Gaskó szerint nincs ok az ünneplésre

2012. május 1. 11:35

Gaskó István úgy véli, nincs mit ünnepelni az idei május elsején. A Liga Szakszervezetek „Európa mi vagyunk” mottóval tartott rendezvényt a Városligetben.

A Liga Szakszervezetek elnöke a városligeti Május 1.-emlékkőnél tartott keddi beszédében hangsúlyozta: nagyon sok gondjuk van ma a magyar munkavállalóknak, szociális és gazdasági helyzetük egyaránt romlott. 
 
Az „Európa mi vagyunk” mottóval rendezett eseményen Gaskó István elmondta: sok olyan esemény volt Magyarország 2004-es uniós csatlakozás óta, amely indokolttá, időszerűvé teszi ennek az üzenetnek a hirdetését. Példaként említette az uniós zászlóégetést, valamint azt, hogy a kormány azt híreszteli, „az Európai Unió vezetése egy vidéki kóceráj vezetésére sem biztos, hogy alkalmas”. Ennek a folyamatnak megálljt kell parancsolni! - hangsúlyozta a Liga elnöke.
 
Gaskó István azt mondta: a magyar emberek az Európai Unió (EU) részének tekintik magukat, és „azt szeretnénk, ha a politikai elit (...), beleértve a parlamenten kívüli pártokat is, lényegesen nagyobb tisztelettel fordulnának a magyar társadalom akarata és vágyai irányába, és a saját hibáikat nem az Európai Unióra próbálnák ráhárítani”, illetve nem „hergelnék” az EU ellen a magyar társadalmat.
 
A Liga Szakszervezetek tiltakozik azon intézkedések ellen, amelyek az egészségbiztosítás privatizációját jelentették volna, ellenzik a kormány- és köztisztviselők indoklás nélküli felmondását lehetővé tevő törvényt, az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetését, valamint a sztrájktörvény olyan módosítását, amely korlátozza a sztrájkjog gyakorlását - fejtette ki Gaskó István.
 
Hozzátette, hogy ellenzik a magánnyugdíj-pénztárak „lenyúlását”, valamint a munka törvénykönyvének (Mt.) olyan átalakítását is, amely hátrányt okoz a munkavállalóknak, megnehezíti az életüket. Gaskó István szólt arról is, hogy nem fogadják el a rendvédelemben működő szakszervezetek működésének ellehetetlenítését, a korkedvezményes nyugdíjak megvonását.
 
„Úgy látjuk, hogy a mindenkori hatalom kevésbé törődik az európai értékekkel mint a magyar állampolgárok” - összegzett Gaskó István, majd kiemelte: arra szeretnék felhívni a hatalom figyelmet, hogy „Európa mi vagyunk”, és hogy ennek megfelelően építse a magyar társadalom jövőjét, mert minden más irány téves. 
 
A Liga ifjúsági tagozatának tagjai a városligeti emlékkő melletti területre kitűzték az uniós tagállamok zászlóit, majd - egyebek mellett - „társadalmi igazságosság”, „szociális párbeszéd”, „érdekegyeztetés”, „egyenlő munkáért egyenlő bért”, „tisztes munka”, „sztrájkjog” feliratú transzparensekkel járták körbe azokat, végül pedig megformázták az „Európa mi vagyunk” mottót.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/36043