Balog: Pozitívan értékelik Németországban a magyar romastratégiát

2012. április 28. 17:37

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: Németországban igen pozitívan értékeli a roma integrációval foglalkozó szakma a romák felzárkóztatását célzó magyar stratégiát.

Németországban igen pozitívan értékeli a roma integrációval foglalkozó szakma a romák felzárkóztatását célzó magyar stratégiát - összegezte szombaton egy nürnbergi konferencián szerzett tapasztalatait Balog Zoltán, a Közigazgatási Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Balog az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: fontos, hogy minél szélesebb körben, a politikán túl is megismerjék a magyarországi helyzetet és az annak kezelésére kidolgozott programokat, mert sok az előítélet és a tévképzet Magyarországgal szemben. Ezeket tájékoztatással, a magyar állapotok és a javításukat célzó programok bemutatásával lehet eloszlatni, ami Nürnbergben sikerült is – mondta. Balog Zoltán a Diszkrimináció és Emancipáció között – Szintik és romák történelme és kultúrája Németországban és Európában című szimpózium zárónapján tartott kerekasztal beszélgetésen vett részt, amelynek témája a kisebbségek iránti állami felelősség volt. A szombaton véget ért háromnapos tanácskozás fő szervezője a demokráciával kapcsolatos ismeretek terjesztésére létrehozott német állami intézmény, a politikai képzés szövetségi központja (DPP) és a romák és szintik országos szövetségének bajorországi tagszervezete volt.

 
Az egyik előítélet az, hogy Magyarországon „különösen kisebbségellenes kormányzás” folyik, amikor azonban megismerkednek a konkrét programokkal, elcsodálkoznak, „hogy ez mennyire nem így van” – mondta az államtitkár. Hozzátette: szakmai körökben azt is „nagyon pozitívan értékelik”, hogy Magyarország elindította az uniós roma stratégiát. Kifejtette: Németországban a szegregáció-integráció kérdését differenciáltan látják, nem gondolják azt, hogy feltétlenül jó, ha „össze vannak kényszerítve cigány és nem cigány gyerekek”, és rossz, ha külön vannak. A kérdést inkább „ideológiai vitának” tartják és úgy vélik, hogy az oktatás minősége határozza meg, hogy mi jó és mi nem jó. Hozzátette: Németországban a cigányság nem elismert etnikai kisebbség, a dánokkal, a szordokkal és a frízekkel együtt e státus elnyeréséért küzdenek.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35996