Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 13. 14:35

Magyarként tekintünk-e arra a csoportra, amelynek a tagjai vállaltan magyar anyanyelvűek, a népszámláláson mégis szlovák nemzetiségűnek vallották magukat?

„Az első és még a leginkább köztudatban levő kérdés, hogy magyarként tekintünk-e arra a csoportra, amelynek a tagjai vállaltan magyar anyanyelvűek, a népszámláláson mégis szlovák nemzetiségűnek vallották magukat. Ha eltekintünk a népszámlálás körüli botrányoktól, számszerűsíteni is tudunk ebben a tekintetben: mintegy ötvenezer olyan személy él az országban, aki ebbe a kategóriába esik. Igényeik, magyarságukhoz való kötődésük más, mint a nemzetiségükben és nyelvükben is magyaroké.

Mennyiben tekinthetőek továbbá szlovákiai magyarnak azok a romák, akik ugyan más etnikumhoz tartoznak, de magyarul beszélnek és magyar iskolába járnak? Sok településen ráadásul csak és kizárólag ezeknek a nehéz szociális körülmények között élő közösségeknek köszönhető az, hogy az adott helyen még működhetnek a magyar iskolák. A krasznahorkai incidens nyilvános fogadtatása azt mutatja, hogy ezen a téren is komoly problémák vannak a szlovákiai magyarok önképével – és az sem biztos, hogy a romák a közfelfogás szerint részét képezik a közösségnek.

Máig nem tisztázott, menynyiben számít a szlovákiai magyar közösség tagjának az a réteg, amely már (még?) csak szimbolikusan kötődik ehhez a régióhoz, mert Csehországban, Magyarországon vagy az északi országrészben él, s nem vagy csak gyenge kapcsolatban áll a közösséggel, szülei vagy gyerekkori barátai révén. Vajon vannak ennek a csoportnak önálló igényei, szlovákiai magyar nemzettudata?

Léteznek továbbá olyan külsőségekben megnyilvánuló különbségek, melyek arra jók, hogy tudatosítsák, mennyire másként értelmezi a szlovák– magyar viszonyt maga a közösség. Kézenfekvő példákkal szolgálnak a sportesemények. Az éppen zajló jégkorong-világbajnokságon például egyesek teljes szívvel drukkolnak a szlovákoknak, éneklik a himnuszt és skandálják a jelszavakat, mások a mihamarabbi kiesésüket és leégésüket kívánják. Még a politikusainknak is folyamatos dilemmát okoz annak a kérdésnek a megválaszolása, kinek drukkolnának egy magyar–szlovák hokimeccsen.

Végül, de nem utolsósorban a szlovákiai magyar közösséghez való tartozás erősen átpolitizálódott. A Híd-szavazókkal kapcsolatban gyakran elhangzik az a vád, hogy olyan magyarok, akik az elszlovákosodás felé tartanak. Az MKP-szavazókat egy ellentétes logika folytán gyakran minősítik olyan rétegnek, amely képtelen megbékélni azzal, hogy Szlovákiában él. Pedig ők csak másként magyarok.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36483


Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Vissza kell csatolni Magyarországhoz Szlovákiát és megszűnik minden ilyen probléma.


Az ötleted nem rossz. Tökéletes megoldás lenne az is, ha csak a déli, magyarok által lakott területet kapnánk vissza.


Nos, szerintem sem a lengyelséggel rokon a mai szlovák, hanem a cseh és a morva etnikummal.
Ami nem jelenti azt, hogy ne lett volna lengyel beszűrődés a Felvidékre az évszázadok során.
A cseheknek egyébként van egy mondása: miszerint a szlovák az a cseh, amely magyarul beszél. Hát igen, ez régebben volt.

Hogy ezt a déllengyel elméletet lengyelek képviselik, annak bizonyítéka, hogy minden tisztázatlan és esetleges, legtöbbször nagyhatalmi érdekek mentén alakul.
(Amikor nagyhatalom voltunk, mi alakítottuk.)
Továbbá, hogy egyetlen nép sem mentes a nacionalista történelem szemlélettől.

A ma hatályos nemzetközi jogrend azt tartalmazza, hogy a határok kérdése az érintett országokra tartozik, azaz egyezzenek meg egymás közt.
Mindenesetre kíváncsi lennék az európai reakciókra, ha Magyarország egy jegyzékben megkeresné a szlovák kormányt és határkorrekciós tárgyalásokra szólítaná fel.


Hát ez az, kedves Vhailor! Az elcsatolt területeink és elszakított nemzetrészeink közül a legsatnyább a felvidéki magyarság. Nem véletlen, hogy ott tudott egy Bugár Béla pártot alakítani és az is jellemző, hogy ezek a felvidékiek nem az MKP-t, hanem a Híd-Most mozgalmat tüntették ki nagyobb bizalmukkal, most már másodszor.
Éppen erre a jelenségre utal a cikk szerzője is.

Ezt az álracionális blablát pedig, amit összezagyváltál arról, hogy mi kényszerít, kit, nos ezt is csak a Felvidék magyarjai vallják; más elszakított országrészek magyarjai közt - ha van is, aki ezt vallja - ez nem jellemző.
A vegyes házasság is a Felvidéken pusztítja a legnagyobb mértékben a magyar etnikumot. Nincs magyar tartásuk!
Lehet, hogy te oda való vagy...mindenesetre, ha így van, ne büszkélkedj vele!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó