Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. május 2. 11:27

Az urnában 305 szavazólapot találtak. Érvénytelen szavazatok száma három. Az igen szavazatok száma 262. Áder János Magyarország új köztársasági elnöke.

A köztársasági elnökválasztás érvényes és eredményes volt. Áder János az Országgyűlés előtt esküt tett.

Áder János első államfői beszédében arról beszélt: a felkérés előtt önvizsgálatot tartott. Azt mondta, sose riadt vissza a feladatok vállalásától, de a köztársasági elnöki tisztség a legkomolyabb feladat lesz számára. Megköszönte a támogatást és a kritikákat is. Szerinte a nemzet egysége sokféle hangból áll össze. Arra viszont vigyázni kell, hogy ne feledkezzünk meg arról, mit is jelent a demokrácia. A demokrácia vitákban alakul, de nem hiányozhat a tisztelet belőle. A sokféleséget kevés választja el a széthúzástól. A különbség a tisztelet avagy annak hiánya. A magyarok abban bizonyíthatják életrevalóságukat, ha a tisztelet hangján beszélik meg közös dolgaikat. Áder János szerint nem mindegy, milyen mintát adnak, milyen értékeket közvetítenek. Áder azt javasolja, ne arról szóljon az életünk, hogyan toroljuk meg sérelmeinket. A sikerekig még el kell rendezni dolgainkat. Áder szerint egyszer az életben álljunk meg egy percre, és kérdezzük meg, hová jutunk a kettős mérce állandó használatával. Amit önmagunkról gondolunk, olyan lesz országunk. Egy országot, egy nemzetet alkotunk. Lehet más az értékrendünk, különböző a hitünk, de a mi hazánk Magyarország. Deákot idézve elmondta: köznapi, hasznos, jólétet gyarapító tettekkel kell szeretni. Áder államfőként ezt javasolja mindenkinek.

Áder megszólította a rendszerváltás idején születetteket, akik most végzik iskolájukat, vagy kezdik munkájukat. Göncz Árpád szavait, majd Mádl Ferencet is felidézte, ahogy Sólyom Lászlót is idézte, végül Schmitt Pál elnöki beszédéről is megemlékezett. Áder elmondta: ő maga is viselni fogja a ráruházott felelősséget. Áder János szerint az új kihívásokra nem lehet régi válaszokat adni. A 21. század kérdéseire kell megtalálni a válaszokat. A 22 éve kivívott szabadságunknak hála jó alapokkal rendelkezünk ehhez. Áder hivatkozott az új, szabadságban született alaptörvényre is, hangsúlyozva, hogy Magyarország államformája köztársaság. Az alaptörvény szerinte jó alap lesz a politikai nemzet további működéséhez.

Áder János megígérte, a magyar érdekek, a magyar értékek szószólója lesz. A Sándor-palota díszes falai sem fogják előle eltakarni a hazáját. Elégedett lenne, ha öt év múlva sikerülne közös nevezőre jutni néhány alapkérdésben, például a teljesítmény megbecsülésében. Széchenyi István akadémiára szánt felajánlását is idézte. Áder szerint a teljesítmény, a cselekvés legyen a középpontban. Együtt kell örülnünk egyéni és közösségi sikereinknek. Fontoljuk meg, mit kell tennünk ahhoz, hogy életünk és a közélet a teljesítmény megbecsüléséről szóljon. Áder megszólította az édesanyákat, a családjukért dolgozókat, a tisztességben megőszülteket, a fiatal, feltörekvő, nyugatos, polgárosuló nemzedékeket, a piaci szereplőket, a vállalkozókat, a fogyatékkal élőket, a megalázottakat, a megtévedteket is. Senki ne adja fel a reményt. Szólította a hívőket és a nem hívőket, a nemzeti kisebbségek tagjait, '56 hőseit, a határokon túl élő magyarokat: Magyarországnak soha nem lesz közömbös a sorsuk. A szomszéd népek, az EU, a NATO szövetségeseinek azt üzente: tisztelettel vagyunk feléjük, de mi is tiszteletet kérünk magunknak. Végül Kölcseyt idézi: a haza minden előtt.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36090


Rajcsányi Gellért
2012. május 2. 12:15
Áder János egy normális beszédet mondott. Egy első elnöki beszéd könnyen csúszhat közhelyekbe, pátoszba, netán közhelyes pátoszba, s hát volt olyan államfőnk, akinek egész elnöki pályafutása ennek jegyében telt. Áder első államfői megnyilatkozásában nem sétált bele ezekbe a csapdákba, s még a jobboldali frázisokat is el sikerült elkerülnie. Széchenyi, Deák, Kölcsey, reformkor, nyugatos polgárosulás, a teljesítmény tisztelete, a tisztelet kultúrája - olyan hívószavak ezek, amelyekkel elkezdődhet az óhajtott közös nevező megtalálása a kiásott árkok felett. Áder első beszéde ezt a célt szolgálta, de most már a konkrét tevékenységére, elnöki teljesítményére leszünk kíváncsiak: hogyan sikerül egy egykor harcias fideszes pártpolitikusból egy, a sokszínűséget megértő, az ország megosztottságát enyhíteni akaró, ugyanakkor világos értékrenddel rendelkező, tiszteletet megérdemlő elnökké kinőnie magát.
Válaszok:
Carlos> | 2012. május 2. 14:19
flo | 2012. május 2. 16:57
HSL | 2012. május 2. 18:00

267 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A szentlélek és az Úr (orbán viktor) vezesse lépteidet!

ÁMEN

Válaszok:
g.alattvalo | 2012. május 2. 11:32

juhász! Olyan vagy, mint a nyájad.
Menj legelni!


"Megválasztották Áder Jánost államfőnek."
No, pontosítsunk! Orbán Viktor szűkebb alattvalói körével beiktattatta egyik ifjúkori haverját aláíró embernek. Majd, ha én is személyesen dönthetek akkor lesz elnökválasztás, ez így, ebben a formában kutyakomédia.

Válaszok:
Tehetetlen Dodó | 2012. május 2. 11:43
tevevanegypupu | 2012. május 2. 12:01

Szép beszédet mond.
Áderből jó elnök lesz.

Isten áldja!


Isten áldja Ádert!


Ezt a négyigenes szavazásnál kellett volna átgondolnod.

Válaszok:
Senior | 2012. május 2. 11:47
Akitlosz | 2012. május 2. 13:05

Őszintén remélem, ő a Köztársasági Elnök úr nem enged az ellenzék zsarolásának, és csakazértis aláír mindent, amit eléje tesznek!

A mocskos rohadt dékások, emeszpések, elempések, jobbikosok meg hadd fulladjanak meg mérgükben!
:DDDD

Szeretnénk sok sikert kívánni a Köztársasági Elnök úrnak!

A szemét ellenzéknek meg üzenem: hiába akartatok velünk kibaszni, csak azért is egy motor (nem pedig fék) kerül a golyóstoll mögé!

Áder János Elnök Úr egy régi vágású, megbízható káder. Nem jön zavarba, ha egy nap 10-20 törvényt kell aláírnia.

Hajrá Fidesz, hajrá Orbán Viktor!
Magyarország megújul!


Nyugi Dodókám, átgondoltam, és a közvetlen választásra szavaztam. Majdnem bejött, de a szadesz és a fidesz beetette a fővárosiakat, ennek következtében átbillent a mérleg.

Válaszok:
tevevanegypupu | 2012. május 2. 12:03
Tehetetlen Dodó | 2012. május 2. 12:09

Nagyon szép beszéd csak éppen ez is csak egy szöveg a valóság pedig teljesen más ...


Alapjában véve egyetértek, ezért mondom, hogy közvetlen választást! Megtehetné O.V. a nagy többségével! Miért nem teszi, fél a néptől?

Válaszok:
csi szi | 2012. május 2. 11:54

Közvetlen választáshoz azért jobban illik egy legalább félprezidenciális rendszer. Jó, tudom van, ahol gyenge elnököt választanak közvetlenül, pl. Szlovákia, de ezek is valamivel erősebbek mint a magyar, ha jogilag nem is mindig, a felhatalmazásuk jellege miatt.
Na ilyentől félt nem csak Orbán, hanem 89 óta az összes párt, max. szóban követelt közvetlen elnökválasztást. Ez már akkor elkezdődött, amikor a négyigenes népszavazást kierőszakolták elsősorban Pozsgay megválasztásának megakadályozására (és akkor is csak valami 2000 szavazattal győzött az elnökválasztás megakadályozásáról szóló "igen", bár megtettek mindent a félrevezetésre).

Válaszok:
Akitlosz | 2012. május 2. 13:09
Akitlosz | 2012. május 2. 13:10

"Megválasztották Áder Jánost államfőnek"

Ennyit ért el az ellenzék a Schmitt üggyel..

Válaszok:
pimepime | 2012. május 2. 14:40

Nem is rossz..Ader koztarsasagi elnok, Orban miniszterelnok, Kover hazelnok..Mit erezhet most Gyurcsany es Kuncze Gabor?(:

Válaszok:
bigyomail | 2012. május 2. 12:21

Demokratikusan megvalasztott part demokratikus szavazassal dontott. Maga szemelyesen majd a legkozelebbi valasztasnal donthet.Addig torodjon bele.


Ki az a Zsolti?

Inkább azzal foglalkozz, hogy te és az elvtársaid összehoztatok 22 ezer milliárdnyi államadósságot!

Köszönd meg a vezérednek, a táncoslábúnak!

szemét komcsi!


Ebben viszont igaza van, sajnso a fidesz akkor meg az szdsz-szel egyutt megvetozta a kozvetlen szavazast. Jobb lenne egyebkent kozvetlenul valasztani..dehat ez igy lett kialakitva.


Látom, te is milyen jól megértetted, hogy miről beszélt Áder.

Válaszok:
Senior | 2012. május 2. 12:13

Akkor semmi baj: most, mint jó demokrata, zokszó nélkül alávetheted magad a többség akaratának.

Válaszok:
Senior | 2012. május 2. 12:21
Akitlosz | 2012. május 2. 13:16

Most hallottam a TV-ben, jó beszéd volt kétségtelen, magához képest az artikulációja is elfogadható. Csak hát, "ne azt figyeljék amit, mondunk, hanem amit cselekszünk." Meglátjuk, puding és a próbája. Ha már pártember, akkor inkább ő, mint Pali bá. Szakdolgáját végiggondolta?


A teljesitmény megbecsüláse?

Persze attól függ, milyen szempontok alapján becsüljük azt a teljesitményt.

Például a Fidesz teljesitménye:

- fideszes politikusok, strómanok, családtagok szemszögéből: 100%

- az ország egészét tekintve: 0%

(és még jó indulatú voltam, van hely a 0 alatt is)


Amikor a FIDESZ, élükön Orbánnal hónapokig távol maradt, akkor is ezt mondtad?

Válaszok:
Tehetetlen Dodó | 2012. május 2. 12:20

Nem a szavazástól voltak távol: egyesegyedül az elmebeteg napirend előtti felszólalásainak élvezetét mellőzték.
Kivéve szegény Navracsicsot meg Semjént, akik munkaköri kötelességből lelkiismeretesen végighallgatták a pojáca agymenéseit.


Alá nem vetem magam, de tudomásul veszem. Miért a köpönyegforgató, kilóra megvett Lezsák "méltatta", ez méltatlan. Áder helyében ragaszkodtam volna hozzá, hogy Kövér elnököljön.


Azon gondolkodnak, hogy ennyi erővel ők is kinevezhették volna mindenhova a haverokat sokkal bátrabban és ennyire nyíltan, nem kellett volna adni a látszatra sem.
Gondolj bele: Kóka felesége, mint főbíró, vagy az MSZP frakcióvezető helyettese, mint alkotmánybíró, de Szily is simán elmehetett volna ennyi erővel köztársasági elnöknek. Olyanról meg csak álmodozhattak, hogy ha hoznak egy alkotmánysértő törvényt, akkor hozzáalakítják az alkotmányt, amit majd a csak az MSZP-sek által irányított, összevont közszolgálati médiában magyarázhatnak, a kizárólag MSZP-s kinevezettekkel működő médiafelügyelet óvó szárnyai alatt. De hát akkor még nem volt olyan kifejlett a demokrácia, mint ma.


Tök mindegy mitől, távol maradt, de a zsét ő is felvette. Egyébiránt a parlamenten kívül is lenne dolga annak a képviselőnek. Itt nálunk a mostani fideszes (Básti Tamás) kettő év alatt egyetlen lakossági fórumot nem tartott.


Azt hiszem nagyon meg fogsz lepődni!


Szép beszéd vpolt. Gratula, sok sikert Janó!


Lógtak azok is rendesen, mert a magyar politikus már csak ilyen, kis teljesítmény jó pénzért.
Milyen szarban vagyok én? Bonyolult megérteni, ha valaki nem csipázza a FIDESZT, attól még nem maszopos?


Az államforma lényegtelen: ha ugyanis annak a királynak new-yorkba, berlinbe, londonba, vagy éppen tel-avivba vagy pekingbe kell futkorásznia uzsorára adott pénzért, akkor teljesen mindegy hogy királynak, kormányzónak vagy miniszterelnöknek hívják.

Válaszok:
Akitlosz | 2012. május 2. 13:22

Nagyjából ezért nincs értelme az egyéni választókerületeknek és az egyéni jelölteknek.


Sok erőt, türelmet, mindenek előtt jó egészséget kívánunk az Elnök úrnak, és sok megértést a család részéről ehhez a szép, de nem könnyű feladathoz.


Olyan izgalmas volt ez a magyar elnökválasztás!
Mert nálunk "demokrácia" van.
Mi lenne, ha még az sem lenne?


"Áder azt javasolja, ne arról szóljon az életünk, hogyan toroljuk meg sérelmeinket."

Hát kedves Elnök Úr!
Remélem ezt az intelmet a könyv népének címezte. A többienek u.i., legalább is a botorabbjának még mindig eszébe jut az elszámoltatás, igazságtétel, stb, amely mind az Ön szépen ívelő politikai pályája alatt lett elsumákolva, de valószínűleg megspórolhatatlan, bármennyire is bíznak sokan az idő múlásában.

Válaszok:
afterall33 | 2012. május 2. 13:00

"Arra viszont vigyázni kell, hogy ne feledkezzünk meg arról, mit is jelent a demokrácia."

Hát nem azt, hogy gyakorlatilag a miniszterelnök nevezteti ki az államfőt a frakciójával!

Válaszok:
Senior | 2012. május 2. 13:02

Meg valszeg sokat javíthatna az államadósság csökkentésében is.


Nálunk erről szól a demokratúra, erre kaptak felhatalmazást. Csak a FIDESZ, Magyarország megújul!


Nem a személykekel van itt a probléma, hanem magával a tisztséggel, főleg pedig a tisztségre kinevezéssel valódi választás helyett.


A négy igenes népszavazásnak semmi köze az elnök megválasztásának módjához. Az ott nem volt kérdés.

A véleményt nyilvánító választópolgárok 85,9%-a közvetlen államfő választást akar(t).
Arányaiban többen, mint ahányan EU tagságot akartak.

A parlament azóta is szabotálja a közakarat érvényre jutását.

Válaszok:
bigyomail | 2012. május 2. 13:10

Az államfő jogköre és megválasztása között nincsen semmiféle ok-okozati összefüggés.

Diktátort is lehet választani és kinevezni is, ugyanígy paprikajancsit is lehet kinevezni, és választani is.

Ha úgyis "gyenge" az elnök, azaz majdnem mindegy, hogy kicsoda, akkor még érthetetlenebb, hogy miért nem engedik meg a pártok a választást.


Ja és neked is. A 4 igenes népszavazás nem döntött az elnökválasztás módjáról, hanem csupán annak idejéről.

Válaszok:
bigyomail | 2012. május 2. 13:28

Arról nem beszélve, hogy egy nyomorúságos giccs, amelyik zeneileg úgy kezdődik, mint ha végződne, ha lehet egyáltalán ennek kapcsán zenéről beszélni.
Persze cinikus, képmutató célokra igen jól használható.


milyen bűnt követett el azon kívül h Orbán választotta?
Járjon már neki is türelmi időszak, majd kiderül milyen elnök lesz


A Szent Koronának is segítség kellene, hogy királyt találjon maga alá. Egyedül nem fog neki menni.

Ha szabad választáson találna királyt, a magyar történeti alkotmányból fakadó szabad királyválasztási jog alapján, akkor az egészen biztosan többet érne, mint egy ilyen pártdelegált köztársasági elnök.


262 ember messze nem a többség a sok millió választópolgárból.
Oligarchia, nem demokrácia.

Válaszok:
Tehetetlen Dodó | 2012. május 2. 13:19
KEZDŐ | 2012. május 2. 18:03

Lemaradtál az elejéről: a nép akarata az volt, hogy a parlament válassza az elnököt.
Lásd négyigenes.
(Hogy ez hogy történt és helyes volt-e, az más kérdés, de akkor az volt a "népakarat").

Válaszok:
Tehetetlen Dodó | 2012. május 2. 13:20
Akitlosz | 2012. május 2. 13:35

Milyen módszerrel? Mi módon?


Közben én meg lemaradtam a közepéről.


Majdnem mindegy, de nem teljesen.

Egy királynak már csak a pozíciójából fakadóan is nagyobb a tekintélye, presztizse úgy külföldön, mint belföldön.

Válaszok:
simonvitéz | 2012. május 2. 14:08

Éppen az manapság a gond, hogy az elidegeníthetetlen részek el vannak idegenítve.


A konkrét kérdés tényleg az volt. A tétje viszont az, hogy az új parlament válassza-e az elnököt, vagy az első elnököt a nép, még a parlament felállítása előtt, hogy az új parlamentet már ne az MSZMP által kinevezett Szűrös Mátyás hívja össze és legitimálja.

Azonban az akkori ellenzék attól félt, hogy egy ilyen direkt szavazáson az akkor nagyon népszerű politikus, az MSZMP KB tagja, az államminiszter Pozsgay nyerne. Ám akkoriban még nem akarta senki, hogy egy ilyen őskommunistának bármi köze legyen az új köztársasághoz.

Válaszok:
Akitlosz | 2012. május 2. 13:40

Én tudom, neked is kellene.
Mit akarsz ezzel?
Nem volt kérdés ez elnökválasztás módjára, csak annak idejére.

Az elnökválasztás módjáról másik népszavazást tartottak, ahol is a szavazók 85,9%-a közvetlen államfőválasztást akart, de a parlament ezt leszarta, s teszi azóta is.

Válaszok:
bigyomail | 2012. május 2. 14:04

Székely himnusz is vót? Nem is tudtam, h a csornai Charles Bronson székely... remélem, h nem fradista, mert akkor a fradi-indulót is elhúzatják neki...:-))))))))


A magyar himnusz szövege azért nem volt kint, mert azt tudnia kell mindenkinek kívülről.


Pofátlan hazudozó!

A négy igenesen nem volt ilyen kérdés.

Ezt kérdezték szó szerint:
"
Csak az országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására?
"
Ebben győzött az igen. Ez csupán az elnökválasztás idejéről döntött a módjáról nem. A többi három kérdésnek, meg ennyi köze sem volt az ügyhöz.

Ezzel szemben másik népszavazáson az volt a kérdés szó szerint, hogy:
"
Kívánja-e Ön, hogy a köztársasági elnököt közvetlen módon válasszák meg?
"
Az igen győzött 85,9%-kal.

Szóval hagyd abba a hazudozást!

Válaszok:
Tehetetlen Dodó | 2012. május 2. 14:16

Hahaha!
Mondja erre a kisunokám!


"A tétje viszont az, hogy az új parlament válassza-e az elnököt,"

Ilyen kérdés nem volt. Ez miből is következik?
Semmiből.
Hazug szdsz-es propaganda.
A nép semmi ilyen döntést soha nem hozott!
Éppen ellenkezőleg!

Ha azt kérdezem tőled, hogy kérsz-e egy pohár vizet, és igennel felelsz, abból nem következik az, hogy nem vehetsz fel csíkos zoknit. Semmi köze hozzá, semmi összefüggés, főleg nincsen jogkövetkezménye.

Válaszok:
bigyomail | 2012. május 2. 14:11

Ezt azért, h nevessek vagy hogy sírjak...?


Az SZDSZ-es brancs Tölgyessy meg ilyenek akarták bemagyarázni, és hazudozzák a híveik azóta is, hogy a 4 igenes népszavazás döntött az elnökválasztás módjáról, amiben egy csepp igazság sincsen. Még az új parlament összeülése előtt lepaktáltak az MDF-fel, figyelmen kívül hagyták az elnökválasztás módjáról döntő népszavazás eredményét, amelyiken 85,9% óhajtott közvetlen választást, és a nyakunkba ültették Göncz Árpádot.

Arra ment ki a játék, hogy az szdsz delegálhasson elnököt az ország élére választás nélkül.


Az első versszakot azért tudnák sokan.


Miért és honnan ismernék a magyarok a székely himnuszt?

Nem magyar himnusz, nem székelyek.
Nem a magyarok hangsúlyozzák a külön állásukat a székelyektől, hanem a székelyek a magyaroktól.

El kellene énekelni a besenyő, a kun, a kabar, a jász, a vasi, a zalai, a veszprémi, a békési, a nyírségi meg az összes többi himnuszt is?


A köztársasági elnök törvényjavaslatokat nyújthat be.

Ezzel azonban nagyon ritkán élnek.


Ha érted a magyar nyelvet, akkor tudod, hogy ez hamis magyarázat.

"Csak az országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására?"

Ez a kérdés csak és kizárólag arról dönt, hogy az országgyűlési választások előtt vagy után legyen-e a köztársasági elnök megválasztva.

Ami nincsen a kérdésben, arról nem dönt, bárhogyan is akarták, akarod bemagyarázni. Nem dönt tehát arról, hogy barna szemű legyen-e az elnök, és a megválasztásának módjáról sem.

Nincsen ilyen árukapcsolás, hogy aki nem most akar választani, hanem később ő ezzel a döntésével automatikusan lemondana a választási jogáról, szándékáról is.

Melyik bíróság fogadná el ezt az érvelésedet? egyik sem.

Már csak abból is látszik, hogy ez a népszavazás nem döntött az elnökválasztás módjáról, hogy arról egy külön népszavazást tartottak, amelyen 85,9%-kal nyert a közvetlen választás, ami eleve cáfolja, hogy a 4 igenesen azért győzött volna az igen, mert a nép parlamenti delegálást akart volna választás helyett.

Ez a legcsekélyebb mértékben sem igaz. Ott a választás időpontja volt a kérdés csupán.


Hidd el, nekem tök mindegy, hogy azok válasszák-e meg a KE-t, akik a képviselőket, vagy képviselők választják-e meg az elnököt. Én csak azt mondom, hogy annak idején erről volt szó. Én legalább is így emlékszem.
Akkoriban sem érdekelt különösebben. Pontosabban azon az elven voltam, hogy jobb lenne, ha a parlament választaná, mert akkor ki lehet kötni, hogy olyan ember kell, aki civil munkássága során letett valamit az asztalra. Miután ez az elv egyre kevésbé számít, mára már okafogyottá vált a kérdés. Ha direktben választunk egy politikai tisztségre valakit, akkor azzal szemben nem lehet több kritérium, mint ahhoz, hogy valaki szavazhasson. Így elvi lehetőség van arra, hogy ne egy tudóst, olimpikont válasszunk, hanem egy hajléktalant. Nekem csak ezzel lenne gondom. (Ma is csak annyi a kritérium egyébként, hogy 35 évnél idősebb legyen. Ez változna arra, hogy szavazóképes legyen, azaz alapesetben 18, de ha előbb megházasodott, akkor 16.)

Válaszok:
Akitlosz | 2012. május 2. 14:58

Tévedsz,de majd rájössz...


a tekintély soha nem a pozícióból jön, hanem a személyből. ld pl. a különbséget Mátyás király illetve az utána jövő II.(Dobzse) Ulászló közötti megítélésből. vagy éppen a mai korra vetítve Meggyessy vagy gyurcsótány illetve Orbán Viktor nép szemében való megítélésének különbségéből.

Válaszok:
Akitlosz | 2012. május 2. 15:05

"Hazug szdsz-es propaganda."

Valamint ugyan ezt a "Hazug szdsz-es propagandát" nyomta az SZDSZ-en kívül a Fidesz, a Szociáldemokrata Párt és a Kisgazdapárt is. Egyedül az MDF nem állt be e mögé a "hazug" propaganda mögé. Egy évvel később az MSZP állt ki újra egy népszavazási kezdeményezés mellett arról, hogy direkt válasszunk elnököt, de ez a népszavazás "érdeklődés hiányában" érvénytelen lett.

Válaszok:
Akitlosz | 2012. május 2. 15:07

Ideges vagy?
Errare humanum est.


Te mégis miről beszélsz? Ha az lenne a cél, hogy az ország megosztottsága enyhüljön, akkor szóba sem jöhetett volna egy 100%-osan pártkötöttségű ember. Ugyan hogy lenne már ez a cél, mikor ez a populista technika az egyetlen eszköz a politikai-gazdasági kudarcsorozat elkenésére.

Komolyan az első formális beszédből akarsz érdemi következtetéseket levonni? Akkor inkább próbálkozz kávézaccal! Mintha nem tudnánk pontosan, hogy a két alkotmányromboló, antidemokratikus szellemiségű törvény a legutóbbi teljesítménye - na ebből már lehet következtetéseket levonni.

Az ember csak bámul a gyöngytyúk szent együgyűségén.

Válaszok:
g.alattvalo | 2012. május 2. 14:26
Tehetetlen Dodó | 2012. május 2. 14:29

Kösz, így már világos.
Én sem emlékeztem már a pontos lefolyásra, csak arra, hogy a négyigenesnek az egyik tétje valahogyan a közvetlen elnökválasztás volt.

Válaszok:
Akitlosz | 2012. május 2. 15:26

Szerinted is Szanyi kapitány jobb elnök lett volna? Vagy a női vonalon a pogácsás Era?

Válaszok:
Carlos> | 2012. május 2. 14:42

Világos, valami ordas komcsit kellett volna megtenni elnöknek, az nyilván pontosan szimbolizálná a nemzet egységét.
Lehetne valami obsitos ávós is, csak ne legyen pártkönyve, igaz?

Válaszok:
bigyomail | 2012. május 2. 14:32

Látjátok lehet ezt a kormányt ostorozni!

2éve ez meg sem történhetett volna!

Ki énekelte először?

JOBBIK...

SZÉKELY HIMNUSZ A MAGYAR PARLAMENTBEN...

Büszke vagyok !


Mert a magyar himnusztól nem lesz elég magyar az illető. Ahhoz székely himnusz kell, megaztán le kell menni a hegyről a Püskihez, és harsányan el kell beszélgetni
mennyire gyönyörű volt az utolsó Wass A. könyv, és hogy van-e új.
Abban is biztos lehetsz, hogy magyarok laknak abban a házban, ahol kint lengedezik egy magyar zászló. Az az igazi, ha címeres.


Komcsinak ott volt Schmitt. Most direkt pártkatonát választott a parlament, hogy azt is kipróbáljuk, ha már Szily nem jött össze...


""Megválasztották Áder Jánost államfőnek"

Ennyit ért el az ellenzék a Schmitt üggyel.."
------------------------
Ezzel azt akarod sugallni, hogy Áder rosszabb mint SP volt?

Válaszok:
cili | 2012. május 2. 14:54

@Tehetetlen Dodó

igen, feltétlenül mszp-s politikust, vagy "ordas komcsit" kellett volna választani. Hiszen a fideszen kívül már csak ez van az univerzumban.

Sokat fejlődtetek az elmúlt két év alatt (is).

Válaszok:
Tehetetlen Dodó | 2012. május 2. 15:01

Áder jobb lesz,jó választás.


Elhiszem, hogy Neked tök mindegy.

Azt is tudom, hogy annak idején miről volt szó.
De azt is tudom, hogy amiről szó van, az még nem biztos, hogy igaz szó is.

Elvi lehetőség most is van hajléktalan választására. Ha a miniszterelnök hajléktalant akart volna elnöknek, akkor most az lenne.

Csak nem egészen ugyanúgy állna az ország egy általa, a többség által választott volt hajléktalan elnökhöz, mint egy csupán a miniszterelnök által kiválasztott, és a parlament által delegált elnökhöz.

Na ez a nagyon nem mindegy!

Azt feltételezed, hogy csak azért mert valaki a parlamentben ül, máris okosabb, bölcsebb, megfontoltabb mint Te? Hát ez nincsen feltétlenül így.
Vagy nálad ugyan nem okosabbak, nem bölcsebbek, nem megfontoltabbak, de a többi választópolgárnál meg igen?
Te jól döntenél, de a nép többsége hülye?

Hát, ha így gondolnád, az nem lenne rokonszenves.

Válaszok:
bigyomail | 2012. május 2. 15:27

”a székely himnusz, amit a Fidesz rendezvényein 2002 és 2006 között a magyar himnusz után hivatalos rangra emelve énekeltek.”
-----------------
Akkor miért nem képviselte magát egyetlen kormánytag sem a Székely Nemzeti Tanács (autonómiáért küzd) bp-i ülésén 2010-ben?


Kisöreg, az talán feltűnhetett volna neked is, hogy az ellenzék közismert kompromisszumkészsége egyetlen normális nevet nem dobott fel.
Mit vártál?
(Sólymot hagyjuk, mert az még viccnek is gyenge volt attól a maszoptól, amelyik folyton csak ekézni bírta elnöksége idején).

Most ez van, kaptatok egy fideszes pitbullt, erősen remélem.

Válaszok:
bigyomail | 2012. május 2. 15:31
dr.Kvasztics Fedor | 2012. május 2. 15:38
Carlos> | 2012. május 2. 16:55

Ezzel nem értek egyet.

Egy mezei halandót sohasem fognak úgy kezelni bármilyen személyiség is legyen, mint egy államfőt, bármilyen személyiség is legyen.

Az igazi választóvonal nem az elnökök és a királyok között van, hanem az államfők és a többi ember között.
Királyok esetében ez a távolság a többi embertől kicsit nagyobb, ami hasznos lehet az ország számára úgy külföldön, mint belföldön.

Sok államfő szeret(ett) a nép egyszerű fia pózban tetszelegni, de azért tudjuk, hogy nagyon is egyedi pozícióban helyzetben van.


Arról is a parlament dönt, hogy mi érvénytelen, és mi nem az.
Ezért nincsen demokrácia.
Egy demokráciában a legfőbb döntéshozó szerv a népszavazás.
Ahol a parlament uralkodik az oligarchia.

Válaszok:
bigyomail | 2012. május 2. 15:12

???

Ezt fejtsd ki bővebben légy szíves, már ha van valami értelme!


Nem. A parlament csak a törvényt hozza, hogy mitől érvényes és mitől nem érvényes egy népszavazás. A népszavazásokat meg azért kötik részvételhez, hogy ne egy kisebbség döntése legyen kötelező az egész országra nézve. Az már más kérdés, inkább elvi kérdés, hogy egy népszavazás érvényessége miért van részvételhez kötve, hiszen akit nem érdekel az ügy, az fogadja el azoknak a döntését, akiket ez érdekelt. De az az állítás nem igaz, hogy a parlament döntene az érvényességről.

Nálunk demokrácia van. Ugyanis mi döntünk arról, hogy kik kormányozzanak. A legfőbb döntéshozó így a nép. A népszavazás az akaratnyilvánítás egy formája, de ennek a formai szabályairól szintén a demokratikusan választott képviselőink döntenek.

Válaszok:
Akitlosz | 2012. május 2. 15:46

És?
Ebből nem, ebből sem következik, hogy a négy igenes népszavazás döntött, dönthetett volna az elnökválasztás módjáról.

Nincsen ilyen árukapcsolás.
Ha az elnökválasztás módjáról is dönteni akartak volna a 4 igenessel egy időben, akkor az egy ötödik kérdés feltételét tette volna szükségessé, azt, amelyiket a következő évben külön fel is tettek.

Ugyanis nem egy féle lehetséges döntés volt kétféle kimenetellel, hanem kettő, négyféle lehetséges kimenettel elvileg.
Ugyanis kétszer kettő az négy.
1. A parlamenti választások előtt a nép választ elnököt.
2. A parlamenti választások előtt a parlament delegál elnököt.
3. A parlamenti választások után a nép választ elnököt.
4. A parlamenti választások után a parlament delegál elnököt.

Azzal, hogy a kommunista parlament hamis "magyarázatot"
főzött a feltett kérdéshez mint itt is látszik máig tartó téves értelmezéseknek adott táptalajt.

Válaszok:
bigyomail | 2012. május 2. 15:34

Akkor rosszul emlékszel, ilyen kérdés nem volt feltéve, csak az elnökválasztás időpontjáról döntött az a népszavazás.


A parlamentben épp azért ülnek azok, akik ülnek, mert a nép többsége hülye. Ugyanis bárkire leszavaz, aki azt ígéri, hogy nem lesz gázáremelés, hogy lesz tizensokadik havi nyugdíj, meg hogy nem kell megszorítás és ne a zemberekkel fizettessék meg. Ha nem így lenne, akkor másként alakulna a politika. A politikusaink meg épp elég értelmesek ahhoz, hogy ezt felismerték és saját gyarapodásukra, a hatalmuk érdekében kihasználják. És mivel megtehetik, ez már minősíti is a választók többségét.

Egy olyan országban élünk, ahol a választópolgároknak csak akkor nem tetszik egy pártember jelölése köztársasági elnöknek, ha az a másik, általa nem támogatott párt jelöltje. Ez szépen látszik a Szily-Áder vonalon. Ma egy fideszes sem mondogatja, hogy ne legyen pártkatona és a személyéről meg kell kérdezni az embereket, mint 2005-ben, de a másik oldalról meg épp Áder pártkatona mivoltát kérik számon, holott Szilynél mintha ez nem lett volna nekik annyira fontos. De ugyan ez a kettős mérce látszik szinte mindenen. Amíg ez így van, addig a választópolgárok többsége "nem nőtt fel a feladathoz", tehát jobb is, ha csak ritkán mond véleményt, mert van annyira agyatlan, hogy be lehet etetni egy népszavazás előtt 23 millió románnal.

Lehet, hogy ez a gondolat nem túl rokonszenves, de a tapasztalat azt mutatja, hogy reális. Pont a 23 millió román mutatott rá arra, hogy a népet komoly dolgokról nem szabad megkérdezni.

Válaszok:
pimepime | 2012. május 2. 15:39
Akitlosz | 2012. május 2. 15:59

Mi is volt a baj Sólyommal? Ő a Fidesz jelöltje volt és Áder hathatós közreműködésével meg is választotta épp a Fidesz. (Persze tudjuk, hogy azért, mert tudták, hogy nem engedi a hatalmat elkanászodni, de ugye ezt magukra nézve már nem szeretnék annyira, mert csak addig demokraták, amíg a más hatalmát kell korlátozni, mihelyst a saját hatalmukról van szó, máris változik a kép, mert az álláspontjukat nekik is az üléspontjuk határozza meg.)

"kaptatok egy fideszes pitbullt, erősen remélem."
Gondolom akkor erősen támogattad az "MSZP-s pitbull" Szily jelölését is, ha ez a véleményed.


A parlament úgy dönt ahogyan akar, maga állapítja meg a magára vonatkozó szabályokat, amelyeket ha megszeg, nincsen aki betartassa velük.

A Munkáspárt népszavazási kezdeményezése a NATO tagságról minden fennálló törvényi feltételnek megfelelt, tehát ki kellett volna írni. A parlament mégis elszabotálta.

Válaszok:
bigyomail | 2012. május 2. 15:42

Ebben azért nincs igazad, mert a kérdés a magyarázattal együtt érvényes. Attól nem lehet külön választani. Nem lehet más jelentést tulajdonítani a kérdésnek, mint ami a magyarázatban van.

Válaszok:
Akitlosz | 2012. május 2. 16:37

Igazad van Dodó. Kell egy fideszes pitbull, mert nagyon át kell szabni az a világot, azt az államot, amit az MSZP-SZDSZ társaság kialakított. Most dől el, hogy lesz-e még Magyarország - Magyarország, így töményen, és nem magyar ilyen, meg olyan köztársaság, vagy Hungary - vagy nem lesz. Ehhez pedig most alakult ki a jó felállás. 2010-ben is így kellett volna kezdeni.

Válaszok:
pimepime | 2012. május 2. 15:46
bigyomail | 2012. május 2. 15:49
Akitlosz | 2012. május 2. 16:38

"...a népet komoly dolgokról nem szabad megkérdezni."
----------------------
Te most a diktaturát propagálod?

Válaszok:
bigyomail | 2012. május 2. 15:44

Megint lehet, hogy én emlékszem rosszul, de a Munkáspárt kezdeményezésével az volt a baj, hogy akkor akarta kiíratni, mikor még hivatalosan fel sem kértek minket a NATO-ba való belépésre. Így, ha netán az jött volna ki, hogy akarjuk a belépést, mint ahogy egy későbbi népszavazáson ez is lett az eredmény, kötelezte volna az országgyűlést a belépésre egy olyan szervezetbe, ami még nem adta meg hivatalosan a belépés lehetőségét sem. Ez olyan lett volna, mint arról szavazni, hogy akarunk-e az USA tagállama lenni. Mert ha az az eredmény, hogy akarunk, akkor sem tudja a parlament megvalósítani, mert az USA erre nem fogadókész.
Amikor már volt hivatalos felkérés, akkor volt is róla népszavazás, ahol a nép a belépésre voksolt.


Nem, hanem a realitást. Tudom, hogy a liberálisok nagy fegyverténye az általános választójog, és még el is tudom fogadni, hogy sikerült ezt elérniük, de legyünk tisztában a korlátaival is. (Ráadásul meg is indokoltam, hogy miért gondolom így.)

Válaszok:
pimepime | 2012. május 2. 15:49

"mert nagyon át kell szabni az a világot, azt az államot, amit az MSZP-SZDSZ társaság kialakított."
-----------------
zöldbárók, KÖZGÉP, vasútvonal-bezárások, tandíj, adóemelések, járulékemelések, bebetonozott pártkáderek, pofátlan végkielégítések, "IMF a barátunk", növekvő államadósság, trükkök százai, "Hagyják figyelmen kívül, amit mondok!", stb, stb, stb.

Válaszok:
dr.Kvasztics Fedor | 2012. május 2. 15:58

"De az az állítás nem igaz, hogy a parlament döntene az érvényességről."

Ők hozzák a népszavazási törvényt. Ha úgy gondoljál leszállítják az érvényességi küszöböt, ha úgy gondolják megemelik, pillanatnyi politikai érdekeik szerint.

Aztán meg dönt a népszavazás, ahogyan dönt, nincsen olyan hatalom, amelyik a parlamenttől ki tudná kényszeríteni a népszavazási döntések végrehajtását, ha ők ezt nem akarják figyelembe venni.

Demokrácia ott van, ahol a közösség egészét érintő kérdésekben a közösség szinte egésze dönthet.

A parlamentarizmus tehát nem az. Néhány száz fő dönt milliók sorsáról, és nem képesek, de eszük ágában sincsen a többségi akaratot képviselni.
Ha demokrácia lenne, akkor valószínűleg lenne halálbüntetés, és az államfőt közvetlenül választanánk. Például.

Ha egy rabszolgának megengedik, hogy szabadon és demokratikusan megválaszthatja, hogy melyik rabszolgahajcsár korbácsolja, attól még rabszolga marad, akit mások korbácsolnak, és ez ellen alkotmányosan semmit sem tehet.

Válaszok:
pimepime | 2012. május 2. 15:58

Akkor bizonyára 1et értesz a Jobbik javaslatával az iskolai végzettséghez kötött váalsztójogot illetően?!

Válaszok:
bigyomail | 2012. május 2. 15:53

Magyarország van. Volt is. És bármennyire is furcsa: nem attól Magyarország ez az ország, mert épp a Fidesz ülteti a haverokat pozícióba és adósít el minket, mint ahogy nem is attól volt ez Magyarország, mert eddig az MSZP-sek tették pont ugyan ezt. Magyarország nem ezeken a hazug percemberkéken múlik szerencsére. Jönnek-mennek, mi magyarok meg egy évezrede itt vagyunk. És addig itt is leszünk, amíg a többség nem hiszi el azt az önsorsrontó propagandát, hogy ellenünkre tör a világ. Ha ezt elhisszük, akkor lesz végünk.

Válaszok:
dr.Kvasztics Fedor | 2012. május 2. 15:59

Nem rossz az sem. Sokat árnyalna a helyzeten, bár szerintem pont a jobbik elég sokat bukna rajta.
Én egyébként azzal értenék egyet, ha az alapján döntenénk, hogy ki mennyivel támogatja a közös ügyet, mennyivel járulna hozzá az ország működéséhez, azaz adóbefizetés alapján. Mindenkinek annyit ér a szavazata, amennyit az előző adóévben adóként befizetett.

Válaszok:
pimepime | 2012. május 2. 16:00
afterall33 | 2012. május 2. 16:09

"Ha egy rabszolgának megengedik, hogy szabadon és demokratikusan megválaszthatja, hogy melyik rabszolgahajcsár korbácsolja, attól még rabszolga marad, akit mások korbácsolnak, és ez ellen alkotmányosan semmit sem tehet."
--------------------
Ez érdekes hasonlat. Mélyedjünk el egy kicsit benne.
Ha a rabszolgahajcsárok vetélkednek a rabszolgák kegyeiért (tegyük fel verseny van=többpárt rendszer), kénytelenek jobb sorsot igérni a rabszolgáknak, hogy elnyerjék a bizalmat. Így akár mindenki boldog lehet, megköttetett a deal. Ámde, ha az egyik fél nem tarja a szavát (Őszöd, Hagyják figyelen kívül, amit mondok!),akkor a szerződés semmis, el lehet zavarni az esküszegőt erőszakkal, alkotmányosan.


Egyszer valószínűleg a Fidesz által kialakított világon is túl lép a történelem. De ahhoz előszőr el kell törölni a balliberális múltat.


Szóval a nép többsége hülye?
Te is a többséghez tartozónak véled magad?
Vagy csak mindig a másik a hülye, aki másképpen gondolja, máshogyan szavaz?

Hát nem lettél rokonszenvesebb.

"És mivel megtehetik, ez már minősíti is a választók többségét."

A rendszert minősíti.
Elmehetsz tüntetni, de könnyen beverhetik a fejedet a rohamrendőrök.

A népnek nincsen semmilyen alkotmányos eszköze változtatni a rendszeren.

A rendszert a pártok találták ki maguknak, úgy, ahogyan az nekik jó.

Persze lehet olyan pártot választani amelyik ezt meg azt ígér, de ha győz a világon semmi sem köti az ígéretei betartására, megvalósítására, és ezt sehogyan sem lehet kikényszeríteni tőle. A választási győzelem után, azt csinál, amit akar, a választási programjától teljesen függetlenül.

Eddig egyetlen vezető politikus volt, aki legalább részben komolyan vette saját magát, és legalább részben betartotta a szavát: Medgyessy Péter, de őt meg éppen ezért támadják.

Ez a választók átverésére irányuló szemfényvesztő politikai rendszer, nem demokrácia.

Még törvényeket is hoznak csak és kizárólag a választók átverésének céljából.
Lásd pl. a törvénybe iktatott Gyurcsány féle öt éves adócsökkentési program esete.


Magyarország attól lesz, ha újra, meg újra felismeri a szükséges változásokat. Az első nagy felismerés létrejött.


qrcsány miből lett gazdag? Széles? Orbán? Demján? Pintér? Simicska?...


Ezért szép a magyar nyelv.
Gondolat teremtő,ás kifejető!

Válaszok:
cili | 2012. május 2. 16:22

"Mindenkinek annyit ér a szavazata, amennyit az előző adóévben adóként befizetett."

Ezen óhajtásod lényegében már teljesült.
Üdvözlégy Simicskaland-ben.


Ezért érzem,hogy összetartozunk....


"A házbizottság múlt heti ülésén, ahol az elnökválasztó parlamenti ülés programját véglegesítették, csak a Himnusz és a Szózat eléneklése szerepelt a benyújtott papírokban"


Mármint a hivatalos magyar Himnuszé, ami helyett aztán Lezsák a székely himnusz c. műdalt énekeltette el a magyar parlamenttel a Szózat után és a magyar Himnuszt teljesen elhagyta.

Tudom, hogy az erdélyi magyarok teljes egészében elfogadják a hivatalos magyar Himnuszt, a hivatalos magyar zászlót, közös nemzetiként.
A székely himnuszt legfeljebb az törvényesítené, aki székely autonómiára végyik, ami azt jelenti, hogy ugyanannyira nem magyar, mint ahogy román se...

De ez miért lenne érdeke a magyar parlamentnek, hogy a magyar himnuszt is mellőzve énekli?

Válaszok:
ketroot | 2012. május 2. 16:39

Ha a magyarázatnak köze lenne a kérdéshez, akkor így lenne.

De mivel, hogy nem volt.

Ha az a kérdés, hogy kérünk-e poharat, akkor igen esetén abból semmilyen mértékben nem következik, hogy ezzel lemondunk a sörről.
Hiába is a magyarázat, hogy a pohár kérésével
lemondtunk a sör kérésének a jogáról is.

Kettő különböző kérdés, amelyek nem tartoznak össze, még akkor sem, ha ilyen sunyi "magyarázatot" fűznek a kérdéshez.

Az elnökválasztás ideje, és az elnökválasztás módja kettő különböző, össze nem tartozó kérdés.

Attól még, hogy valaki nem akarta a választást előtt Pozsgayt elnöknek még szeretett volna választani.

Az milyen eljárás, hogy ha nem akarod Pozsgayt megválasztani, akkor nem is szavazhatsz, és senki sem?


Már hoztak egy új alkotmányt, érvényben is van.
De nagyon nem úgy tűnik, hogy ezzel lényegesen átszabták volna az országot.

Lehetett volna sokkal jobban is.

túl sok lényeges dolog nem változott.


Én most tényleg le vagyok maradva, de a magyar Himnusz tényleg nem szólt, csak a székely?


ebből melyiket szántad érvnek?

1. el sem kezdődtek tárgyalások a KTE személyéről, mert addigra már rég kiderült, hogy megint csak orbán dönt, fidesz szavazósdi színjátékkal előadva.

2. Épp azért volt jó jelölt Sólyom, mert az mszp korábban nem akarta. Hiszen így egyértelmű volt, hogy nem az ő emberük. Persze pontosan tudtuk, hogy orbánnak nem felel meg egy autonóm jogtudós. Neki bűntárs kell, méghozzá egy szolgalelkű.

"Kisöreg", ezzel a szégyenteljes szellemi teljesítménnyel akár el is húzhatsz valami talponállóba filozofálni a 2 bites világegyetemről, meg a frusztrált bosszúvágyadról!


"nyugatos polgárosulás"

???

Gellértkém, a fejeddel játszol most. Keleti szél fúj, ha nem tudnád.


A fele hazugság az tuti !!!


Figyu okoska!
Nem tudom, hogy 90környékén volt már szavazati jogod. Én a 4igenes fidesz-szadesz baromságból kivettem a frankót, és és a közvetlen választásra szavaztam, sajna nem jött be. Egyébiránt a lofax volt itt, max gengszterváltás! Soha senki nem kérdezte meg a választópolgárokat, hogy prezidentális, vagy kancellár típusú- uram bocsáss monarchista- államot akarnak-e. A fejünk felett eldöntötték, ezt meg Te gondold végig. Az Antall-Tölgyesi paktum arról szólt, hogy- Göncz vitatható személyiségén függetlenül- a KE-t az ellenzék adja. Most meg Orbán Viktor kajakból mindent visz, amivel nekem tela van a töckön, ennyi.


doromboló cica díj? ;)


AZT A 262 KÉPVISELŐT A NÉP VÁLASZTOTTA MEG. TUDOM VOLT AKI LISTÁRÓL KERÜLT BE A PARLAMENTBE. A TI VÉLEMÉNYETEK SZERINT EZ NEM DEMOKRÁCIA? NEKTEK CSAK AKKOR DEMOKRATIKUS BÁRMI, HA TI MONDJÁTOK MEG A TUTIT.


meg a szegedi paprika..
Igen beszélt, és ezért kellett megbuknia, mert ez nem tetszett a tudjukkiknek..


Istennek minden emberhez köze van....


Öcsike! Miért van az, hogy te akármit szólsz itt, nyúlnak a jobb oldali tetszésnyílvánítóhoz?
A menj a sunyiba gombhoz...Pedig te balos vagy, nem?
Infantilis!


Nem. Nem vagyok Lázár. Ám annak ellenére, hogy nem szeretem a Fideszt és benne Lázárt, azért el kell ismerni, hogy ebben igaza volt.


És ki lenne ennél a kormánynál jobb?

Válaszok:
bigyomail | 2012. május 2. 18:45

Ennél? Bárki.

Válaszok:
KEZDŐ | 2012. május 2. 19:28

Olyan párt nincs. Bárki?

Válaszok:
KEZDŐ | 2012. május 2. 19:31

Én nem így gondolom.


Még jó, hogy Lezsák nem kezdte el skandálni, hogy Nem, nem, soha. Az lett volna csak igazi...


tanuld meg! - a demokrácia nem azt jelenti, hogy aki a legtöbb szavazatot kapta, az onnantól azt csinál, amit akar. A 2/3-ad sem. Kezd az alapfogalmaknál, ne máshol!Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó