Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 5. 23:42

Újfent kardot rántott az euroanarchizmus nevében régi kipróbált ismerősünk, Cohn-Bendit.

Újfent kardot rántott az euroanarchizmus nevében régi kipróbált ismerősünk, Cohn-Bendit. Felhívást tett közzé társaival, melyben akciókra biztatja az európai ifjúságot. Csatlakoztak hozzá magyar fegyvertársaik is, mint a híresen önzetlen és sikeres Demszky Gábor, Konrád György, vagy Haraszti Miklós, a sajtószabadság védelmezője – további társaik is várhatóak a csatlakozásra, hiszen ilyesmiben ritkán tétováznak. A zöldpárti képviselő mindig is vonzódott a fiatalokhoz, s hát a fiatalok azok, akik még nem ábrándultak ki belőle, és a sűrűsödő tudatlanság következtében talán a dicső múltat sem ismerik. Például nem tudják, hogy a német – és általában az európai – zöldek honnan is jutottak el jelenlegi álláspontjukra. A '70-es, '80-as években a zöldpártokat még mindenütt a fundamentalisták uralták, a legszebb '68-as tradíciók szellemében, mint amilyen az amerikai katonák vérrel való leöntése és egyebek.

'68 után ugyanis egyfajta apálya állt be a radikális eszméknek: a hivatásos, mainstream politika, mindenekelőtt a baloldal elkezdte a lázadozókat beterelni az akolba; és ezután, ahogyan a forradalmak felfalták, úgy a reálpolitika elszürkítette gyermekeiket. Ennél nagyobb csapás pedig nem érhet egy igazi aktivistát: nincs ijesztőbb, szörnyűbb alternatíva annál, hogy normálisan kell élni.

 

Az individualizmus, az egyéni életcélok kergetése gyorsan bedarálta a legtöbb '68-as diákvezért Nyugat-Európában és Amerikában is, hiszen a politikai vezetés hamar rájött, hogy a harcnál sokkal hatékonyabb a megvásárlás. Maga Cohn-Bendit – az utolsó mohikán – készített interjúkat velük, a filmet nálunk is bemutatták: azt láttuk, hogy többnyire igen jól szituált felsővezetők, hatalmas házzal, úszómedencével és Barbie dizájnú feleséggel nyilatkoznak a régi szép időkről, miközben hajdani képeket mutogattak, ahol az illető urak Guevara-szakállal és gépfegyverrel pózoltak a kamerák előtt, vagy beszéltek nagygyűléseken. Persze Götz Aly pikírt véleménye szerint mindezt csak azért csinálták, hogy imponáljanak a lányoknak. Lehet benne valami. Mindenesetre ez idő tájt a helyzet egyáltalán nem volt rózsás a társadalmi küzdelem szempontjából: a vezető forradalmárok – néhány a Szovjetunió által pénzelt fegyveres elmebeteg kivételével – elkurvultak, az istenadta nép pedig, kihasználva a gazdasági prosperitást, csendben gazdagodott.

 

Mi sem jöhetett jobban, mint a Római Klub 1972-es „The Limits To Growth” jelentése. Végre valami. A kapitalizmus elpusztítja a Földet! Fegyverbe proletárok! Végre ismét érkezett egy eszme, amely kellően internacionális és kellően a jövőben van ahhoz, hogy valós vagy téves voltával csak sokára, és ne nekünk kelljen szembenézni. A szokásos baloldali üdvtan helyett ez annak fordítottja, egy kárhozattan, aminek lényege azonban ugyanaz: valami távoli, jövőbeli, pillanatnyilag nem ellenőrizhető ügy. Mint tudjuk: jósolni nehéz, a harc tehát hit kérdése, és a hit hegyeket és atom-vonatokat mozgat meg.

 

Maga a mostani felhívás roppan érdekes. Felhív ugyan, azt azonban nem árulja el, hogy mire – majd kitalálják. Az örök mozgalmár dolgozik itt: mindegy hogy mi, csak legyen valami; a soha fel nem növő gyerekek fékezhetetlen és meggondolatlan energiája munkál a már jócskán őszülő harcosokban. Ennyivel akár el is intézhetnénk a dolgot, van azonban néhány mondat a kiáltványban, amely annyira jellemző, hogy nem tudunk elmenni mellette szó nélkül.

 

Itt van mindjárt egy gyöngyszem az elejéről: „Mi, alulírottak az európai civil társadalom hangját szeretnénk hallhatóvá tenni.” Aha. Régi trükk, van egy „csendes”, „hallgató” tömeg, akik képtelenek megszólalni, leszünk tehát mi az ő hangjuk. Hogy kik ezek, hányan vannak, és valójában mit akarnak mondani, az másodlagos. Másodlagos az is, hogy miért pont mi artikuláljuk az ő hangjukat, lényeg az, hogy itt vagyunk mi szószólónak, mi belehallgatunk a tömegek mély értelmű csöndjébe, és hallhatóvá tesszük a ki nem mondott kívánságokat. Mert mi ismerjük őket, és tudjuk, hogy mit akarnak – mi több, azt is tudjuk amit nem akarnak, pedig kéne akarniuk. Így születnek a forradalmi vezérek.

 

A következő – talán a legjellemzőbb – mondat: „Európa a politikai és társadalmi eszméknek olyan laboratóriuma, amelynek nincs párja sehol a világon”. Na most, ez kétséget kizáróan igaz. A laboratórium eddigi működése során két nagyszerű kísérletet is végrehajtott, mindenki őszinte megelégedésére, ezek voltak a kommunizmus és a fasizmus. A labor lelkes munkatársainak nagyszerű munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 150 millió halott, amit a két kísérlet összehozott. Valóban mestermunka volt, és talán itt, a csúcson kéne abbahagyni. Amúgy ez a labor-metafora is annyira jellemző. Látjuk lelki szemeinkkel, amint rotyogó lombikok és retorták között sürgölődő fehér köpenyes munkatársak óvatosan kevernek egy kis altruizmust a szabadságvágyhoz, majd mindezt feljavítják némi lila igazságossággal, hígítják jogegyenlőséggel; majd fékeket és ellensúlyokat adnak hozzá, hogy elragadtatva szemléljék kezük munkáját; amíg – ó igaztalan sors! – fel nem robban az egész labor, akkor az,tán lehet sírva mondogatni: a nemzetállamok miatt volt minden. A nemzetállamok csődjével magyarázzák most is az európai válságot.

 

A felhívás egészét tekintve azonban barátaink igen nagy tévedésben leledzenek. A fiatalság lázadó kedve valójában elmúlt, hiszen szinte nincs mi ellen lázadni már. Cohn-Bendit és a többiek, a „nagy” generáció lerombolt már szinte mindent, ami ellen a fiatalok annak idején fellázadtak. Hol van már a lerombolandó tekintély, a szexuális visszafogottság (liberálisok kedvéért: prüdéria), a „másság kirekesztése”, vagy az elnyomó iskolai fegyelem? Követeléseik, melyek nem is olyan régen hihetetlenül radikálisnak és szélsőségesnek tűntek, mára komoly, magukat konzervatívnak, jobboldalinak nevező politikusok és pártok programjában szerepelnek, márpedig a kormányprogram melletti lázadás furcsa fenomén lenne. Az egész haladó baloldal halálra unná magát, ha nem lennének olyan fasiszta országok, mint hazánk is, ahol a fenti „értékek” és „vívmányok” veszélybe kerülnek, vagy legalábbis ez állítható róluk. Az összeurópai balliberális elit szellemi jóléte függ tőlünk, kérek tehát mindenkit: legyünk fegyelmezett fasiszták.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36224

Beérkezett trackbackekÖsszesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"Cohn-Bendit. Felhívást tett közzé társaival, melyben akciókra biztatja az európai ifjúságot. Csatlakoztak hozzá magyar fegyvertársaik is, mint a híresen önzetlen és sikeres Demszky Gábor, Konrád György, vagy Haraszti Miklós"

Oh, az európai ifjak.. ez a fiatalos lendület 70 éves korban hatalmas bukfencet okozhat..!


Kurucinfos logika: Kazahsztán keletre van..)


"azért mert viktor kazahsztánba megy a magyar földbe attól még nem lesz sem olaj sem gáz"

ez meg már demagóg logika azoknak aki semmit nem értenek..


Kettő az egyben

Az egyik dolog Cohn -Bendit, a másik a jövőnk sorsa.
Kulturálatlanságra vall vagy kifejezetten politikai szándékkal történik a cikkben a kettő összevegyítése.
Vagy az említett kettő egyben.


"Mi sem jöhetett jobban, mint a Római Klub 1972-es „The Limits To Growth” jelentése. Végre valami. A kapitalizmus elpusztítja a Földet! Fegyverbe proletárok! Végre ismét érkezett egy eszme, amely kellően internacionális és kellően a jövőben van ahhoz, hogy valós vagy téves voltával csak sokára, és ne nekünk kelljen szembenézni. A szokásos baloldali üdvtan helyett ez annak fordítottja, egy kárhozattan, aminek lényege azonban ugyanaz: valami távoli, jövőbeli, pillanatnyilag nem ellenőrizhető ügy. Mint tudjuk: jósolni nehéz, a harc tehát hit kérdése, és a hit hegyeket és atom-vonatokat mozgat meg."


" Egy degenerált elmebeteg hatalomtól torzult elmével."

Én hiszek neked. A hozzászólásaid alapján a degenerált, elmebeteg, torzult elméről első kézből vannak tapasztalataid. Csak figyelmesebben szedd a gyógyszereid. A pirosból kell kettőt és kékből egyet szedned. Ha felcseréled az ilyen állapotot okoz, amiben rögtön torz kommentekre ragadtatod magad.


"híresen önzetlen és sikeres Demszky Gábor, Konrád György, vagy Haraszti Miklós"

Hehe, mecsoda szellem óriások. És a vezérük a Kon bandita. Én inkább nem kérek az ötleteikből, arra csak ráfaragunk(mint minden eddigi tettükre).


Azért mindenért nem lehet a Gyurcsányt hibáztatni. A Te állapotodért is természet anyánk pillanatnyi rosszkedve felelős. Erről nem a Gyurcsány tehet.


Ez nem személyeskedés volt, hanem diagnózis.


Latom nagyon vergodik a tehetetlensegtol. Elfelejti, hogy Orbanekat ketharmad szavazta meg es ezert lett a fidesz es Orban kormanyzo part. Orbant egyebkent az szdsz arulta el a kilencvenes evek elejen, konkretan 1994-ben mikor osszeallt az addig gyulolt mszp-vel. Tudja liberalisbol konzervativva valni nem olyan furcsa mint liberalisbol egy verkomcsi tarsasaghoz csatlakozni aminek vezetoje Horn Gyula volt.Ha mar a multon topreng hallgassa meg az szdsz-esek nyilatkozatait es "demokratikus ellenzeki" tevekenyseget.


Lesujtunk mindenkire, akik nem mi vagyunk. A 60-nas évek Rényi Péter cikkeit legalább nem lehetett kommentelni.

Van tehát fejlődés, Eppur si muove. :)


A "Itt van mindjárt egy gyöngyszem az elejéről" bekezdés tökéletes jellemzése a jelenségnek.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó