Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. április 28. 17:37

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: Németországban igen pozitívan értékeli a roma integrációval foglalkozó szakma a romák felzárkóztatását célzó magyar stratégiát.

Németországban igen pozitívan értékeli a roma integrációval foglalkozó szakma a romák felzárkóztatását célzó magyar stratégiát - összegezte szombaton egy nürnbergi konferencián szerzett tapasztalatait Balog Zoltán, a Közigazgatási Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Balog az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: fontos, hogy minél szélesebb körben, a politikán túl is megismerjék a magyarországi helyzetet és az annak kezelésére kidolgozott programokat, mert sok az előítélet és a tévképzet Magyarországgal szemben. Ezeket tájékoztatással, a magyar állapotok és a javításukat célzó programok bemutatásával lehet eloszlatni, ami Nürnbergben sikerült is – mondta. Balog Zoltán a Diszkrimináció és Emancipáció között – Szintik és romák történelme és kultúrája Németországban és Európában című szimpózium zárónapján tartott kerekasztal beszélgetésen vett részt, amelynek témája a kisebbségek iránti állami felelősség volt. A szombaton véget ért háromnapos tanácskozás fő szervezője a demokráciával kapcsolatos ismeretek terjesztésére létrehozott német állami intézmény, a politikai képzés szövetségi központja (DPP) és a romák és szintik országos szövetségének bajorországi tagszervezete volt.

 
Az egyik előítélet az, hogy Magyarországon „különösen kisebbségellenes kormányzás” folyik, amikor azonban megismerkednek a konkrét programokkal, elcsodálkoznak, „hogy ez mennyire nem így van” – mondta az államtitkár. Hozzátette: szakmai körökben azt is „nagyon pozitívan értékelik”, hogy Magyarország elindította az uniós roma stratégiát. Kifejtette: Németországban a szegregáció-integráció kérdését differenciáltan látják, nem gondolják azt, hogy feltétlenül jó, ha „össze vannak kényszerítve cigány és nem cigány gyerekek”, és rossz, ha külön vannak. A kérdést inkább „ideológiai vitának” tartják és úgy vélik, hogy az oktatás minősége határozza meg, hogy mi jó és mi nem jó. Hozzátette: Németországban a cigányság nem elismert etnikai kisebbség, a dánokkal, a szordokkal és a frízekkel együtt e státus elnyeréséért küzdenek.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35996


Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A cigány probléma döntően az etnikum alacsony átlagos mentális képességéből fakad. Minden részlet ebből vezethető le: a nagy reprodukciós erő, a börtönökben látható felülreprezentáció, a képzettség-iskolázottság hiánya, az absztrakciót igénylő felsőfokú végzettség extrém alacsony szintje, a jövedelem termelő képesség elégtelensége-segélyfüggés, a kívülállás kultúrája. Szóval a szociális probléma csak okozat - és ez a legnagyobb, feloldhatalan tragédia.


Respondent for president!
Tökéletes meglátás- vajon politikus, döntéshozó szinteken mikor szembesülnek ezzel az ellentmondással. Kérdezhetném úgy is: a kétgyerekes cigány családmodellt a probléma megoldására ki meri először felvetni?


Hát én akkor a nagyon kevesek közé tartozom, mert én úgy gondolom a cigányok együtt és fő csoportjaik külön külön is sok dologban különböznek a szláv-sváb-palócz-szerb-horvát-szlovák etnikumtól. És bizony genetikai különbségek is vannak- aki nem hiszi járjon utána... Esetünkben a mentális különbségek az igazán lényegesek. Ezt nálunk, ha létezik is ilyen felmérés, soha nem hozzák nyilvánosságra. Amerikában az afroamerikai etnikum IQ eredményei publikusak, annak ellenére, hogy jóval alatta vannak a fehér népességének(azoknál meg a keletiek jobbak ezen a téren IQ 85-100-105). Az igazi esélytelenség az, amikor a 75-80as IQ-jú cigánygyerekeket normál osztályokba integrálnak, aztán az iskoláskor végén már csak a magyar diákok integrálnak...Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó