Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 6. 10:35

Magyarország uniós tagságának mérlege pozitív.

„Bár gazdasági csoda nem történt, a vészmadaraknak sem lett igazuk: Magyarország uniós tagságának mérlege ugyanis pozitív. Nem szaladtak el az árak, munkavállalók milliói pedig nem lépték át az immár szabad határokat – hogy csak a leegyszerűsített definíciót mondjam első megközelítésre.

Ha pedig az elmúlt nyolc év »forrásoldalát« nézzük, akár sikersztorinak is minősíthetnénk a 2004 májusában kezdődött mandátumunkat, hiszen az éves gazdasági teljesítmény tíz százalékát kitevő közösségi pénzekre vagyunk jogosultak. Ez utóbbi akkor sem semmi, ha tudjuk, hogy alapvetően nem termelő, hanem infrastrukturális fejlesztésekre fordítódnak a közösségi pénzek – de erről majd lentebb. Ugyanakkor a nettó haszonélvezői szerepkör – ez Magyarország pozíciója a közösségben – durván azt jelenti, hogy a gazdag tagállamok »összedobják« a kohéziós büdzsét azért, hogy a periférián lévő szegény »jöttmentek« közelebb kerüljenek a centrumhoz. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy már folyó költségvetési ciklusban csatlakozott az újonnan felvett tíz ország nyolc éve az Európai Unióhoz, amely eleve szűkítette a »játékteret«.

De szó sincs kizsákmányolásról – az európai uniós pénzszivattyú folytonos emlegetése pedig nem más, mint lufi a köbön. Éppen ellenkezőleg: sajnos nem a funkciójának megfelelően használjuk az uniós pénzpumpát.

Egyébként mi is elkezdtünk felzárkózni – más kérdés, hogy egyfolytában negyven-ötven évre vagyunk Nyugat-Európa átlagos fejlettségi állapotától. Tény: 2007 óta nincs tetten érhető reálgazdasági növekedés Magyarországon, és úgy tűnik, az uniós pénzek sem hasznosulnak. Ám annak, hogy a magyar lakosság nagy része továbbra is negatívan éli meg a változásokat, a leegyszerűsített oka az, hogy hatalmasak voltak a remények és az elvárások egy jobb életre – úgy akartuk, úgy akarjuk a mindennapjainkat »átvészelni”, mint az osztrákok. A másik ok: Magyarországon hisztérikus EU-ellenes hangulat is tombol. Komolyan mondom, jelenleg nincs is rá recept, hogyan lehet innen visszajönni. Mert tagjai maradunk az Európai Uniónak – bárki is van hatalmon, bárki is kapja el a kormányrudat! Ha a jobb-, ha pedig a baloldal, e téren nincsenek aggályaim, az uniós tagságot tagadó szélsőjobboldal, vagyis a Jobbik kormányzásától pedig nem kell tartani.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36229


86 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A Jobbik sem lépne ki az EJU-ból, ha kormányra kerülne. Mert kénytelen lenne számolgatni.

Csak pol marketing az Unió-ellenes megszólalás.

Abban viszont igazuk van, hogy a pénzek felhasználása - a célok és az, hogy kézen-közön eltűnik a nagyrésze - határtalan károkat okoz, már csak azzal is, hogy egy viszonylag jól élő réteg luxusra költi.
Gazdasági fejlődés nincs belőle.

De erről nem az EJU tehet, hanem mi magunk!
Nem láthatjuk át a pénzek felhasználását.


Mé' nem vetté kakaóbiztosat? :)


"a kinyírt iparágak, a kiszolgáltatottság a külföldi közműüzemeltetőknek, bankoknak, kiskereskedelmi láncoknak..."

Bocs, erről sem az EJU tehet, hanem a saját hülyeségünk.

Ha másra mutogatsz, attól nekünk nem lesz job...

Válaszok:
Laibach | 2012. május 6. 11:11
Arslan | 2012. május 6. 11:39
marko11 | 2012. május 6. 13:40

Ez csak az érem egyik oldala amiről írsz Csaba és korán sincs tényadatokkal alátámasztva, csak egy vélemény. Magad is írod - némi lennetmodásba keveredve önmagaddal -, hogy nem kerültünk közelebb az áhított nyugati életszínvonalhoz sem az utóbbi nyolc évben, sem az utóbbi 22 évben.
Tehát ez nem egy sikersztori.
Húsz év alatt Délkorea ipari nagyhatalommá nőtt.
Nyolc év alatt a lengyel mezőgazdaság megerősödött. Elvesztettük az ország vagyonát, piacait, stb.
Ugyan mit szereztünk ezekből vissza az elmúlt nyolc év alatt? A fizetések nagyobbak lettek?
Többféle mérleget lehet készíteni!
Miért jó az, ha a multinacionális érdekeket kiszolgáló senki által meg nem választott testületek korlátozzák az ország szuverinitását olyan dolgokban, amihez semmi közük?
Szerintem nem jártunk jól a csatlakozással.
Egyedüli haszon az, hogy szövetségeseinknek pillanatnyilag kényelmetlen megszállni az országot, ezért csak szájkarate folyik.
A XX. században kétszer szállta meg az országot a szövetségese, és ez most is előfordulhat.


Majd csodálkozz, ha a nyugatnak már nem sikerül fenntartani az életszínvonalat, az egészen távoli jövőben, ha (az egészen távoli) kelet veszi át a helyét.
Addig meg azt írsz, amit akarsz...


Teljesen egyetértek. A magyar politikai "elit" asszisztálása mellett ez nem jöhetett volna létre. Saját magunknak ástunk vermet a politikusainkkal, az eu meg kihasználta.

Csak egy példa. Nálunk csinálták a főteret, kapott is rá a helyi önkormányzat eu-s támogatást.Persze azért az önrész sem volt két fillér.

Az építőanyagok, közműanyagok, a növények, fák, az öntözőberendezés,tehát szinte minden "Germániából" származott. Ezek után felteszem a kérdést, hogy anyagilag ki jár jól? Hol melyik országban kötött ki végül is az önkormányzat önrésze?

Válaszok:
Kovács Jenő | 2012. május 6. 11:23

Az önkormányzat "önrészén" sétálsz. Hiszen az a főtér, nem? Ugyanezen az önrészen autózol, hogy az autópályákat, hidakat (nem is egyet) és egyéb infrastrukturális fejlesztéseket említsünk.
Valamint talán nem kellene elfelejteni, hogy mennyi "családi gazdaságban" van csiriviri traktor, miegymás, amit pályázati pénzekből nyertek el. Simicska KÖZGÉP-e, hogy csak egy nem akármekkora pénzt jelentő példát kiemeljünk, ma miből építi azt, amit épít, és miből fogja a jövőben?

Válaszok:
Laibach | 2012. május 6. 11:33

Traktor vásárlásnál melyik ország gazdaságát erősíti a gazdálkodó amikor az önrészét belerakja a vásárlásánál. Megvetetik a traktort, de arról már gondoskodnak, hogy negyed annyi támogatást sem kap majd mind mondjuk a dán gazdálkodó, ja a megtermelt termékek eu-s piacra jutásáról meg ne is beszéljünk. Felvevőpiacnak kellettünk.

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 11:41

"Bocs, erről sem az EJU tehet, hanem a saját hülyeségünk."

50-50 arány inkább. Nem hinném, hogy az EU-ban ne tudták volna mi történik, a tőke szabad áramlásának bevezetésekor. Adott egy fejlett iparral rendelkező tőkeerős régió (nevezzük centrumnak), ehhez csatlakozik egy tőkehiánnyal küszködő régió (nevezzük perifériának). Iskolapéldája az ami történt, annak ami ilyenkor várható, a gazdaságban is "az erősebb kutya baszik", felvásárolták a konkurenciát, majd elbontották. Az új szabályok miatt pedig tenni ez ellen szerződésbe ütközik. Nekik pedig maradt némi beruházás árán a teljes piac új vetélytársak nélkül. Nem szabad elfelejteni, hogy amikor elkezdtük az uniós tárgyalásokat még 4-5 ország csatlakozásáról volt szó, aztán beváratták velünk a többieket és egyből (erős egyszerűsítéssel) kétszerakkora piac nyílt meg. Ez az egész egy egszerű piacszerzési ügylet volt, amibe kellett kicsit invesztálni amíg felvásárolták a helyi ipart, és folyamatosan van benne kis befektetés "támogatás" címszó alatt hogy ne lázongjanak a népek (ebből pedig levonhatjuk a tagdíjat). Ennyi.

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. május 6. 13:22

Így is van, kapjuk az új szabályozást új tyúkketrec kell, de hoppá azt csak valahol a centrumban gyártják, és máris kész van egy sok milliárd eurós megrendelés a haveroknak.

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. május 6. 13:17

Az egész ami miatt ezeket írtam, hogy ne gondoljuk, hogy Brüsszelben vagy az EU-ban a nagy közös jóért dolgoznak, nem. Érdekek munkálkodnak, az erősebbek pedig érvényesíteni fogják a saját érdekeiket, akkor is ha ebbe mi a periférián beledöglünk. A nagy európai szolidaritást legjobban a bérek eloszlása mutatja az "öreg kontinensen".


Nekem a junióról csak a husáng-játszóterek, nejlon-strandok, a csirke-wellness, az év mint év ehetetlenebb, de "biztonságosan fogyasztható" élelmiszerek, a nyáron igen sok melegvizet termelő "alternatív" napelemek junakt eszembe.
Ezenkívül a szőlészet-borászat-pálinkászat, valamint a sok aszfaltút, ami annyiba kerül, amnnyit a haverok akarnak.
Ezeknek a legnagyobb része ordítóan felesleges, vagy piacszerző, árfelhajtó baromság.
Közben döglik a nép, mert munkahely sem lesz több, mivel kifut az egyik baromságkampány, és jön a másik.
Csak az ember nem lehet egyik nap úszómester, a következő nap szőlész-borász.
Ja! Valamint arra is igen jó azeu, hogy pártjainknak van hol feljelentgetniük egymást, meg a hazát.


Talán még érdemes lenne hozzátenni Szajlai úr gondolataihoz, hogy az emúltnyócévben a legtöbb úniós forráshoz az (többségében 'jobboldali') önkormányzatok jutottak. A központi beruházások támogatása csak ezután következik. Talán a legfontosabb dologra, a KKV szektor fejlesztésére sem 2010 előtt, sem pedig mostanában (még kevesebb) nem jut érdemleges forrás.

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 12:06
Szadik_1 | 2012. május 6. 13:28

Csak nem gondolod, hogy majd ilyesmire fognak pénzt adni?! :D Nem, a KKV-k csak ahhoz kapnak hogy az ISO minősítést (amit megintcsak ők találtak ki), ne teljesen a saját pénzükből kelljen megcsinálni. Igaz, hogy fölösleges, és a támogatást az egyik zsebükből a másikba teszik megtoldva az önrészeddel, de ez nekünk jó, mert azt mondják. :D

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. május 6. 13:49

Táskás! Szar volt az ebéded, hogy hülyeségeket öklendezel?
Gyetágyes!


"...új tyúkketrec kell, de hoppá azt csak valahol a centrumban gyártják, ..."

Látod, kiváló példa.

Nem tudunk lopakodó vadászgépet építeni.
De tyúkketrecet se? Egyharmada- egyötöde a bérköltség.

Ez pl az EJU hülyesége, vagy saját termés?

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 14:12

Én is csak néztem, hogy hogyan lett az unió elleni békemenetből,(Békemenet valami ellen...)
szeretjük mi az uniót, meg jól is járunk vele szintű pál(párt)fordulás. De a Fideszből nézve ez biztos teljesen logikus.


Tökéletesen igaz, amit leírsz!

De ha mi szívatjuk saját magunkat, milyen alapon várod el, hogy az EJU vezető államai jobban szeressenek minket a saját középtávú érdekeiknél?

Hosszú távon megszívják, mert ha nekünk nincs termelésünk, piac sem leszünk. (Vagyunk, ma már jelenidő.)

Két példát tudnék felhozni a múltból - Szombathelyi cípőgyártás és ravatalozó kiegészítés egy kicsi nógrádi faluból.

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 14:15

A kisvállakozásokat nem is kéne támogatni.
Csak náluk hagyni minél több pénzt.

Ez az egész támogatásosdi csak egy pénzszivattyú.
Sokan befizetnek, kevesen (lásd -> haverok) megkapják.

KKV-k megsarcolása pl. a minimálbér-emelés, egykulcsos adó, adójóváírások eltörlése, stb.

Ha nem adnak egy fillér támogatást sem, "csak" hagyják élni ezeket a kisvállakozásokat, már az is előrelépés lenne.

Estleg lehetne csökkenteni a járulékokat is, amíg meg nem erősödnek.

Az államnakk inkább a piacszerzésben, marketingben, és olyan dolgokban kellene segíteni, amit a vállakozások nem tudnak megcsinálni.

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 14:29

A "kinyírt iparágakat" nem az EU csatlakozás nyírta ki. Az EU csatlakozást nem kell összekeverni a "létező szocializmus" gazdasági csődjét, a KGST felbomlását követő gazdasági átalakulással.

Válaszok:
marko11 | 2012. május 6. 13:42

Nem az EU, hanem a rendszerváltás/privatizáció (magyarán: az ország nemzeti vagyonának lenyúlás, kiárusítása).

A magyar rendszerváltás/privatizáció viszont mutyiba ment, a nép háta mögött, feje fölött.
Törvényesen, de nem etikusan - ahogy sokszor olvashattuk a lopás eufemisztikus megfogalmazását.

Mondjuk a "népet" sem menteném fel, mert minden benyalt. Az is igaz, hogy a rendszerváltás fedőnevű Kész Átverés Show igen profin volt megtervezve, kivitelezve.
Hogy ráment az ország, ez azokat , aki ezen meggazdagodtak nem túlzottan érdekelte, érdekli.


Érdekes, a nálunk sokkal rosszabb helyzetben lévő volt szoc. országok sokkal jobban jöttek ki ebből a csődből. (És ha akkor csőd volt, akkor most mi van?)


tudsz egy blogot, ahol zeket a kérdéseket meg lehetne beszélni?

Vagy van ismerősöd, aki felkészült, hogy egy ilyet létrehozzon.

Volna egy csomó téma:
- hogy néz ki az EU/MO számszerűsíthető egyenleg, milyen tételekből jön össze?
- és a nem számszerűsíthető?
- mit lehet tenni "állami támogatások tilalma ügyben? (Francia mg. termelők háromszor annyi támogatást kapnak, de a MALÉV nem támogatható, pl. Itt már érdemes lenne keményebben tiltakozni is, ha ez így van, valóban. )

Persze, csak akkor, ha nem csak panaszkodni akarunk.

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 14:18

"Egyébként mi is elkezdtünk felzárkózni – más kérdés, hogy egyfolytában negyven-ötven évre vagyunk Nyugat-Európa átlagos fejlettségi állapotától. Tény: 2007 óta nincs tetten érhető reálgazdasági növekedés Magyarországon, és úgy tűnik, az uniós pénzek sem hasznosulnak."
---------

http://www.portfolio.hu/gazdas..

A felzárkózási sorrendben utolsó helyen vagyunk a Kelet-Közép-Európa régióban.

A növekedésünk (vásárlóerő paritáson figyelembe vett GDP) megtorpanása - míg Lengyelország és Szlovákia elhúzott mellettünk - önmagában semmit sem mond.

Emellett figyelemmel kísérni a hazai fizetési mérleg sorai egyenlegének alakulását a kérdéses időszakban, és a nemzeti adósságállomány változását, ami 2004-2011-ig megduplázódott.

Önmagában az adósságállomány növekedése pozitívan hat statisztikákban kimutatott korrigált GDP értékre, hiszen növeli a nemzetgazdaságban létrehozott értékállományt, ilyenformán a stagnálást mutató reálGDP ekkora adósságnövekmény mellett nem hogy növekedést, hanem csökkenést mutat hazánk gazdasági teljesítményében.

Kíváncsi vagyok, a "reálgazdasági növekedés" fogalmán milyen gazdasági mutatót ért a szerző, és azt miért társadalmi jóléti mutatószámként azonosítja.

A nagylelkű "amerikai nagybácsi" sajnos, nem létezik, csak a valóság... ahol készfizető kezesként behajtják rajtunk a domináns eu-s tagállamok és vezetők jólétének fenntartási költségeit.


Egyet is értek, ezért 50-50 arányban osztozunk a felelősségben, mert mi hagytuk/hagyjuk hogy így legyen.

A probléma az, hogy kiírják ugye a paramétereket, jó hogy a kedvezményezett gyártók nevét nem írják bele.

Tudod, még ha rendelkeznénk is kellő kapacitással, vagy éppen tőkével hogy kiépítsük ezt a kapacitást, időhátrányban vagyunk.

A tervezés, a gyártósor kialakítása ezek mind időbe telnek, amíg a másik már a kész készletet adja el. Persze ez nem mentség, hogy pl. az állam miért nem csinált ketrecgyárat, nyugalomra intve a hazai baromfitenyésztőket, hogy nálunk megkapjátok a ketrecet olcsóbban... de nyilván erre forrás sincs, hiszen rengeteg hasonló rendelkezés van. :) Így a kapott támogatást egyből fizetjük is vissza ugyanoda, az önrészünkkel együtt. :)

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. május 6. 14:20

"De ha mi szívatjuk saját magunkat, milyen alapon várod el, hogy az EJU vezető államai jobban szeressenek minket a saját középtávú érdekeiknél?"

Ebben egyet is értünk, de a 80-as évek óta kialakult helyzetet nem kezeltük. Mert mi törlesztettünk már akkor is, pedig lett volna lehetőségünk hogy ne így legyen.

Szóval van egy kialakult helyzet, ilyen-olyan rossz döntések folyományaként, erre pedig még rá tesz az EU/IMF követelések éppen aktuális teljesítése is. Tehát ők(is) diktálják hogy szopassuk magunkat, aztán pedig mivel mi szivatjuk magunkat, ők méginkább szivatnak minket és bezárult a kör. :)

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. május 6. 16:02
Szadik_1 | 2012. május 6. 16:08

Sajnos nem tudok ilyen blogot, de tényleg hasznos lenne.

Bár fikázzák a Barikádot, a témáról volt egy érdekes cikk, a rendszerváltástól számított veszteségekkel. Ha jól emlékszem azért onnan datálták, mert onnantól gyakorlatilag az EU-csatlakozásra készültünk.

Valóban jó lenne egy hely, ahol kicsit nem csak panaszkodni, de ötletelni is lehetne közösen. :)Témákra bontva rendesen, gazdasági ötleteket felvetni, azokat pedig átgondolni EU-jogi szempontból is mi megvalósítható és mi nem stb. :)


Ez nyilván egy tanulási folyamat.

Pl. a ketrec dologról évek óta hallunk.
Én úgy gondoltam, hogy ez valami kamu lesz.
Tévedtem.
De idő azért lett volna.

Arról nem is beszélve, hogy ketrecet gyártani nem a technológia csúcsa. Ilyen kisüzemek nálunk is vannak.

A ketrecet pedig magyar termelők fogják megvenni - hát vegyék a magyart.

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 14:33

Látod ebben is egyetértünk.


Az adóztatási struktúrát kéne átalakítani, úgy hogy ne legyen "diszkriminatív" az EU-s jogszabályok szerint. Ugye nem szelektálhatok, hogy külföldi vagy magyar-e egy cég amikor támogatom, vagy kedvezményezem. Ugyanakkor méret szerint ezt megtehetem. Mivel a KKV-k legalább 90%-a magyar tulajdonú és a nagy cégek kb. hasonló arányban külföldiek, ezzel már el is érhetjük, hogy a hazaiakat hozzuk helyzetbe, anélkül hogy ránkszállna az EU. Hogy aztán ezt támogatással vagy adó/járulék kedvezménnyel intézzük onnantól mindegy. :)


Értem én hogy nem a technológia csúcsa, de akkor is lépéshátrányból indulunk. :) Se tőke, se kapacitás, mire ezt kialakítod már majdhogynem behozhatatlan hátrányban vagy. "Az idő pénz." :)

Tényleg évek óta hallunk róla, de látod, te is azthitted kamu. :D A másik meg, hogy ez csak egy a sok ilyen faszságuk közül, lásd uborkagörbület, szalvéta mérete, abrosz mérete, virág szárhosszúsága stb. :) Ennek mind-mind megkéne felelni, mindre kéne kapacitás, mindre kéne üzem. Kérdem én, amióta megvették az iparunk javát és elbontották, van erre kapacitásunk? :)

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. május 6. 16:12

Ezzel a véleményével elég lehet olyan műsort vezetnie,( Bayer Zsolt helyett) amelyben Bogár László és Boros Imre az általa kérdezett közgazdászok.Palócz Éva gondolatai állnak közel Szajlai véleményéhez, azaz a "Dimitrov téri közgazdász iskola" tanítványa.


Remélem nem lesz igaza Szajlainak és a Jobbik kormánypárt lesz!
És igen is ki kell lépni az EU-ból mert nem az a kérdés hogy mi lesz utána ha kilépünk hanem az hogy mi lesz ha nem lépünk ki.
Kelet felé kell nyitni,piacokat szerezni és erre nagyon alkalmas pl Kazahsztán.
Lehet nekik zöldséget,gyümölcsöt és nem utolsó sorban cukrot eladni.Újra lehet nyitni a cukorgyárakat ezzel is munkahelyet teremtve.Ezt az EU-ban nem lehet megtenni!
Persze ez is a Jobbik programja amit most Orbán elolvasott.

Válaszok:
g.alattvalo | 2012. május 6. 15:46

És ha Szajlainak igaza lesz?

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 16:03

"... a 80-as évek óta kialakult helyzetet nem kezeltük. Mert mi törlesztettünk már akkor is, pedig lett volna lehetőségünk hogy ne így legyen."

A lengyelek pl. elengedést kértek. De, úgy tudom, a lengyelek az USA-nak tartoztak, mi pedig Japánnak, elsősorban.

Lehet, hogy bepróbálkozhattunk volna, de USA-ban volt jelentős lengyel kisebbség, Japánban nem volt magyar.
Azonkívül, ez már a múlt, elúszott.

Más megoldásokat kell találnunk.

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 16:04

Akkor együtt bukunk az EU-val. Arra pedig fogadhatsz hogy annak az árát is velünk fogják megfizettetni. :)

http://www.euvonal.hu/index.ph..


Ez a térkép elég személetes, az EU képekben. Jól látszik a határvonal.

http://bircaman2.nolblog.hu/ar..

Itt pedig tessék megnézni milyen jól láthatóak a határok. A 12. és 13. valamint a 17. és 18 között.

Az első 12-ben gyakorlatilag az olaszok és az írek a két kakukktojás, a többi 10-et értelmezhetjük mint az EU valódi nyerteseit, akikért van az EU.

Érdemes látni, hogy ahol az átlagbérek 2000 euró fölött vannak, megérezték a válságot, de nem kimondottan rázta meg őket.

Ahol 1000 és 2000 között vannak ott már ott már megérezték és jelentkeznek problémák, illetve pl. görögország esetében ugye őket mentik.

Ahol viszont 1000 euró alatt van az átlagbér, na ők szopnak. Nincs miből fogyasztani és őket szorítják meg leginkább ennek ellenére, vagyis mégkevesebb az esély a kitörésre és a növekedésre.


Így változnak a prioritások is. Így haladunk nyugatról-keletre és északról-délre is.


IMF-nek tartoztunk már akkor is :) ahogy a lengyelek is, és mi is kérhettünk volna adósságelengedést/könnyítést. :)

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. május 6. 16:22

"...EU/IMF követelések éppen aktuális teljesítése is..."

Amennyire tudom, pl. Bajnaiéknak az IMF javasolta, hogy egy bizonyos jövedelem alatt (minimálbér másfélszerese) csökkentsék a járulékokat.
Amit meg is tettek (Ebj.)

Ez arra utal, hogy az EU/IMF is elfogad dolgokat, pl. előre látták azt a szociális feszültséget, amit a kisjövedelműek szorult helyzete okoz.

Gondolom, ennek mintájára az adórendszerben is lehetne kedvezményeket adni, ahogy mondod, pl. méret (árbevétel, stb.) függvényében.

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 16:28

Ismerőseim kimentek Ausztriába, pár éve. Itthon vendéglátással foglalkoztak, be kellett zárniuk.

Ausztriában rácsodálkoztak, hogy lehet kis vendéglátót üzemeltetni kétféle mosogató nélkül, stb.

És nem megy ki a szolgálat, hogy folytonosan büntesse-cseszegesse őket.

Ezen pl. saját hatáskörben változtathatnánk, ha nem az lenne a szempont, hogy a hatóság pénzt gyűjt.

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 16:16

Egyetértek abban, hogy a magyar hatóságok nyerítenek a ló helyett. De gondoljunk csak bele, ha mi leszarnánk az EU-s rendelkezéseket és a magyar hatóságok nem foglalkoznának ezek betartatásával, mi mit kapnánk ezért, szemben mondjuk Ausztriával? :) Menne a hiszti, ha pedig nem menne, hát van egy MSZP/DK/LMP/4K/stb. komákból összeálló csoportunk, aki figyelmeztetné őket erre. :D


nos, úgy tűnik, rosszul tudtam :)

én az általános könnyítést díjaznám.

nem kell pályázni (költség + idő), nem lehet egy kivételezett kör (bizalom! fontosabb, mint hinnéd!)

Barikád cikk lehet jó, de nem inkább politikai a blog? (Gondolok az olyan vitákra, hogy utáljuk a konmcsikat-fasisztákat-cigókat-stb. Ezek nem visznek sehová, gazdaságilag sem, egyébként meg pol marketing az egész)

Valami fórum jó lenne, és lehetne akár a Barikád is. Ha a gazdaságra, a múlt hibáira, és azok jövőbeni elkerülésére koncentrál! :)

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 16:30
Arslan | 2012. május 6. 16:42

Az IMF-el az a probléma, hogy 1970-89-ig ugye hivatalosan felvettünk 10 milliárd USD-t, ebből megjött 1 milliárd.

89-ig visszafizettünk 12 mrd USD-t, és maradt 22 mrd USD adósságunk. :D

Tehát 1 mrd-ből 12 mrd visszafizetése után lett 22 mrd. Te is érted a logikát? :D Ezekután elvileg ráköltöttünk a privatizációval 25 mrd-t (minimum 3-szor annyit ért), és most tartozunk cirka 100 mrd USD-vel.


Nem túl nagy a bizodalmam bennük. :D"Ez arra utal, hogy az EU/IMF is elfogad dolgokat, pl. előre látták azt a szociális feszültséget, amit a kisjövedelműek szorult helyzete okoz."

Bizony nem akarnak lázadást/forradalmat, mert akkor oda a lóvé. Kísérleteznek, hogy meddig mehet a prés. Látod a görögöknél ennél kevesebbért is lángbaborult Athén és már el is engedték az adósságok felét. :)


Az Izlandi módi is jó. Adósságátütemezést kértek amikor államcsődbe jutottak. Ez azt jelenti, hogy (azthiszem) 2018-19 után törlesztenek csak és csak akkor, ha pozitív gazdasági növekedést produkálnak, és csak a növekedés x%-áig. Teljesen baráti.


Amúgy a cikk a Barikád újságban jelent meg, nem mondom hogy hibátlan vagy mindenre kiterjedően alapos, de vitaindítónak mindenesetre jó. Az on-line kiadásukban nemtudom hogy megjelent-e ez a cikk és szerintem nagyon komment lehetőség sincs. De érdemes elolvasni a cikket és utána valahol beszélni róla. :) Egyébként, speciel ezt a kezdeményezést a Jobbiktól tudom támogatni, hogy alakítsanak bizottságot ami pontos számvetést készít az elmúlt x évről. Felkészüléstől a tagságig és a tagság óta.

Mindenesetre politikai oldal a Barikád, nem hiszem hogy (ha lenne is kommentár lehetőség) alkalmas lenne teljesen politikamentes vitahelyszínnek.

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. május 6. 17:01

Meg tudnád adni a linkjét, vagy a címét?

Beszélni tényleg jó lenne, erről is, meg sok másról.

Egy ideje töröm a fejem, hogyan lehetne egy ilyen fórumot összehozni, ahol valódi ötletelés folyhatna.

Látom sok ismerősömön, hogy jó ötleteik vannak, csak nincs meg hozzá a hatalmuk.

Ezzel együtt lehetne haszna, ha a hatalomban lévők "ellopnák" az ötleteket. Mondjuk, sztem senki nem tartaná a markát a jogdíjért. :)

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 17:10

http://barikad.hu/nem_%C3%A9rt..

Ez nem az a cikk de sebaj, a cikk végén ott van vastagon szedve az "ezen a helyen" rá kattintva visz egy másik oldalra, ahol van egy letölthető prezentáció, nem olvastam még így nem tudom mi van benne.

Az említett cikknek nem emlékszem a címére, de majd megkeresem.

Amúgy, lehet érdemes lenne, valamelyik ingyenes blogfelületen csinálni egy blogot, olyannál ahol van kommentelési lehetőség is. Tudom kicsit prosztó megoldás, de ez is több a semminél. :)

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. május 6. 17:22

A cikk tetszik, megemlíti a pro,- és kontra érveket is.

Prosztó megoldás is jobb a semminél! :)

Lehetne a címe, mondjuk: Magyar gazdaság?

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 17:43

Életünk az EU-ban (cím)
Vélemények pro és kontra (alcím)

például :)


http://barikad.hu/unios_kisoko..

Azthiszem ez volt az a cikk. :)

Mindenesetre a téma ennél sokkal fontosabb és több utánajárást igényel. De vitaindítónak jók ezek.

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. május 6. 18:30

Elolvastam.
Megérte.

Bár sok olyasmit sorol - már a rendszerváltástól kezdve - amit a HVG már '87-'88 táján hozott (mit hogyan kellene, ennek ellenére szinte mindenhol következetesen az elletéte valósult meg. pl. élelmiszer-ipar, feldolgozó-ipar privatizásiója, kertészet fejlesztése, stb.)

A címek jók, de attól tartok, le is korlátoznák a dolgot. Talán az egész gazdaságról érdemes lenne ötletelni, az EU-vetületen túl.

De lehetne pl. egy téma címe. :)

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 19:06
Arslan | 2012. május 6. 19:10

Jogos, lehet tágabb témája is az oldalnak. :)


Ha elfogadjuk alapként, hogy hazánknak a '80-as évektől kapcsolata van az IMF-el, aminek a feltételei akkortájt ugyebár nem voltak nyilvánosak és ezt összevetjük pl. Argentína gazdasági változásaival akik az IMF tanácsait követték, sok ponton kísérteties hasonlóságot állapíthatunk meg. Ebből következtetve, az általad említett '87-'88-as problémák, lehetnek akár egy paktum vagy éppen a tanácsok eredményei. Természetesen ez csupán spekuláció a részemről, de hát mire való az agyunk, ha nem arra, hogy a lehetséges változatokat végiggondoljuk. :)

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. május 6. 19:51

Lehetne Gazdasági Ötletbörze is.

A lényeg és alapelve kell legyen, hogy a laikusokat sem szabad lehülyézni! Ki tudja melyik karosszérialakatosból pattan ki egy jó ötlet? :D Lehet, hogy nem valószínű, de bármi lehetséges. :)

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. május 6. 19:40

"Ha megtervezed, lerajzolod és legyártatod elgondolkozhatsz, miért kerül másfélszer annyiba, mintha nagytételben megvennéd a nyugati tyúkketrecet."

Miért, olyan drága a tervezés és a rajzolás?
Úgy tudom, az általános bérkülönbség a mérnökökre is igaz. Sőt!

"Van akiknek szabad, van akiknek nem, ráadásul ha egyelő esélyek felé próbál valamelyik alárendelt menni, rögtön kapja a nyakába a büntit a központból."

Gondolod, ha keresztcsontig benyalok a "nagy tesónak", más lesz az eredmény?
Vagy ha hangosan verem az asztalt és szabadságharcot ordítok, miközben keresztcsontig benyalok az "elnyomónak+, akkor másra számíthatunk?

Mi lenne, ha egyszer nem fordítva ülnénk a lovon? ;)


Nos, valakik nyilván tanácsolták, hogy a józan ésszel szembemenve, szakmai befektetőknek adjuk el a gyárakat, üzemeket. (A régi HVG cikkek arról szóltak, hogy csakis pénzügyinek, aki nem piacot vesz.:)

Szinte kivétel nélkül az ellentéte valósult meg.

Egy korábbi cikknél valaki azt írta, Kornai János volt a tanácsadó a gazdasági átmenet ügyeinél. Ezt ellenőrizni nem tudom. De érdekelne, hogy ki is volt, vagy kik voltak.

Én még '94 táján hallottam azt az infót, hogy az akkori tartozásunk jelentős része Japán által vásárolt kötvényekben testesúlt meg. Azt sem tudtam ellenőrizni.

Ha hozzáférnék az MNB vagy a Pénzügyminisztérium anyagaihoz, nyilván előnyösebb helyzetben lennék. :)

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 20:27

A szabályozásunk nyugodtan lehet szigorúbb, mnit az EJU-é, ha jól tudom.

Az csak egy minimumot ír elő. (Az más kérdés. hogy a nagyok erre is megtalálják a kiskapukat.)

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 20:29

Attól félek, két malomban őrlünk.
Te valszeg a gazdára gondolsz, aki egyedül nekivág és legyártatja.

Én azokra az üzemekre gondoltam, akik pl. akár vasúti alkatrészeket gyártanak, itthon, bel,- és külföldre.

Van ilyen, tudom.

Vagy még mindig félreértelek?

Válaszok:
Arslan | 2012. május 6. 20:32

A rendszerváltás után, lehet hogy a Japánok is rendelkeztek jelentősebb mennyiségű kötvénnyel. Egyébként sajnos ezeket a régi HVG cikkeket nem állt módomban olvasni, 87-ben még olvasni sem tudtam. :D Könnyen megeshet, hogy szemtől szemben nem volna illendő tegeznem téged. :)


Én is csak olyasmit olvastam, ahol már csak hivatkozták az MNB korabeli műhelytanulmányaira. :)

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. május 6. 22:49

Komolyabb szabályozás majdnem biztos hogy = a magasabb előállítási költséggel, annyival többért pedig nem vennék meg, így megint versenyhátrány.

Bucónak egyébként sok igazsága van, bár nem hiszem hogy a rendszerváltás előtt fejlettebb volt a mezőgazdaságunk mint nyugaton, de abban biztos vagyok hogy láttak benne akkora potenciált, hogy 10-15 éven belül lenyomja őket és ez bizony motiváció.


Az üzemeknél is csak annyi a gond, hogy megadják ugye a paramétereket a felhívásban, egy létező (náluk gyártott) termék alapján. Mire oda jutsz hogy megvan a tervezés, átállítottad a gyártósort és elkészül az első széria, addigra a nyugati ketrecgyáros már eladta a raktárkészletét és újabb megrendeléseket fogadott, innentől ő a bejáratott márka, te pedig az új fiú a koppintó. :) Hacsak nem adod annyival olcsóbban, nem tőled fogják venni, akkor pedig már kevesebbet kerestél, ha kerestél, mint a nyugati és majdnem ugyanott vagyunk. :)


"munkavállalók milliói pedig nem lépték át az immár szabad határokat">Hát ha akkor nem is, de lassan csak eljön ez az idő. És sanszos, hogy az EU tagságunknak is van köze hozzá, és nem csak a szabad utazással összefüggésben. A fekete vonat most már nem Szabolcsból megy Pestre, hanem Pestről nyugatra, tele magyarokkal. Mert OTTHON kurvára nincs munka.


Jelen helyzetben: sajnos, igen. Én is most vagyok KINT próbamunkára, És ha bejön, akkor sajna, egy jó ideig otthon lesz az itthon. Pedig magamról egyáltalán nem tudtam volna ezt elképzelni, főleg nem így, 45+ évesen. :(


Köszi. Mihez 40? A külföldi munkához? Alig hiszem. 62 éves nagyival utaztam együtt. :)


Éppen a gyerekei segítése miatt is megy. :)

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. május 6. 22:50

Akkoriban koptattam, még, a felsőoktatás padjait.
Annyira vén még nem vagyok. :)

Amit az időzítésről írtál, értem, és van benne sok igazság.

De erre mondom ismét, hogy annak a magyar vállalkozásnak, amelyik pl. ketrec-gyártással, vagy hasonlóval foglalkozik, rá kellett volna ugrania x évvel ezelőtt.

Vagy ez lehetne pl. akormány egyik (legfontosabb) feladata, hogy szervezi. Küld felhívást az ilyen profilú cégeknek.

Ha ifjú vagy, biztos vannak haverjaid, akik tudják, hogy működik ez a blog dolog... :)
Jó lenne még beszélni, a későbbiekben.

Gazdasági témákra bukni szoktam. :)


Hol találtál munkát? Melyik országban?
Kíváncsi vagyok.


Dehogy nincs mit számszerűsíteni!

Amíg csak a vélemények forognak a piacon, addig a zemberek azok alapján döntenek.

Korábban a közhangulat azt várta, hogy lényegesen jobb lesz, ha kapitalizmus lesz és csatlakozunk az unióhoz.

Mivel nem lett jobb (egy szűk réteget leszámítva) ma a közhangulat megfordult, kapitalizmus,- és unió ellenes.

Ha nem számszerűsítünk, a zemberek, jobb híján, kénytelenek lesznek a döntéseiket az érzelmeik alapján meghozni. Pl. hogy kire szavaznak 2014-ben.

És ha a Jobbik visszavesz egy kicsit a rasszizmusából (pl. azt mondja, hogy tisztelünk minden magyart, zsidót, cigányt, stb., stb. ha tisztességes és becsületesen dolgozik), hát rá fognak szavazni.

Lehet, jobb is lesz, a mai választék ismeretében.

MALÉV-ot csak példának hoztam fel, túl kicsi volt ahhoz, hogy életképes legyen. Mondjuk egy közös lengyel-cseh-szlovák-magyar-szerb-román talán életképes lenne. De erre még a nacionalizmusok miatt nincs esély, sajnos.


Akkor talán nem a nyugathoz kellene tartozni? Akkor nem hülyeség a keleti nyitás, meg a kelethez húzás politikája? Nem inkább a kizsákmányolókhoz, mint a kizsákmányoltakhoz kellene tartoznunk?


az érem harmadik oldala pedig a számítógép, internet, bulizás, sörözés, stb..Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó