Megválasztották Áder Jánost államfőnek

2012. május 2. 11:27

Az urnában 305 szavazólapot találtak. Érvénytelen szavazatok száma három. Az igen szavazatok száma 262. Áder János Magyarország új köztársasági elnöke.

A köztársasági elnökválasztás érvényes és eredményes volt. Áder János az Országgyűlés előtt esküt tett.

Áder János első államfői beszédében arról beszélt: a felkérés előtt önvizsgálatot tartott. Azt mondta, sose riadt vissza a feladatok vállalásától, de a köztársasági elnöki tisztség a legkomolyabb feladat lesz számára. Megköszönte a támogatást és a kritikákat is. Szerinte a nemzet egysége sokféle hangból áll össze. Arra viszont vigyázni kell, hogy ne feledkezzünk meg arról, mit is jelent a demokrácia. A demokrácia vitákban alakul, de nem hiányozhat a tisztelet belőle. A sokféleséget kevés választja el a széthúzástól. A különbség a tisztelet avagy annak hiánya. A magyarok abban bizonyíthatják életrevalóságukat, ha a tisztelet hangján beszélik meg közös dolgaikat. Áder János szerint nem mindegy, milyen mintát adnak, milyen értékeket közvetítenek. Áder azt javasolja, ne arról szóljon az életünk, hogyan toroljuk meg sérelmeinket. A sikerekig még el kell rendezni dolgainkat. Áder szerint egyszer az életben álljunk meg egy percre, és kérdezzük meg, hová jutunk a kettős mérce állandó használatával. Amit önmagunkról gondolunk, olyan lesz országunk. Egy országot, egy nemzetet alkotunk. Lehet más az értékrendünk, különböző a hitünk, de a mi hazánk Magyarország. Deákot idézve elmondta: köznapi, hasznos, jólétet gyarapító tettekkel kell szeretni. Áder államfőként ezt javasolja mindenkinek.

Áder megszólította a rendszerváltás idején születetteket, akik most végzik iskolájukat, vagy kezdik munkájukat. Göncz Árpád szavait, majd Mádl Ferencet is felidézte, ahogy Sólyom Lászlót is idézte, végül Schmitt Pál elnöki beszédéről is megemlékezett. Áder elmondta: ő maga is viselni fogja a ráruházott felelősséget. Áder János szerint az új kihívásokra nem lehet régi válaszokat adni. A 21. század kérdéseire kell megtalálni a válaszokat. A 22 éve kivívott szabadságunknak hála jó alapokkal rendelkezünk ehhez. Áder hivatkozott az új, szabadságban született alaptörvényre is, hangsúlyozva, hogy Magyarország államformája köztársaság. Az alaptörvény szerinte jó alap lesz a politikai nemzet további működéséhez.

Áder János megígérte, a magyar érdekek, a magyar értékek szószólója lesz. A Sándor-palota díszes falai sem fogják előle eltakarni a hazáját. Elégedett lenne, ha öt év múlva sikerülne közös nevezőre jutni néhány alapkérdésben, például a teljesítmény megbecsülésében. Széchenyi István akadémiára szánt felajánlását is idézte. Áder szerint a teljesítmény, a cselekvés legyen a középpontban. Együtt kell örülnünk egyéni és közösségi sikereinknek. Fontoljuk meg, mit kell tennünk ahhoz, hogy életünk és a közélet a teljesítmény megbecsüléséről szóljon. Áder megszólította az édesanyákat, a családjukért dolgozókat, a tisztességben megőszülteket, a fiatal, feltörekvő, nyugatos, polgárosuló nemzedékeket, a piaci szereplőket, a vállalkozókat, a fogyatékkal élőket, a megalázottakat, a megtévedteket is. Senki ne adja fel a reményt. Szólította a hívőket és a nem hívőket, a nemzeti kisebbségek tagjait, '56 hőseit, a határokon túl élő magyarokat: Magyarországnak soha nem lesz közömbös a sorsuk. A szomszéd népek, az EU, a NATO szövetségeseinek azt üzente: tisztelettel vagyunk feléjük, de mi is tiszteletet kérünk magunknak. Végül Kölcseyt idézi: a haza minden előtt.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36090
Rajcsányi Gellért
2012. május 2. 12:15
Áder János egy normális beszédet mondott. Egy első elnöki beszéd könnyen csúszhat közhelyekbe, pátoszba, netán közhelyes pátoszba, s hát volt olyan államfőnk, akinek egész elnöki pályafutása ennek jegyében telt. Áder első államfői megnyilatkozásában nem sétált bele ezekbe a csapdákba, s még a jobboldali frázisokat is el sikerült elkerülnie. Széchenyi, Deák, Kölcsey, reformkor, nyugatos polgárosulás, a teljesítmény tisztelete, a tisztelet kultúrája - olyan hívószavak ezek, amelyekkel elkezdődhet az óhajtott közös nevező megtalálása a kiásott árkok felett. Áder első beszéde ezt a célt szolgálta, de most már a konkrét tevékenységére, elnöki teljesítményére leszünk kíváncsiak: hogyan sikerül egy egykor harcias fideszes pártpolitikusból egy, a sokszínűséget megértő, az ország megosztottságát enyhíteni akaró, ugyanakkor világos értékrenddel rendelkező, tiszteletet megérdemlő elnökké kinőnie magát.