Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 13. 18:03

Semmi sem kevésbé racionális annál, hogy az ellenzék meg se próbálja leváltani a Fideszt.

„Semmi sem kevésbé racionális annál, hogy az ellenzék meg se próbálja leváltani a Fideszt. Nem a szokásos értelemben vett kormányzati felkészülés a demokratikus ellenzék leckéje, hanem egy új politikai pólus kialakítása. A pólusképzés feltételeiről már meg lehetett volna állapodni. Az is eldőlhetett volna, hogy végül is hány pólusról lenne szó. A Fidesz által diktált szabályok szerint a demokratikus ellenzéknek (legalábbis egy időre) egyetlen pólust kellene alkotnia. Élek a gyanúval: nem is futja egynél többre, de erre az egyre azért futná.

Mindennek a kezdete egy döntés: legyen-e egyáltalán együttműködés? E döntés során racionális volna számolni a realitásokkal a tekintetben, hogy egy győztes párt- és társadalmi koalíciónak nem sörözőnyi baráti kört, hanem úgy kétmillió szavazót kellene átfognia. A pártok és civilek támogatói aligha tudnák száz százalékban támogatni egymás jelöltjeit, lennének lemorzsolódók. Másfelől azonban egyedül a kooperáció az, amit nem próbáltak még. Talán épp az erős ellenzék létrejöttének tényleges lehetősége aktivizálhatná a párt nélküli szavazókat.

Ily módon az összellenzéki nyereség sokkal nagyobb lehetne, mint a lemorzsolódás. Új, s még újabb hótiszta párt felbukkanására, pláne egy karizmatikus vezető (második) eljövetelére várni, és ezért nem tenni semmit: felelőtlenség.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36487


38 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A hazudnol a racionálásról papol.
Az 50-es években a racionálás "B" listát jelentett.

Igy nem lehet a fityuszt leváltani.

Válaszok:
DownPour | 2012. május 13. 22:42

Talán az lehet az oka ,hogy már minden ellenzékinek modott párt volt hatalmon és ez elég bizonyíték mindenre, pl arra is miért nem növekszik a népszerűségük az eltelt idővel exponenciálisan!!!


Az egész hosszú cikket elolvasva, ez egy kiváló elemzés.
Ma mégis úgy tűnik, a fideszt nem az "új ellenzék" fogja megbuktatni, hanem az egyre súlyosabb ballasztként ránehezedő irracionális "kormányzásképtelensége". Az emberek nem egyszerűen "csalódottak", a helyzet már rosszabb ennél. A társadalom robbanásponton van.

Válaszok:
Tehetetlen Dodó | 2012. május 13. 21:36

Pártatlan-független palitológus(palimadaraknak).Tét-Tét.


"Új, s még újabb hótiszta párt felbukkanására, pláne egy karizmatikus vezető (második) eljövetelére várni"

Ahhoz, hogy a ballib belátható időn belül visszatérjen a hatalomba ahhoz tényleg egy új (baloldali) megváltó eljövetele lenne szükséges. Szóval még várjatok kedves balhibbantak egy kicsit. Az a néhány évtized elröpül, legalább is nekünk, akik az előnyeit élvezzük csak a távozásotoknak.


"A Fidesz tartós berendezkedésének alapfeltétele, hogy széles körben elfogadott maradjon a nézet, miszerint Magyarország dolgai kizárólag a Fidesztől függenek."

No, persze, a FIDESZ tartós berendezkedésének gondolatához ez az ütődött, "demokratikus" ellenzék is rátett egy rendes szívlapáttal, amikor az Alaptörvényt elutasította. Nem tudom, Lakner urat nem zavarja, hogy egy olyan ellenzéket akar hatalomra álmodni, akik a kétharmados többséggel elfogadott Magyar Alaptörvénnyel szemben akarnak kormányozni? Milyen demokratikus köztársaság az, ahol ezt meg lehet tenni? Egyáltalán: ha elutasították és nem fogadták el, akkor mire fognak felesküdni? Határtalan naivitásra vall, ha valaki racionalitást emleget, vagy keres a nagyon "demokratikus" ellenzéknél.

Válaszok:
G. Pantyelejevics | 2012. május 13. 20:03

Lakner a megmondó ballibsi,majd 8 év mulva talán.


Szaporodjatok és sokasodjatok a baloldalon!
SZDSZ 1.0 (maradék), SZDSZ 2.0 (LMP), SZDSZ 3.0 (DK), .... milla,stb. Kivan még?
Fletó tarts ki 2014-ig!
:))


Ez lemaradt. Talán ezért írta. A Mandiner meg ezért hagyta le. :)

"Talán nem is kellene tovább várakozni. Akik együtt szeretnének működni, tegyék. Aki ki akar maradni, maradjon ki. A választók pedig döntsék el, miben látnak fantáziát: az együttműködő cselekvésben vagy a megosztó kívülállásban."

Egyébként a legjobb, ahogy a NOL saját olvasói oltják le LZ-t, a cikk alatt. Előbb önjelölt közgazdászként indítja, aztán rossz helyzetfelmérésről beszél, hogy eljusson GyF-LMP által már unásig lejátszott fogjunk össze gondolatig. Jobbikról egy szó sem.
Illetve zusammen a fent idézett utolsó mondatokban, ott a sulykolt üzenet, ad nauseam.

Menjenek a francba. Lehetetlen feladat LZ, újra kéne születniük.


A sok "okostojás", akinek fikázáson kívül semmire sem futja, elgondolkodhatna kicsit. Mondjuk próbáljon valaki értelmezhető, logikus eszmefuttatást ideróni arról, vajon miért nyerne a Fidesz 2014-ben?

Nem kellenének ahhoz támogatók?

Az ország jelentős része ellen hogy menne?


Az pusztán fideszes alaptörvény. És ha kicsit tájékozottabb lennél, akkor tudnád, minden párt természetesnek tekinti a lecserélését.

Válaszok:
kulakman | 2012. május 13. 21:04

Azt törvényt kétharmaddal bármikor meg lehet változtatni, akinek lesz kétharmada az változtassa meg!!!!

Válaszok:
G. Pantyelejevics | 2012. május 13. 21:31

Nem kell hozzá 2/3. Nagyon sok okos ember gondolkodik azon, mit is kell tenni vele. Megvannak a technikák rá, hogy 2/3 hiányában is lehessen ismét Alkotmánya az országnak.

Válaszok:
Tehetetlen Dodó | 2012. május 13. 21:37
nemormester | 2012. május 14. 16:10

Ismerjük a technikákat.
Csak pechetek van: a legütősebb technika már nem működik: nem jön be negyven orosz hadosztály.

Válaszok:
G. Pantyelejevics | 2012. május 13. 21:45

Neked jó, hogy nem tudsz értelmesen beszélni? Vagy ez nálad valami beteg humor? Hogy jön ide ekkora baromság?
Tényleg nem megy más, csak az ilyen nem kapcsolódó értelmetlenség?

Válaszok:
Tehetetlen Dodó | 2012. május 13. 21:47

Nem érted, mi, hülyegyerek?

Válaszok:
G. Pantyelejevics | 2012. május 13. 21:50

Zsidózz is még kérlek, akkor megvan a teljes kórrajzod. :P

Baromságodat a hülyézésed nem igazán javítja.


"Az 50-es években a racionálás "B" listát jelentett."

De most nem az ötvenes éveket éljük.

Válaszok:
kjkj945 | 2012. május 14. 09:13

G. Pantyelejevics: Te tenyleg nem erted a demokraciat. A valasztok - az Istenadta nep ha ugy tetszik - 2/3-dal hatalmazta fel a kormanyzopartokat, akik uj Alkotmanyt alkottak. Legitim. Te, itt vmi macskajancsik 2/3 nelkuli uj alaptörvrnyeröl beszelsz. Mit gondolsz, ha Te a jelenlegit nem tartod legitimnek akkor a 4K, DK, MSZP, MILLA, LMP, MSZP, Solidarnosc, stb altal kitalaltat KI NEM SZARJA MAJD LE?

Válaszok:
G. Pantyelejevics | 2012. május 14. 09:05

"Hatalmazta fel"? Biztos vagy te ebben? Te erre szavaztál? Akkor mutasd meg nekem az alaptörvény koncepciót, amivel a Fidesz a választásokon kampányolt!
Te nem érted a demokráciát, ha nálad a szavazatod biankó csekket jelent.

Egyébként ha így gondolkodsz, akkor mit lázadtál, amikor más kormány volt? Az volt a legitim és neked annak kellett örülni.
Ugye milyen beteg a gondolkodásod, ha lefordítom?

Egyébként vicces, hogy felsorolsz egy csomó formációt, szemben egy egypártos alaptörvénnyel.

Visszakérdezek. A jelenlegi alaptörvényt, ami a mindenki által elfogadott Alkotmány helyett lépett be, a Fideszen kívül "ki nem szarja le"?

Válaszok:
kjkj945 | 2012. május 14. 09:15
johnnyrotten | 2012. május 14. 09:20

Ez a Lakner egyre okosabb! Különösen ez a sora fogott meg:"Semmi sem kevésbé racionális annál, hogy az ellenzék meg se próbálja leváltani a Fideszt." Semmi sem tölt el nagyobb örömmel annál, hogy kiégett politológusok nem próbálnak meg egyenes, érthető mondatokban fogalmazni. Tagadó mondataik tagadása az őrület és a káosz biztos jele. Hehe...
Az a szellemi önkielégítés, ami megy a "baloldali véleményformálók" körében, már a röhejesség határán réges-régen túl van. Biztatják magukat, hogy összefognak, győzni fognak, és a Fidesz amúgy is magába omlik, mint egy fehér törpecsillag.


De mdp utodpártja igen. Lásd a kossuth cimer lenyúlása.


". A jelenlegi alaptörvényt, ami a mindenki által elfogadott Alkotmány helyett lépett be, a Fideszen kívül "ki nem szarja le"?"

Próbáld meg be nem tartani, utána meglátod.
A rákosi alkotmány be nem tartását is büntették.


Te az a típusú arc vagy, aki tehetetlen dühében, beszűkült tudatállapotban azt gondolja, a választási kampányban a Fidesznek következő 4 évre vonatkozóan percre pontosan le kellett volna vezetnie a programját. Orbán megmondta: kis győzelem - kis változás, nagy győzelem - nagy változás. Már régen le kellett volna cserélni a komcsi alkotmány toldozott-foldozott verzióját.
Az előző alkotmány mitől volt "mindenki által" elfogadott? Ki az a mindenki? Azért, mert az eszdéesz azt hirdette?
Szedálj le, pajti, a Fidesz-szavazók tűrési mezejébe simán belefér az új Alaptörvény . Te meg kénytelen vagy megbarátkozni a gondolattal, hogy a ballibsi barátaid a süllyesztőbe mentek, és, amíg ezek képviselik a "baloldalt", ott is maradnak.


Akkor a teljes parlamenti (egypártot) kell megszüntetni a frakcióival együtt.

De ahogy látom ezt nagyon kevesen akarják.

Mert csak frakciokban gondolkoznak.
Ezért is szidom antallt, hogy nem csinált nagytakarítást, pedig a választások előtt az volt a szlogenjük.


G. Pant: Rossz az ervelesed. Nezzuk pontokba szedve.
1. Benne volt a levegöben, hogy ha lesz 2/3 lesz uj Alkotmany.
2. Bianko csekk??? (ld. Gyurcsanyt 2006-ban :-). Egyebkent nincs olyan part amelyik a kampanyban a következö 4 ev minden percet, szavat, tettet tutira megmondja.
3. Nem lazadtam az elözö kormany ellen - ezt honnan veszed -, egyszeruen csak szarnak es tisztessegtelennek tartottam, de kivartam amig veget er.
4. Nem beteg a gondolkodasom.
5. Csomo formacio: keves szavazo. Egy part: sok szavazo. Ha csinaltok 1001 szervezetet keves szavazoval az szart se er. Ez a demokracia.
6. Csak azt akartam jelezni, hogy azesetleges balos alkotmany sem a "nemzete" lesz ha ugy gondolkodunk ahogy Te. Te ugyanis a jelenlegit lathatoan leszarod.


Vannak ilyen technikák, csak nem alkotmányosak. Az jó, hogy előre bejelentitek, hogy alkotmánysértésre törekszetek az alkotmányvédelem nevében. Küdjük az alkotmányvédőket.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó