Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. április 25. 17:51

Jövőre diplomázik, aztán „amilyen gyorsan csak lehet”. Ezt mondja. Innen el, amilyen gyorsan.

„Tudom amúgy, hogy mit fog mondani. Fölkészültem rá, éreztem régóta már. Azt mondja, hogy el akar menni. El akarja hagyni az országot, el akar menni örökre. Nem akar itt élni, értsem meg. Megértem, hát hogyne érteném. Csodálkozom is rajta, hogy még ennyien itt vagyunk. Kicsit kevesebben, mint New Yorkban, de azért még elég sokan. Tele van a terasz, felhőtlen arcú emberek süttetik magukat a napon. Nem is értem, hogy miért vagyunk még ilyen sokan.

Huszonegy éves. Bölcsészhallgató Pesten. Az egyetlen testvérem egyetlen gyereke. Ha patetikus akarnék lenni, azt mondanám, hogy nekem rajta kívül senkim nincs »lefelé«. Leszármazásilag senkim, rajta kívül. S most ül velem szemben, sóhajtozik, s azt kérdezi, hogy támogatom-e abban, hogy külföldre menjen. Jövőre diplomázik, aztán »amilyen gyorsan csak lehet«. Ezt mondja. Innen el, amilyen gyorsan. Kavargatja a kávéját, s megjegyzi mintegy mellékesen, hogy »vége, ez itt reménytelen«. Közben elpirul, rám néz, s bocsánatot kér a szeme. Mintha rólam mondott volna valami rosszat.

Ugyan. Én megértelek. Nem te vagy a hibás.

A bűnösök azok, akik el akarják hitetni veled, hogy a nagyvilágon e kívül nincsen. Ez az örök magyar hazugságok legsúlyosabbika. Ne érezd magad otthon a nagyvilágban, magyar! Ezt követelik tőled születésed óta. Ezt szavalják neked az állami ünnepeken, már az óvodában rákezdik, és folytatják az iskolában, szavalnak, mennydörögnek, sulykolják a fülbe, hogy e kívül nincsen számodra. Húzódj be a Kárpátok eresze alá! Zárd magadra az ajtót, fordulj a fal felé, és álmodj szépeket, magyar! Ezt akarják tőled. S ha nem vagy elég óvatos, bedőlsz nekik. S tényleg úgy mozogsz majd ezen a bolygón egész életedben, mint egy marslakó. A határokon túl mint egy idegen.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35878


Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"S ha nem vagy elég óvatos, bedőlsz nekik. S tényleg úgy mozogsz majd ezen a bolygón egész életedben, mint egy marslakó. A határokon túl mint egy idegen.”

Legyen erős a szerző: a határokon túl idegen lesz. Ez nem elhatározás kérdése, így fognak tekinteni rá.

A jelenséget egyébként - amit az ember ott érez nem úgy hívják hogy "jaj, bedőltem nekik", hanem úgy, hogy HONVÁGY.

Válaszok:
Laibach | 2012. április 25. 18:34

Nekem is kiment az egyik fiatal több diplomás rokonom Ausztráliába - jobboldali beállítottságú -.Igazad van abban, hogy kint idegenként tekintenek rá, meg volt is honvágya, de itt jön a lényeg: ezerszer nyugodtabban él - elmondása szerint - kint mint sajnos itthon. Ő szokta mondani, hogy a honvágyat legyőzte a józan ész.

Válaszok:
Muttimi | 2012. április 25. 18:38

Látod, én meg visszajöttem.
Sok mindent megtanultam másként látni. Azt is ami ott van, azt is ami itt van.
És a nyugalom is megmaradt, itthon is.

Válaszok:
Laibach | 2012. április 25. 18:48

Tehát már megkapták, vagy elkezdték az egyetemet?


Ezzel ő is így van, sok mindent másként lát. Ezért nem jön haza. Sőt ahogy látom a testvérei is menni fognak, sajnos. Minket is agitál állandóan, hogy menjünk, de egyenlőre még kitartunk.

Válaszok:
Muttimi | 2012. április 25. 18:52

Ez az ő döntése. Én nem bántam meg a magamét, és mások is döntöttek így. Ők sem bánták meg.
Sok minden más külföldön, és nem feltétlenül könnyebb, csak mások a nehézségek. Bármilyen furcsán hangzik is. Csak erről ritkán esik szó.


Tehát már megkezdték a tanulmányaikat?


"Majd hirtelen elkomolyodik, s azt mondja: Ausztrália. Nézek rá értetlenül, mire megmagyarázza: oda kellene menni, talán az van a legmesszebb ezektől."

A földrajzoktatás valóban az utolsókat rúgja. Új-Zéland a Magyarországtól legtávolabbi ország.

Válaszok:
Muttimi | 2012. április 25. 18:59

Arról nem is beszélve, milyen okosan váléaszt szempontokat a majdani élete kereteienek kiválasztásához. Szinte hihetetlen.


Akkor csak hogy tudják ők is: csak azoknak kell kifizetni, akik most kezdik állami támogatással és ilyen értelmű megállapodással.
Komolyan ezzel a tájékozottsággal akarnak nekivágni a nagyvilágnak? Igazán bátrak!


Ugye milyen más? Á,csak pontatlanság volt.:)

Akkor most jól fiyelj: pontosan tudom, miket írtok a politikai fórumokon. Olvaslak téged is.
Csakhogy tényszerűen nem úgy van, ahogyan írtad. És most ebbe beleszaladtál.
Ez van. :))


Melyik szót értetted?


Pntosabban: melyik szót NEM értetted?
Bocs az elírásért.


Azt látom. Nem baj, csak segíteni akartam. Azért mondd meg nekik, nyugtasd meg őket.
Viszlát! :)


Csodálkozunk, rajta, hogy egyre többen menni akarnak?? Most olvastam:

"..A több tízezer forintos bírságtól való félelem, az egymásnak ellentmondó hírek miatt szerdán az autósok megrohamozták elsősegély-felszerelésért a boltokat és a gyógyszertárakat Békésben. A megyei főkapitányságon cáfolták, hogy kimondottan az eü-csomagokat ellenőriznék..."

http://www.beol.hu/bekes/kek-h..


Hát igen, ez egy ironikus megjegyzés lett volna. Sajnálom, hogy nem ment át.


Nem lehet megállítani, elkerülhetetlen. A mérték persze nagyon is számít: százezer vagy ötszázezer? De nem is katasztrófa feltétlenül: a kivándorlók sok üzleti lehetőséget jelentenek, illetve átutalásokat (remittances). A XIX. század végéig ezt nem nagyon fogta fel senki katasztrófának amúgy. Magyarországra is érkeztek külföldiek - akik aztán majdnem mind asszimilálódtak - és magyarok is mentek külföldre. Vagy legalábbis az országon belüli "külföldre", azaz nem magyarok lakta területekre. Pl. az én dédapám is.


Mindenki tudja, hogy a tervezés egy dolog, a valóság egy másik. Minden pillanatban van döntési lehetőségük: külföldre mehetnek vagy Magyarországon maradhatnak. Vagy éppenséggel visszamehetnek Magyarországra, ha már külföldön vannak. Senki sem kényszeríti őket: a rossz hangulat, a politika és közélet visszásságai, a jobb kereseti lehetőségek, a nagyobb megbeszültség és munakvállalói jogok mind érvek, amelyek a külföld mellett szólhatnak. Vannak ellene szóló érvek is.

Jobb kormányzás esetén is mennének, ez nem csak ettől függ.


Csakhogy a tanársegéd rendszerint ki tud menni legelább egy predoki ösztöndíjjal külföldre, ha akar. És annyit kap, mint egy ottani tanársegéd.
A gáz az, ha a delikvens kimegy, megfelelő tudás (akár nyelvi, akár szakmai)nélkül mosogat vagy beteget ápol, az évek múlásával pedig szembejön a valóság: a szakmájából kiesett, tapasztalatot benne nem szerzett, anyagilag ezzel sokra nem ment. Ottmaradva ebbe a státuszba ragad, visszajönni nem tud. Ez csapda.

Válaszok:
Laibach | 2012. április 25. 21:23

Sajnos az ország egy része "csapdában" van és nem itt adózik. Kíváncsi lennék egy kimutatásra, hogy mennyi magyar állampolgár dolgozik külföldön és mennyi adóbevételtől esik el így az állam. Lehet, hogy az elmúlt 2 évtizedben megvalósult az 1 milliós munkahelyteremtés csak sajnos nem itthon. Nálunk vidéken ahol élek majd 8 ezer emberrel kevesebb a város lakossága mint volt 1990-ben. Brutális szám. Nagyon sokan leléptek. A maradék lakosság kb. 45%-a nyugdíjas, halott város lettünk sajnos.

Válaszok:
Muttimi | 2012. április 25. 21:31

Ez egy másik csapda. Mindamellett a városodból sokan feltehetően Budapesten kötöttek ki.
Múltkor olvastam az egyik német lapban egy cikket arról, hogy a saját munkaerőpiacuk megnyitása óta jóval kevesebb magyar regisztrálta ott magát munkavállalóként, mint amennyire számítottak. Ebben nem tűntünk ki, a szomszédos országokból is kevesebben mentek. Pedig náluk nem rossz a helyzet, és sok pozícióban az angol nyelvtudást is szívesen veszik ha nincs német.
Az ismeretségi körömben sem jellemző. Többen vagyunk olyanok, akik néhány év kintlét után visszajöttünk, és a gyerekeinket itt akarjuk felnevelni.
A fórumokon szoktam olvasni, hogy nahátmindjártmindenkikimegy. Évek óta mindjárt.
Én is kíváncsi vagyok a valós számokra.


Ugyanezt írtam én is.
Most ebben egyetértünk.


Á, elolvastam újra. Mégsem értünk egészen egyet. (AZ első mondatoddal még igen.)
Aki külföldön "tróger" munkát végez, az ott is csak vegetál. Mivelhogy a kerítéseket nem a Würstelstandok árulják. És évek múlva még a reményt is elveszíti arra, hogy jobbá váljon a helyzete, mert kiesett a szakmájából. A külföldieket idegennek tartják, nem igaz hogy ez nem hátrány, és még szakmai tapasztalata sem lesz. Onnan nehéz lesz felállni.
Itthon pedig azért lássuk be: akinek van használható tudása, az ha lassan is, ha beosztással élve is, de előbb-utóbb kiépít magának egy egzisztenciát. És még az önbecsülése is megmarad.
Nagyon becsülöm azokat, akik itthon ha kell elköltöznek, új szakmát tanulnak, ingáznak, de nem adják fel. Nekik előbb-utóbb be szokott jönni.
Sokkal inkább az a balek (inkább naív) aki elhitte hogy minden megváltozik csak azért, mert elment külföldre, ahol nem követi figyelemmel a politikát (talán a nyelvet sem érti annyira) ezért nem is bosszankodik miatta.


Szerintem nem tudják, miről van szó.


nem azért kell menni, hanem mert mennek, és egyre többen el...sajnos...és vissza se néznek...


Nem kell rinyálni, hogy kimennek a fiatalok! Majd hazajönnek 23-30 év múlva, nyuggernek. És kiröhögik azokat, akiknek forintban is kevesebbet hoz a postás, mint nekik fontban.
De ők legalább ki tudják fizetni a szemüvegüket, a műtétjüket, a protkót :)
És oszthatják az észt a luxus öregek otthonában, világlátott vén faszként. :(


Együttérezve??? Arra mi szükségem lenne?
Itt valami félreértés lehet.
Fiatalok vagyunk, itthon neveljük fel a gyerekeinket, világot láttunk és sokkal többet tudunk a világról, mint a többség. Épp ezért a békénk is megvan, köszönjük.
Nem cserélnék mással.


Elvégre normális dolog nem, hogy napi szinten basztatva vagy a közeg részéről, és ha véletlenül lejárt a szav ideje az eü doboznak akkor megbüntet mondjuk 50 ezerre. Úgy, hogy csak alig keresel ennél valamivel többet.


Erről jut eszembe, adalékként a bezzegnyugatonmindenmás szólamokhoz: ott is úgy van. Ausztriában és Németországban is.
Na und?


Ennyi ez. Pontosan így van.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó