Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. április 26. 13:50

Sok országban a kalózpártok támogatottsága a kisebb politikai erőkhöz hasonló.

„De mitől kalóz egy párt? A kalózpártok »őse« 2006-ban jött létre Svédországban, megnevezése a »Pirate Bay« internetes fájl-letöltési portál nevéből származik. Alapítója Rick Falkvinge a mai napig meghatározza a »kalózok« értékrendjét. A kalózpártok fő célkitűzése megőrizni az internet szabadságát és megakadályozni az ACTA életbelépését. Küldetésüknek tekintik az információs önrendelkezés, a magánszféra, a tudás és kultúra szabad használatának megvédését.

Sok országban a kalózpártok támogatottsága a kisebb politikai erőkhöz hasonló, a német kalózpárt például jelenleg 13 százalékon áll, Ausztriában pedig a legutóbbi tiroli helyhatósági választásokon a kalózpárt egyik képviselője bejutott a városi tanácsba. Magyarországon is aktívan működik a mozgalom, de egyelőre nem pártként.

A  prágai fórumon a kalózpártok úgy döntöttek, hogy ezentúl még aktívabban részt kívánnak venni a politika alakításában és minden államban arra fognak törekedni, hogy elfogadott politikai csoportosulásként tartsák őket számon.

A párt ambiciózus törekvéseit elnézve elképzelhető, hogy 2014-ben az európai parlamenti szavazólapra a Kalózpárt neve is felkerül majd.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35912


7 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nekem nagyon tetszenek! Föleg mert ahol indultak, az eddigi pártokat is alaposan felrázták! Lassan minden politikusnak dereng, hogy vége a kényelmes demokráciázgatásnak, és az internet segitségével komoly számonkérés is mozgositható. Hajrá Kalózok!


csak a kalózok!


"A kalózpártok fő célkitűzése megőrizni az internet szabadságát és megakadályozni az ACTA életbelépését."

Az internet szabadsága nem feltétlenül egyenlő az interneten hozzáférhető, vagy általa közvetített tartalom teljes vagy részleges szabadságával. Függetlenül attól, hogy az egyes konkrét esetekben vizsgált tartalom politikai, kereskedelmi, kulturális vagy "magán" jellegű.
A legfőbb, ha tetszik "primer" gond - meglátásom szerint - hogy az "internetnek" születése óta nincs érvényes közmegegye-zésen alapuló definíciója, azaz nem került be az "értelmező kéziszótárba"(sem a huszadik sem a huszonegyedik században). Ez akkor is így van, ha azt véljük, az internet jelenben történő használata értelmezhető közmegegyezésként. Mégsincs így, erről szólnak az ACTA illetve a "kalózpártok" által felvetett jogi jellegű problémák. A helyzetet súlyosbítja az internet - mint virtuális világ - és a "materiális" világ közötti átjárók szabályozatlansága, illetve ezen "átjárók" egyéni vagy közösségi céloktól vagy érdekektől vezérelt, eltérő és sok esetben individuális értelmezése.
Az ACTA és a "kalózpártok" jogi szembenállása egy többdimenziós generációs probléma, többdimenziós értelmezési zavar. A "materiális világban" kialakított "jogrend" több évszázados (ha nem évezredes) tapasztalat és munka eredménye. A virtuális világ(rend?) fél évszázad alatt túlhaladta ezt, ezért lehet, ideje lenne egy internetes "alkotmány" megfogalmazására és elfogadására.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó