Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 13. 10:44

Matolcsy újra és újra meg tud lepni a helyzetértékeléseivel, a minden látható alap nélküli optimizmusával – vagy arcátlan, hazug önsztárolásával, ahogy tetszik.

„Matolcsy újra és újra meg tud lepni a helyzetértékeléseivel, a minden látható alap nélküli optimizmusával – vagy arcátlan, hazug önsztárolásával, ahogy tetszik. A magyar államháztartást ugyanis nemhogy évtizedekre, de egyetlen évre sem sikerült konszolidálni. Ha sikerült volna, akkor nem kéne évente többször is új adónemekről ötletelni, egy-egy vállalkozás legalább annyit tudhatna előre, hogyan kell adóznia négy-öt hónap múlva. (...)

És pont ezzel van a baj: a tervezés minőségével, az intuitív kormányzással, a gazdaságpolitikai rögtönzésekkel. Régi vesszőparipánk, hogy a nagyobb adóterhelés sem okoz akkora kárt, mint a kiszámíthatatlanság. Ha nem lehet évekre, de még hónapokra sem előre tervezni a gazdaság szereplőinek, az önmagában is sokat ront a teljesítményükön, a mindenféle új adónemek közvetlen adminisztrációs költségeiről nem is beszélve (még több nemproduktív informatikai fejlesztés, még több bevallás, még több hibalehetőség).

És kiszámíthatóságban, tervezhetőségben az Orbán-kormány még elődeinél is rosszabbul teljesít, akik pedig nem tették különösebben magasra a mércét. Mint ahogy hasonló a helyzet a gazdasági miniszter által szintén szóba hozott uniós forrásfelhasználással is, ott sem sikerült javítani az uniós pénzek kihelyezéséért felelős intézményrendszer problémás működésén, sőt.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36479


101 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Repetitio est mater studiorum.

Válaszok:
butapesti | 2012. május 13. 11:12

Emberek, de hát az emútnyócéév? :D


A nagyotmondás Háry Jánostól Münchausen báróig képviselve van az irodalomban. Matolcsy sikeresen tör az élre. Eddig is sok voplt a semmitmondás és a nagyotmondás, de ez mindent visz. Még azt is túlszárnyalja, hogy két hét alatt rendet csinál a belügyminiszter..
Fiúk!
Ilyen hülye, bombasztikus bejelentésekkel csak röhejessé váltok! Még nem vettétek észre, hogy itt 40 évig jelszavakkal próbáltak működő szocializmust csinálni, de a ráolvasás nem segített?

Válaszok:
HSL | 2012. május 13. 13:53

Dodó! Ezesetben az ismétlés nem a tanulást segiti, hanem pótcselekvés. Tudod mikor elakad a kocsi, de a vezető azt hajtogatja, hogy "megyünk, megyünk, megyünk..." Verbális pótcselekvés.

Válaszok:
Tehetetlen Dodó | 2012. május 13. 11:15

Félreértettél: a Matolcsyról szóló cikk ismétlés.
Úgy látszik, ezt kell sulykolni.
Matolcsy kétségtelen szerénytelen kijelentést tett, de erről azért nem érdemes naponta elengedni egy-egy cikket a mandin - hagyjuk meg ezt a pályát a ballibbantaknak, legyen egy kis örömük.

Válaszok:
vendée | 2012. május 13. 11:20

Üdv Dodó!
Nagyon visszafogottan fogalmaztál.

Válaszok:
Tehetetlen Dodó | 2012. május 13. 11:25
Tehetetlen Dodó | 2012. május 13. 11:26

Ha jól emlékszem, az uniós pénzek felhasználásának javítása volt a nagyon kevés konkrét pontok egyike a Fidesz programjában. Eredmény: soha nem volt ilyen rossz.
Felőlem lehetne egy fantaszta a miniszter, akár a főnöke is, ha volnának eredmények.
Épp itt van a gond: ennek a kormánynak egyetlen területen sem sikerült semmilyen eredményt felmutatni eddig, sőt, kivéve persze a belpolitikát, de onnan nehéz lesz jóllakni. Egyébként zéró.


Ismersz: közismerten finom modorú, hallatlanul toleráns egyén vagyok, kivéve, amikor válogatott bolsipalántákkal keveredem diskurzusba.

Válaszok:
vendée | 2012. május 13. 11:26
butapesti | 2012. május 13. 14:25

Mirmur direktebben fogalmazott a cikkel kapcsolatban...


Hát, a hét folyamán volt jó néhány "érdekes" hozzászóló.


"..Ceausescu a szándékát megerősíttette az emberekkel: népszavazást rendezett arról, hogy az alkotmány egészüljön ki egy újabb passzussal, amely szerint Románia többé nem vehet fel külföldi hitelt. A voksolás során - kevéssé meglepő módon – a nép egyhangúlag támogatta a diktátor akaratát. Ettől kezdve a hivatalos magyarázat szerint az államadósság visszafizetése érdekében az emberek vállaltak némi rövid távú nélkülözést a kommunizmus beköszöntéig..."

"..Ceausescu 1989 áprilisában jelentette be, hogy a teljes államadósság visszafizetése nyomán Románia visszanyerte gazdasági és politikai függetlenségét.."

http://www.ceausescu.org/

Nem nagyon sikerült felfogni a módszerváltás utáni kormányoknak, hogy ezt az államadósságot nem lehet visszafizetni, csak a nép yomorgatása árán valamelyest szinten tartani, a "kisgömböc" nő növekszik és mindent "megesz".

Fekete Janiék rárakták az országot egy rossz vágányra, amelyről csak vágány robbantás útján tud letérni.

Válaszok:
gutman | 2012. május 13. 12:01

Mit kapsz te ezért Turul! Róna Péter egy másik idézett cikkben kóklernak nevezte a kormány gazdaságpolitikáját, egyből lett belőle mindenféle büdösbolsi...


így van. És ahelyett,hogy ezek a balfaszok azt mondták volna 2010-ben,hogy uraim...ezt mi nem fizetjük vissza,mert lehetetlen,inkább a csaucseszkui utat választotta orbán,és "mi akkora úrak vagyunk,hogy még,ha beledöglünk is kifizetjük a cehhet,mert mi igazi magyar úrak vagyunk kérem szépen!"

Persze nem fogjuk tudni kifizetni,azért nem,mert lehetetlen...olyan feltételekkel és annyira értelmetlen,nem értéket teremtő célokra fordították, hogy csak elhúzni tudjuk az összeomlást!

De azorbán megmutatja,hogy mi aztán mekkora korrekt kapitalisták+europerek vagyunk...


nem a mandiner elelempésedése a probléma,hanem az,hogy te egy igazi droid vagy...nézz körül az országban,hogy az elmúlt 2 évben mit csináltak ezek a balfaszok...

És nehogy az elmúlt nyócévvel gyere,mert kúrvára tudta mindenki,hogy mit hagytak maguk után...és hányat csuktak le közülük??? Inkább ezt kérd számon orbánékon,ne azt, ha valaki folyamatosan kritizálja őke azért,mert folyamatosan elbasznak mindent,amihez hozzányúlnak matolcsyék...


Mikor a neolib gazdaságpolitika kudarca a napnál is világosabb (legutóbb, vasárnap mértek rá látványos csapást a franciák és a görögök), talán nem Matolcsyval kellene szórakozni itt.

Válaszok:
gutman | 2012. május 13. 12:20

naja...a lengyelekhez is úgy viszonyulnak a világban,mint a leprásakhoz...;)


Attól még lehetetlenség a visszafizetése. A ceausescu-i utat járjuk. Nem rendszerváltás történt hanem módszerváltás.Anno a módszerváltás hajnalán meg sem próbálták a módszerváltó pártok az adósság legalább egy részének az elengedését, mert mit szólna hozzá ugye a "piac". A lengyelek meg köszönték szépen és leszarták a "piacot".

Nálunk 30 éve és jelenleg is tart a "Fekete János forever" feeling.!!


Állandóság - megbízhatóság

Egy ember felkeres egy hitelminősítő intézetet és azt kérdezi tőlük: Hogyan tehetnék szert egy kisebb vagyonra? Mi sem egyszerűbb – válaszolják: Kezdje egy nagyobbal, az általunk ajánlott befektetési értékpapírral, és várjon néhány napot!


leszarom a franciákat, a mi dolgainkért matolcsyék a felelősek,nem a franciák!


Abban amúgy egyetértünk,hogy a rohadt életben nem tudjuk visszafizetni a hiteleinket?

Válaszok:
Laibach | 2012. május 13. 12:28

Nem tudjuk, sőt a hírek szerint kapunk majd gyorsvasútépítésre és miegymásra a kínaiaktól??? is.


Anno 2002. augusztus 18-i cikk.

"..Engedélyezte a Bank of China (Hungária) Rt. megalapítását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - közölte a felügyelet a Magyar Tőkepiacban.

A pekingi székhelyű pénzintézet magyarországi vállalatának jegyzett tőkéje 2,7 milliárd forint. A Bank of China (Hungária) Rt.-ben 100 százalékos részesedéssel rendelkezik a kínai anyavállalat. A magyar bank igazgatósági tagja Zhang Yanling, Gu Rubai, Shu Xiaodong, Fekete János és Schiffer Péter..."

Fekete János neve ugye megint ismerősen cheng??

Válaszok:
gutman | 2012. május 13. 12:39

hát igen, ismerős:)) Régebben volt a janival egy interjú az atv-n,és juszt kérdezte tőle,hogy mi miért nem csináltuk azt,mint a lengyelek...erre fekete azt mondta,hogy azért nem,mert azután egy fillért se kaptunk volna úgy,hogy ne kellett volna a kölcsön kapott pénz útját és célját felvázolni a hitelezőnek,míg most arra költhetjük és úgy,ahogyan akarjuk...tehát nem tudták volna lefölözni, illetve nem tudtak volna 40 milliárdos völgyhidakat építeni:))aranyos nem?

És ez a patkány ágyban párnák közt halhatott meg...no komment!


Szerintem lett volna mód és lehetőség a tárgyalásra, és az elengedésre. Csak ugye a módszerváltó "nemzeti" pártok és kormányok a régóta sok más területen is impotens magyar diplomáciai vonallal ezért egy fabatkát sem lobbiztak, inkább fülüket-farkukat behúzták, a nép meg fizetett és fizet.


Díjnyertes troll.


Miben is az ? tavaly őszre bukott már a produkciója , akkor kellett mindjárt mindenféle adót emelni-bevezetni.
Idén már tavaszra ...

Válaszok:
Laibach | 2012. május 13. 12:52

Akkor kellett volna Varga Misi-t előre tolni.


Amikor Kusza Szem megszólal, akkor kiszámíthatóan esik a MOL.


nem, nem veszik észre, mert amíg a választók többsége bekajálja/eltűri a hantázást, addig nyugodtan talicskázhatnak a közgépen keresztül svájci számláikra az értékes emberek


Dodó! Ha tökhülye bolsikról van szó, néha belőlem is kicsúszik valami durvább dolog. No meg az a magyar bíró amelyik a cigány gyilkosnak pont annyit ad, mint annak a nem cigánynak aki karambolt okoz a főúton.


A hiteleket nem erőltetett ütemben visszafizetni kell, hanem vagy kinőni, vagy olcsóbbakra lecserélni. Az első lehetőséget sikerült kilőni az egy hét alatt kivetett új adókkal, a másodikért az IMF azt kér amit akar, mert a 10%-os kamat a kötvények lejártakor egyenlő az államcsőddel (addig 3-5-10 évet hízik a kötvény).


Nem kevered Troc... Torocz... Torockay... Bronstejnnel?


Kiszámíthatóság, hitelesség csak ennyi kéne, de pártjaink képességét már ez is meghaladja


Uljanov mintha Lev Davidovicsot jelölte volna utódnak. Kapott is poszthumosz szép mavzóleumot. Na mindegy.


Orbán-kormány félidőben: nagy arcnak sarc az ára

A függetlenségi harcnak nagy sarc az ára: az Orbán-kormány nem csupán nemzetközi nyomásra kényszerült megszorításokra, hanem saját ügyeskedései miatt is. A mostani pályán a magyar gazdaság még 2014-ben sem éri el a válság előtti szintet.

http://hvg.hu/hvgfriss/2012.19..


Az európai nagy biztosítóházakat meglepte, hogy az előzetes bejelentésekkel szemben nem európai mintájú, azaz nem fogyasztási jellegű lesz az új biztosítási adó. A szakértők szerint hiú ábránd a piac újrafelosztásában reménykedni: az elmúlt évek különadója miatt veszteséges biztosítóknak tőkepótlás kell majd.

http://www.napi.hu/magyar_vall..


Matolcsy egy zseni az egysávos adójával. Ráadásul sokáig bebetonozva! A birkáknak meg irány a békemenet.


Hülye szegény, sose tudta mit beszél.


Mire adtak fekhatalmazást a választók?
Senki sem mondta nekik, hogy a egyetlen dolog ami a gazdaságpolitikában számít,a pénznek a FIDESZ holdudvarába tartozó cégek és a jomoduak felé terelése , azon az áron is, ha mindenki aki ide nem tartozik, elszegényedik. Azon az áron is, hogy elszegényitik, elnyomorítják a Nemzetet. Azon az áron is, ha a jogálamiságot, a demokráciát, kell ehez sárba tiporni.
Vajon hány százalékot kapott volna a FIDESZ ha a valodi szándékait hirdeti meg a választási kampányában?Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó