MSZP: Eltöröljük a telefonadót

2012. május 18. 14:06

Kormányra jutása esetén eltörli a telefonadót az MSZP – ígérte Tóbiás József frakcióigazgató. Lukács Zsoltán, frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a médiatörvény aláírása Áder János vizsgája lesz.

Ha kormányra jut, az MSZP eltörli a távközlési adót, amelynek bevezetéséről pénteken döntött a parlament. Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója arról beszélt: a szolgáltatók közleményeiből világossá vált, hogy a telefonadót a kormánypárti nyilatkozatokkal szemben az emberek fogják megfizetni, tehát megszorításról van szó. Az MSZP-s politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a távközlési szektorra kivetett – jövőre megszűnő – ágazati különadó az Európai Bizottság elé kerül. Ha pedig a bíróság jogsértőnek találja azt, az új alaptörvény átmeneti rendelkezései szerint az államot terhelő fizetési kötelezettség teljesítésére hozzájárulást kell megállapítani, így azt is az emberekre terhelheti a költségvetés.

Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes a médiatörvény megváltoztatását bírálta. Szerinte a törvényjavaslat – amelynek módosító indítványairól pénteken döntött a Ház – nem orvosolja a legfontosabb kifogásokat, nem változtat a médiatanács hatáskörén és összetételén. Hozzátette: megítélésük szerint az elfogadott módosítók egyike a Klubrádió „megsemmisítését” szolgálja, lehetővé téve, hogy a Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság Médiatanácsa ne hajtsa végre a rádióadónak kedvező bírósági döntéseket.

Lukács Zoltán azt mondta, ha a parlament a jövő héten elfogadja a médiatörvény módosítását, „a sajtószabadság Áder János köztársasági kezébe kerül”. Az MSZP ezért arra szólítja fel az államfőt, hogy az alkotmányosság őreként ne írja alá a médiaszabadság korlátozását szolgáló törvénymódosítást, és lépjen fel a Fidesznél, hogy a jövőben tartózkodjon a jogállami normákkal ellentétes lépésektől. A szocialista politikus szerint ez Áder János vizsgája lesz: ha átengedi az említett szabályozást, világossá válik, hogy az államfő békülékenysége csak álca volt.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36668