Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 10. 10:46

A szabályozói környezet kiszámíthatósága és a befektetői környezet méltányolása kritikus sikertényező bármilyen energiapolitika esetében. Interjú.

Közel egy éve Párizsból követi a magyar eseményeket a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) gáz- és villamosenergia-piaci divíziójának vezetőjeként. Sokat kellet magyarázkodni kinn a magyar ügyek miatt?

A Nemzetközi Energiaügynökség időről-időre átvilágítja tagállamai energiapolitikáját, és Magyarország is tagállam. Az ügynökség 2011 nyarán publikálta megállapításait az országról. Nem Magyarország-specifikusan, hanem úgy általában minden fórumon hangsúlyozzuk a kiszámítható, befektetőbarát energiapolitikai környezet fontosságát. Az energia egy rendkívül tőkeintenzív ágazat, 1000 milliárd dollárokban lehet számolni a világgazdaság beruházási igényét a következő évtizedekben. Az olyan energiapolitikai vízió nem fog megvalósulni, amelyhez nem társul az a képesség, hogy óriási mennyiségű tőkét mozgósítson beruházásokra. A szabályozói környezet kiszámíthatósága és a befektetői környezet méltányolása kritikus sikertényező bármilyen energiapolitika esetében. Ez egy állandó, konzisztens üzenet, nem kizárólag Magyarországra vonatkozik.

De azért nyilván Magyarországra is: a tavaly megszületett energiastratégia megvalósítása például nem nagyon halad előre.


Az az energiapolitikai koncepció, amit Magyarországon megfogalmaztak, alapvetően progresszív és értelmes. Lényeges elemei: az atomenergia fontosságának a hangsúlyozása, az energiahatékonyság javítása, megújuló energia fejlesztések összhangban az ország adottságaival és finanszírozási kapacitásával, gázinfrastruktúra fejlesztés és diverzifikáció ösztönzése. Ezek az elképzelések abszolút összhangban vannak azzal, amiket mi gondolunk. A kritikus pont az, hogy rendelkezik-e a magyar jogi és szabályozási környezet azzal a mértékű stabilitással, kiszámíthatósággal és befektetőbarátsággal, ami lehetővé teszi a beruházások mozgósítását.

Rendelkezik?


Az egész európai energiaszektor finanszírozási nehézségekkel küzd, a bankszektornak a hitelezői kapacitását csökkentenie kell. Tehát amikor egy nagy európai befektetőnek döntenie kell egy angol meg egy magyar erőműprojekt között, akkor kérdés, elég versenyképes-e a magyar energiapolitikai környezet. Hogy a jogbiztonság, stabilitás, kiszámíthatóság, befektetőbarátság tekintetében megverné-e mondjuk Nagy-Britanniát. Ebből a szempontból nagyon nehéz optimistának lenni.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36386


8 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"A föld nem lér pénzt a szénért, a vasércért az energiáért." lér=kér (vélem)

Ez igaz, de ez épp ahhoz hasonló ostoba egysíkú szemlélet, amely a jelen öngerjesztő és negatív irányú folyamataihoz vezetett. Amolyan "materiál kommunizmus", ami elméletileg (prekoncepció) feltételezi az egyenlő hozzáférést. És ez már megint nem igaz, ha tekintetbe vesszük az egyes országok lakosainak eltérő létszámát. A "kommunizmus" mára "értelmezett" tartalmától meg... nem is írom tovább...

"Egy dologért kell fizetni a földön, és ez az emberi munka."

Ahha... hát és ezt miképp árazzuk?


H áram van, minden van..

Válaszok:
mzperix | 2012. május 10. 19:11

Aki dolgozott már életében - amit allen 99-ről nehezen tudok elhinni - az tapasztalatból tudja, hogy az egyik leghülyébb kommunista demagógia a "termelés legfontosabb tényezője az ember".
A termelés legfontosabb tényezője a tőke, amióta világ a világ. Éhes ember bőven van mindenütt, aki inkább inkább dolgozna, mint éhen haljon, csak éppen tőke nincs, amiből munkahelyet lehetne csinálni. Anélkül meg csak a hülyéknek lehet prédikálni az egymillió új munkahelyről.
Ha meg csak annyi tőkéd van, mint amennyivel a kelet-magyarországi vállalkozó tésztagyárat alapít, akkor a minimálbért is csak papíron tudod kifizetni a látástól vakulásig ott robotoló asszonyoknak.


Ha áram nincs, tőke sincs.

Válaszok:
mzperix | 2012. május 10. 19:20

Virtuális tőke van áram vagy egyéb termék nélkül is. A nagy varázslat, amikor ezt a virtuális tőkét, aminek a hiányával fenyeget Varró, áramra vagy egyéb valóságos dologra cserélik.

Az aranyfedezet megszünése óta tőke mindig van, a kérdés, hogy akarat van-e azt odaadni valakinek, és mit kell tenni cserébe.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó