Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 26. 08:59

Orbán Viktor, úgy tűnik, a magyar fiatalok tanultabb, nyelveket beszélő felének sem tud más perspektívát kínálni, mint hogy távozzanak.

„A Demokratikus Koalíció mindig is normális dolognak tartotta a migrációt, azt, hogy középiskolások, egyetemisták tanulmányaik egy részét külföldön végzik, pályakezdő fiatalok részint tapasztalatszerzés, részint egzisztenciájuk megalapozása érdekében pár évet külföldön dolgoznak – más országokból pedig hozzánk jönnek tanulni, dolgozni. Ennek megkönnyítése volt az egyik célunk az Európai Unióhoz való csatlakozással is, és szomorúan láttuk, hogy az Unióhoz frissen csatlakozott országok polgárai közül a magyarok bizonyultak legkevésbé mobilaknak, ők éltek legkisebb számban a megnyíló új lehetőségekkel.

Az Orbán kormánynak két év alatt sikerült gyökeres fordulatot elérnie e téren. A »Nemzeti Együttműködés Rendszere« a maga szelíd ösztönzőivel két év alatt kedvet teremtett a magyaroknak ahhoz, amihez a korábbi kormányoknak két évtized alatt sem sikerült. A TÁRKI friss felmérése szerint soha ennyien nem akartak innen távozni; minden ötödik magyar állampolgár, ezen belül pedig a fiatalok csaknem fele tervezi elhagyni az országot. Az így gondolkodó polgárok számának dinamikája az, ami igazán ijesztő: a távozni szándékozók száma két év alatt másfélszeresére nőtt, két évvel ezelőtt még csak minden nyolcadik magyar képzelte el külföldön a jövőjét. Még elkeserítőbb annak gimnazisták között végzett fölmérésnek az eredménye, amely szerint egyharmaduk már nem is csak fontolgatja, hanem kész tényként kezeli, hogy érettségi után külföldön folytatja. A felsőoktatásból kiszorították őket, elhelyezkedni nincs esélyük – mi tartaná őket idehaza?

A legriasztóbb azonban az a Fidesz kétéves kormányzása által kiváltott, jól tapintható közérzet, ami ezt a pánikszerű menekülési vágyat megalapozza. Eszerint ebben az országban nincs jövő, itt nem lehet élni, nem lehet tanulni, dolgozni, boldogulni, nincs más lehetőség, mint innen elmenni. A múlt századfordulón másfél millióan »tántorogtak ki« Amerikába – most kétmillióan dédelgetnek hasonló terveket.

Gyurcsány Ferenc elhíresült mondatával az adókat sokalló, és emiatt vállalkozásaik Szlovákiába való áttelepítésével fenyegetőző nagytőkéseknek ajánlotta: »El lehet innen menni!«. Akkor még nem tudhatták, hogy az az időszak szinte aranykor lesz a jelen állapotaihoz mérve. Orbán Viktor, úgy tűnik, a magyar fiatalok tanultabb, nyelveket beszélő felének sem tud más perspektívát kínálni, mint hogy távozzanak.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36939


97 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A DK egy kis destruktív Gyurcsányimádó szekta.


Sztem meg inkább az elmúlt 22 év tehetetlensége, reménytelensége miatt....de mindegy.


Ccccc. Hogy is mondta Fletó? Hogy is?

"El lehet innen menni, kérem, el lehet menni...."


Ja nem is tudom, ki üzente nekik, hogy el lehet menni. Ez a barom Gyurcsány tényleg azt hiszi, hogy ilyen rövid emlékezetű az egész ország.


"..Gyurcsány Ferenc elhíresült mondatával az adókat sokalló, és emiatt vállalkozásaik Szlovákiába való áttelepítésével fenyegetőző nagytőkéseknek ajánlotta: »El lehet innen menni!«..."

Égből pottyant mesék......


"a két legújabb egészen fantasztikusan jó volt, a kádár múlttal való szembenézés meg ez"
***
Úgy érted tükörbe néztek, aztán megundorodva maguktól folytatták a jobboldali kormány szidását?


Mellesleg elég durván félreinformálják a fiatalságot, egy nem létező idill képet festenek a "külföldről".
Csak egy példa:
Haverom ki ment egy évre Hollandiába tanulni, egy ideig csak a szülei fizették, aztán beszállt ő is a finanszírozásba. Részleteket nem nagyon ismerem, annyit tudok hogy elment egy pékségbe dolgozni, és ha jól tudom Hollandiában van egy olyan törvény hogy munkába állás után 6-8 héttel emelni kell a fizetést. Na most ezt a munkáltató nem akarta, ezért kibaszta. Ennyi.
Jó lenne, ha a fiatalok kapnának vmilyen reális tájékoztatást, leginkább olyanoktól, akiknek valóban van tapasztalatuk, és nem olyanoktól, akik csak itthon áskálódnak és beszélnek össze-vissza.
Persze vannak jó példák is, angol tanárom kinn kertészkedik Angliában:D

Válaszok:
Laibach | 2012. május 26. 09:23
slomovicz | 2012. május 26. 09:38

Unokahúgom megfogadta Ferenc testvér javaslatát és lelépett. Jól el is van már pár éve Ausztráliában, szépen építgeti az egzisztenciáját.

Sokszor kérdeztük tőle, hogy nincs-e honvágya. Azt felelete, hogy volt és néha még most is van, de a józan ész mindig legyőzi azt.


Ezeknek kivételesen kurvára igazuk van az egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy regnálásuk alatt ugyanazt a fiatalgyűlölő, nyuggerápolgató politikát folytatták, mint most Orbánék...úgyhogy akár be is foghatnák a pofájukat.


Magam még a gengeszterváltás előtt mentem ki ausztriába illetve németországba ahol kb kilenc évet dolgoztam.
Egyrészt a most tudatosan sulykolt hír " a fiatalok többsége külföldre kiván menni" nem más mint ellenzéki propaganda része.
Tulajdonképpen nincs is azzal baj ha valaki külföldön szakmai tapasztalatot szerez, de a nagy többség soha nem jut el a tényleges kivitelezésig.
Ott kezdődik hogy a magyar fiatalok és különösen az idősek többsége NEM tud egy idegen nyelvet sem használni.
Én aki angolul és németül beszélek, ma is többnyire külföldi TV-ket nézek azért hogy karbantartsam a nyelvtudást. Egyébként pedig mérnökként - havonta , néha naponta adódik olyan helyzet amikor egyik idegen nyelven kell kommunikálni.
Ma már egy jobb álláshoz elengedetlen a nyelvtudás. Lehetőleg több nyelv. Néha azt tapasztalom hogy aki jól beszél idegen nyelvet és jól eladja magát, akkor már másodlagos a szakmai ismeretei.
Aki most külföldre ki akar menni, kell hogy legalább egymillió forint tartalékkal rendelkezzen. Ha csak nem akar a híd alatt lakni. Mindenhol kérnek előre lakbért, három hónap kauciót, és élni is kell az első fizetésig.

A szándék , maga még nem elég a külföldi munkához. Azt már nem is emlitem, hogy nyugaton is nagy recesszió van. Nem a lúzer magyarra várnak külföldön. Akkor már ott van nekik a hazai lúzer. :-)
Az egész hír, csak egy bulvárkacsa.

Az tény hogy bármennyire nehéz is a mostani gazdasági válságból adódó helyzet.
A munkahely teremtését itt és most kell megoldania a kormánynak. Nem értek egyet most a miniszterelnökkel, mert például a Malév volt dolgozóinak most kell munkát adni, mert hat hónap mulva már éhenhalnak.
Fel kell venni ujabb hitelt- nincs mese. Szerintem.

Válaszok:
lavor | 2012. május 26. 10:14

Ja- és Gyurcsányék fogják be a pofájukat ebben a témában is.!


"Orbán elől menekülnek külföldre a fiatalok"

Hát persze. Semmi köze a fiatalok menekülésének a Gyurcsány/MSZP/SZDSZ által leamortizált gazdaságunkhoz, az általános szellemi, erkölcsi romboláshoz. Direkt az Orbán szemei elől menekülnek, mert olyan szúrossan tud nézni.
A DK már túlhaladta a Sas kabarét.

Válaszok:
heep | 2012. május 26. 09:54

szúrossan = szúrósan


Ja, tényleg akkora a különbség a Fidesz és az MSZP/DK között mint a Benny Hill és a Sas között. Nektek a Sas való, nekem inkább a Benny Hill. Ebben megegyeztünk. Az egyik világhírű burleszk figura a másik világhírű hülye.


Nekem a külföldre menéssel semmi problémám.
Viszont nem értem, ha itt mindenki külföldre akar menni tanulni, akkor miért tanulnak 3-5 évig egy teljesen értéktelen szakot. Aztán lépnek le kertet ásni ki tudja hova. Elbasztak több évet az életükből, ahelyett hogy 2 év alatt kitanulnak egy értékes szakmát és külföldön szakmájukon belül helyezkednek el.

Volt szerencsém egy ilyen teljesen értéktelen szakot hallgatni 1 évig. Mindenki tudja/tudta hogy ez a szak értéktelen, az ott tanulók, a tanárok is. Én ott is hagytam gyorsan, mert nem láttam értelmét, az a kilátástalanság egyszerűen elviselhetetlen volt.
Mégis ezzel a szakkal évente 300-an kerülnek ki az egyetemekről országszerte. Minek?

Ebben az országban van egy kurva nagy probléma, mégpedig az "alibi" tanulás, és ez egyre inkább jellemző.
Többszörös túljelentkezés van teljesen értéktelen szakokon, (ezt a jelentkezők is tudják, hogy értéktelen, ezt tudom) míg azt hiszem tavaly összesen országszerte 1, azaz 1 ember végzett fizika tanári képesítéssel.

Ez egy sokkal összetettebb probléma annál, minthogy nyugati szintre emeljük a fizetéseket, és akkor minden kurva jó lesz.


" elhíresült mondatával"

az nem hires, hanem hirhedt.

mellesleg pont ezt akartam figyelmetekbe ajanlani, hogy aki ugy all hozza a dolgokhoz hogy akinek nem tetszik amit a kormany csinal, az menjen a fenebe, nos azoknak van a legkevesbe joguk ilyenugyben pofat tatani.


AZ OKTATÁST FODORMAGYARHILLER(TV2RTLKLUB(1997.okt.))tette tönkre gyakorlatból tudom,aki mást állít,nem ért hozzá...!!!


Gyenge vagy, mint az októberi légy.


"Gyurcsány Ferenc elhíresült mondatával az adókat sokalló, és emiatt vállalkozásaik Szlovákiába való áttelepítésével fenyegetőző nagytőkéseknek ajánlotta: »El lehet innen menni!«. Akkor még nem tudhatták, hogy az az időszak szinte aranykor lesz a jelen állapotaihoz mérve"

Hát persze, az az Orbán oligarcháknak mondta..
Már csak az érthetetlen, hogy hogyan bukhatott valaki bele az aranykorába..? )


" és húzz innen a tandíjad kifizetése után a náthás telelököttbe"

Ezzel valószínűleg csak két baj van. Nem tanult olyan szinte soha, hogy tandíj tartozása legyen. Ha el akarna menni akkor felfüggesztené az EU a Schengeni egyezményt, nehogy a nyakukba szakadjon. Annyi hasznot nem hoz a keleti részek lerablása, hogy ezt bevállalják cserébe.


"Milyen politikusokat tartok én el?"

A legszebb, hogy a DK tagjait senki nem szavazta be a parlamentbe, de még a pártjukat sem. Hogy kedvenc szavaikkal jellemezzem őket. Ők a parlament potyautasai. (a TB szinonimájára)


Mégis ki az ördög írta alá az unióhoz való csatlakozáskor, hogy 7 évig qss a magyar munkavállalóknak az európai unió munkaerőpiacán???
2011. májusától nyílt meg a munkavállalás lehetősége a magyarok számára.
Mi köze ehhez Orbánnak?


Nekem nincs kétharmadom. Így bátran agyonüthetem a legyeket. Sőt még egy övet is hímezhetek magamnak. És én valóban félek, hogy visszajönnek a szocik, libsik. Akkor még a mostani állapotok egyenesen is a paradicsomnak tűnnének.


Segiiijt? A sok atomfizikusnak, agysebésznek? Nagyon elmaradott társadalomban élhettek, ha nem tudtok munkát adni ezeknek a Nobel díj várományosnak. Ez is az Orbán hibája. Az biztos. Csak fasiszta propaganda, hogy a ballib szociális politikája és privatizálási (a nemzet üdvére természetesen) gyakorlata lenne az oka ennek a magasan képzett rétegnek a megélhetési problémája idehaza és persze már nálatok is. A sok szorgalmas embert nem hagyjátok érvényesülni.


nem vagytok egyedul, nalam is akkor erlelodott meg a dontes..


Végre elismeri a DK, hogy csupa tanulatlan, nyelveket nem beszélő egyének gyűlekezete.


Barátom! Miért nem tud mindig ilyen higgadt és korrekt lenni? Üdv


Úgy veszem észre, nem csak én késztetem heves reakciókra, de örülök, ha nem teszi tönkre magát a nagy indulattal. Komolyan mondom. Üdv


"A legriasztóbb azonban az a Fidesz kétéves kormányzása által kiváltott, jól tapintható közérzet, ami ezt a pánikszerű menekülési vágyat megalapozza. Eszerint ebben az országban nincs jövő, itt nem lehet élni, nem lehet tanulni, dolgozni, boldogulni, nincs más lehetőség, mint innen elmenni. A múlt századfordulón másfél millióan »tántorogtak ki« Amerikába – most kétmillióan dédelgetnek hasonló terveket."

Ezt ti csináltátok, ti utolsó, mocskos, aljas férgek. Bízom ennek ellenére a többség józanságában, és hogy a normálisabbja haza fog jönni hamarosan, illetve itthon is boldogulni tud majd. Mert igenis lehet.

És aki DK-s meg MSZP-s, az jobb is, ha megy :) Maradunk egy még fideszesebb országban, ez nem is biztos, hogy baj :)


Mert aztán ti kínáltatok perspektívát a fiataloknak. Legfeljebb a cigányoknak a segíllyel, meg a tanulás nélkül is megkapható családi pótlékkal, az érettségi nélküli felsőoktatással, a rendőrségbe való toborzással. Na de a többi? Az mehetett amerre az ég szőke, és ment is. Nagyon vastag a bőr a képén ennek a link bandának, és bízik az emberek amnéziájában.Fel kell frissíteni az emlékezetet minden alkalommal, és fórumon!


Aki ilyen nagytudású és pozicionált családdal van körülvéve, az biztos maga is ott van a topp lista élén, úgyhogy ki kellene neked is próbálnod magad külföldön. Nem gondoltál még erre?


Nekem speciel Fleto mondta hogy el lehet menni..Ki is mentem 6 evre.Most jovok vissza de ha fleto vissza jonne tuti sarkon fordulnak.


Ebben a "balnak" nevezett oldalban az a csodálatos, hogy már ellenzékbe kerülésük másnapján megvilágosodnak, és mindent tudnak, hogy mit, hogy kell csinálni, aztán amikor újra kormányoznak(remélem belátható időn belül nem lesz ilyen tragédia!) megint valami csoda folytán elfelejtik csillogtatni a képességüket!!!


Ettől még mindig igaz amit mondok, hogy csak ellenzékben tudják a TUTTIT !


Akkor most jól nézünk ki!


Mikor a 80-as években?:)Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó