Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 10. 17:46

Bayer cikkei bepillantást engednek egy teljesen kiábrándult, meghasonlott generáció életébe.

„Bayer cikkei bepillantást engednek egy teljesen kiábrándult, meghasonlott generáció életébe. Műveltsége, olvasottsága közös sok pálya- és kortársáéval, és közös az is, hogy számukra 1989-ben minden egész eltörött. Az a rezsim, amelyik a könyveket a kezükbe adta, nem tanította meg őket olvasni. Meglehet, a köznemesség és a tunya arisztokraták, akiknek a felrázásába Széchenyi beleőrült feleannyira műveltek sem voltak, mint Bayer Zsolt, ám a köz dolgaiban önállóak, érdekeik érvényesítésében határozottak, és hazafiságukban megingathatatlanok voltak.

A mai jobboldalon szétnézve Bayer nem csoda hogy ürességet lát. Annak az értékközpontú politizálásnak, amelynek a populista, újító, divatoló, liberális baloldal természetes fékjének és ellensúlyának kellene lennie, nincsenek emberei. Azok, akiknek a szellemi kvalitásai megvannak ehhez, öregek, mint Bayer, talán egy infarktuson is túl vannak, sose tanultak meg a saját lábukon állni, hazagondolni a birtokra, a műhelyre, gyárra, és vehemensen kiállni az elhatározott politika mellett, ha már egyszer feladtak érte valamit a birtokból, a műhelyből, a gyárból. A nagyobb közös jó érdekében.

Bayer múltba révedése annak felismerése, hogy komplett generációkból hiányzik az erkölcsi és szellemi önállóság, az arányérzék. Kádár idejében legalább valaki krétával berajzolta a gimnázium udvarának aszfaltos focipályályán, hogy kinek, hova kell állnia és merre kell fordulnia. Negyvenkilenc évesen befelé nézni, és felismerni, hogy belül nincs krétával rajzolt vonal, szörnyű érzés lehet.

Könnyebb dolog kifelé nézni. Csakhogy a keleti, fegyelemre és lojalitásra épülő társadalmak csodálata a magyar jobboldal retorikájában nem más, mint valami elveszett édenkert óhajtása. Orbán Viktor óriási, a magyar történelemben szinte példátlan egyszemélyi hatalma nem más, mint az igény a zsinórmértékre, a célra, a viszonyítási pontra, a vonalakra a focipályán.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36421


57 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Bayer Zsolt írásai bepillantást engednek egy, ma már meglehetősen ritka ember-fajta, a gondolkodó ember világába.
Ami pedig a kiábrándultságot, pesszimizmust illeti, a világtendenciák (kivéltképp: az európai) elegendő okot szolgáltatnak rá.


Hát, a Gréczytől tényleg sokkal-sokkal jobb.

Válaszok:
szpal | 2012. május 10. 20:38

Jól vállon veregeted magad.


Csatlakozom: tobb Pizkat a Mandinerre!!!


Pizka maga biztos nem kap infarktust.


Pizka nagyon jo cikket irt.


Hol van itt értékközpontúság? A jobboldal szétzuhanna, ha Gyurcsányt elütné egy pótos IFA! :) Onnantól kezdve nem tudnák magukat kivel szemben meghatározni!
Orbán meg olyan, mint a Hindenburg léghajó! A döglődő kommunista rendszer bomlásának gázai emelték a magasba és a nácik fáklyái fogják felrobbantani.


Értékközpontú? Utána: a gyár, a birtok...

Forditok: érték = vagyon. Ird le: vagyonközpontú.

És rögtön megérted befelé fordulva miért üres az emberke. Azért, mert a pénz nem érték ;)


Jól veti ez a Pizka Peti, dumcsiban valóságos professzor zseni, megtapasztaljuk egyszer-másszor, például itt, ahogy diagnosztizálja a Zsoltit.
Kéne sok-sok ilyen pofa, valóságos pizka-fa, aki a kritika gesztenyéjét a tűzből kikaparja!

Válaszok:
szpal | 2012. május 10. 20:39

Gréczynél jobb, nem -től. Ne legyél már proli.


próbáltam a Dokikopi Pali dallamára énekelni, egész jól írtad, versben : )


Aki nem látta, az internetről letöltheti a Bayer Zsolt neve által fémjelzett filmeket. Utána már csak az marad, jó, jó, de szlovák rendszáma volt.

Válaszok:
palikmali | 2012. május 10. 21:23

Simor "keresztbetesz": úgy érted ezerrel kellene leértékelni a forintot? Mi van, nem kell a lóvé? Túl kevés a nyugati multik nyeresége?


Sajnos messze vagyunk attól,hogy elismerjük egymás jó dolgait.Aki értéket teremt,az is tud hibázni.Mindenki másképp hülye.


Marhaság.
Ez biztos valami huszonéves kis pöcs, akinek fingja sincs a történésekről.


Baller szerző?! Nem kérem, Prof Pizka klasszikus értelemben vett konzervatív, akivel Széll Kálmán minden bizonnyal megtalálná a közös hangot. Csak azt tessék a fejbe vésni, hogy a jobboldaliság nem egyenlő azzal, hogy valaki feltétel nélkül imádja Orbán Viktort.


Huh; ezt szépen összefoglaltad.:)

Igen, ez az óriási hatalom, amit Orbánnak szeretnének tulajdonítani, valójában illúzió.
Látjuk, Brüsszelből azt vétóznak meg, amit csak kedvük tart.


Ugye tudod, hogy aljaska vagy ezzel a cikkecskéddel?


Épp erről beszélgettünk ma este, hogy vannak-e olyan értelmiségiek, akik képesek képviselni valamilyen magyar intellektuális tradíciót, akik úgy kulturáltak, hogy ez e kulturáltság nem csak felszedett és elidegenítő ballaszt a nyakukban (ahogy pl. a művelt Mitterandot szembe lehet állítani a nem művelt és a kultúra iránt nem érdeklődő Sárközyvel), és arra jutottam, hogy nem ismerek ilyet, a mai írók, költők, újságírók, politikusok lehetnek aranyos, kedves emberek, de nem látok olyat közülük, aki ilyen lenne, persze biztos én vagyok hülye.


Nem. (és közszereplésre egyáltalán nem vágyok, ahhoz rengeteg minden hiányzik.)
Ha pl. megkérdezem, hogy a keresztény tradíció lényegét ismerem-e, arra nagyjából azt tudom felelni, igen, azért is, mert hiteles közvetítőktől értesülhettem róla. Ezt a magyar tradíciónak csak egy kis részére mondhatom el, pl. irodalomra, versek, próza, de ha megkérdem, mit írt pl. Széchenyi, Eötvös, akkor nem tudom elmondani, mert nekem se volt, aki átadja akár iskolában,akár máshol - vagy mi lehet a magyar filozófia, társadalomtudomány.


Igen, biztosan annak a hibája - és igazából el se tudom mondani, mi a bajom... hiszen nem kell ahhoz kulturáltnak lenni, hogy valaki jó ember legyen vagy jó legyen a szakmájában...
esetleg az, hogy ez a magyar tradíció, vagy kultúra szóhoz jut-e egyáltalán ma (Bayer cikkeiben aligha).


A cikk írójának tényleg nem sok fogalma van az életrõl, értékekrõl, konzervatívizmusról stb. Okoskodó nyikhaj, aki jót akart mondani, s mint az ilyenek általában, felfedte saját belsõ sötétségét.
Bayer olvasható cikkeket szokott írni, bár nem vagyok vele egy oldalon, olvasásra érdemesnek találom. Jobban min nyihajékat.


Mindig tanulságos nyomon követni hajdan tehetséges, stílusos, kifejezetten jó tollú zsurnaliszták szellemi lezüllését onnantól kezdve, mikor látványosan beállnak egy-egy politikai kurzus fő sodorvonalába. Érvek helyett jön a gyűlölködés, irónia helyett a minősítgetés, józan ész helyett a feltétlen párthűség és a legvégén a kiégett cinizmus.
Hogy miért jutott ez most pont Bayerről az eszembe? Kettőt találhattok.


Ezt egy MSZP-s írta, aki nem biztos, hogy keresztény. Az irigység árad szavaiból és az elkeseredettség, mert tudja, hogy itt a Fidesz fog kormányozni még évtizedeken keresztül, és nem a balos barátai.

Summa Summarum: ismét csak egy, a baloldal szellemi fölényét hirdető szar cikk.

Válaszok:
panama jack | 2012. május 11. 09:09

Kend duplapluszjo kacsabeszelo!


Az jó, ha ilyen, nem mindig az.
pl. a fent tárgyalt Bayer cikk tele van idézetekkel, ennyi idézet egy cikkbe túlzás, akkor legyen az a címe, hogy "Tudok szép idézeteket, lássátok, leírok párat." De mintha hiányzana belőle, hogy rávilágít valamire, finoman megkülönböztet, ahelyett, hogy elnagyolna: jó, a világ varázstalanítva lett, tudjuk, azt is, hogy a mostani kor az abszolút bűnösségé és az unalomé, akkor innét hogyan lépünk tovább, erre még Széchenyi is "modernebbül" próbált válaszolni, mint egy fensőbbséges legyintéssel elintézni a Nyugatot, hogy áh, hülyék, meg a fiatalokat, áh, ők is hülyék, meg a kozmopolitizmust, hogy gyökértelenné tesz (nem feltétlenül), meg a csúnya globalizációt (az se feltétlenül csúnya). ott van pl. Vaclac Havel, aki próbált eszmét is képviselni a modernségben, és épp a "mi"-"ők" szembenállás veszélyességét és visszahúzó erejét kárhoztatta,ami Bayernek olyan kedves, mert csak legyen kit utálni.


Tisztázzunk valamit, funkcionális analfabéták. A Kádár-korban a gimnázium aszfaltos focipályájára nem a focihoz rajzolták föl krétával, kinek hova kell állnia, és merre fordulnia, hanem az iskolai ünnepségekhez (pl. április 4.)! Na innen tessék újra próbálkozni az "értelmezéssel".


Leszarom a sirámaitokat.
A kutya ugat, a karaván halad.
A költségekről: nekem többet is megér, hogy a neoliberálbolsi maffia ne kerüljön vissza egyhamar a hatalomba.
Nekem elég jó még a memóriám - nem felejtem, mennyibe került nekünk az uralkodásuk.


Komolyan mondom, kar beletek a szinvonalas publicisztika. Ugy is mindig ovodas szintre redukalodik a vita. Bolsi! Zsido! Naci! Te mondtad magadra, beka nol a hasadba! Bibibiii!Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó