Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 26. 08:59

Orbán Viktor, úgy tűnik, a magyar fiatalok tanultabb, nyelveket beszélő felének sem tud más perspektívát kínálni, mint hogy távozzanak.

„A Demokratikus Koalíció mindig is normális dolognak tartotta a migrációt, azt, hogy középiskolások, egyetemisták tanulmányaik egy részét külföldön végzik, pályakezdő fiatalok részint tapasztalatszerzés, részint egzisztenciájuk megalapozása érdekében pár évet külföldön dolgoznak – más országokból pedig hozzánk jönnek tanulni, dolgozni. Ennek megkönnyítése volt az egyik célunk az Európai Unióhoz való csatlakozással is, és szomorúan láttuk, hogy az Unióhoz frissen csatlakozott országok polgárai közül a magyarok bizonyultak legkevésbé mobilaknak, ők éltek legkisebb számban a megnyíló új lehetőségekkel.

Az Orbán kormánynak két év alatt sikerült gyökeres fordulatot elérnie e téren. A »Nemzeti Együttműködés Rendszere« a maga szelíd ösztönzőivel két év alatt kedvet teremtett a magyaroknak ahhoz, amihez a korábbi kormányoknak két évtized alatt sem sikerült. A TÁRKI friss felmérése szerint soha ennyien nem akartak innen távozni; minden ötödik magyar állampolgár, ezen belül pedig a fiatalok csaknem fele tervezi elhagyni az országot. Az így gondolkodó polgárok számának dinamikája az, ami igazán ijesztő: a távozni szándékozók száma két év alatt másfélszeresére nőtt, két évvel ezelőtt még csak minden nyolcadik magyar képzelte el külföldön a jövőjét. Még elkeserítőbb annak gimnazisták között végzett fölmérésnek az eredménye, amely szerint egyharmaduk már nem is csak fontolgatja, hanem kész tényként kezeli, hogy érettségi után külföldön folytatja. A felsőoktatásból kiszorították őket, elhelyezkedni nincs esélyük – mi tartaná őket idehaza?

A legriasztóbb azonban az a Fidesz kétéves kormányzása által kiváltott, jól tapintható közérzet, ami ezt a pánikszerű menekülési vágyat megalapozza. Eszerint ebben az országban nincs jövő, itt nem lehet élni, nem lehet tanulni, dolgozni, boldogulni, nincs más lehetőség, mint innen elmenni. A múlt századfordulón másfél millióan »tántorogtak ki« Amerikába – most kétmillióan dédelgetnek hasonló terveket.

Gyurcsány Ferenc elhíresült mondatával az adókat sokalló, és emiatt vállalkozásaik Szlovákiába való áttelepítésével fenyegetőző nagytőkéseknek ajánlotta: »El lehet innen menni!«. Akkor még nem tudhatták, hogy az az időszak szinte aranykor lesz a jelen állapotaihoz mérve. Orbán Viktor, úgy tűnik, a magyar fiatalok tanultabb, nyelveket beszélő felének sem tud más perspektívát kínálni, mint hogy távozzanak.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36939


Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Sztem meg inkább az elmúlt 22 év tehetetlensége, reménytelensége miatt....de mindegy.


"..Gyurcsány Ferenc elhíresült mondatával az adókat sokalló, és emiatt vállalkozásaik Szlovákiába való áttelepítésével fenyegetőző nagytőkéseknek ajánlotta: »El lehet innen menni!«..."

Égből pottyant mesék......


Mellesleg elég durván félreinformálják a fiatalságot, egy nem létező idill képet festenek a "külföldről".
Csak egy példa:
Haverom ki ment egy évre Hollandiába tanulni, egy ideig csak a szülei fizették, aztán beszállt ő is a finanszírozásba. Részleteket nem nagyon ismerem, annyit tudok hogy elment egy pékségbe dolgozni, és ha jól tudom Hollandiában van egy olyan törvény hogy munkába állás után 6-8 héttel emelni kell a fizetést. Na most ezt a munkáltató nem akarta, ezért kibaszta. Ennyi.
Jó lenne, ha a fiatalok kapnának vmilyen reális tájékoztatást, leginkább olyanoktól, akiknek valóban van tapasztalatuk, és nem olyanoktól, akik csak itthon áskálódnak és beszélnek össze-vissza.
Persze vannak jó példák is, angol tanárom kinn kertészkedik Angliában:D

Válaszok:
Laibach | 2012. május 26. 09:23

Unokahúgom megfogadta Ferenc testvér javaslatát és lelépett. Jól el is van már pár éve Ausztráliában, szépen építgeti az egzisztenciáját.

Sokszor kérdeztük tőle, hogy nincs-e honvágya. Azt felelete, hogy volt és néha még most is van, de a józan ész mindig legyőzi azt.


Nekem a külföldre menéssel semmi problémám.
Viszont nem értem, ha itt mindenki külföldre akar menni tanulni, akkor miért tanulnak 3-5 évig egy teljesen értéktelen szakot. Aztán lépnek le kertet ásni ki tudja hova. Elbasztak több évet az életükből, ahelyett hogy 2 év alatt kitanulnak egy értékes szakmát és külföldön szakmájukon belül helyezkednek el.

Volt szerencsém egy ilyen teljesen értéktelen szakot hallgatni 1 évig. Mindenki tudja/tudta hogy ez a szak értéktelen, az ott tanulók, a tanárok is. Én ott is hagytam gyorsan, mert nem láttam értelmét, az a kilátástalanság egyszerűen elviselhetetlen volt.
Mégis ezzel a szakkal évente 300-an kerülnek ki az egyetemekről országszerte. Minek?

Ebben az országban van egy kurva nagy probléma, mégpedig az "alibi" tanulás, és ez egyre inkább jellemző.
Többszörös túljelentkezés van teljesen értéktelen szakokon, (ezt a jelentkezők is tudják, hogy értéktelen, ezt tudom) míg azt hiszem tavaly összesen országszerte 1, azaz 1 ember végzett fizika tanári képesítéssel.

Ez egy sokkal összetettebb probléma annál, minthogy nyugati szintre emeljük a fizetéseket, és akkor minden kurva jó lesz.


" elhíresült mondatával"

az nem hires, hanem hirhedt.

mellesleg pont ezt akartam figyelmetekbe ajanlani, hogy aki ugy all hozza a dolgokhoz hogy akinek nem tetszik amit a kormany csinal, az menjen a fenebe, nos azoknak van a legkevesbe joguk ilyenugyben pofat tatani.


nem vagytok egyedul, nalam is akkor erlelodott meg a dontes..


Barátom! Miért nem tud mindig ilyen higgadt és korrekt lenni? Üdv


Úgy veszem észre, nem csak én késztetem heves reakciókra, de örülök, ha nem teszi tönkre magát a nagy indulattal. Komolyan mondom. Üdv


Ebben a "balnak" nevezett oldalban az a csodálatos, hogy már ellenzékbe kerülésük másnapján megvilágosodnak, és mindent tudnak, hogy mit, hogy kell csinálni, aztán amikor újra kormányoznak(remélem belátható időn belül nem lesz ilyen tragédia!) megint valami csoda folytán elfelejtik csillogtatni a képességüket!!!


Ettől még mindig igaz amit mondok, hogy csak ellenzékben tudják a TUTTIT !


Akkor most jól nézünk ki!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó