Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 9. 17:21

Só és napalm. A hitet, a hitemet egy játékban, örökre összetörték.

Gyerekkoromban éreztem utoljára így magam, amikor hatévesen, a karácsonyi készülődés kapcsán néhány gyanús dolgot fedeztem fel, aztán addig nyaggattam a szüleimet, míg bevallották: valójában nem a Jézuska hozza az ajándékot. Miközben édesanyám ezt magyarázta, rájöttem, hogy hibáztam: kár volt ezt a kedves és boldog mesét így összetörni, sokkal jobb volt az ártatlan hit a Jézuskában, aki karácsonyfát állít és focicipőt hoz karácsonyra. Mert mit is hozhatna mást, miután 10-1-re megvertük El Salvadort, miután az Újpest leiskolázta az 1. FC Kölnt, miután 3-0-ra bőröztük be a brazilokat. Aztán a jó öreg Jézuska helyett lassan megelevenedtek körülöttem a földi istenek, a focisták.

Mert aki belecsöppent, akit megfertőzött az tudja, hogy a foci egy vallás. Hit a harcban, a férfias küzdelemben, amelyben megéljük a háborút, a közösséghez tartozást, a közös örömöt, a közös áldozatot és a közös mennybemenetelt. Százmilliók a TV előtt, százezrek a stadionokban. Az igényteleneknek elég az itthoni bálványimádás, a magukra jobban adók inkább a külföldi szentélyekben áldoznak. Megteltek a futballtemplomok.

Aztán jöttek hírek a távoli Bochumból, meg innen-onnan, de töredék időre sem érdekelt jobban, mint az, hogy mit játszott a válogatott, hogy alakul a BL, vagy akár a magyar bohócliga, hogyan játszanak Törőcsik késői utódai a Fradival. De aztán mégis történt valami megmagyarázhatatlan: meghalt egy noname klubigazgató, Kutasi, amitől olyan furcsa lett ez az egész. Egy sportújságíró barátom pedig egy egész hátborzongató teóriával állt elő. Nem hittem neki, de bogarat ültetett a fülembe és elkezdtünk ennek az egésznek utánajárni. Erről szólt, erről szól a Becsengetünk és elfutunk című dokufilmsorozatunk két utolsó része az m1-en.

A két hónapnyi kutatómunka most ért véget. Ma reggel leadtuk a film második részének kópiáját az MTV-nek, ami ma megy adásba este 21.30-kor. És most több átéjszakázott hét után, majdnem félszáz interjú, háttérbeszélgetés, aprólékos adatgyűjtés, sok furcsa telefon és sok-sok utazás után, a film leadása utáni kába pillanatokban, most csak annyit érzek, só és napalm.

A hitet, a hitemet egy játékban, örökre összetörtem, örökre összetörték.

Mert itt már régen nem a játékosokról van szó. Nem P. Tibor, S. László, X Károly teszi tönkre a focit, persze ők is tönkreteszik, tisztességtelenül, de már régen nem ők a lényeg. A legnagyobb baj a rendszerrel van, az online fogadási piaccal, ami minden elképzelhető határon átnőtt, ami lassan, de biztosan felzabálja a labdarúgást. Tegnapelőtt Kínában, tegnap Bulgáriában, ma Magyarországon, holnap Spanyolországban, holnapután meg Angliában és Németországban. És úgy tűnik, nincs erő, ami ezt a szörnyet megállítaná.

Az európai sztárcsapatok, amelyeknek milliós szurkolótáboraik vannak, amelyek meccseit milliárdok nézik, több százmillió eurós veszteségekkel küzdenek. Mert belehajszolták egymást az ész nélküli versenybe, aminek több millió eurós játékosfizetések és milliárdos  játékosvásárlás lett a vége. Ma pedig Európa top ligájának, a spanyolnak 3 és fél milliárd eurós hiánya van. Miközben egy-egy nagyobb fogadóiroda éves eredménye eléri a 3-4 milliárd eurót is. És a fogadóirodák hirdetései jobban elöntötték az internetet, mint a pornó.

Platini segítségért kiállt, többször azt mondta, hogy a fogadási csalások egy rákos daganat a futball testében. Ki kell vágni. Igen, ki kéne vágni. Létrehozhatnának néhány tízezer euróért egy európai forródrótot, amit bármelyik megkeresett labdarúgó felhívhat. Vagy néhány millió euróért lenne egy antikorrupciós hivatal. De a mai napig nincs. Sehol. Csak csend van, meg üvöltő szurkolók, meg égő stadionok.

És hogy a focit utáló politikabuziknak is legyen valami örömük, mindez komoly politikai ügy is. Itthon és külföldön is. És ebben a csatában tökéletesen látszik, hogy Orbán Viktor vereséget szenvedett. Ő szereti a focit, szívügyének tekintette: mielőtt miniszterelnök lett, megüzente, hogy az MLSZ-ben még a virágföldet is kicseréli. Tudta, hogy hihetetlenül forráshiányos a magyar foci: odatette Csányit az élére, és a parlament megszavazta a több milliárdot jelentő TAO-pénzeket a labdarúgásnak. Tudta, hogy a ganajos istállóban nem lehet késsel-villával enni, ezért milliárdos stadionrekonstrukcióba kezdett. És hallott a tippmixelőkről is, aki járják a stadionokat, hát meglengette a véres kardot, és elkezdtek megtelni a vallatószobák. Aztán a bekerültek elkezdtek vallani.

És aztán csend lett. Mert rájöttek, ha ez igaz, nincs többé profi labdarúgás Magyarországon.

Nincsenek klubok, akadémiák, válogatott. Nincs többé stadionavatás, nincs többé 2014-es VB-szereplés, és az a politikai tőke, amit ezek a vallásos emberek jelentenek, az sincs többé. Így bár egy pillanatra tényleg a magasba emelte a véres kardot, az ügyészség ma már tudja, tudják, hogy tehetetlenek. Mert nem egy alma rohadt, hanem az egész fát ki kéne vágni, amihez már nincs elég erő és akarat. Így aztán lesznek meccsek, klubok, stadionok és játékosok. A kérdés csak az, hogy marad-e szurkoló, aki elhiszi, amit lát.

És külföldön se jobb a helyzet. Megpróbálták a tisztességes németek, és megpróbálják a naiv finnek is a rendteremtést. De nekik sem fog sikerülni. Már késő. Ráadásul úgy tűnik, a többiek meg se próbálják. Mert tudják, hogy nem lenne ennek jó vége. Jobb ez így, és ott a tét is nagyobb: egy-egy klub összedőlése egy országot is magával ránthat. Hiszen mit szólna az istenadta nép, hogy ha ebben a válságban, amikor egyre vékonyabb a kenyér, a cirkusz sem az igazi, amit látnak.

Kifosztva, reménytelenül. Ezt írta az egyik legjobb magyar sportújságíró, aki nagyon sokat segített nekünk a filmben. Nekem sem jut most más az eszembe. „Ki vagyok fosztva. / Újra semmim sincs, édesanyám.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36363


32 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ezért is nézem a rögbit.


Már a cirkusz sem az igazi!
Van még lejjebb - "szabad" világ!?


egyet áruljon el már valaki: mit akar jelenteni ez az idióta műsorcím? Mi az, hogy becsengetünk és elfutunk? Miért? Kitől? És mi a fasz köze van ennek a műsor témáihoz?


Nem sikerül,mert nem a lényeget akarják szabályozni. Nem azt, mert a "lényeg" (az eszetlen fogyasztást propagáló és lefölöző) hatalmi elit által fenntartott "liberálisok" szent tehenei volnának: az internet, meg a pénzügyi "piacok".

Pedig elkerülhetetlen a szabályozásuk, mert egyre nagyobb és kivédhetetlenebb zavarokat fognak okozni minden területen.

(A szabályozás nem megszüntetés !)


Hát ezt úgy hívják, h kapitalizmus. Naivan rácsodálkozott a zsurnaliszta.

Válaszok:
marko11 | 2012. május 9. 18:39

...meg úgy hívják, hogy szabadság, demokrácia, jogállam.
Milyen jó neked, hogy ezeket te már rég tudod!
Te már akkor biztos azt is tudtad, hogy a rendszerváltás csak átkúrás lesz.

(Ha ironikus volt a megjegyzésed, akkor bocs!)


Azt mondják, hogy a sport kicsiben olyan, mint nagyban a társadalom.

Szar ügy.


A szakállas úszóbajnoknőkre gondolsz?

Na ja, a német vegyipar csodái voltak ők.


Hogy mi van? A Focista rájött ugyan, hogy nem kéne dönteni bele a közpénzt az új stadionokba, mégis dönti beléjük? Ráadásul Polt Péter is szereti a focit?


Ugyan már, csalás mindig is létezett - vagy így, vagy úgy. El kell kezdeni kinézni az alacsonyabb osztályú meccsekre, helyi kiscsapatokat nézni.


Nézzetek amerikai focit, nem fogtok csalódni!!

Válaszok:
drkovax | 2012. május 9. 22:27

miért is ne lehetne behinteni sóval? engem már rég nem érdekelne

Válaszok:
Rücsök | 2012. május 9. 21:42

Én sem értem ezt a görcsös ragaszkodást a focihoz, csak azért, mert 60 éve a világ élvonalába tartoztunk.


Hát, tartok attól, hogy az élsportról, mint olyanról van szó. Ha Kínában érdekes egy harmadosztályú magyar focimeccs, akkor miért ne volna érdekes mondjuk egy kézimeccs, vagy horribile dictu, egy vízilabda meccs?


Vagy nézd meg az "Akit Bulldózernek ..." és rájössz, hogy abban a bunda már akkor is rég mindennapos volt ...

Válaszok:
Rücsök | 2012. május 10. 15:27

Kedves Tamás, fiatal vagy.
Szerintem ennek a filmnek csináljátok meg a harmadik részét is, akkor majd rájössz, hogy hogyan is van.
bwin és tippmix nélkül is egy rohadt nagy csalás volt a hazai foci. Ha megnézed az nb1 történetét, ki mikor lett bajnok - jé, éppen évfordulója volt a rendőröknek, katonáknak, szakszervezeteknek... A győri csávó jó csóka volt, hát rajta, a csapata kapjon egy zacskó cukrot.
Maradjon bent-ne maradjon bent. A nyolcvanas években volt egy Honvéd-Volán 6-6. Albert Flóri 2004-ben azt mondta egy interjúban, hogy "aki nem bundázott, az nem is futballista". A bajnokság meccseit adták-vették.
De mielőtt elhamarkodottan a kommunista erkölcsre fognánk a dolgot (azért van benne valami), 1943-44-ben a Nagyváradi AC lett a bajnok, noné már, véletlenül nem a frissen visszacsatolt országrészből?
Bár az kétségtelen, hogy az igazi nagypályás bunda 48 után indult el - eleinte "pártfeladat" volt, később nem is olyan aprópénzre váltották. Persze arra vigyáztak, hogy csak körön belüli élhessen vele - a totócsalókat, akik kívülről jöttek, hamar elkapták. Az egész Szu éra alatt ez ment, ott válogatott meccsek is ki voltak osztva.
Mára csak annyi változott, hogy a már jól előkészített terepre (gerinctelen, amorális személyzet) a Párt és Igazgatók helyett egy másik nagyhatalmú társaság nyomult be.

De csináljatok egy harmadik részt, a szoc. bajnokságairól, arról nyíltabban beszélnek - és ez az egyik alapja az egésznek. (A másik a fiatalok megtörése, elüldözése: találhattok 18-20 éves ígéreteket, akik azért hagyták abba a focit, mert saját csapattársaik fenyegették meg őket, hogy ne merjen hajtani.)

ma


Ha te a Bud Spencer filmekből szerzed az ismereteidet, elég furcsa képed lehet a világról.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó