Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 26. 11:06

A ma száz éve született Kádár János nevéhez köthető a magyar történelem legsúlyosabb és legvéresebb megtorlása - derül ki az Origo összeállításából. A cikk szerint hiába jellemezte a Kádár-korszakot a puha diktatúra, nem lehet elfelejteni a nagyrészt 1957 és 1961 között lezajlott kivégzéssorozatot.

Az 1956-os forradalomra válaszul több mint 200 embert végeztek ki és több ezren kerültek börtönbe. Ezzel szemben az 1848-49-es szabadságharc után körülbelül 150 embert végeztettek ki az osztrák hatóságok - von párhuzamot az Origo.

 
A kádári megtorlás következménye volt az is, hogy több tízezren elvesztették lakóhelyüket, vagy állásukat, valamint az is, hogy az országot mintegy 200 ezren elhagyták, nyugatra disszidáltak.
 
A megtorlás gyakorlati levezénylése az MSZMP Központi Bizottsága és Politikai Bizottsága rendelkezései alapján egy operatív bizottságra hárult: ennek munkájában részt vett Biszku Béla belügyminiszter, Nezvál Ferenc igazságügy-miniszter, Szénási Géza legfőbb ügyész és Domokos József, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Ennek a folyamatnak szerves részét képezték a vérbírák is, akik a halálos ítéleteket meghozták.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36945


147 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


" kádári megtorlás következménye volt az is, hogy több tízezren elvesztették lakóhelyüket, vagy állásukat, valamint az is, hogy az országot mintegy 200 ezren elhagyták, nyugatra disszidáltak."

A kádári konszolidáció egyik momentuma meg az volt, hogy a disszidáltak lakását átírták annak a nevére, aki idejében elfoglalta.És aztán - orgazdaként - persze hogy a rendszer híve lett és tartotta a pofáját.


Elképesztő ez az elfogultság! Vajon miért nem romlottak 56 után az emberek életkörülményei? Mert féltek, hogy megismétlődik a forradalom, ezért aztán (hitelből) felépítették az Ön általígymegszépített"fridzsiderszocializmust", hogy felejtsük el az áldozatokat, a kivégzéseket, a lefüggönyzött autókat, Recsket, stb.
Nem veszett el semi? Csak az emberek hite veszett el! Ez semmi?

Válaszok:
outsider1 | 2012. május 26. 12:28
Viktus | 2012. május 26. 12:40

Hűű apám, ekkora ostobaságot, amit leírták rég olvastam.
Visszaadom a történészi diplomámat komolyan mondom, ennyi debil van ebben az országban.

Válaszok:
Viktus | 2012. május 26. 12:41
gfischer | 2012. május 26. 13:08

Na akkor a történelmi hűség kedvéért (habár ide minek). Ami azt illeti Kádár se éppen jókedvében cselekedett. A nov. 1-én elmondott rádiós beszéde (semlegesség bejelentése, elhatárolódás a Rákosi bandájától) után közvetlenül kapott egy visszautasíthatatlan meghívást Andropov elvtárstól, ami annyira spontán volt, hogy cseregatyát se volt idő a vulkánfiberbe bepakkolni, egy szál pendelyben vágták be egy katonai repülőbe, és vitték ki Moszkvába. Ahol erősen meg kellett küzdenie a túlélésért (meg a tiszta zokniért is).
Ami meg utána jött, az is lehetett volna rosszabb is, mert pl. a testvéri Német Szocialista Egységpárt kongresszusáról Kállayn keresztül egy 20k akasztásra szóló rendelést adtak le az eftársak, ezzel szemben Jani bá 57 október 31-ig a kb. 4500 perből "mindössze" 180 kivégzést abszolvált. Közben a moszkovita elvtársak folyamatosan fúrták Hruscsovnál.
Az új párt KB "előirányozta" egymillió-kétszázezer személynek a "rendszer ellenségévé" nyilvánítását, és nyilvántartásba vételét, ezt meg Kádár személyes kérésére redukálták 200k-re. Szóval az ő esete se annyira eccerű.

Válaszok:
Csomorkany | 2012. május 26. 12:35

Inkább a cikk elképesztően elfogult. A mai jobbos kurzus igényeinek megfelelő, erősen túlzó. Ha a Kádár korszak lett volna a magyar történelem legnagyobb megtorlása, a magyarok lennének a legkevésbé véres történelmű nép a földön. (Persze, vér tapadt Kádár kezéhez, de hogy ez lett volna minden idők legvéresebb megtorlása???) Ugyan már.


Hát, ha arra gondolsz, hogy Sztálin nagyobb gyilkos volt, akkor nyilván igazad van.

De én meg arra gondolok, hogy nyitva voltak a határok. Akár még el is hagyhatta volna az országot mondjuk november folyamán, ha olyan erős volt az a szovjet nyomás.

Senkinek nem kötelessége akasztani. Na jó, a hóhért kivéve.


Még szerencse, hogy átlátsz rajtuk.


Eljön majd az idő, amikor a mostani (magukat jobboldalinak hazudó) komcsik is egymásnak esnek. Sok vesztese lesz 2014-nek.


naja azert tulozni nem kellene.
vagy a Koppany lazadas pl?

de hogy XX szazadi peldat emlitsek: a 19es forradalom utani feherterror se volt kisebb.

Ebben bizony hasonlit Ferencz Jozsef, Horthy es Kadar: gyilkoskent kezdik a palyafutasukat, egy forradalom leveresevel, de kesobb konszolidaciot hoznak, es a nep meg is kedveli oket.


Azért ez így elég túlzó ... a magyar történelemben volt jó pár megtorlás sokkal brutálisabb, és nagyobb volumenű is.


Emberek hite? '57 május elsején már Kádár elvtárs mellett tömegelt a nép nagy része ... :(

Válaszok:
gfischer | 2012. május 26. 13:15

A megtorlás szempontjából igazat írt a parasztfelkelések után sokkalta súlyosabb megtorlások voltak.


Noha húsz év elmúlt sokan érzik úgy, hogy nem jött el az ideje Kádárról és koráról őszintén beszélni. Félnek ettől az emberek. Vajon miért?
Akad egy-két köteles-56-os, akik a közéletben játszák a vankóné-dudás julit, de a többség máig hallgat. Már aki él még.
Magyarnak luxus ezt a témát feszegetni. Úgy érzik ebből ők jól nem jöhetnek ki. Bezzeg a mások kiválóan megélnek belőle, mint annyi más korszakból.
A történészek sem nagyon tolakodnak a kádár rendszer feldolgozása körül.
Talán túl sok a párhuzam?, Talán vége sincs? Talán nem lenne előnyös sok vonatkozásban az összehasonlítás?


Mondanám-ha nem lenne túl hízelgő Rád nézve-hogy Te meg egy cifra királypöcs vagy.


"A megtorlás gyakorlati levezénylése... Domokos József, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Ennek a folyamatnak szerves részét képezték a vérbírák is, akik a halálos ítéleteket meghozták."

Az nem lehet, a bírói függetlenség miatt!!!!
Megmondták, hogy az ítélkezés független, abba beleszólás nincs.


Mármint független az igazságtól és a laikus igazságérzettől.


"'57 május elsején már Kádár elvtárs mellett tömegelt a nép nagy része ... :("

Nyilván jó dolgukban.


Pilátus erre így szólt: "Mi az igazság?" (Jn 18, 38)


peeersze. mantrázz.
te amolyan (mostmár) bukott komcsivadász lettél.
a pártod, a kedves vezéretekkel együtt méltó utódja lett a cikk főszereplőjének. kurva hülyén nézel ki, egy komcsibarikád tetején, miközben arról ugatsz, hogy támadnak a komcsik.
miért lenne szánalmas az összeállítás? ne intézd már el ennyivel újkomcsi barátom. ezek tények.
na kapjad magad és kezdj egy újabb mantrát. védd meg a pártodat.


Megpróbállak értelmezni:

"a tipikus posztkádári, lakótelepi nyomoronc nyuggerek és bunkók,"

Vagyis a magyarok.Akik mindíg szívnak.(Hogy ez sok szempontból az ő bajuk is, az
más.)

"Az ország és a főváros polgárosodott, kulturált része"

Azok pedig a minden rendszerben röhögő és tarháló MÁSOK, akik mindig az épp előző rendszert vakarják le magukról, szép sikerrel.

Hála a béketűrő, megmaszlagosítható, szájtáti, kaparjkurta magyaroknak.

De ez mégis csak az ő országuk.


"Kádár János nevéhez köthető a magyar történelem legsúlyosabb és legvéresebb megtorlása"

Bizony, így akár sanszos is lehet, hogy majd a Biszku hagyatékból kerül elő a koponyája..


ahh..egy klasszik viktoriánus.:)


túl azon, hogy leoltott lámpák mellett, szalagos magnóról hallgatom gyurcsány, és kádár tanait(ez vicc amúgy-érted?)cáfold már meg, hogy nem komcsitempó pl. az "MTI-blog.hu"- fesztivál, a földek simicskalizálása, meg az ügynökügyek sikamikázása??? nyomassad. cica.:*


Németország meg Frankenhausennél.
Ekkora barom nem lehetsz.
Egy mocskos gyilkosról beszélsz, aki végig terror, előbb testi, aztán lelki alatt tartotta "népét".
Korokat összemosni, relativizálni, hazudozni: erre vagy képes.


Csak senki ne mondja, hogy bal oldalon semmi nem változik! Kádár- alias Csermanek- János még polgáriba is járt, és dolgozott, mint írógépszerelő inas is. A legutolsó vörös nagyágyú, Gyurcsány -alias Gyucsányi- Feri meg végzett valami tanárképzőt, aminek nins vizsgamunkája, aztán már mint fizetett KISZ-titkár, fölvételi nélkül ment közgázra, de sosem szerelt írógépet. Kádár jó 30 évig ült a nyakunkon, a Fletoból csak 4 évre futotta. Igaz, Kádárék csak 20milliárd $ tartozást csináltak nekünk, a Fletónak sikerült a kb. 4-5-szöröse! Ergo, a következő nagy vörös ágyú ne tart majd tovább 3-4 hónapnál. Mazel Tov!


Namost, ez hülye történelemhamisítás. Szent István olyan helyi tartományurakkal végzett, akik mögött Bizánc állt, és akik szét akarták szakítani az Árpádok országát.

Ami viszont a tartományurak alattvalóit illeti, simán behódoltak a mindenkori Árpád-utód vezérnek, akitől többek között szakrális útmutatást is elvártak.

Értem én, hogy a liberálisok és a nácik közötti egyik híd Szent István gyalázása, de attól még baromság.


Meg kell értenünk végre, hogy Kádár-témában relativizálásnak nincs helye. A címben lévő állításnak minden magyar történelemkönyvben benne kéne lennie, és soha senkinek nem szabadna elfelejteni mi történt 57 és 61 között. (Sőt, fontos hogy a Kádár korszak utána sem "konszolidálódott" abban az értelemben, hogy 89-ig százakat, ezreket lehetetlenítettek el, kellett elhagyniuk az országot, nem mehettek egyetemre, nem adhatták ki könyveiket, stb.) Egy egészséges országban e korszak elutasítása lenne a "nemzeti minimum".


Miről ismerszik meg az igazi MSZP-s, SZDSZ-es féreg?

1. Itt mentegeti a Kádár-rendszert
2. Szidja Kádárt és Orbánt hasonlítja hozzá, és tagadja, hogy MSZP-s volna. Pedig az.

Undorító tetvek ezek az emberek, nem szabad őket újra a hatalom közelébe se engedni. Kövér Lacának igaza volt.


úgy, úgy. egyetértek. ja. és még valami:
A FIDESZ "forradalmi" hevületének tüzét ugyan kik is táplálják?

A FIDESZ valóban a KISZemberek javát (javait) akarja?

1. Orbán Viktor ,Miniszterelnök 1990 előtt a KISZ titkár.
2. Stumpf István Kancellária miniszter 1990 előtt MSZMP tag a Hazafias Népfront alelnöke.

3. Pintér Sándor ,Belügyminiszter 1990 előtt MSZMP titkár.

4. Martonyi János ,Külügyminiszter 1990 előtt a III/2-es ügynök és az MSZMP tagja.

5. Járai Zsigmond ,Pénzügyminiszter 1990 előtt az MSZMP tagja és a III/2 ügynök.

6. Varga Mihály járait követte a Pénzügyminiszteri székben 1990 előtt KISZ titkár.

7. Chikán Attila Gazdasági miniszter 1990 előtt az MSZMP tagja.

8. Matolcsy György Chikán utódja a gazdasági tárcánál 1990 előtt MSZMP tag és a III/2 ügynöke.

9. Torgyán József Földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 1990 előtt a III/III ügynöke.

10. Boros Imre Torgyán utódja 1990 előtt az MSZMP-titkára III/2 ügynök D-8 = 1990. március 31-ei hatállyal a szolgálat nyugállományba helyezte.

11. Vonza András Boros Imre utódja 1990 előtt az MSZMP tagja.

12. Dávid Ibolya Igazságügyi miniszter egyetlen adat sincs 1990 előttről.

13. Mikola István Egészségügyi miniszter 1990 előtt a Hazafias Népfront tagja.

14. Hámori József Nemzeti Kulturális Örökség minisztere 1990 előtt MSZMP tag.

15. Rockenbauer Zoltán Hámori utódja 1990 előtt : Nincs adat

16. Pokorni Zoltán Oktatási miniszter 1990 előtt : MSZMP tag.

17. Pálinkás József Pokorni utódja 1990 előtt: Nincs adat.

18. Harrach Péter Szociális és családügyi miniszter 1990 előtt MSZMP tag

19. Pepó Pál Környezetvédelmi miniszter 1990 előtt :Nincs adat.

20. Ligetvári Ferenc Pepó elődje 1990 előtt MSZMP tag.

21. Turi-Kovács Béla Ligetvári utódja 1990 előtt MSZMP tag.

22. Katona Kálmán Közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter 1990 előtt MSZMP tag.

23. Nógrádi László Katona utódja 1990 előtt MSZMP tag és III/3-as ügynök

24. Fónagy János Nógrádi utódja 1990 előtt MSZMP tag.

25. Deutsch Tamás Ifjúsági és sportminiszter 1990 előtt KISZ titkár.

26. Kövér László Titkosszolgálatokért felelős tn. miniszter 1990 előtt KISZ-titkár.

27. Demeter Ervin Kövért követte a tárca élén 1990 előtt MSZMP tag.

Válaszok:
csi szi | 2012. május 26. 18:49
röviden | 2012. május 26. 18:56
g.alattvalo | 2012. május 26. 22:20

Véletlenül sem akarom bagatellizálni a mostani szociális problémákat, a társadalom kettészakítottságát, stb. De nagy különbséget látok aközött, hogy egy állam az állampolgárainak tetemes részét jogfosztottá teszi (itt: Kádár, akinek az öröksége továbbél, ld. itt kommentelők közül néhány, aki lazán megfosztaná a képviselet lehetőségétől a politikai ellenfelét - de ezt most hagyjuk), vagy aközött a rosszul szervezett állam között, aki szociálisan nehéz helyzetbe hozza polgárait. Az első esetben semmiféle fóruma nincs a jogfosztottnak arra, hogy fölhívja a figyelmét helyzetére, vagy megoldást keressen. A második esetben legalább a lehetőség fennáll. A politikai üldözöttek és a külföldre dolgozni távozók között pedig egyszerűen ízléstelen párhuzamot vonni. Akinek már lehetősége van külföldön dolgozni az nem jogfosztott (hiszen utazhat, választási lehetősége van, stb.) és szociálisan nem is leszakadt (lehetősége volt nyelvet tanulni, munkát találni, mobil. stb).


Ki írta ezt a cikket?
A XX. század elején a vörös- és a fehérterrornak is 5-600 áldozata volt (és mindkettő megtorlás volt).
Szóval ez egy baromság.


"Meg kell értenünk végre, hogy Kádár-témában relativizálásnak nincs helye."

Pont úgy mint a holodogmánál.

Rákosi pajtás meg felejtős ugyebár.


"'56 után nem veszett el semmi"

Vérlázító, mocskos bolsevik bullshit.


Úgy látszik ő Dózsa György ük-ük-ük unokája és máig tartja a haragot :)


"Tekintve, hogy az '56-ban lelépők tábora 99 százalékban nem politikai üldözött volt, a párhuzam áll." Ezért nem a hazájukat elhagyókról, hanem politikai üldözöttekről írtam, ott pedig nem áll a párhuzam. Vannak olyan súlyos helyzetben lévő emberek, akiknek valóban nincs ma sok lehetőségük az érdekérvényesítésre. Ők viszont jellegzetesen nem azok, akik külföldre mennek dolgozni. Tehát bárhogyan a jogfosztottakat azokhoz hasonlítani, akik lelépnek, nem állja meg a helyét. Elismerem viszont, hogy van aki szociális helyzete miatt alig jut el ahhoz, hogy a jogait érvényesítse, változtasson helyzetén, ebben igazad van. Mivel azonban formálisan egyenlő jogokkal vannak felruházva, legalább a remény megvan rá, hogy a jövőben a döntéshozók javítsanak a helyzetükön. (Egyébként ilyen rétegek a Kádár-rendszerben is voltak...) Ez egészen más helyzet, mintha a lakosság egy része a nép ellenségének van kikiáltva, vagy nem egyenjogú polgárként van számon tartva. Ott ugyanis az a cél, hogy remény se legyen az érdekérvényesítésre.


"Megtehették volna, de mégsem tették meg"

Nem tehették meg. Amikor lehetőségük nyílt, akkor rögtön meg is tették.


(ásít) ezt a listát mindig bemásolja valamelyik szoci bérfórumozó

Válaszok:
chinasky | 2012. május 26. 19:04

Sőt, még levegőt is vettek.
Párttag és párttag között is volt különbség, nem is kicsi.
Ez a daliás időkben még vérre is ment.


Az magyar történelem egyik legsötétebb időszaka az 56 utáni megtorlás volt, ami semmivel nem magyarázható! Kádár János a nevét adta ehhez.


(ásít) attól még hiteles.

Válaszok:
csi szi | 2012. május 26. 19:06

Kivel hitelesíttetted? :)
Amúgy is ha az is, attól még egy szaros nyugger vagy, aki pár ft-os apanázsért hozzászólásokat írogat számtalan nicken:)

Válaszok:
chinasky | 2012. május 26. 19:15

ezek tények.

hát persze. pénzt kapok érte. a szociktól ja.:D te agytröszt. manapság erre a luxusra csak a fidesznek van pénze.:D
amúgymeg mi a faszt személyeskedsz? inkább rágódj el a listán kicsit mielőtt nekilátnál a bősz komcsizásnak. pici fideszdroid.
mondom. védd: MTI-ügy, ügynöklisták nyilvánosságra hozása..satöbbisatöbbi.

nyomassad öccse.

Válaszok:
csi szi | 2012. május 26. 19:20

Azért gáz a 10 éve lementett listáddal jönni 2012-ben. :)
Amúgy biztos "tények" ezek mind, csak ezek közül hányan viseltek olyan fontos, vezető tisztséget, mint Gyurcsány a KISZ-ben, Medgyessy az MSZMP-ben stb? Iskolai KISZ-titkárságokat meg mezei MSZMP-tagságokat emeltek egy szintre MSZMP KB és KISZ KB-tagokkal :) Pl. ezért manipulatív.


szűrös? pozsgay?

amúgy. bazmeg. igazad van. ez valóban uncsi. kicsit már meg is bántam, hogy idetettem. csak kurvára zavaró a nagy nemzeti melldöngetés közepette, hogy közben ez ugyanaz a banda. és ne gyere nekem elő más opcióval. kurvára ne.

ha most viktor még mindíg liberális lenne, akkor most te is az lennél. csak a kis genya nem abba az irányba fordult. most meg a nemzeti, pátoszos fost kell hallgatni tőle...hiteltelen tőle. és hiteltelen tőletek is.

Válaszok:
csi szi | 2012. május 26. 19:31

Szűrös és Pozsgay kivétel, de tudtommal egyikük sem miniszter sem képviselő. Vagy rosszul tudom?:)
Egyébként meg lófaszt, orbánt utáltam 92-ben és rohadtul nem voltam liberális. :)


Egyetlen nagyon fontos dolog nem került szóba. Magyarország -szemben a Horthy korszakkal- végig megszállt, azaz csak látszólag független ország volt. Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni azt, hogy mekkora volt ténylegesen a "helytartó" mozgástere, és mennyit tett közvetlenül parancsra. Egy látszik biztosnak, egész életén keresztül volt valamiféle lelkiismeretfurdalása és nagyon félt a szovjet vezetőktől, mert tudta, hogy egy pillanat alatt eltüntethetik, például szívrohamot kap. Dubcektől is azzal bucsuzott, hogy nem tudja, hogy kikkel áll szemben...

A Dózsa féle parasztháborúval kapcsolatban annyit, hogy tényleg csak a vezetőket végeztették ki, az egyszerű jobbágyok túl értékesek voltak a földesuraiknak.


Ami a rovásírást illeti, a topicban szokásos gúnyolódástól függetlenül halálkomolyan érdekel a megfejtés hiteles története. Iskolában ugyanis még csak ott tartottunk, hogy székely templomokban, meg itt-ott fönnmaradt egy-két sor belőle.

Azt azonban nyilvánvalónak tartom, hogy rovásírással nem lehetett volna leírni se az Ómagyar Mária Siralmat, se a Halotti beszédet. Tudniillik egy írásrendszerben az egyes betűk leírásának a sebessége is számít. Papírra lúdtollal, vagy számítógépképernyőre billentyűvel nagyságrendekkel gyorsabban lehet írni, mint deszkára bicskával.


épp te leszel elvtársi kommentelő így. baszod.
amúgymeg nem párttagok? akkor gondolom nem lehetnek mások, mint viktor faszabojtjai.
véded a védhetetlent. annyira szánnivaló bazmeg.:)
és még te komcsizol engem.
merugye, ha utálod vikit akkor komcsi vagy. nem?
fakin idiot.


Látom Kádár a sirjából is fenyegeti az urakat, ezért kellett egy gyors kis karaktergyilkosság :p


A rendszerváltás óta eltelt 22 év.Kiváncsi lennék a véleményetekre 20 év múlva, amikor a két rendszer életszínvonalát hasonlítjátok össze.
Mire jutottak ők 56 után 22 évvel és mire jutott a szabad és demokratikus kapizalizmus 22 év alett....

Válaszok:
jag3 | 2012. május 26. 21:38

Unfair vagy. Végül is a komcsiknak csak egy hűború után, háborús jóvátétellel sújtott országot kellett rendberakniuk. Ezzel szemben a polgári demokráciának egy tökéletes lelki és fizikai állapotban lévő(minthogy lelkesen szaporodó) lakosságot kellett tacsratennie. A két feladat még csak össze sem mérhető.


Sógor!
Nagy vagy ezzel a hozzászólással.

A tetves kommancs metéltek meg kapják be a faszunkat.
Jó cuppantást, nevezettek!


Ezek közül senki nem akasztatott...
Bezzeg tőletek...


Ez a tetves kádár egy szar mészáros. Mert tanult szakmájában - az írógépműszerészetben - nem vált be.

Bassza meg a kurva tetves édesanyját. Aki világra baszta, ezt a mocskot.


Gyászolja családja. Az ismerősök jó emberekként ismerték őket. Hmm...még mi fasz van? Szerették a húslevest bakancsból enni...

Válaszok:
lavor | 2012. május 26. 22:35

Sztálin a következőt írta
Milovan Gyilasznak " Az az ország, amelyik hadseregével elfoglal egy másikat, az rá fogja erőszakolni saját társadalmi berendezését is"

Utódai ezt átvették és eszük ágában sem volt elengedni minket, ahogy az akkor mozgolódó lengyeleket, németeket vagy később a cseheket sem.


"A megtorlás gyakorlati levezénylése az MSZMP Központi Bizottsága és Politikai Bizottsága rendelkezései alapján egy operatív bizottságra hárult"

Helyes fogalmazas, a levezenylese, errol ugyanis a Szovjetunioban dontottek, ahogy a szovjet bevonulasrol is. Barki lett volna ott, a szovjet utasitasokat kellett vegrehajtania. Megtorlast pedig forradalmak utan azert szokas csinalni, hogy eszebe ne jusson hasonlo legkozelebb senkinek. Ez mind teljesen logikus. Az en Kadar megitelesemben viszont ez a momentum keveset nyom a latba. Az nyom tobbet, amikor amikor mar volt mozgastere, mihez kezett az orszaggal, milyen tarsadalomkepe volt, mit vitt veghez. Termeszetesen a szovjetek adta kereteken belul. Az a kerdes, hogyan tudott egyensulyozni, mielott a szovjetek azt mondtak volna: ez igy nem lesz jo, csere. Es az igazi politikai teljesitmeny az en szememben. Kadart a legtobb szocialista orszag vezetoje gyulolte, mert azt tartottak tul sok szabadsagot ad a magyaroknak, tobben, tobbszor koveteltek a szovjeteknel az elmozditasat. Megis sikerult kihuznia okos politikaval. Azt hiszem, ha a szovjetek elmozditottak volna, csak rosszabb johetett volna.


Milyen tényleges hatalma van Pozsgaynak, vagy tisztsége? Szűrösnek?
Egyszerűen csak azért kellettek a fidesznek, hogy a volt MSZMP-tagság és leszármazottaik egy részénél ezzel szerezzenek jópontokat, lám, a "megjavult" komcsikkal semmi bajunk címen.


Miután nem vagyok történész, így ebben a témában (sem) rendelkezem elegendő ismerettel. Tedd meg, hogy leírod, melyik, a hatalmat erőszakkal megszerző, politikai csoportosulás végeztetett ki 200 embernél többet (többek között egy 15 éves fiút, megvárva, hogy nagykorú legyen), börtönzött be több ezer embert a konszolidációs időszakban? Melyik miatt kellett 200 ezernél több embernek emigrálnia? Csak, hogy tudjam melyik volt a magyar történelem legsúlyosabb megtorlása.

Válaszok:
FECSKE | 2012. május 27. 10:18

Éjjeli edénynek stílszerűbb.


orbán máig védi biszkut és az ügynökaktákat...


Ha ismered a történelmet, nem csak parasztháború után, de Szent István is megcsinálta a maga kis tisztogatását.

Az elmúlt két év alatt hány ember ellen indúlt bírósági eljárás, és hányat itéltek el eddig?

Hogy 56 után 200 ezer ember hagyta el az országot, ki tudja megmondani, hogy 1990-től hányan?
Nincs ilyen statisztikai adat nálunk...
A németek szerint 2011-ben negyvenezren hagyták itt ezt a szabad és demokratikus országot, hogy ott vállaljanak munkát, mert úgy itélték meg, hogy ott van a munkának világa.

Válaszok:
csi szi | 2012. május 27. 10:32

Egyrészt: egyikük sem azért, mert attól tartott, itt lecsukják (legalábbis nem hiszem hogy sok) vagy felakasztják (pláne), míg 56-ban sokan azért emiatt is, a jobb élet reménye mellett.
Nem fosztották meg őket a magyar állampolgárságukól, itthoni vagyonuktól, nem tiltották meg nekik több évig a visszatérést még látogatóként is.
Nem határzáron keresztül kellett szökniük stb.
Apró különbségek. Egyébként Lengyelországot is rengetegen hagyták el nyugatabbra munkát vállalni például.
Szóval igen, ez egy szabad és demokratikus ország, az EU elvileg erről is szól, hogy mindenki oda költözik és ott vállal munkát az EU-ban ahol akar és tud.


"Tipikus 8 ELEMIS duma, hörög belőle a proli gőg !"

Én inkább igaznak tartom.

Számomra majd akkor lessz egy történész hiteles, ha nem jövedelmét, megélhetését nem az államtól eredő közpénzeknek köszönheti.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó