MSZP: Vonják vissza az „elképesztő” adóötleteket

2012. április 27. 16:28

Az MSZP szerint vissza kell térni a szerintük igazságos, gazdaságot élénkítő, progresszív szja-rendszerhez.

Az MSZP arra szólítja fel a miniszterelnököt, hogy „azonnal vonassa vissza” az „elképesztő adóötleteket”, egyben adjon magyarázatot arra a korábbi az április 13-i nyilatkozatára, miszerint „év közben nem szabad adókat módosítani, csak súlyos kényszer esetén, és szerinte ilyen most nincs”.

A tranzakciós és telekommunikációs adó tervére utalva Burány Sándor azt mondta: ezeket az adóelképzeléseket haladéktalanul vissza kell vonni, és vissza kell térni az MSZP által korábban szorgalmazott igazságos, gazdaságot élénkítő, progresszív szja-rendszerhez, mert az betömné azt a lyukat a költségvetésben, amelyet az Orbán-kormány maga okozott.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35966

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A progresszív adó adóelkerülésre ösztönöz. Az adóelkerülés legegyszerűbb módja a jövedelem eltitkolása. A járulékbevételek a bevallott jövedelmekkel arányosak. Na mi is következik ebből? A különösen nagy jövedelműek könnyen kivonhatják magukat az adózás alól, jövedelmeik egyébként is gyakran tőke vagy osztalék jövedelmek. Azok adóztatásáról az MSZP mindig kussol, pedig annak adója uralmuk alatt a legalsó adókulcs közelében adózott, vagy egyenesen adómentes volt (kamatjövedelem). Próbálja meg 32%-kal adóztatni az MSZP ezeket a jövedelmeket, nem lesz egyetlen vállalkozás sem Magyarországon bejelentve. A szociális demagógusok persze azt sem közlik, hogy adómentes sáv visszaállítása ép ésszel nem lehetséges, tehát akiket az "igazságossággal" etetnek két oldalról kapják a pofont, alulról és felülről. Magyarán a hiányt döntő tömegét az átlagoshoz közeli vagy azt alig meghaladó jövedelműeken hajtják majd be, mint eddig, persze az is kevés lenne, ezt érdekes módon Bajnai már érzékelte. Bajnai egyébként az egykulcsoshoz közelítő adórendszere által okozott kiesést részben a fogyasztást sújtó adóval (nahát!) illetve vagyonadóval kívánta megoldani (az alkotmánybíróság jogbizonytalanságra hivatkozva elmeszelte), vagy majd jön az IMF-recept, a villanyszámlán fizetendő ingatlanadó, mint a görögöknél, négyzetméter alapon, 1-10 euró/négyzetméter intervallumban, az lenne ám az igazságos és a kívánatos.

Hát igen, Simornak sem elég a havi kettő milla a 8,5 helyett.

progresszív adóval a szocik 10%-os hiányt is tudtak csinálni.

mihez képest? Kamatfizetés nélkül többletes a költségvetés..

ez az! eleve két és fél kulcsos az SZJA

Az "arányosan többet" arra vonatkozik, hogy a magasabb jövedelmű egyén vagy háztartás a (bruttó) jövedelmének nagyobb hányadával járuljon hozzá az állam fenntartásához. Tehát ha a szegényebbek bruttó jövedelmét sújtó teljes adóterhelés mondjuk 40%, akkor a gazdagabbaké legyen mondjuk 50%.

Az egyenkulcsú áfa pont nem éri el ezt a célt. Egyesek szerint rövidtávon pont az ellenkezője áll fent: a gazdagabbak a jövedelmük kisebb részét fogyasztják el adott időtartamban, a többit megtakarítják, arra nem fizetnek adót. (Én ezzel nem teljesen értek egyet: a fogyasztás ideiglenes, akár generációkon átívelő elhalasztása csak egy ideiglenes adómegtakarítás szerintem, de ez már részletkérdés.)

A munkahelyteremtés nem egyének egyenkénti fogyasztásától függ, hanem az összfogyasztástól. Tehát ha a szegényeknél több marad, a gazdagabbaknál kevesebb, vagy fordítva - az teljesen mindegy.

Illetve nem egészen: lehet, hogy a szegényebbek fogyasztása kisebb vagy nagyobb importtartalmú, ill. pontosabban "hazai munkahelytartalmú". Nem tudom, mi a helyzet pontosan. A gazdagabbak vásárolnak külföldi luxuscikkeket meg külföldre mehetnek nyaralni is, viszont lehet, hogy jó minőségű helyi élelmiszert is vesznek és főleg sok-sok helyi szolgáltatást.


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés