Tudatosan vesztette el állampolgárságát – Ilyen ország pedig nincs CCCXXXVI.

2012. május 23. 18:05
pelikán*
Mandiner

Az Amnesty-féle IQ-vákuum jó ideje nem nagyon merészkedik a cigányok és melegek alkotta témalehetőségek világán túlra.

Életerős polgártársaink egy részénél a sok felesleges energia küldetéstudattal párosul, ám ahelyett, hogy ezt valami hasznos dologra váltanák (például összeszednék a kutyagumit a városban), SPAM-szervezeteket működtetnek. Pont ilyen az Amnesty International magyarországi lerakata. Jeney Orsolyáékat ekézni nem sportértékkel bíró dolog (a „Beszüntették az internetet”-interjú óta biztosan nem), de ma reggel az mr1 Kossuth Rádióban elkövetett beszélgetésben túlságosan szépen benne volt minden, ami totál komolytalanná teszi független, civil jogvédőink igen nagy részét.

Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója a Kossuth Rádió 180 Perc című műsorában szervezetük új jelentéséről beszélt (az interjú ezen a linken az említett műsorban kb. 06:49-től meghallgatható); a cucc akkor még embargós volt, így vészjóslóan csak annyit árult el annak hazánkról szóló részéről, hogy az nagyjából 2,5 oldal, vagyis HOSSZABB, mint korábban szokott lenni, ez pedig nem jelent jót, sőt ez nyilván az emberi jogok visszafordíthatatlan sorvadását jelenti.

A lényeg a beszélgetés végén hallható. A kérdező a női nemiszerv-csonkítások és fehéroroszországi halálbüntetések taglalása után ugyanis egy merész kanyarral rátér a Szlovákiában élő kisebbséget ért sérelmekre, kezdve az állampolgárságától megfosztott külhoni magyarok ügyével.

Nagyon figyeljünk az Amnesty International magyarországi igazgatójának válaszára:

„Ez egy olyan terület, mely minden szempontból borzasztóan fontos volt. De az Amnesty súlyos emberi jogsértésekkel foglalkozik, és sajnálatos módon (sic!) a szlovák állampolgársági törvény szerint az, aki a magyar állampolgársághoz folyamodik, tudatában van annak, hogy el fogja veszíteni az állampolgárságát. Innentől kezdve ez nem egy önkényes, nem egy kiszámíthatatlan dolog. Nagyon sajnáljuk, főleg mi az AI Magyarországnál, de ez egy politikai döntés, politikai dolog, és mi a politikába nem szólunk bele, nem tudjuk kivizsgálni. Az ügy nem meríti ki a súlyos emberi jogi probléma fogalmát. […] Ezt az egyes államoknak kell sajnos elintézniük.” (kiemelések tőlem)

Gratulálok. Akkor a jogi keretekkel megoldott tetűsködés teljesen rendben van a kiszámíthatatlan jogsértések specialistáinál. Csak az a baj, ha betiltják a gay pride-ot – ha törvénybe foglalom, hogy leverhető a veséje mindenkinek, aki nőnek öltözik, az nyilván oké. Mert az sem lenne „kiszámíthatatlan dolog”.

Az iménti párhuzam nem erőltetett, az AI-féle IQ-vákuum jó ideje kábé single issue-szervezetként muzsikál: nem nagyon merészkedik a cigányok és melegek alkotta témalehetőségek világán túlra. Az amnesty.hu-n címlapon három kishír és egy vezető hír foglalkozik a melegek és transzneműek dolgaival, ellenben a keresőből Szlovákia keresőszóra összesen 10 db találat varázsolható elő, ezek között olyan súlyos témákkal, mint: „Jó hírek a Levélíró Maratonról!” Ezek között a külhoni magyar kisebbség ügye egyszer sem szerepel sehol. Ugyanúgy egy keresős teszt tanulsága, hogy direkt Romániával mindenestül 8 hír foglalkozik, ezek 100 százaléka cigányokat ért hátrányos megkülönböztetésből fakadó ügyeket taglal.

A rádióban tett nyilatkozat politikai része („…ez egy politikai döntés, politikai dolog, és mi a politikába nem szólunk bele, nem tudjuk kivizsgálni.”) mellé pedig nyugodtan odatehető az amnesty.hu kilónyi alaptörvényezése és a médiatörvényezése, ám közülük is a legjobb: „Itt az idő, hogy az EU keményebben követelje Magyarországtól az emberi jogok védelmét és tiszteletben tartását”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36845