Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. április 24. 10:50

A polgári Magyarországnak a miniszterelnök szabott fazont. A Fidesz-KDNP támogatói köre ugyanakkor lényeges árnyalatokat, különvéleményeket vesztett.

„Thomas Carlyle alighanem elégedetten nyugtázná, hogy híres esszésorozatának központi tétele ismét bebizonyosodott, és a nagy formátumú politikus személyisége rávetül az egész korszakra. A hazai jobboldalon lényegében így történt: a polgári Magyarországnak a miniszterelnök szabott fazont. Ezzel az egységesítéssel ugyanakkor a Fidesz-KDNP támogatói köre lényeges árnyalatokat, különvéleményeket vesztett. Jelenleg csekély a jelentősége, de azt hiszem, ha a Fidesznek holnap új műsorhoz új férfi kellene, úgy járnának, mint 2002-ben: akkor a bukott választás után csakhamar kitűnt, hogy egyedül 
Orbán Viktor támogatottsága, kapcsolatrendszere, karizmája kecsegtet az újrakezdés reményével. 2002 fontos tanulsága, hogy a Fidesz vezérkara elsősorban csapatként erős, egyéni lehetőségeik az erős elnök mellett eltörpülnek.

A központosítás a sajtóban és a gazdaságban is tetten érhető: mindkét területen hatalmas hátránnyal indult a magyar jobboldal, de aztán fontos kormányközeli hídfőállások épültek ki. A magyar sajtópiac lényegében kiegyenlített, a világháló megjelenése eljelentéktelenítette a hagyományos sajtótermékek példányszámát, országos elterjedését, lefedettségét. A hírmonopólium megdőlése kétségkívül a jobboldalt erősítette az elmúlt tíz esztendőben, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a legutóbbi parlamenti, helyhatósági és időközi választásokon a polgári oldal hatékonyabban, tervszerűbben használta a kommunikációs forradalom eszközeit. A gazdaság kétségkívül a polgári kormány Achilles-sarka: látványos hibák, átlátszó ügyletek és felesleges erődemonstrációk csorbítják a hitelességét, és félő, hogy a munkahely-teremtési nehézségek miatt Magyarország legnehezebb sorsú régiói a szociális demagógia áldozatává válhatnak.

Még Helmut Kohl hívta fel Orbán figyelmét arra, hogy a klasszikus néppárt vezetőjének különös gondot kell fordítani arra, hogy tőle jobbra ne álljon komoly, szervezett parlamenti erő. Magyarország azonban nem Németország – a Gyurcsány-korszak égre kiáltó botrányai és a társadalmi feszültség megszülte a tizenhét százalékos Jobbikot. Bár azt gondolhatnánk, a polgári oldal jobboldali monopóliumát a semmiből kinövő protestmozgalom megingathatja, erre semmi jel nem utal. A Fidesznek még szerencséje is van a Jobbikkal: az új választójogi törvény azt sejteti, sok helyütt éppen a Jobbik billentheti majd a mérleg nyelvét a Fidesz javára, tekintve, hogy velük senki sem lép választási együttműködésre, ahhoz viszont elég sok szavazatot gyűjthetnek, hogy a formálódó baloldali blokk – bármit is értsünk ezen 2014-ben! – esélyeit elrontsák.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/35814


34 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Egy csecsemönek minden vicc uj. A jobbik "programja" amivel előállt az nevezhető részben plágiumnak, mivel ami értelmes belőle az a fidesz korábbi programjaiból összeollozott(98 as részben megvalósitott kormányprogram adoptálása, valamint az Erös Magyarország 300 oldalas szakértői anyagban található részletek. A többi ami meg pur demagogia uszitó megosztó anyag amit hatszoros hanggal adták elő a kampányban s a valóságtól realitástól oly távol van, mint Mako Jeruzsálemtől.

Ez a vonal nagyjából ma is vezérfonala a parlamenti munkájuknak is.


Hogy Orbán egy igen tehetséges politikus azt minden józan ember belátja. Az is kétségtelen, hogy nehéz idökben kell helytállnia. Hogy megfelelö stratéga-e, az már erösen vitatható. A sikerei vagy kudarcai lesznek mindez mércéje.
És természtesen a korábbi kormányok lépéseivel fogják összehasonlitani az intézkedéseit. Kétségtelen, hogy különösen 2007 óta sokkal nehezebb kormányozni mint azelött.
Nem véletlen, hogy sok a konfliktus Európa-szerte és a szavazók gyakran váltják le a hatalmon levöket, remélve, hogy a másik kompetensebb és becsületesebb lesz.
A krízis sokszor kedvez a radikális pártoknak és a szélsö-jobbnak mindenütt könnyü dolga van ahol kisebbségek ellen lehet úszitani. Nyugateurópában nagyon hatásos a muzlimok elleni hergelés. Pedig nem nehéz rájönni, hogy a kecsegtetö nacionalizmus milyen véres jövöbe vezet...


Lemaradtál.
A dakoták a szárazföldön éltek.
Nekünk már tengerünk van, ahol a gyorsnaszád teljesíti be a gazdaságpolikai szimbólumrendszert.


Kedves Mandi! Nem tudom, milyen szempontok szerinti déznek egyes cikkekből, de már nem először tapasztalom, hogy lényeges mondandó marad ki.
Jelen esetben a cikksorozat címe: Mi a jobb?
Erről az elemzés végén ír a szerző, de éppen ez maradt ki a válogatásból. Elhiszem, hogy több kommentet vonz az orbánozás, de ha jól értelmezem, nem ez volt a cikksorozat célja.


"Fidesz-országban nem jó élni. Nem azért, mert jelen sorok írójának más a politikai meggyőződése, mint a hatalom jelenlegi birtokosainak. Ez a demokráciában való élés alapvető tapasztalata. Fidesz-országban azért rossz élni, mert a politik...át az ostobaság, a hozzá nem értés, esetenként a dilettantizmus, a következetlen, összevissza beszéd, hatalmi arrogancia, megtévesztés és félremagyarázás, populizmus, avítt pátosz, nacionalista felhangok, mások semmibevétele, az erőszakos rendteremtés, a párbeszéd, a konszenzuskeresés hiánya jellemzi. Fidesz-országból épp az hiányzik, ami a demokrácia lényege: az emberi szabadság és az igazság szeretete, valamint az egyéni felelősség."


:)
Igen, igen,
közben a láthatatlan globális háttérhatalom pénzszivattyúi (á'la Bogár tanár úr) a háttérben folyamatosan duruzsolnak.
Mit ne mondjak, elég nehéz dolga van a viharkabátos kormányosnak.


sok ember csodát remélt Orbán Viktortól talán egy kicsit én is. Józan ésszel felfogtam ,hogy szörnyü állapotban kapta meg az országot,de azt sugallta ellenzékben a fidesz ,hogy van másik ut..... Sajnos látjuk ,nincs semmi titkos fegyver sőt az átlag embereknek egyre rosszabb lesz az anyagi helyzete. Sajnos csalódtam én is.


Sikeresen mozgósítja az embereket.


Nevetséges ugy Orbánt mint Gyurcsányt mindenért okolni. Szerintem mindketten híres (nem hírhedt) dicsöséges magyar államférfiak akartak lenni. Ha ez nem sikerült, abban a körülményeknek és a holdudvaroknak is komoly szerepe volt.


A gyilkos norvég náciról is a posztkommunisták tehettek? És az összes nyugateurópai szélsö jobbos pártokról is?


És ebből vagy 55-öt mégis a balra hajts! jegyében töltöttünk el.


A sajtó vonatkozásában egy nagy hátránya és hiányossága van még a jobboldalnak: az online sajtóban még mindig masszív ballib túlsúly van.
Ezzel előbb-utóbb (inkább előbb!) kezdeni kell valamit, mert a fiatal nemzedékeket már nem lehet se megszólítani, se informálni a televízión vagy a nyomtatott sajtón keresztül, így hiába egyenlítették ki ezeken a területeken a korábbi ballib fölényt, a jövő szavazóit el fogják veszteni, ha a nemzeti oldal webes megjelenése úgy marad, ahogy most van.


És az mentség? Barbár az barbár, akárkit vagy mit szeret.


Jön is majd valami válasz a posztolótól az értelmezhetö kommentekre? Mert én azt hittem, hogy ez a sorozat valami uj lesz, igazi feedback-kel.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó