Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 23. 11:10

Vannak jelei, hogy a dollár komoly menetelés közepén van, s talán még nincs vége erősödő trendjének.

„A dollár-index 2008 tavaszán érte el mélypontját, azóta nagy amplitúdóval ingadozott és most másfél éves csúcsra került, méghozzá úgy, hogy egy jól kiépített fordított fej-vállat láthatunk az index grafikonján, amelynek a nyakvonalához értünk el. Technikai elemzők szerint ennek áttörése további jelentős dollárerősödést vetít előre. Fundamentális oldalról pedig már hetek óta egyértelmű a helyzet: Európában masszív monetáris stimulusra lesz szükség, így a dollárral szembeni relatív monetáris kondíciók és a növekedési különbség is a dollár erősödésének irányába hat (és az euró gyengülése felé).

Ha igazam van, akkor ez további gyengülést okozhat a nyersanyagok piacán (amelyeket mind a dollár erősödése, mind a globális lassulás fenyeget) is, különösen az olaj viselkedik döglött macska módjára, ami nem is csoda: az iráni veszély miatt valószínűleg nagyon sok spekulatív vételi pozíció volt benne, és most ezek likvidálása zajlik, miközben a fundamentumok egyébként is romlanak. Nem csoda, hogy szinte semmi pattanást nem tudott bemutatni.

A nagy kérdés, hogy megáll-e elméletem, miszerint az európai problémák nemhogy rosszak, hanem jók az amerikai részvénypiacnak, hiszen további monetáris és fiskális lazítást jelent (de legalábbis a szigorítás valószínűségét csökkenti), miközben az amerikai gazdaság lassú növekedése fennmaradhat.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36825


7 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Az Egyesült Államok 2012. évi növekedési előrejelzése 2.4%, az euró zóna az első negyedévben csak alig úszta meg a recessziót! Ezek ismeretében nem csoda, ha az EU-tagállamok várható szánalmas idei teljesítése és a lejátszatlan görög váltság hatásait is figyelembe véve, erősödik a dollár.


Volt egy korábbi bejegyzés is a nyersanyagokról, ott is esést jósolt.

Az olajárhoz, hogy ne kergessünk álmokat:

A theoildrum.com szerint a nagy mezők ürülési rátája 5%. Ezt nem pótolja a kis mezők drágább olaja, sem másféle innováció. Az olajár addig esik, amíg a világgazdaság be nem indul. Aztán az olajár emelkedik, és a világgazdaság újra visszaesik, és így tovább, de egyre magasabb árszinten.


Egyébként pálinka az igazi kemény valuta.
Főzzétek, tároljátok, meg ne igyátok!

Igyatok sört, azt is lehet már főzni!
Akinek szőleje van, bort is tud csinálni a családnak, csak az nem olyan hirtelenkész.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó