Orbán elől menekülnek külföldre a fiatalok

2012. május 26. 08:59

Demokratikus Koalíció
Demokratikus Koalíció

Orbán Viktor, úgy tűnik, a magyar fiatalok tanultabb, nyelveket beszélő felének sem tud más perspektívát kínálni, mint hogy távozzanak.

„A Demokratikus Koalíció mindig is normális dolognak tartotta a migrációt, azt, hogy középiskolások, egyetemisták tanulmányaik egy részét külföldön végzik, pályakezdő fiatalok részint tapasztalatszerzés, részint egzisztenciájuk megalapozása érdekében pár évet külföldön dolgoznak – más országokból pedig hozzánk jönnek tanulni, dolgozni. Ennek megkönnyítése volt az egyik célunk az Európai Unióhoz való csatlakozással is, és szomorúan láttuk, hogy az Unióhoz frissen csatlakozott országok polgárai közül a magyarok bizonyultak legkevésbé mobilaknak, ők éltek legkisebb számban a megnyíló új lehetőségekkel.

Az Orbán kormánynak két év alatt sikerült gyökeres fordulatot elérnie e téren. A »Nemzeti Együttműködés Rendszere« a maga szelíd ösztönzőivel két év alatt kedvet teremtett a magyaroknak ahhoz, amihez a korábbi kormányoknak két évtized alatt sem sikerült. A TÁRKI friss felmérése szerint soha ennyien nem akartak innen távozni; minden ötödik magyar állampolgár, ezen belül pedig a fiatalok csaknem fele tervezi elhagyni az országot. Az így gondolkodó polgárok számának dinamikája az, ami igazán ijesztő: a távozni szándékozók száma két év alatt másfélszeresére nőtt, két évvel ezelőtt még csak minden nyolcadik magyar képzelte el külföldön a jövőjét. Még elkeserítőbb annak gimnazisták között végzett fölmérésnek az eredménye, amely szerint egyharmaduk már nem is csak fontolgatja, hanem kész tényként kezeli, hogy érettségi után külföldön folytatja. A felsőoktatásból kiszorították őket, elhelyezkedni nincs esélyük – mi tartaná őket idehaza?

A legriasztóbb azonban az a Fidesz kétéves kormányzása által kiváltott, jól tapintható közérzet, ami ezt a pánikszerű menekülési vágyat megalapozza. Eszerint ebben az országban nincs jövő, itt nem lehet élni, nem lehet tanulni, dolgozni, boldogulni, nincs más lehetőség, mint innen elmenni. A múlt századfordulón másfél millióan »tántorogtak ki« Amerikába – most kétmillióan dédelgetnek hasonló terveket.

Gyurcsány Ferenc elhíresült mondatával az adókat sokalló, és emiatt vállalkozásaik Szlovákiába való áttelepítésével fenyegetőző nagytőkéseknek ajánlotta: »El lehet innen menni!«. Akkor még nem tudhatták, hogy az az időszak szinte aranykor lesz a jelen állapotaihoz mérve. Orbán Viktor, úgy tűnik, a magyar fiatalok tanultabb, nyelveket beszélő felének sem tud más perspektívát kínálni, mint hogy távozzanak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36939