfüles
bizony a táska nem üres:
tartalma mákony, iromány,
melytől irtózik a román.

Jött szigorú Prokurátor,
olyan ki Jézust volt bátor
megfeszíttetni egykoron...
s lám itt is termett, Korondon!

Bizony, a pribékek durvák:
egyből kiszúrták az urnát.
Lőn pribéknek diadalma:
"E doboz ki fia-hamva?"

A pöcsétet fel sem törték,
máris világgá kürtölték
Nyirőt elkapták, íme itt,
letartoztatták porait!

Hogy nagy örömét elrontsa
Csaba engedte kibontsa.
Nagyot nézett a Szemfüles:
Ez az urna bizony üres!

Mert az, aki sóvidéki,
micsoda ez a csel néki?
------------------------
Kerámiák közt így esett
a híres Korond-lövészet!

Válaszok:
Antigoné | 2012. május 29. 10:31

Nagy vagy, Arthur! Üdv

Válaszok:
gyaloghartur | 2012. május 29. 12:00

Nekem sem kedvencem(mint említettem),de nem is rosszab az átlagnál. Itt most elsősorban nem is az írói kvalitásairól van szó. (Persze, lehet,hogy egyesek majd "rárepülnek" és kiadják.)


Ja, amikor a kommandósok kukkoltak kifelé a transzporterekből, csőre töltött HK-kal, mialatt 110-zel mentek a 60-as tábla mellett???

Feledhetetlen!

Válaszok:
Antigoné | 2012. május 29. 11:23

Ne sirass minket Antigoné,
nem sz@rik be könnyen a góbé!
S ha megteszi,... a lelke rajta,
akkor is nemes lesz a sarja!*

(*NB Székely "szülte" a magyart!)


Pont a-kkora cirkusz lett volna...
A Ponta kormány éppen most eshet el 1000 000 000 eurótól...
Júniustól nő a villamos energia ára. Megszűnik a krónikus betegek számára az ingyenes és kompenzált gyógyszer.
S ez még csak a kezdet. A román bankok 30% görög tulajdon...


Aha! Te vagy az a realista, aki számára sosem "érkezett el még az ideje..."


Nekem elhiheted. Ismerem őket, mint a rossz pénzt.
A legfrissebb provokáció Marosvásárhelyen történt, ahol ismeretlenek hétfőn 3/4 6-kor Molotov koktélt dobtak Avram Iancu "emlékházára".
Az épületben senki sem tartózkodott, de a tűzoltókat időben értesítették, s így csak egy gerenda pörkölődött meg.
Történt mindez egy kb.200 éves épület csontszáraz padlásán.


Senki sem olvas már semmit. Tisztelet a nyugdíjasoknak...


Hát, azért azt fölfedezhetnénk, hogy amikor az egészet kitalálták, még sehol sem volt a Ponta kormány, és az előző meg nem pampogott.

Szóval az ügy nagyjából normálisan indult.

Hogy a volt parlamenti házelnök Kövér Lászlónak miért kell ott lennie egy író temetésén, akit valóban nem a parlamenti ténykedéséért szeretünk, az mondjuk már kezdetben sem volt világos. Az sem, hogy miért kellett elhamvasztani egy katolikus pap holttestét, amikor ezt valószínűleg soha nem akarta volna.

Nota bene, politikai tevékenysége fénykorában éppen fasírtban volt az egyházzal, öregkorában rendezte a dolgait.


A tizenhárom almafa ilyen, mint ez a történet. Keserédes, góbés, de mindig bús.
Nem változik.

Válaszok:
morfondír | 2012. május 29. 16:43

... a románnak így nem lett se híre, se hamva.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó