Az erős dollár és következményei

2012. május 23. 11:10

Zsiday Viktor
Mfor

Vannak jelei, hogy a dollár komoly menetelés közepén van, s talán még nincs vége erősödő trendjének.

„A dollár-index 2008 tavaszán érte el mélypontját, azóta nagy amplitúdóval ingadozott és most másfél éves csúcsra került, méghozzá úgy, hogy egy jól kiépített fordított fej-vállat láthatunk az index grafikonján, amelynek a nyakvonalához értünk el. Technikai elemzők szerint ennek áttörése további jelentős dollárerősödést vetít előre. Fundamentális oldalról pedig már hetek óta egyértelmű a helyzet: Európában masszív monetáris stimulusra lesz szükség, így a dollárral szembeni relatív monetáris kondíciók és a növekedési különbség is a dollár erősödésének irányába hat (és az euró gyengülése felé).

Ha igazam van, akkor ez további gyengülést okozhat a nyersanyagok piacán (amelyeket mind a dollár erősödése, mind a globális lassulás fenyeget) is, különösen az olaj viselkedik döglött macska módjára, ami nem is csoda: az iráni veszély miatt valószínűleg nagyon sok spekulatív vételi pozíció volt benne, és most ezek likvidálása zajlik, miközben a fundamentumok egyébként is romlanak. Nem csoda, hogy szinte semmi pattanást nem tudott bemutatni.

A nagy kérdés, hogy megáll-e elméletem, miszerint az európai problémák nemhogy rosszak, hanem jók az amerikai részvénypiacnak, hiszen további monetáris és fiskális lazítást jelent (de legalábbis a szigorítás valószínűségét csökkenti), miközben az amerikai gazdaság lassú növekedése fennmaradhat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36825