Coke Club: a játszótéren játszani tilos!

2012. április 27. 17:51

Ceglédi Zoltán
Hírszerző

Tényleg egyetlen „magánszemély” pisszegő buzgalma újradefiniálhatja Siófokot?

Azért jó példa a Coke Club bezárása (illetve este kilenctől szilenciumra ítélése, ami egy és ugyanaz - mintha arról döntene a bíróság, hogy egész nap vehetek levegőt, kivéve délután kettő és negyed három között), mert itt lehet a legkevésbé a Hírszerző szerkesztőségét bűnös elfogultsággal vádolni. Ugyanúgy írhatnánk arról, hogy a Sziget Fesztivált már a kezdés előtt egy héttel fel szokták jelenteni a harci nyugdíjasok, panaszkodva az őrült zenére, miközben Gerendai Károly még csak akkor teszi meg az első nullszaldós kapavágást a Nagyréten. Írhatnánk arról is, hogy a tízmillió házmester országában miként lehetetlenítik el sorozatlövő feljelentésekkel a belvárosi szórakozóhelyeket, hogy aztán a fene nagy nyugalomban maximumra tekerjék a Nóta tévét, zeng tőle az egész gang. Ezekben az esetekben azonban jó eséllyel meg is kapnánk a kiművelt közönség kritikáját, hogy a mi kutyánk kölykét védjük (miközben a túrót, én például tizenöt éve nem ültem biciklin, és múltkor hanyatt-homlok menekültem, mikor egy ilyen helyen véletlenül belefutottam a Földlakót kántáló Kardos-Horváth Jánosba). De a Coke Club, az nem speciálisan nekünk fontos.

Hanem például Siófoknak. Nem véletlen, hogy a település fideszes polgármestere (a rendszerváltás óta mindig ez a párt adta a településvezetőt) nem a pihenni vágyó »magánszemély« örömében osztozik, hanem konkrétan pánikol, hiszen a település egyébként ebből él. A vízparton hangos zenére szórakozók itt elköltött pénzéből. Az ezért Magyarországra utazó külföldiek pénzéből. Mindközönségesen a turizmusból, ami 2012-ben már nem éri be (nagyon helyesen) Zimmer Ferenc poloskás heverőjével, hanem például Loco Dice, Taio Cruz és Paul Van Dyk kell neki. Ez Siófok, tetszik vagy sem, ez a funkciója, aki itt él, az ezt pontosan tudja. Ha egy békés alvóváros közepére beköltözik a hengerműgyár, és az addig nulladecibeles tücsökciripelést felváltja az ipari kakofónia, akkor indokoltan csap oda a bíróság. Teszem hozzá, akkor sem a Fidesz nyomására teszi, mint ahogy most sem politikai okokból döntött a Coke Club matinéidőpontra szorítása (lényegében bezárása) mellett a Fonyódi Városi Bíróság.

Hanem mert mi vagyunk ilyen hülyék. Mert az országnak egyébként van millió nyugalmas kis sarka, még a Balaton környékén is találni ilyet, ahova el lehet költözni, a felkapott helyeken jó sokat érő ingatlant eladva (mondjuk egy Coke Club After kialakítására), és a feléből egy szebb-nagyobb házat vásárolva a nyugiban. Tényleg egyetlen »magánszemély« pisszegő buzgalma újradefiniálhatja Siófokot? És nem, az sem válasz, amit ilyenkor szoktak írni a csendpárti kollégák, hogy menjenek hupákolni a pusztába. Mert ha mennek, akkor ott alakul ki egy városi infrastruktúra, és ott lesz előbb-utóbb egy felbőszült magánszemély, aki majd mindent jól bezárat. Sziget Fesztivál is előbb volt, mint a Duna partján (megkérdőjelezhető módon) felhúzott luxus-lakópark, ahol most megy a pattogás minden nyáron az (öt napig) »elviselhetetlen zaj« miatt. Siófok se tegnap találta ki, hogy a szórakozás központja lesz.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35969