Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 29. 07:28

A Nyirő József újratemetése kapcsán kiváltott országos hisztéria pontosan jelzi a román hatalom és társadalom állapotát: húsz évvel a rendszerváltás után is elég egy szikra, hogy majdnem minden visszazuhanjon a múltba.

„A Székelyföldön az elmúlt napokban azt tapasztaltam, visszatért a nyolcvanas évek Romániája. A megfélemlített vagy megzsarolt emberek és a kollaboránsok világa, ahol a titkosszolgálat emberei döntik el azt is, hogy ki lehet-e ásni egy szabályosan megváltott sírt, avagy sem. Nyirő József sírját nem lehetett, ráadásul a prefektus is megtámadta a talán szándékosan, talán véletlenül hibásan kiállított temetkezési engedélyt, így a szervezők nem tehettek mást, mint újratemetés helyett ökumenikus áhítatot szerveztek a székely apostolra emlékezve. Ez különben méltóságteljesen lezajlott, számtalan rendőr és sportos testalkatú bőrkabátos civil óvó tekintetétől kísérve.

Az újratemetés kapcsán kiváltott országos hisztéria pontosan jelzi a román hatalom és társadalom állapotát: húsz évvel a rendszerváltás után is elég egy szikra, hogy majdnem minden visszazuhanjon a múltba. Csak azért mondom, hogy majdnem minden, mert nem vertek meg a rendőrök – egy ilyen akció miatt a nyolcvanas években valószínűleg agyonütöttek volna. Vasárnap este egy román televízió bekapcsolt az élő műsorába, ahol öten habzó szájjal gond nélkül lefasisztáztak engem is, azt állítva, hogy provokáltam a román hatóságokat. Arra a válaszra nem voltak kíváncsiak, hogy szerintem az a provokáció, ha a hatóságok pünkösdkor hamvak után vadásznak, telefonokat hallgatnak le és autókat kutatnak át az emberek szabad mozgásáról szóló Európában. És persze említhetnék sok minden mást is: a Ponta-kormány az elmúlt két hétben egységnyi idő alatt több magyarellenes intézkedést hozott, mint amennyit a legsötétebb Ceausescu-időkben hoztak.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/37012


Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Cirkuszt maga meg a románok (meg Szanyi kapitány)csinálnak abból, hogy egy nemzetéért élt rég holt írót kívánsága szerint szülőföldjén akartak eltemetni.
Milyen ember az ilyen, aki a valóban nacionalista románok oldalán áll egy ilyen ügyben?
Inkább nem írok jelzőt, mert szépet nem tudnék. Szégyellje magát.


Szívesen válaszolok: ismereteim szerint éppen a csíksomlyúi búcsú idejére időzítették az újratemetést mintegy szimbolikus aktusként(Nyírő eredetileg felszentelt pap volt).
Csíksomlyón minden évben(!) rendeznek búcsújárást és zarándoklatot, tekintet nélkül arra, hogy vannak-e bármilyen választások Romániában, vagy sem.
Persze, lehett volna másképp időzíteni, de miért mi menjünk mindig elébe mások kénye-kedvének, jobbak úgysem leszünk, csak még le is néznek.(Emlékezzen a Bajnai-Fico tárgyalások gépfegyveres bevonulására). Üdv


jav. csíksomlyói


Drága barátom! Olvasott tőle valamit?


Ajánlom figyelmébe a "Havasok könyve" c. művét, vagy az írása nyomán készült Emberek a Hargitán c. filmet! Nem állítom, hogy Thomas Mann-kaliberű, de ízes nyelvezete és mély elkötelezettsége a székelység iránt vonzóvá teszi.
Hogy miért nem "fedezték fel " újra, nem tudom, talán Wass Albert "túlnőtte", kár érte, sokkal rosszabb írókat is dicsőítettek már.
Nem örülne a biodíszlet-státusznak.(Ha ugyan tényleg ezt a szerepet is szánták neki.)Üdv


Rendben, nyertél. Ha akkor most fölsorolok 20 hasonló ömlengést Rákosiról ünnepelt magyar íróktól, akkor rátérhetünk arra, hogy Nyírőt, a székely írót miért nem lehet kívánsága szerint Székelyföldön eltemetni?


Úgy tűnik, irodalmi ízlésünk távol áll egymástól.Kár.


Nekem sem kedvencem(mint említettem),de nem is rosszab az átlagnál. Itt most elsősorban nem is az írói kvalitásairól van szó. (Persze, lehet,hogy egyesek majd "rárepülnek" és kiadják.)


Hát, azért azt fölfedezhetnénk, hogy amikor az egészet kitalálták, még sehol sem volt a Ponta kormány, és az előző meg nem pampogott.

Szóval az ügy nagyjából normálisan indult.

Hogy a volt parlamenti házelnök Kövér Lászlónak miért kell ott lennie egy író temetésén, akit valóban nem a parlamenti ténykedéséért szeretünk, az mondjuk már kezdetben sem volt világos. Az sem, hogy miért kellett elhamvasztani egy katolikus pap holttestét, amikor ezt valószínűleg soha nem akarta volna.

Nota bene, politikai tevékenysége fénykorában éppen fasírtban volt az egyházzal, öregkorában rendezte a dolgait.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó