Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. március 22. 15:56

A tisztességes vállalkozással kitermelhetetlen adókból is elegem van.

„Elegem van a félkegyelmű, önsorsrontó gazdaságpolitikából. Az ostoba adókivetésből, amivel azokat nyírják ki akik befizetik, piacukat meg azoknak ajándékozzák akik nem. A tisztességes vállalkozással kitermelhetetlen adókból is elegem van, amiket csak a közalkalmazottak után tudnak megfizetni, de azt is az agyonadóztatott versenyszféra állja. Mindenki tudja hogy legfeljebb a fele megfizethető, ezért csak a negyedét fizetik be. Ha mégis becsengetem és ráteszem az áraimra, lehúzhatom a vállalkozásom a vécén. Ha meg nem fizetem be a 48 forint bér utáni 52 forint adót, akkor csaló(!!!) vagyok, és minden nap félhetek az ellenőrzéstől. Nem mellesleg az alkalmazottam is utál, azt hiszi meglopom, mert fogalma sincs róla mennyi adót fizetek még a bruttója felett. A buta rövidlátásból is elegem van, mikor látom magam körül a nyugdíj minden reményét elvesztett 2-4-8 órás minimálbéres rabszolgák tömegeit, a lázasan munkába metrózó köhögő embereket. Tudom jól, hogy a strucchivatal aktakukacai már kiszámolták az új jobbágyrendszer végén következő kőkemény nyomort, ami ezen tömegek  nyugdíjazásakor beköszönt, mégis gyávák vagy lusták bármit tenni ellene. (...)
 
Nem szaporítom tovább. Vége. Ez törvényszerű és megkerülhetetlen matematikai, szociológiai, közgazdaságtani, politikai következmény. Ez az ország fenntarthatatlan, elromlott, ördögi körök sokaságában vesztegel. Teljes megújulásra, kiegyezésre, hozzáállásbeli változásra lenne szükség, de  még a felismerés is hiányzik, százhússzal rohan a fal felé. Hiába hiszi mindenki, hogy jobbat érdemelnénk, épp azt kapjuk majd amit valójában érdemlünk. Öveket becsatolni, lehet készülni a landolásra. Ezt most nem fogjuk megoldani »okosba«.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/34551


183 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


És még ez is!

http://index.hu/belfold/2012/0..

Ebből az országból el kell menni! :D


Ezt az "el lehet menni Magyarországról" időszakban kellett volna megírni..

Válaszok:
ZolieM | 2012. március 22. 16:26

Ez a faszi kurvanagyot téved.

itt mindeki meg tud élni.
Orbán Viktor 2010-ben elzavarta a komcsikat, és a saját kezébe vette ennek a szegény kicsi, lerabolt országnak az irányítását. Hosszú, fáradságos küzdés után mi lettünk a gyorsnaszád.

Ezt hogy a faszba nem lehet észrevenni?

Egyébként meg bekaphatod, faszfej! Mi igenis jól élünk! jobban mint valaha! Csakúgy ömlenek hozzánk a megrendelések, amióta az apósom képviselő lett!!

Nagyon utálom ezeket a nyavajgókat. Mindig csak sírnak, ahelyett hogy belépnének a Fideszbe.
Képtelenek megérteni: aki velünk van, az jól jár!

Lépjünk be mindannyian a Fideszbe!

Válaszok:
Morrison | 2012. március 22. 16:25

"A tisztességes vállalkozással kitermelhetetlen adókból is elegem van. "

Elege van?
Most képzeéje el, mit kapott volna a válságkezelő Bajnaitól vagy tettestársaitól, ha nemzavarjuk el őket!

Na, abból lenne csak igazán elege.

Még a tetőt is odaadták volna a házunk felől a bankoknak meg multiknak, az IMF-es elvbarátaiknak.

Válaszok:
rogananti | 2012. március 22. 16:30
Viktus | 2012. március 22. 21:57

Mit vártok? Majd az 4-5 millió inaktív szavazó megszavazza nekünk az adócsökkentést, hogy nekik kevesebb jusson?:DDD

Ha a Fidesz nem lett volna ilyen félelmetesen populista, akkor most 10%-on lenne.


Istenem, de régen nevettem ilyen jót :D

Válaszok:
anticonstitutionnelle | 2012. március 22. 16:35

Akkor biztos jól ment a sora Sinka úrnak.


250 es euro.
380 as benzin
alacsonyabb kötvényhozam.
a bajnaiékhoz képest JELENTŐS adóemelések voltak.
a tényekkel kár vitatkozni.
ilyesmi.

Persze a hülyék nem lennének etetve, de az túlélnénk.

Válaszok:
nyugalmazott tanár | 2012. március 22. 16:37

Sajnos sok igazság van a cikkben. Nem is tudom, hogy miből tud megélni ma egy kisvállalkozás, egy átlagkeresetű család, egy nyugdíjas. Ide vezetett a korrupció, a privatizálás, a liberális szociális politika, a multikat támogató adópolitika, az állami szféra impotenciája. Jelenleg nem termeljük meg/nem marad az országban annyi jövedelem amiből fenntartható lenne a gazdaság, az emberek jelenlegi rendkívül alacsony életszínvonala, a szociális ellátások rendszere. És én is úgy látom, hogy csak romlani fog a helyzet.


350.es lenne az Euro és 500 a benzin.
Erre már tervük is volt, csak eltitkolták...

Az adókat átlag 3%-kal emelték volna, hogy az IMF újabb hiteleinek kamatait legyen miből kipréseljék.

Válaszok:
Laibach | 2012. március 22. 16:44
Hardrada | 2012. március 22. 17:36
gabuci | 2012. március 23. 12:33
koronaszep | 2012. március 23. 13:12

500 Ft-os benzin?? Nyugi, sajnos nem soká ez is teljesülni fog.

Válaszok:
rogananti | 2012. március 22. 17:27

Csak egy halk megjegyzésem van. MIjafaszomból fizessük a nyugdijakat , a korházakat, az orvosok bérét, ezt az egész kóceráj működtetését , ha a nagy BMV-vel járó szeginy nyomorgók, nem tetszenek adót fizetni- de működjön ám minden.
Miért dőlt be Görögország? Mert senki nem fizet adót! CSAK A HITELEKBŐL ÉLNEK- de eddig elég jól. Ezt akarjuk? Másfél millió ember fizet adót ebben az országban! Ez kurvakevés Emberek!
És valljuk be. A magyar vállakozók nagy többsége, nem rúg labdába külföldön, egy erős konkurens környezetben .
Ott is csak- lop , csal , hazudik, hogy olcsóbb legyen mint az ottani vállakozók. Ha valaki nagy jövedelmet akar, találjon fel, valami uj dolgot, legyen első a piacon. Nem az adócsalásban legyen első. Utána meg hőbörög- hogy itt nem működik semmi. :-)

Válaszok:
Viktus | 2012. március 22. 22:00
koronaszep | 2012. március 23. 13:22

Nesztek KKV támogatás:
http://barikad.hu/mcdonald_s_f..
És nem csodálkozom a fickón, amit leír az bizony a rögvalóság.

Válaszok:
Locassen | 2012. március 22. 17:14
Laibach | 2012. március 22. 17:14
Hardrada | 2012. március 22. 17:38

Nem kötelező vállalkozni.


" A buta rövidlátásból is elegem van, mikor látom magam körül a nyugdíj minden reményét elvesztett 2-4-8 órás minimálbéres rabszolgák tömegeit, a lázasan munkába metrózó köhögő embereket."
Ehhez azért pofa kell.
Fizess többet az embereidnek. Ja- hogy faekét gyártotok és nem veszi a kutya se már.
Erről nem a fentemlitett alkalmazottaid tehetnek. TE- vagy a hibás- te "vállalkozó".


izé, a Mekkdonalcok franchise alapon működnek, nem egy központi vállalat filiáléjaiként. Tehát ezzel még alapvetően nem lenne gond, a KKV-ba belefér. Mondjuk nyilván lehetett volna találni olyan pályázót, aki a végén nem tejel Amerikába egy rakat lóvét, hanem a tőkét itthon forgatja meg.


Nem értelek, miért vagy ezen meglepődve??? Másodrangú vagy, először a multi, meg a külföldi, Te magyar csak utánuk jössz.

"..Kínai tésztagyárat avattak Verpeléten.."

"..Horváth László elmondta, az Európai Unió és a magyar állam több mint 400 millió forinttal támogatta a beruházást az Észak-magyarországi Operatív Program keretében..."

http://index.hu/gazdasag/blog/..
"..Török Ferenc, Kalocsa polgármestere kínai útján szándéknyilatkozatot írt alá a Shenzhen-i You Yuan Industrial Co. LTD képviselőjével, egy korszerű mezőgazdasági termelési bázis kialakításáról az érseki székhelyen..."

"...A You Yuan kínai vállalat befektetésével és építésével gomba- és zöldségtermelő bázis jön létre Kalocsán, amit egy 200 ezer négyzetméter területű ipari terület megvételének előkészítésével segít az önkormányzat..."


http://hvg.hu/gazdasag/2011070..

Remélem, most már Te is elhiszed, hogy nem leszünk gyarmat.

Válaszok:
Basiliscus | 2012. március 22. 17:22

Eddig sem hittem. És Te azt tudod, hogy pl. Franciaoraszág mesteri húzással minden kontinensen kívüli gyarmatát tengeretúli megyéjévé nyilvánította? Így ha Francia -Guyanaba mész vagy Tahitira, sima személyivel megteheted, mert úniós országon belül vagy. :) Így lesz globális az únió . :)


Kikiálthatjuk a Demokrácia első húsz éve bizonyítványának !Ez van.


Biztos megtalálták az eltitkolt tervet.


Te tisztára hülye vagy, már elnézést.

"Az adókat átlag 3%-kal emelték volna, hogy az IMF újabb hiteleinek kamatait legyen miből kipréseljék."

Az IMF éppen hogy jóval a piaci kamat alatt ad hitelt. (Nem ez vele a gond, hanem hogy cserébe elvárásaik is vannak.) Szóval amíg nem az IMF-től vesszük fel, hanem a piacról, addig sokkal több kamatra valót kell kipréselni.

Vagy komolyan azt hiszed, hogy a két választási lehetőségünk az, hogy:
a. az IMF-től veszünk fel hitelt
b. egyáltalán nem veszünk fel hitelt?

*facepalm*

Válaszok:
nyugalmazott tanár | 2012. március 22. 18:38

Igen, a felsorolásomban az egyik legfontosabb elem az államadósság hiányzik.


1.: "Nem mellesleg az alkalmazottam is utál, azt hiszi meglopom, mert fogalma sincs róla mennyi adót fizetek még a bruttója felett." - Ne nézd már le ennyire az alkalmazottad! És igen, meglopod, mert annyi után jár neki táppénz, gyed, nyugdíj etc. amit befizetnek utána. És lehet hogy csak akkor jön erre rá, amikor már késő, nem tud korrigálni. A munkája persze jó. Ugye?

2. "A buta rövidlátásból is elegem van, mikor látom magam körül a nyugdíj minden reményét elvesztett 2-4-8 órás minimálbéres rabszolgák tömegeit, a lázasan munkába metrózó köhögő embereket."
Buta rövidlátás. Na, ebben egyetértünk. Nem érzel némi ellentmondást a két mondatod között?

Válaszok:
Muttimi | 2012. március 22. 18:40

1.: "Nem mellesleg az alkalmazottam is utál, azt hiszi meglopom, mert fogalma sincs róla mennyi adót fizetek még a bruttója felett." - Ne nézd már le ennyire az alkalmazottad! És igen, meglopod, mert annyi után jár neki táppénz, gyed, nyugdíj etc. amit befizetnek utána. És lehet hogy csak akkor jön erre rá, amikor már késő, nem tud korrigálni. A munkája persze jó. Ugye?

2. "A buta rövidlátásból is elegem van, mikor látom magam körül a nyugdíj minden reményét elvesztett 2-4-8 órás minimálbéres rabszolgák tömegeit, a lázasan munkába metrózó köhögő embereket."
Buta rövidlátás. Na, ebben egyetértünk. Nem érzel némi ellentmondást a két mondatod között?


1.: "Nem mellesleg az alkalmazottam is utál, azt hiszi meglopom, mert fogalma sincs róla mennyi adót fizetek még a bruttója felett." - Ne nézd már le ennyire az alkalmazottad! És igen, meglopod, mert annyi után jár neki táppénz, gyed, nyugdíj etc. amit befizetnek utána. És lehet hogy csak akkor jön erre rá, amikor már késő, nem tud korrigálni. A munkája persze jó. Ugye?

2. "A buta rövidlátásból is elegem van, mikor látom magam körül a nyugdíj minden reményét elvesztett 2-4-8 órás minimálbéres rabszolgák tömegeit, a lázasan munkába metrózó köhögő embereket."
Buta rövidlátás. Na, ebben egyetértünk. Nem érzel némi ellentmondást a két mondatod között?


"Az IMF éppen hogy jóval a piaci kamat alatt ad hitelt. (Nem ez vele a gond, hanem hogy cserébe elvárásaik is vannak.)"

Csak ezek a gazemberek nem gazdasági, hanem arcátlan módon politikai elvárásokat fogalmaznak meg, amihez éppen semmi közük. Egyszerűen beállnak a bukott hazai baloldal védelmezőjének, és trükkökkel igyekeznek rontani a kormányt hitelét.
Egyelőre sikertelenül, mert a támogatottság csak nőtt.
:-))))))))))


Jajjj. Csak egyszer szerettem volna látni. Lehetne a felesleget törölni?

Kiegészítés az 1-es ponthoz: A megjegyzés arra - az egyébként nem várt - esetre vonatkozik, ha valaki a munkavállalóját nem, vagy nem a valóságnak megfelelően jelenti be. Aki nem így jár el, attól elnézést kérek.

Válaszok:
ottotroll48 | 2012. március 22. 19:59

hát, karcsikám, jó reggeltet kívánok, ez a helyzet :)
mindazonáltal annyiszor mondták mán, hogy ez az ország így meg úgy lehúzza a rolót - és mégsem történt semmi nagyobb gáz -, hogy én már nem akarom feketén látni a dolgokat, valahogy mindig lesz majd


próbáld meg elolvasni mégegyszer a cikket, hátha megérted....

Válaszok:
Muttimi | 2012. március 22. 20:11

Segíthetek neked valamiben?
Tudod, évek óta küzdök a cikk elején is megjelenő mentalitás ellen. Mert kifogás, magyarázat mindig van. Az utolsó mondatokkal egyetértek, az ellen nem is szóltam.
Egyéb kérdés?

Válaszok:
Learten | 2012. március 22. 20:48

"Tudod, évek óta küzdök a cikk elején is megjelenő mentalitás ellen. Mert kifogás, magyarázat mindig van."

Te sem voltál még közelében sem semmilyen vállalkozásnak. Remélem azért nem segélyből élsz.

Válaszok:
Muttimi | 2012. március 22. 21:00
Yshana | 2012. március 22. 21:11

A válallkozó, ha beadja a kulcsot, nem rontja a munkanélküli statisztikát, mert munkanélküli segély neki NEM JÁR.

Ott dögöljön meg, ahol van, és ahogy akar. Ez a nagy, demokratikus, jóléti elv.

Nem mindenki tudott Tokaj-hegyaljákat és kőbányákat és jövedelmező budapesti bérbe adható ingatléanbirodalmakat szerezni, és remek, világszínvonalú bortermelést a latifundiumain elkezdeni. Bizony, amit írsz: igaz!
Sok csőlátó barom, azt hiszi, mindenki azért szegény, mert szar, amit csinál. És az a gazadag, az a hatalmas, aki okos, szép, és megérdemli. LÓf...szt. Nem írom, hogy LFS, mert a seggdugik meg sem értenék!

Eszement taplók, akik mindig minden korban minden állatságot benyalnak és büfizik vissza.

Amit ír a vállalkozásokról és a magyar kisvállalkozások ELLEHETEtLENÍTÉSÉRŐL, az igaz! Kb ilyen, 48 Ft után 52- a befizetendő...

Orbán szégyenletesen megbukott ebben.


Érdekes vernyákolás, bizony nehéz. Én se mernék vállalkozni. Nem könnyű a helyzet, de ezen próbál a kormány most változtatni, pl. az egykulcsos adó kicsit visszaadott egy mindig csontig lenyúzott rétegnek. Egy kicsit, ismétlem.

A vállalkozókat meg ismerem, ismerek becsületest, aki megél rendes adózással - mert képzi magát és keresi a lehetőségeket. Ismerek betokosodott öreg csalót, aki kézbe fizet mindenkit. Ez ilyen világ. Írógépszerelőkre se lesz mindig szükség.

Válaszok:
Yshana | 2012. március 22. 21:17

Nem a francokat. A sajátomban dolgozom.
De te biztosan jobban tudod.

És rengeteg olyan munkavállalóval találkozom, akit átvertek. Érdemes lenne meghallgatni őket.


Az ilyenek soha nincsenek képben, a kis fidesznyik nyikhaj is állítja, hogy 47ezerből meg lehet élni. A ficsúrok és kis felkapaszkodni akaró agresszív rablók soha nincsenek képben.
http://www.origo.hu/itthon/201..

Tudjuk,Ángyán is csak egy gyáva hazug, ugye? Nem a multik, nagy latifundiumok, nagy oligarchák világa készül... Sok barom, bármit benyal, és fröcsögi. A tisztességes kisvállalkozókat, legyen az ipar, kereskedelem, mezőgazdaság - taccsra akarják tenni.A bamba tömeg meg röfögi, amit kell: fúj, a csaló, sikkasztó kisvállalkozók, ügyetlenek, rosszat gyárt, ha nem megy neki blabalbal.
Na, ezek választják minden korban a nyakukra ülő mocskos tolvajokat, hazug demagóg prosztókat.

Válaszok:
Muttimi | 2012. március 22. 21:22

Ezt a bunkó torzítást és csúsztatást: megél, mert képezi magát, keresi a lehetőségeket. ERgó: aki nem él meg, az buta, nem képezi magát, és nem elég agilis, és nem keresi a élehetőségeket. Ez ugyanaz a blód, psoztó duma, mint az nem dolgozik ebben az országban, aki nem akar. Mert nincs is munkanélküliség, csal lusta magyarok vannak. Ugye? Milyen érzés agymosottnak lenni Orbán alatt? Ugyanolyan, mint a komcsik alatt volt. Az agymosás technikája, és a tapló agymosottak, az alanyok = ugyanazok,

Válaszok:
OrangeOrder | 2012. március 22. 23:39

Neked is meséljek az átvertek történeteiből? Bár arról is mesélhetek, hogyan zárul ezeknek az ügyeknek a többsége.
Ennyire nehéz megérteni, hogy ezt a társadalom magának okozza? Minél többen keresnek kifogást a szabályok alóli kibújásra, annál rosszabb lesz a helyzet.

Amire mentséget kerestek, azt a Btk. nevesíti.

Válaszok:
Learten | 2012. március 22. 21:47

Ha tényleg a saját vállalkozásodban dolgozol, mint ahogy írod, a hozzászólásaidból következtethető hogy te vagy az a kisvállalkozói minirétegbe tartozó akinek olyan jól megy hogy még egyszer sem gondolkoztál el miért is kell extrém adókat fizetni...

Csak a mikrovállalkozásokra gondolva. Tudod te mennyibe kerül egy még tevékenységet nem végző vállalkozás fenntartása úgy hogy a tulajdonos is kapjon eü. és nyugdíjellátást? Mert láthatólag ilyenek fel sem vetülnek benned.


EZ sajnos 100%-ig így van ! Döglődik a magyar gazdaság !!!


Az a vicc az a rohadék Bajnai meg még Gyurcsány is vigyázott arra, hogy ne vágják le a birkát , mert addig is tudják nyírni ...


Azért te patkány, mert azok a csókos cimbijeid ja ők nem fizetnek adót Nyerges féléknek szabad csak a magyar kkv szektor nem az mozdulj ki néha otthonról ...


Csak tegye csendben és ne itt sírjon!

Ha nem tetszik neki a vállalkozó lét elmehet alkalmazottnak is minimálbérért, ha az jobb!

Ha meg mindenből elege van akkor nyugodtan fel is kötheti magát!

A cikkben leírtakkal mindenki tisztában van.

Siránkozással nem leszünk előbbre.

Válaszok:
*ufó* | 2012. március 22. 22:10

A Hajtás Pajtás tulaja.

Válaszok:
*ufó* | 2012. március 22. 22:27

sztem, ez nem siránkozás
látleletnek is túl egyszerű
valami más

na vajon mi ?
[remény egy jobb életben, igen, még ennél is jobban, érted]

Válaszok:
Viktus | 2012. március 22. 22:41

a tulajok más

a Hajtás Pajtás személyzeti igazgatója ---> próbáld ezt :)


"El kell menni innen

Sokat beszélgettünk, tervezgettünk és oda lyukadtunk ki, hogy ha a gyerekünknek normális, nélkülözéstől mentes életet akarunk biztosítani, akkor el kell menni innen. Ez az ország rohamosan épül le. Az oktatás manapság olyan állapotban van, hogy oda se merek nézni. És sajnos az ország leépülése nem független a benne élőktől, az emberek is leépülnek, mentálisan és fizikailag is.

Az elmúlt években a szűkebb családi körünkben szinte mindenki munkanélküli lett. (lakáshitele szerencsére senkinek sem volt). Megszűnt az apám munkahelye, 2 diplomával 55 évesen sehova nem kell. Megszűnt az anyám munkahelye, több szakmával, sok éves tapasztalattal, 55 évesen sehova nem kell.

Megszűnt a testvérem munkahelye, 2 gyereke van, egy vidéki kisvárosban laknak, bejáróként gyakorlatilag esélytelen munkát találni. Helyben álmodni sem lehet. A férjem testvére dolgozik 2 diplomával 6 órára van bejelentve minimálbérrel, a többit zsebbe kapja. Szép kilátások."

Ez a magyar jövő ...


Félelmetes tempóban mennek tönkre vállalkozások. Taxisok hagyják abban a 440,.Ft.os benzin miatt és épitőipari vállalkozók házát foglalja le a végrehajtó, mert a megrendelő a végén nem fizet. Tudja, hogy megteheti, mert mire bíróság elé kerülne az ügy addigra hajléktan lesz a felperes.


Jó, ha megismerik a népek mi itt a való világ találó kis iromány ...


Yshana majd kiforgatja
Minden szavadat
És átkoz.


Ennek az országnak vége. Ebben a formában valóban vége van, kérdés hogy akarjuk e tovább a lélegeztető gépen hagyni, hátha lesz vmi, vagy kihúzni, és bele kezdeni vmi újba.

Szerencsére az ország nem egy emberi lény, szóval itt a józan ésszel teljesen szembemenő eutanázia engedélyezett, ideje lenne élni vele.
Kéne egy ősrobbanás utáni állapot.

Mellesleg pedig kurvára mindegy, hogy mit teszünk, annyira szét van cseszve a világ hogy oly mindegy, 20 év múlva party time.
Én addigra leszek 41....
Hmm

Vmi csodálatosan embertelen világ van kialakulóban, aki teheti, az most dögöljön meg...

Nesztek: http://www.youtube.com/watch?v..

Válaszok:
lavor | 2012. március 23. 00:02

Ami a legcsodálatosabb hogy észre se fogjuk venni, hogy mi történik körülöttünk.

Olyan 200 év múlva pedig majd Bernard Marx, alpha, kérdezi majd a Kondicionáló Központ igazgatóját, hogy miként is indult ez az egész.

Hát az úgy volt hogy 2012-ben...

Értem, titeket nem érdekelnek ezek a messzibe menő feltevések, maradjunk a kicsinyes dolgoknál.

Orbán, Gyurcsány takarodj!!!


Nem az országnak van vége.
Csak a fenntarthatatlan vállalkozásoknak, az eszetlen gazdálkodásnak.
Annak, hogy ne mindenki magának szabja meg, mennyi jár neki, hanem a reális munkaértéke után kapja meg, számlára a pénzt.
A józanabbja reméli, hogy lassan áttérünk egy racionálisabb és korrektebb gazdaságra.
Ja, nem a megszokott lazaságra.
Nem tartom elhanyagolhatónak azt a régi tanítást, hogy akkor hagyd abba az evést, amikor a legjobban esik a falat.
Nos, ezt már az én korosztályomból is kevesen ismerik, hiszen elszabadult a zabálási és vedelési kényszer, úgy a hatvanas években.
Meg a szerzési vágy. Körül lehet nézni, Ámerikában, a fejlett Nyugaton, puffadtak társadalma lettünk.
De ott adnak számlát, és kőkeményen leadóznak.
Már rég csődbe kellett volna menni egy csomó vállalkozásnak, mert nem voltak eleve önfenntartók.
Egyben igen. Amennyiben mindeniknek a tulaja tudta, mekkora az az összeg, ami neki jár.
Az alkalmazottak elejétől fogva vagy feketén dolgoztak, vagy minimálbérrel voltak bejelentve.
Nomost akkor csoda, ha EZT nem bírta el az etat?
És akkor nem az országnak van vége, hanem az ilyenfajta garázdálkodásnak.
Tisztelet a kivételnek.

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. március 23. 01:20

Mindenki szívni fog.
Annyira szeparáltan nem működik egy gazdaság sem.


Manipuláció. Az zajlik. Már valamék kantonban itt is megjegyezte egy politikus, most nem tudom idézni.
Nem jók a kilátások igazán a konyhaablakból, így nem látok bele a valós gazdasági teljesítménybe sem. Ugyanis egy hatalmas tuja van az ablak előtt.


"Te látod a svájci frank, mint pénz mögötti valós gazdasági teljesítményt?"

Ez elég gyenge kérdés. Aki tudja mi'jaza tőzsde, abban is tisztában van hogy az ott megforduló ún. értékpapírok sosem fogják a valós értéket reprezentálni amíg ilyen módon lehet kereskedni velük. Értendő ez akár nyersanyagokra, pénzre, cégek részvényeire.


'92 májusában felajánlottak egy gazdasági vezetői állást egy Pest közeli kisváros kb. 250 fős, 200 millós törzstőkéjű kis cégénél.
No, nem a zsenialitásomnak szólt, hanem a fiatalságomnak (lásd még: -> tapasztalatlanság).
Akkoriban dúlt a spontán privatizáció - mai napig nem tudom, ki adhatta el nemzeti keresztény kormányunknak, hogy ez olyan, mint a természetes kiválogatódás, és hogy miért legalizálta a félkarú rablókat, kinek a tanácsára, ha valaki tudja, tájékoztasson! - főnököm nyugati cégekkel tárgyalt zárt ajtók mögött, aztán július táján behívatott, megünnepelni s sikeres üzletkötést, majd már négyszemközt, fölajánlott 5 %-ot a jövendő cégében. Összeraktam egy 1-6 havi mérleget, és kiderült, hogy a cég törzstőkéje azév első felében teljesen elúszott. Közben főnökömnek sürgős dolga akadt, ezért átküldte a szerződést a titkárnőjével, hogy írjam már alá. Nem akartam megelőzni Stohl Andrist, ezért inkább beadtam a felmondásom.
Egy könyvelőirodán kaptam állást, ahol volt egy bejelentett bérem, plusz (kényszervállakozóként) számláztam. Vegyes ügyfélkör, többnyire kisker boltok, szolgáltató vállakozások.
Közben összeomlott az összes ipari cég a városban, majd a TSZ, állami gazdaság.
Ekkor ébredt rá első szabadon választott (mellesleg nemzeti keresztény) kormányunk, hogy elfogyott az adó és járulékbevétel, nem lesz miből fizetni a közalkalmazottakat és nyugdíjakat. Zseniális ötlettel kitalálták, hogy akkor fölemelik a járulékokat (kb. 44%), szja-t, és az alapkamatot. Azt is észrevették, hogy távolabbi vidékeken (Borsod, Nógrád, stb.) varrónők havi 8.000 Ft-ért dolgoznak, ezért kitalálták a minimálbér intézményét (15.000 Ft volt akkor), hogy legyen több a bevétel.
Pár nap múlva jön az egyik boltosunk, hogy minek fizetne ő járulékokat 30.000 Ft után alkalmazottanként (többet kerestek egyébként, de a többit zsebbe), mikor elég 15.000 után is. És akkor többet adhat nekik zsebbe, kicsivel, meg le is mehet az árakkal. Így vevőket nyert, mert alkalmazkodott. Persze, nem úgy, ahogy nagyon okos vezetőink elképzelték, mert nem csináltak hatástanulmányokat a minimálbér bevezetéséről, és gőzük sem volt a gazdaság működéséről. Egy-két éven belül az összes boltos követte, meg a többi vállakozás, mert ők sem akartak vevőket veszíteni és szépen belenyugodva becsukni - ahogy valamelyik korábbi szólónk tanácsolta.
Szóval, ez van, ha a gazdasághoz semmit sem konyítók vezetnek egy országot, Isten irgalmazzon nekünk! Oda jutunk, ahol vagyunk.
Az természetes, hogy T. nyugalmazott tanár úr olyasmiket ír, amit, mert nem ért hozzá, nem is érthet, nem ebben élt évtizedekig. Muttimi valszeg ügyvéd, vagy olyan (gondolom, egyéni) vállalkozó, akinek magas díjai vannak, és nem hiszem, hogy mindegyik bevételének minden forintjáról számlát ad. Mert ha adna, a maradékból nemigen élne meg annyira nyugodtan.

A fenti kis bevezetéssel (ha valaki eljutott idáig, küldök egy télifagyit, feltéve, hogy elküldi a címét:) azt akartam mondani, hogy a gazdaságban minden kis beavatkozás komoly következményekkel járhat, pl. minél magasabb az ÁFA, annál kisebbek lesznek a bevételek a lakossági értékesítőknél, néha máshol is, ha magas a minimálbér, és/vagy a járulékok mértéke, akkor csökkenni fog a foglalkoztatottak óraszáma, majd esetleg a számuk is. Tehát a gazdaságba beavatkozni csak megfontoltan, óvatosan és sok-sok alázattal (meg némi józan paraszti ésszel:) szabadna.
Az elmúlt húsz évben pedig megszoktuk, hogy évente, sőt 4-5 éve évente többször is pöröllyel taszigálják, daru-kampóval rángatják a gazdaságot, és itt most nem a pénzt politikusok számára mosó ún. vállalkozásokra gondolok (nekik most is jól megy:), hanem a többire, aki megtermeli azt a pénzt, amit az állam elvesz, hogy szétoszthassa (nyugdíjakra, kórházakra, nos és politikusok számára:)
Üdv mindenkinek!

Válaszok:
Learten | 2012. március 23. 01:41
kérdés | 2012. március 23. 01:49

Már hogyne lenne benned irígység. Mindenkiben van, csak van aki uralkodni tud magán.
Nekem volt olyan ex-kollégám, aki fuldokolt, amikor megtudta, hogy ide kerülök.
Amit írtál, az pont arról tanúskodik, hogy igenis irigy vagy.
Kutakodd ki, mitől gazdagok, ha mégsem gazdagok....te mondtad, Hutti :-)


Svájcnak igen komoly ipara volt (órák, finommechanika, vasút), van (turboprop repülógépek, legyártották az F-18-asaikat) és lesz is.
És ésszel csinálnak mindent.
Mint a norvégok, svédek finnek.
Ott vajon miért működik a "demokrácia", míg nálunk nem?


Egyet értek minden szavaddal.

Mondjuk Muttimi hozzászólásaiból látszik nincs köze a vállalkozásokhoz, vagy valami kivételezett cége lehet. Az általad leírtakból viszont süt hogy nem csak hallomásból tudsz a dolgok menetéről, legalábbis ha a valóságot és nem a statisztikákat szemléljük.

Válaszok:
Muttimi | 2012. március 23. 08:33

Üdv!
A télifagyit ne küldd, mert nem eszem fagyit.
(A mandíner.blog-on fent vagyok, mint egy_vélemény, oda tudsz levelet küldeni.)
Azt a részt, hogy miért lett az elmúlt 20 évben szétbarmolva a gazdaság, ellehetetlenítve minden tisztes vállalkozás, magam is ismerem.
De olyan kurta következtetést nem mernék mondani, hogy azért, mert az első keresztényi kormányunk szúrta el.
Több okból.
Először is:
a '45 után feltápászkodó gazdaságban sem volt valódi gazdasági vezetés, szakember az élen, csak politikai. Az oroszoknak, a nyugatnak nem is lehetett az az érdeke.
Aztán, elő lett készítve minden, gondosan a rendszerváltásra, kiválasztva olyan személyek lettek, akik kizárólagos jóhiszeműségükkel vállalták azt a rizikót, hogy elvigyék a balhét.
A kádári gazdaság a csődbe gazdálkodta magát, ezt leplezték rendszerváltás címmel.
Azóta oda-vissza adogatják a labdát.
A szőnyegbombázás sem lett volna hatékonyabb, csak gyorsabb, mint ez a lassú kivéreztetés, ami zajlik azóta.
Trianon II. A gazdasági feldarabolás. Ahogy szoktam mondani.
Sajnálom, ha érzéketlennek tűnök gazdasági ügyben, de engem már rég kivéreztettek, még az elején, pedig elég vérszegény voltam. Szimbólikusan értem.
Vagyis félre kell rakni az érzelmeket, gondolkodni kell.
Muszáj a lepusztulás okai között azt is felsorolnom, hogy akkora szarházi törvénytelenséghez, cinkossághoz, az önkontroll totális kikapcsolásához szoktatták a népeket a hatvanvalahányév alatt, hogy igenis fontos tényező, hogy mindenki azt hiszi, ő bezzeg becsületesen dolgozott.
Nem, minden el lett adva a fejünk fölül, a lábunk alól és mi is cinkosakká váltunk.
Amíg ez nem tudatosodik benned is, addig nem leszünk most sem közös akaraton, s nem fogunk tudni kimászni a slamasztikából.

Válaszok:
Learten | 2012. március 23. 02:05
Szadik_1 | 2012. március 23. 02:10
Szadik_1 | 2012. március 23. 02:40

Ne akarnál mindig kihallgatni Hutti, akkor még beszélgetni is tudnánk...ma jó sokáig fenn leszek. Én hülye a böjt dacára befaltam egy csomó retket, a végén megfejeltem egy banánnal, és most kínlódok....szétpukkadnék, de még az sem megy :-(


Nagy megrendeléseik vannak.
Azonkívül van egy potenciáljuk.
Ez az a bizonyos, a nyakon hordott, két fül közé szorult kubatúra, ami béfoglalja a szürkeállományt. Mivel ez korlátolt mindenkinél, ezért egy olyan formáját választották a hasznosításának, amit Eidgenossenschaftnak hívnak, össze is gyűlnek rendszeresen és közösen megvitatnak mindent, döntenek és kurvakeményen betartják....még az ellenenzék is, ami nincs ... az irigyek meg nem győznek kutakodni a varázserejük után.


Fújhatom azt is, nincs itthon....csinálok egy cickafarkteát.


"Nem, minden el lett adva a fejünk fölül, a lábunk alól és mi is cinkosakká váltunk."

A lábunk alól részt ne emlegesd, mert úgy tűnik az még csak most jön a földmoratórium lejártával. Valahogy a 2/3 nem akaródzik ezügyben mozdulni, pedig az eddigi tevékenységük alapján nem kellene 1 hét sem hogy megtegyék azt ami Mo. érdeke lenne. :(

Válaszok:
kérdés | 2012. március 23. 02:18

Szia,
igazad van a történeti okokban, a Kádár-rendszer a végén már fejvesztetten kapkodott, ez nyilvánvaló volt akkor is. Trianon történetét is ismerem valamelyest.
A közös akarat valóban kell, a kérdés, hogy mihez.
Mert ha ahhoz kell, hogy kistafírozzunk egy yuppi réteget, akikből majd tőkés, és persze munkaadó réteg lehet, feltéve, hogy a jó oldalon áll?... Mert ez az egykulcsos adó csak erre alkalmas, de kérdés, hogy alkalmas-e egyáltalán erre is?
Tisztában vagyok persze azzal is, hogy az utóbbi húsz évben egyetlen kormányunk sem tett igazán érdemi lépéseket a gazdaságért, mert mind a foglya volt a saját rablóinak.
Csak az történt, hogy végigolvastam a hozzászólásokat és megdöbbentett, hogy:
1) mennyire nem értik a gazdasági valóságot sokan,
2) megy a sárdobálás, balról jobbra és fordítva, értelmes vita helyett.
Azért válaszoltam éppen a Te posztodra, mert azt érvelőnek találtam.
Üdv,

Válaszok:
kérdés | 2012. március 23. 02:30
kérdés | 2012. március 23. 02:38

Ssssszzzz, ezt most? Amikor a Velenci Bizottság, az EP, az ET, a média, a Világ Sajtó (Kirké után) reflektorában torzítva minden? Komolyan gondolod, hogy a megfelelő idő lenne diplomáciailag? Nem inkább egy öngyilkosság?
De lehet, hogy épp emiatt ez a tartós, szűnni nem akaró hadjárat, hoppá.
Pont ezért ez a folyamatos nyomás a kormányon és a gazdaságon. A föld miatt. Jé.


Nemcsak ide hordják a pénzt, oszt mégsem válik a többi svájci paradicsommá.
Sokkal felkapottabb helyek is vannak.


Az előbbi, a megszólítás nélküli rész neked ment.


A tőkés, a munkaadó réteget NEKÜNK kell kitermelni, a sok kiprivatizált zabra után egyértelmű, hogy akik fennmaradtak az utóbbi 20 évben, azok TUDNAK gazdálkodni.
A gyengék rég kipotyogtak a rostán.
Illetve kölcsönökkel, külföldi támogatásokkal vegetálgatnak csak.
Amíg viszont olyan politikai támadások érik őket, hogy ellehetetlenítik az otthoni szereplésük, nem lesznek hülyék, hogy nagyobb részt is vállaljanak a gazdaságból.
Ugyanis az a rohadt trükkje a trojkának, ahogy elszervezte, hogy ki adhatja a nevét, mihez, ahogy kizsugázták, hogy egymás országaiban keresztbe-kasul vállalkoztak, nehogy utolérhetők legyenek, ez egy állandó veszély a fejük felett...ez a politakai veszély, amely kifordítja megint a sarkából esetleg az egész gazdaságot.
Mit gondolsz, miért az ukránok vették meg a Dunai Vasművet? Azóta is üzemel, különben.
Épp ezért. Lehet, az ukránoknál kell keresni a ganzmávagost, tudomén?
Muszáj a saját tőkéseinknek, akik fölfutottak teret adni. Bánomisén, mekkora ügynök volt, vagy kit fogadott a Csányi, meg kinek a férje a Széles, vagy a Gráf hány megyét vásárolt. Otthon adjon tisztes pénzt a melósoknak és bűvítsen, a politikus meg azért bírkózzon vele, hogy még több munkahelyet csináljon. Otthon, és ne Crna Gorában.


Bocs, kimaradt, hogy örülök, hogy válaszoltál.
Az egykulcsos adó ezen segítene, de ehhez kell egy erősen betartatott adómorál is, mert most jön a köbvetkező nagy probléma, pl. a cigányság adózása. Tudjuk, az állat, jármű, színesfém, nemesfémkereskedés jó része náluk. Adóbevétel nulla tőlük, ha jól sejtem. Most nem említek olyat, hogy pl. svájci kisfilm készült arról, hogy az itt prostikat futtató magyar cigányt nem képesek még ők sem elkapni, egyszerűen nem tudnak fellépni ellene....a gazdagabb cigányok pedig a saját szegényeiket is kihasználják. Ezt hogyan lehetne beépíteni a gazdaságba, hogy ezt elbírja. És ki tud ennek a várható változásairól hatástanulmányt írni, ha még az sem számszerűsíthető, mekkora összeg folyik így el egy szürkétől a feketéig tartó gazdaságban?

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. március 23. 03:05

segíts, kérlek, hogyan tudok levelet küldeni az egy_vélemény címre?
Üdv,

Válaszok:
kérdés | 2012. március 23. 02:43

Nos, hogy a cigány (vagy nem cigány) striciket hogyan lehetne megadóztatni, azt nem tudom. Talán a vagyonukon kerezstül.
De bocsáss meg, nem látom át, az egykulcsos adó hogyan segíthet mindezen?
A pillnatnyi helyzetbe, úgy látom, vezetőink nem hiszik el, hogy bárki is valóban minimálbérért dolgozna. (Még akkor sem, ha némelyikük csacsin úgy nyilatkozik, hogy 47 ezerből meg lehet élni.) És lehet, hogy jókora részük tényleg zsebbe is kap még. De ma már a válság oda jutott, hogy vannak, akik a minimálbérnél kevesebbért is dolgozni kénytelenek. Mert kell a meló, nagy a munkanélküli konkurrencia.
Ezeknek 2.000 Ft veszteség is hatalmas - nem véletlen, hogy már a kínai boltokban (tudod, nem a minőségről nevezetesek) is alig látni vásárlót.
Nincs már pénz a kínai cipőre sem, mert a víz, gáz, villany, stb. elviszi. Munka (és nem a tisztességesen megfizetett munkáról, csak az akárhogy mefizetettről beszélek) pedig nincs.
Kellene egy tisztességes adórendszer, amikor a létminimum környékén keresőktől (nem a minimálbérről beszélek, a létminimum jóval több annál) egy fillér adót sem vár el az állam. Mert inkább ne fizessen adót, de dolgozzon, és ne kérjen szoc. támogatást.
A magasabb jövedelmeket pedig adóztassa meg, tisztességes, elviselhető sávban, de következetesen.
Amit már '92-'93-ban is láttan, hogy az állam nem keresi meg a csalókat, hanem följebb srófolja az adókat, és kiküldi az ellenőröket mulasztási bírságot gyűjteni (azt bárkitől lehet, csak a címét kell megtalálni, és ha olyan csacsi volt, hogy bejelentkezett a T. Hivatalhoz, már el is vesztette a meccset:).
Nem állítanám, hogy egyszerű történet.
De az egykulcsos ezt hogyan oldaná meg?
Én azt látom, hogy egy sok százezeret vagy néhámy millát kereső rétegnek ez segít, hogy pár százezerrel többet vigyen haza havonta.
De ezek nem fogják a fogyasztást fellendíteni, jobb esteben megtakarítják, rosszabb esetben elmennek a Seyschell szigetekre vagy a Bahamákra vitorlázni.
Annyira pedig nem vagyunk gazdag ország, hogy a Seyschell szigetek gazdaságát támogassuk, sztem.

Válaszok:
kérdés | 2012. március 23. 03:34

be szép álmok ezek...

tisztességes, őszinte válaszokat várnánk a gazdasági vezetőktől, politikusoktól, de amig a lobbyk pénze erősebb az erénynél addig ne várjunk semmit...
qamig a lehetősége fenn áll , hogy kéz alatt kiosztják a dolgokat...a föld moratórium hátterében a felvásárlás áll, a nyomott árak, és nem z , hoyg meg legyen mávelve és gazdaság élinkitő hatása legyen...addig csak a szenvedés lesz...

igen sokan elmentek már...rossz visszagondolni rá...de nem jött vissza egy se...mind jobban él mint itthon :(

Válaszok:
kérdés | 2012. március 23. 03:40

A Trianon II.-nek pont ezt a gazdasági feldaraboltságot nevezem, ami lehetetlenné teszi, hogy tisztes haszonnal tudjon helyi vállalkozó dolgozni, betartva a kötelezettségeit is.
Mégegyszer, nem érzéketlenségből beszélek hidegen a helybeliek kínjáról. Saját rokonaim, barátaim is abban élnek.
Hanem azért, mert az érzelmekkel senkin nem segítek, sem a nyavalygással.
Szoktam felhozni példának, Nagyapámék tán 2 holddal, konyhakerttel, kis szőlővel felneveltek és elindítottak 5 gyereket. Igaz, aratógazdaként vállalkozóként is dolgozott.
Ma mire elég egy hektár?
20?
Mi ennek az oka. Az az őrült iramú gazdasági fejlődés, amit igenis a Nyugat kényszerített ránk, azt meg Ámerika tunningolta, most ők is főnek a levükben. Eltorzult a lakosság, felhalmozódott az adósság, az oszcilláló gazdaság nem tudjuk meddig oszcillál, az igényeink pedig (nekünk hótt természetes) a csillagos egekbe hágtak.
Hányan mosnak folyó vízben fogat? Az hány liter naponta?
Azelőtt elég volt egy pohár víz is, ugye?
Nem véletlenül kettős a feladat. Nemcsak munkahelyet kell teremteni, hanem visszaszorítani valami ésszerű, tartható keretek közé a fogyasztást.
Persze, hogy sokkal nehezebb a jólétből való lecsúszást megélni, mint azt a kérdést föltenni: jogos volt-e az a nagy hirtelen fölkapaszkodás?
Amikor kicsenték a gyárakból a selyempapírt a ruha alatt, lecsavarták a zuhanyrózsát az öltözőkben, mert a hétvégi házba kellett...akkor egyik sem gondolt bele, nem kéne. Késő bánat. És leginkább a gyerekeinket szívattuk meg ezzel. Ki gondolt akkor rá?
Vajon hánynak veresedne el most a feje, ha rágondol? Szinte senkinek, hiszen mindenki azt csinálta, és azt hiszi, hogy ezáltakl ő felmentést kap.
Nem. A lopás, az lopás. És ebben mindannyian cinkosok vagyunk. Most, akinek van maradék önbecsülése, tartása, az igenis meg fogja találni a közös akarat néven nevezett megoldást. Ahol nincs ellenzék...mint Svájcban.
Lehet, naívan hat.
De ahhoz képest, amekkora bajban vagyunk, nem tudok más lendületet adni, csak ezzel a naivitással. Fura, de olyan helyzetekből kimásztunk már, amik végképp reménytelennek tűntek a mostanihoz képest. Hiszen nincs pestis, nincs kolera, nincs tatárjárás. Mégsem jut eszünkbe megkérdezni: vajon ők hogyan álltak talpra? Hogyan tették meg az első lépéseket? Honnan, ki adott erőt hozzá? Mindenkiben benne van ez az erő, és akár a háború utáni romeltakarításnál, aktíválható.
No, ezt kéne.

Válaszok:
Felebarát | 2012. március 23. 03:22

mondjuk egy ilyen szónoklattal többet kezdenének az emberek, mint a barom számokkal és a visszafelé mutogatással, amivel jelzés kapnak, hoyg ezek se értenmek hozzá, mert nem megoldást és kiutat, lehetőséget javasolnak, hanem csak sebeiket nyalogatják...

Válaszok:
kérdés | 2012. március 23. 03:42

Van az egésznek egy különleges bája: ez az, hogy épp a pénzeseknél zajlik 2-3-4 éve is tán a válság. A kisember ugyanakkorka pocsolyában tapicskol, Dózsánál is pont ezért egyengették ki a kaszát.
Pontosabban a jóléti államokban még van nagyobb tartalék, de érezhető egyfajta lecsúszás, igazán konkrét és hihető választ pedig itt sem állítanak, főleg nem fejlődési terveket.
Mo ezzel szemben fejlődni szeretne.
Illetve a törvényszerű az, hogy fejlődésnek induljon.
Ezt nem tudom, miért veszem fixre, de annak veszem.
Zajlik egy kiegyenlítési folyamat is, Svájc és az eu, ill. az eu tagállamok között, mert ez óhatatlanul szükséges ahhoz, hogy egyben maradjanak. A kínai cikkekről van tudomásom, hiszen itt is bevezették a kínai termékek minőségi vizsgálatát, mert a kapzsi kereskedők bizony még nagyobb haszonnal adták el itt a legócskább termékeket is. Ehhez is pofa kell. A Gyerekek mesélték, otthon 100 forintért vettek egy hőmérőt, de nem működik...még visszamenni sem érdemes reklamálni. De hogy volt képe ezt eladni a kínainak? Valahol itt a gond a világgazdaságban is, mint a mi saját termésű rablóinknál.
Mennyiben segít az egykulcsos? Annyiban biztos, hogy bevall tán végre többet is, aztán, nem előnyös kivinnie, mert ott magasabb az adó, aztán, igenis lehet helybeli befektetésre ösztönözni, de marad és nem lóg el a haszonnal pl. Illetve, nem értek hányféleképpen csalnak, dehogy a pénz megőrjít mindenkit majdnem, azt tapasztalom.
Azzal nem értek egyet, hogy legyenek adómentes sávok. Kizárt. Akkor megint kezdődik az ügyeskedések sorozata, a kikerülése, az adó-amoralitás megtartása.
Azt nem lehet.

Válaszok:
Felebarát | 2012. március 23. 03:42
Szadik_1 | 2012. március 23. 04:01

Tisztességes választ? Kérdezd a Gyulát, a Hornot. Vagy a Miklóst, a Némethet...miért nem lehetett ezt a népeknek őszintén elmagyarázni?
Miért kezeltek kiskorúként minket?
Hátha meg tudja magyarázni, miért nem lehetett anno ezt előre a busafejű kisbarátjával együtt meglátni...kivédeni, megmondani? Miért kellett ezt nekünk örökségűl hagyni?
Miért kellett az embereket anno úgy az utcára csak kitenni, amikor már kész terv volt arra, mit kinek fognak, milyen bagóért eladni?
Nem állt ki egyik sem. Csak az Antallra mutogat a fiatalja. Mert menekülési kényszerből még most is a szart a másikra tolja...na, mielőtt megint rigmusba csapok át, menek egy bagóra.

Válaszok:
Felebarát | 2012. március 23. 03:44

termékek...nem csak a kinai szar, bár ami nem kinai az már nem eredeti

minden más is...tizen huszon ezres cipők fél év alatt tönkre mennek stb...ugyan azon márka terméke tiz éve még 5 évig vcipő volt, most két hónap után viheted szervizelni, nincs csere csak javitás...ezzel is lehúzva az embereket...

kiváncsi lennék, kinek miylen régi ruhája van még, ami még ruha, és miylen olyan ruhája van, ami az elmúlt pár évben készült...

Válaszok:
kérdés | 2012. március 23. 03:48

Cukkolj csak, cukkolj. Elbírom.
Látod, te már hajlassz arra, amit úgy neveztem közös akarat :-)

Válaszok:
Felebarát | 2012. március 23. 03:45

nem menteni akarom egyiket se...de azóta se változott semmi...mind ugyanazt a retorikát használja...

ez megoldás?...ha ők hülyék voltak, ezeknek is annak kell lenniük? ez törvényszerú? visszamutogatás, ez is? nem lehet ezt már kinőni?

Válaszok:
kérdés | 2012. március 23. 03:50

bocs "fizetett provokátor" vagyok, legalábbis nyugi szerint _D
a provokációt elfogadom, igen szeretem provokálni az embereket és elmenni a végsőkig...

Válaszok:
kérdés | 2012. március 23. 03:51

Nekem van 32 éves is...és most mondok egy meglepőt. Az első dícséretet itt a helybeli nénitől pont ezért kaptam. Mert nyáron nem a divatszerintit, hanem mindig azt a régit, de tisztán látja rajtam.:-)
Így segítettek ők nekem sokat. Elfogadták sok olyan szokásom, amivel bizony Bp-en mindig kilógtam a sorból. Ők is így, sokkal egyszerűbben élnek, mint ahogy azt a világ őróluk képzeli, ahogy a reklámok terjesztik.

Válaszok:
Felebarát | 2012. március 23. 03:52

Amíg mindig van valaki, aki visszaüt, nem tudjuk abbahagyni. Ilyenek vagyunk, pontosabban, az egész erre van bejátszva. Ha nagy a baj, akkor szoktunk csak észhez térni.


És nem vagy fizetett provokátor?

Válaszok:
Felebarát | 2012. március 23. 03:53

vennék én tisza cipőt is...de annyiért inkább nem...ha érted mire gondolok...

és nem kifejezetten a divat termékekre gondolok, hanem általánosságban...tnylegesen b, c kategóriások a termékek...

volt spanyolból vett cipőm, hasonló áron mint itthon, 3 évet biztos kibirt, a mostan fél év után kuka...

Válaszok:
kérdés | 2012. március 23. 03:55
Learten | 2012. március 23. 03:59

lehet jobban járnék :D csak nem kerestek még meg :D

meg azért nem szeretném szembe köpni magam...


Tavaly 3 pár csizmát vettem itt. Kettő nem vízálló, egy pedig szétrepedt rögtön a varrásnál. Kb. ilyen szintre csúsztak le már a németek. Csak nem csinálják ezt a látványos egymásthergelő panaszkodást, amit mi.
Mintha védenék jobban a politikusaik tekintélyét, nem?

Válaszok:
Felebarát | 2012. március 23. 03:59

"volt spanyolból vett cipőm, hasonló áron mint itthon, 3 évet biztos kibirt, a mostan fél év után kuka..."

Ez van minden téren (autók, elektronikai cikkek, stb javíthatatlanok, ha elromlott vegyél újat). A lényeg hogy minden gazdaság növekedjen. Nem számít milyen áron. Azért az érdekelne, hogy a megmondó emberek mire alapozzák hogy a gazdaságnak növekednie kell, ha már most is világos hogy a fizetőképes kereslet folyamatosan csökken?

Na de itt nem folytatom, megint elmennénk sötétzöld területre ha rajtam múlna. :(

Válaszok:
Felebarát | 2012. március 23. 04:01

védeni, minek azt..védej meg magát...

hát igen...nem igazán felel már meg a minőségbizonitványoknak ezek a termékek...bár nem értem, miért nem változtatnak ezen...

miért változott meg, hoyg nincs csere csak javitás...

jah igen, nézd meg a műszaki termkek már szinte olcsóbbak, mint a ruha..és azt veheted törlesztésre, bezzeg a cipőt, ami hasonló árban van nem...vajon miért..?

Válaszok:
kérdés | 2012. március 23. 04:07

én ezt értem, nem tudom az eu előirás mit iir elő, ez ellen nem lehetne e fellépni, a közérzete javulna az emberekbnek, hoyg nem kell kéthavnta új cuccot venni stb, persze a lobby nekünk ugrana, ahoyg vagyunk


Én úgy látom, pénzesék - ha volt eszük - tartalékoltak annyit, amiből ma is elvannak. Kisemberék - és ma már nyugodtan ide sorolhatod az alsó középosztályt is - már felélték a tartalékaikat. Még kisebb emberék eddig is napról-napra éltek, de tudom, hogy mennyire fel voltak háborodva, hogy Gyurcsány felemelte a járulékokat 2008-ban, és 2.000 Ft-al kevesebb lett a nettó. Orbán ugyan lecsökkentette az szja-t, de eltörölte a jóváírást, és növelte a nybj.-t, ebj.-t. Nem véletlen, hogy Rogán Antal a vállalatokat fenyegette, mikor tömeges nettó bércsökkenés volt 2010.-ben, a bruttó növelése ellenére.
Vállakozó (pék) ismerősöm mondja, havonta 17.000 Ft-al többet kell fizetnie embereként, mint múlt évbem, és már múlt évben is többet kellett fizetnie, mint 2010-ben.
Nem tűnik nagy összegnek, és nem is lenne ezzel gond, ha a kisembereknek lenne pénzük megvenni a péksüteményeit meg a kenyeret. De, idézem őt, "elmennek a TESCO-ba, és megveszik azt a sz.rt, mert olcsóbb. Ma ez az egyetlen szempont."
Hiába kevesebb az szja, mondjuk bruttó 250.000 Ft felett, ha a járulékok nőttek. Az alkalmazotti státuszú jól keresők kaptak ajándékot a jézuskától,(gondolom, béremelést nemigen, főnökeik közölték, most válság van, stb, örüljenek ennek) a rosszabbul keresők púpot a hátukra, a vállakozó viszont nem fog többet bevallani, mert a járulékok nemhogy csökkentek, hanem nőttek. A minimálbér, garantált bérmin. nőtt, tehát az embereire is több járulékot kell fizetnie, és több szja-t is. Miután a verseny egyensúlya nem a valós, tisztességes béreken állt be az utóbbi 20 évben, egy átrendeződés időigénye lenne, bonyolult és főleg kockázatos.
Az utóbbi 20 évben szinte mindig azok nyertek, akik a nagyobbat csalták (lopták, hazudták, stb.). Korbáccsal Orbán sem fogja rávenni őket, hogy bízzanak, sztem.
Üdv,

Válaszok:
Learten | 2012. március 23. 04:07
kérdés | 2012. március 23. 04:17

Én azt látom, hogy eszetlen irányban fogyasztásra szoktunk. Konsumidioten...ahogy itt mondják. Amikor erről elkezdek magyarokkal beszélni, akkor zömmel lepattintanak. Mondanak egy-két sablont, de semmi házikenyér, kefírrecept, vagy valami trükk, hogy hogyan lehetne jót is, olcsót is, meg finomat is főzni.Arra végképp nem kíváncsiak, én milyen trükköket ismerek. Visszatérnek mindig ahhoz, hogy több pénz kéne. Hát, bahha meg, nincs. Innen kéne elindulni, hogy ezt tudomásul vesszük....na, asszem, lassan kidőlök. Illetve eldőlök. Téged ismerlek a zaklatott fórumos múltamból.
Jó éjszakát Mindenkinek!

Válaszok:
Learten | 2012. március 23. 04:10
Felebarát | 2012. március 23. 04:17

Durva, de így van. Én csak azt nem tudom "felfogni", hogy az adócsökkentésnek beharangozott járulék- és adó-jogszabályok változtatását senki sem volt képes előre kiszámolni. Na nem felfogni nem tudom, de egyszerűen hihetetlennek tartom hogy nem volt egy az egyetlen adószakértő sem a közelükben. Persze lehetett ez nem véletlen is...

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. március 23. 04:19

"Mondanak egy-két sablont, de semmi házikenyér, kefírrecept, vagy valami trükk, hogy hogyan lehetne jót is, olcsót is, meg finomat is főzni."

Tudom nem a házikenyér van a reflektorfényben, de ha tudsz egyet ahol még azt készítenek, jó lenne tudni. Mostanában csak a gyorsélesztős, előre bekevert alapanyagból készülő műkenyeret lehet kapni bárhol is. :(

Válaszok:
Felebarát | 2012. március 23. 04:22
kérdés | 2012. március 23. 04:24

Pereputtyom, barátaim otthon, hallom én is.
A megközelítéseddel az a bajom, hogy átfog egy rövidebb időszakot, mint amennyit értelmesen szervezni, változtatni lehetne....vagy viszonyítunk nagyobb mértékben is, földrajzilag, történelmileg is, vagy csak elkezdjük csepülni a szűkös intervallumú, sztochasztikusan kiaragadott értékek alapján a két kormányzást....akkor kilyukadunk a Gyurcsány-Orbán elhatárolódásra, az országot lassú mételyként bejáró propagandabeszédekre, amik nagyon nem jó irányt mutatnak, sajnos ...engem nem tudsz távolból sem meggyőzni, hogy ezt az irányt, amit a kormány elkezdett, meg kell változtatni sürgősen...na inkább megyek aludni.
Jó éjt!

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. március 23. 04:29

ismersz?...hmm :D de hoyg ismersz :D

tudod én vagyok a párt ellensége :D ahogy itt emlegetnek


Először azt gondoltam, nem volt Orbánéknak tervük a gazdaságra, amikor megnyerték a választást. Ma már inkább azt hiszem, volt tervük, de más. Amolyan teljespályás letámadásféle. Hogyha a "jó oldal" kicsinálja a "rossz oldalt", akkor majd minden jó lesz.
Most még nem érzem ezt a "jót", sőt, inkább!
Csak az a baj, az én ügyfeleim (vállakozók) is egyre fogynak, és akik maradnak, olyan ötletekkel állnak elő, hogy csökkentsük az árakat, mert nekik sincs vásárlójuk. Úgy gondolom, ez egy elég megbízható jelzés arra, hogy tényleg gond van. Nem csak nálam.

Válaszok:
Viktus | 2012. március 23. 09:13

talán a kárpát kenyér még olyan...


Na ez az, csináld magad. Én már vagy 12 éve magam dagasztom, sütöm, ha lehet. Nagyon egyszerű és nagyon finom dolog. :-)
Ha kedved van kipróbálni, szívesen megadom, hogyan érdemes kezdeni, hogy biztos jóra sikeredjen.
De most tényleg menek..jó éjt!

Válaszok:
Felebarát | 2012. március 23. 04:25

kenyérsütőben?

Válaszok:
kérdés | 2012. március 23. 04:27

Dehogyis. Nem volt hajlandó annó a Férjem beruházni, így kitapasztaltam, hogyan megy a lerniben. Mondom, tök egyszerű. Régen minden leány, asszony tudta...

Válaszok:
Learten | 2012. március 23. 04:33

mi a vélemény a ballibsi sajtó hatalmas akta munkájáról, bár ha tényleg akkora akta munkája lenne, akkor nem nyertek volna a konzervativ pártok választásokat, és a jobboldal egyáltalán, és akkor a jobboldali média egy csődtömeg? ha ennyire nem tudnak érdeket képviselni?


Valamiből kimaradhattam, ezek szerint nem itthon/otthon? Valamit pedig félreérthetően írhattam, ez a Gyurcsány/Orbán csak egy-egy példa lett volna. Ez a propagandaharc engem is végtelenül bosszant, emiatt nem képzelhető el semmiféle értelmes megegyezés, mert ha az egyik A-t mond, a másiknak B-t kell mondani, különben a választóik azt hiszik, lepaktált a a patás ördöggel.
Értelmes párbeszéd már régóta nem folyik, Orbánnak is vannak jó ötletei, de a többségükről úgy gondolom, ártanak az országnak, a zembereknek, elfogultságuktól függetlenül.
Jó éj! :)

Válaszok:
Felebarát | 2012. március 23. 04:30
kérdés | 2012. március 23. 12:48

a törvények 0-7%-ban jók, a maradékkal basszák el

Válaszok:
Felebarát | 2012. március 23. 04:39

"Dehogyis. Nem volt hajlandó annó a Férjem beruházni, így kitapasztaltam, hogyan megy a lerniben. Mondom, tök egyszerű. Régen minden leány, asszony tudta..."

Na de kb. 8 óra kelesztés megfelelő körülmények között otthon nem egyszerű. Még emlékszem a megszeletlen kenyér még nyáron is több mint egy hétig friss maradt.

Nosztalgia csak, amíg nem lesz kemencém esély sincs reprodukálni. :(

Válaszok:
kérdés | 2012. március 23. 11:37
kérdés | 2012. március 23. 12:55

Kedves vagy. :)
Egy szóval sem írtam, hogy nem nagy az adóteher. Azon azonban csodálkozom, hogy nem tűnt ki világosan az általam leírtakból:
elfogadhatatlan, hogy a magas terhekre hivatkozással (ami mint tény igaz) vannak munkáltatók, akik a munkavállalóikat megfosztják attól, hogy igénybe vehessenek olyan ellátásokat, amelyek
1. járnak nekik
2. egzisztenciális problémát jelent számukra, ha nem vehetik igénybe.
"Csupán" azért, mert a vállalkozó ideológiát talált arra, hogy ne jelentse be (rendesen).
A dolog egyébként megoldható, de a jogérvényesítést a kelleténél kevesebben merik bevállalni, nehogy később még így se kapjanak munkát. És EZ az, ami igazán szomorú, mert segít fenntartani a fenntarthatatlant. (Ebben az értelemben a cikkel egyetértek.)
És a dolog valóban úgy kezdődött, ahogyan Szadik leírta. A szomorú az, hogy szente normává vált, és azt hülyézik le, aki nem ért vele egyet. Mert biztosan nem ért hozzá.

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. március 23. 13:20

Na igen nagyjából ennyi. Nem foglalkozik vele a kormányzat elvan a maga kis álomvilágában.


Az írást én szültem, nem Sinya. Kétségbeesésemben, mivel ma 2 cég mondta fel a szerződését azzal, hogy túl drágák vagyunk, talált olcsóbbat. Belefáradtam.
Eddig okosakat és szép körmondatokban írtam, de rájöttem, hogy nagyon nagy baj van. Vagy visszamegyünk a kötelező kényszervállalkoztatásba, és akkor a dolgozóinknak (akiket nagyon nagyra tartok, akkro is, ha nem látják át mennyi adóval terhelik az alkalmazásukat) 30 ezres nyugdíja lesz, vagy valahogy valamit teszek, ordítok, mittudomén...
Régen, 2006-ig nálunk is számlaképesség volt a munkába állás feltétele. Elhittük akkor, hogy mostantól mindenki alkalmazásba megy, és nem lesz ez a kavarás. összehívtam a Hajtás Pajtás legnagyobb konkurenseit, hogy ha egyszerre lépünk, akkor könnyű lesz. Csak mi tettük meg végül. Azóta mennek el a cégek hozzájuk, miközben máig kb. 1 milliárd forint béradót utaltam a srácok után. Ennek a jutalma az, hogy folyamatosan kapom a szerződésbontó leveleket, és feleakkora lett a cég.
Egy igazságtalan, lassan ölő szélmalomharc az egész. 6 éve nem kapunk sehonnan segítséget. Hát kinek fizettük az egymilliárdot? Még egy gengszter is bevédene ha így tejelek neki. Az állam miért nem törődik az adófizetőivel? Nem bonyolult, a mérlegekből kiolvasható ki alkalmaz 2, ki 4, ki 8 órás minimálbérrel. Elfáradtam. Feladnám legszívesebben, de akkor mi lesz? Ezek már az elveim lettek. Büszke vagyok rájuk. Hogyan kezdjek feketézni újra? Nem tudom megtenni.

Válaszok:
Muttimi | 2012. március 23. 09:35
Morrison | 2012. március 23. 09:45
Yshana | 2012. március 23. 15:00

Kedves Kürti Gábor!

Azt hiszem volt az írásodban egy mondat, amit ezek szerint félreértettem. Elnézést kérek a hibás következtetésért.

Kommentedre: Igazad van, az államnak másként kellene erre reagálnia, de a társadalomnak is. Nem lenne szabad bocsánatos bűnként vagy túlélési stratégiaként kezelni, mert valójában nem az.
Őszintén kívánom, hogy sikerüljön.

Mutt.


Kedves Kürti Gábor!

Engedd meg, hogy tegezzelek. A legőszintébb írás, amelyet olvastam hosszú idő óta. Tehetséges vagy, jól felépítetted a vállalkozásod és nem rajtad múlt, hogy lassan ellehetetlenülsz.
Amikor a munkáltatónak a minimálbér után is hatféle jogcímen (munkaadói, munkavállalói járulékok, TB, nyugdíj, eü-hozzájárulás, stb) több, mint 57 ezer forintot kell havonta utalnia a nettó kifizetett béren felül, bizony nagyon sok munkáltatónak a piaci viszonyok mellett ezt szinte lehetetlen kigazdálkodnia.
Hazugság a kis- és középvállalkozások támogatása, amit az egyes kormányok a "zászlajukra tűznek". Hamis
kormánypropaganda.

Valójában a nagy pénzek (főleg pályázatok esetében) mindíg is a kormányközeli holdudvarok mesterségsen létrehozott kontraproduktív szférájában landoltak. Ezért van az, hogy egyre több adó- és járulékfizetés mellett efyre kevesebb jut a munkavállalóknak és a kisvállalkozásoknak.

Válaszok:
Kürti Gábor | 2012. március 23. 10:00

Az van, hogy minden kormány félt bevezetni az igazi bruttó fogalmát. Nyilván azért, mert akkor meg kellene magyaráznia azt is, hogy az 50%-os adó hogyan igazságos, ha még a maradékból is 25-27% az áfa. És még az iparűzési adó is bünteti az alkalmazást, mert az alvállalkoztatás levonható az adóalapból. Ez így együtt kb. 65Ft adó 100Ft bérköltségen (jövedékit, stb. nem is számoltam ). Azaz 35% a dolgozóé, 65% az államé. Ez jobbágyrendszer. és itt most nem is az x vagy y kormány érdekes, mert nem az a baj hogy most 3%-kal nagyobb, hanem hogy a nagyságrendje fenntarthatatlan. Kinek jut eszébe, hogy ez a hazája, amiért büszkén adózik, ha ekkora az elvonás? Nem inkább labancnak, töröknek érzi a saját államát, aki elől menteni kell amit lehet?


Ja, és ezt azért íram válaszként, mert az állam magamra hagy a dolgozóval, és ha el is magyarázom, és meg is érti, áprilisban már megkeseredik az anyagi gondjai miatt, és ugye én vagyok aki a számlájára utalom havi 1600 km biciklizésért a nettó 80-100 ezret, így hát rajtam csattan, hogy ezért többet érdemelne. És tényleg többet, mert a lelküket kiteszik hóban, fagyban, kánikulában, hogy ott legyen időben az a levél.


A Hajtás Pajtás nem az enyém, futárként kezdtem 95-ben, akkor még 5-en voltunk. Most 75-en, de 2008-ban még 140 volt a létszám.
Most az Adófizetők Napja nevű civil kezdeményezéssel próbálkozunk. Direkt nem a kormányra lőve, mert el tudom fogadni a gazdasági kényszereket, de még a vállalkozók adókerülését is értem. Itt valami amnesztia utáni kőkemény szigor, a kiskapuk végleges bezárása, radikális adócsökkenés, de 5-szörös büntetési tételek, és ellenőrző apparátus kellene.
Most így állunk. Írogatunk, maszatolunk. Kicsik vagyunk a feladathoz, de csönben meg nem akarunk lenni, mert ez nyilván nem csupán a Hajtás pajtás problémája.
Próbálunk a témán valami fogást találni, idővel talán sikerül:
http://hajtaspajtas.hu/categor..

Válaszok:
Morrison | 2012. március 23. 10:24
Viktus | 2012. március 23. 10:34
Guga | 2012. március 23. 13:44

csönben=csöndben :)


Kedves Gábor!

Nagyon sok sikert kívánok!
Jó ötlet az Adófizetők Napja. Szerintem nagyon sok kis- és középvállalkozás csatlakozna hozzátok.
Csak saját öteletem: petíciót is kellene benyujtani.
Az államnak nem érdeke, hogy munkahelyek szünjenek meg.
Persze ezt képtelen átlátni és sorozatos intézkedéseivel már hosszú idő óta ellehetetlenítik a vállalkozásokat.


Így van, de akkor a cimborák nem halászhatnának a zavarosban, úgyhogy ez álom marad.


Sinka Károlynak nincs igaza:

nem ennek az országnak van vége, hanem csak az olyan típusú vállalkozóknak mint Ő, akik a feladatra alkalmatlanok és csak tisztességtelen eszközöket felhasználva képesek a „piaci versenyben” részt venni.

Szeret siránkozni, mindenki más hibás lehet szerinte, csak Ő nem.
A helyzet nem ilyen egyszerű, ahogyan Sinka Károly lefesti.

A vállalkozók sem mind olyan emberek, akik feladatukra alkalmasak.

A versenysportok területéről sok hír hallható arról, hogy sok sportoló tisztességtelen eszközöket használva nyer a többi becsületes sportolóval szemben.

Ez a tendencia a vállalkozások területén sem ritka.

Meg nem nevezett „szakértők” szerint a vállalkozó nem teheti meg, hogy ugyanakkora létszám mellett még emeljen is a béreken, mert tönkremegy.

Állítólag :” muszáj nekik „feketén dolgoztatni az embereiket”, muszáj nekik kikerülni a közteherviselést, és így kalkulálva lehetnek csak képesek elnyerni mondjuk egy beszállítói szerződést egy multi cégnél.

Ahelyett, hogy megpróbálna határozottabban, úgy tárgyalni üzleti partnerével, hogy érvényesíthesse költségeit és jogos profit igényeit, elkezd siránkozni arról hogy a gonosz állam közterhek megfizetésére kötelezi.

Az ilyen alakok nehéz helyzetbe hozzák a „piaci versenyben” a tisztességesen működő vállalkozásokat.

Kikerülve a közteherviselést, tisztességtelenül fizetve munkavállalóikat, leszorítják a beszállítói árakat.

Olyan helyzetet idéznek elő, mintha a 100 méteres síkfutásban valakik 20 méter előnnyel indulnának.

Ha ez a tisztességtelen viselkedés tömegessé válik, kipusztíthatja a tisztességes versenyzőket.Az ilyen vállalkozó, aki tisztességtelen eszközöket felhasználva képes csak vállalkozni, az inkább ne vállalkozzon.

Mindenkivel jót tesz, ha inkább elmegy kapálni és nem szívja el a levegőt a tisztességesen versenyző vállalkozók elől.

„Élni és élni hagyni”!

Volt a tisztességes vállalkozók jelszava (hajdanában).

Válaszok:
Kürti Gábor | 2012. március 23. 11:21
Viktus | 2012. március 23. 11:40

Olvasd el kérlek újra. Valamit nagyon félreértettél. Épp az a bajunk, hogy megfizetjük az adót, amivel kb. 30%-os versenyhátrányba kerülünk.
Az ügyféllel meg hogy keménykedjek? 2008-ig tekintettel voltak a fair trade-re, de utána aközött kell választania, hogy a saját cége kerül bajba, vagy a miénk. Érthető, hogy ő is életben akar maradni. A futós példánál maradva, nem az az igazi gond, hogy valaki azt tervezi, hogy majd előbb startol, és 20 méter előnyből simán nyer, hanem hogy a versenybíró ezt tétlenül nézi.

Válaszok:
Agricola | 2012. március 23. 14:19

Max. 1 kg lisztből érdemes csinálni, a kovász magában is elvan, nem kell őrizni, azt lehet hosszabb ideig keleszteni. Csak huzatot ne kapjon. A bédagasztott tésztát elég 1-1 órát kelni hagyni. Hagyni, mondom. Nem köll fölemelgetni a tetejére rakott ruhát, a kelesztőtál tetejét emelgetni. Közben lehet mindenféle mást is csinálni. A sütésnél sem kell a tűzhely előtt üldögélni. Az max. 40 perc.
Szóval, sitty-sutty megvan.


Jó lenne, ha kipróbálnád milyen ez a magyar vállalkozói lét főleg vidéken ... költségek egekben a bevétel pedig folyamatosan csak csökken, de mégis próbálj meg talpon maradni.

Leet nyomatni az ideákat, de ez max. úgy lehetséges, hogy v.mit huncutkodik a nép, és bizony huncutkodik is másképpen tömeges bedőlések lennének már régen.

"Ahelyett, hogy megpróbálna határozottabban, úgy tárgyalni üzleti partnerével, hogy érvényesíthesse költségeit és jogos profit igényeit, elkezd siránkozni arról hogy a gonosz állam közterhek megfizetésére kötelezi."

Ezen hangosan felnevettem te még életedben nem tárgyaltál multikkal :D

Válaszok:
Agricola | 2012. március 23. 16:11

Addig itt nem lesz változás, amíg az adófizetők tömegével fel nem lázadnak azok ellen, akik kövér földesúrként trónolnak felettünk, és rajtunk röhögve zabálják fel a belőlünk kitaposott forintokat.

Igen, a nyugdíjasokra gondolok. Azokra, akik egyszer már tönkretették, nyakig adósították az országot, de mindez nem elég... most a saját unokáikat fosztják ki, az ország jövőjét zabálják fel teli pofával.

Az, hogy az aktuális helytartójuk kicsoda (Gyurcsótány vagy Vekker) lényegében mindegy. Be kell dönteni ezt az elnyomó rendszert, ami csak úgy lehetséges, ha minél többet húzunk el ebből a rohadék országból, aztán amikor végre nem lesz senki aki a nyuggerek lóvéját megtermelje, és tömegesen kezdenek éhengebedni, akkor végre lesz változás. Addig nem.


Jézus, tényleg kéne már valami iq szűrőt bevetni a regisztrációhoz, hogy ekkora marhák ne irkálhassanak már ide.


"Erre már tervük is volt, csak eltitkolták.."
Akkor te honnan tudod pubi?


Párbeszéd?
Azmiaz? - kérdezi a hatalomvágyból sötétben lapuló s törölgeti a csorgó vajat a napfényre állított kotonái szeméből.

Orbánból jó fizikus lenne. Kevesen érzik a fizikát, nincsenek is tudatában tán, csak a feladatokat megoldani természettől adta tehetséggel megoldani tudják.

Válaszok:
Szadik_1 | 2012. március 23. 14:26

Nekünk már áll a kemencénk, csak a házat lopják szét állandóan körüle magukat vállalkozóknak kiadó szélhámosok.
Tudjuk, szocialista embertípus nincs. Csak erősen tanították, a képét minden falra fölfestették, aztán most sorban elomlanak a falak, mert már ők sem bírják viselni a súlyát.


"Erre már tervük is volt, csak eltitkolták..."
LOL

Te tényleg ilyen hüjje' vagy ?


Kedves Muttimi,
bocs, ha úgy érezted, lehülyézett vki, esetleg én. Értem, hogy szeretnél ezen változtatni, én is így voltam ezzel 20 éve és 15 éve és 10 éve meg még 5 éve is. Aztán rájöttem (hosszú ideig tartott:), hogy végtelenül naiv voltam mindig is.
A világunk nem így működik.
Hogy a vállakozó rájön, hogy a fél minimálbér tönkreteszi az alkalmazottai nyugdíját, és holnaptól megjavul. Amiről Kürti Gábor lentebb ír, az nem egyszerűen egy morális döntés, hanem vállakozói KÉNYSZER! Mert a zemberek nem a magyar textilárut vették meg 20 éve, hanem a kínai gagyit, mert olcsóbb. Nem a magyar zöldséget vették meg a TESCO-ban, mert a spanyol olcsóbb. Nem a magyar cipőt vették meg, mert a másik olcsóbb.
Teljesen jó a kormány diagnózisa, hogy kell 1 millió munkahely.
A kezelése az, amibe a beteg belepusztul, úgy látom, gyorsan.
Persze, lehet "konsumidiot"-okról írni, ilyen is van.
A túlnyomó többségnek a gondot már évekkel ezelőtt is a víz (ne igyon vizet?), a gáz (fagyjon meg?), a villany kifizetése okozta. Most még inkább.
Két éve visszaköltöztem vidékre, közepes falu.
Az utcában esténként 3 házban látok villanyfényt (kb. 30-35 családi ház van itt), mert nem világítanak. Takarékoskodnak. Ez van.
Üdv,

Válaszok:
Muttimi | 2012. március 23. 14:16

"Másfél millió ember fizet adót ebben az országban"

És erre az a megoldás, hogy eltöröljük az adókedvezményeket, megadóztatjuk a minimálbért, a pénzügyi következményeket az amúgy a csőd szélén billegő KKV szektorra toljuk, ami munkahelyek megszűnését, vállalkozások bedőlését jelenti.
Az összes vállalkozó ismerősöm visszavette 4 + 6 órára az alkalmazottait, a plusz melót zsebbe fizeti, vagy leépített és a megmaradó dolgozóival végezteti el a leépített állomány munkáját is.
Nem baj, mert a leépített munkavállalók előtt remek lehetőségek nyílnak, mehetnek közmunkásnak 47 000 Huf-ért.
Bazzeg, Matolcsyék nem értenek ahhoz, amit csinálnak, ilyen egyszerű.

Válaszok:
Felebarát | 2012. március 23. 13:45

A következő Adófizetők Napján részt szeretnék venni, mint vidéki kisvállalkozás. Sőt, ha lenne olyan szervezet, egyesület, stb.. ami ezen az egy napon kívül az év többi napján is azon fáradozik, hogy lehessen tisztességesen kisvállalkozni, részt vennék benne.

A KKV szektor hozza létre az ország vérkeringéséhez szükséges pénz döntő részét.
Ebből valósul meg az állam refinanszírozásának legnagyobb része.
A KKV szektor adja a legtöbb munkahelyet.

Kb. egy-másfélmillió családról beszélünk, aki működtetőként vagy alkalmazottként a KKV-khez kötődik.

A KKV-k elhanyagolható mértékű támogatást kapnak, viszont a multik-közalkalmazottak-szociális igéretek miatti engedmények fedezetét tőlünk vasalják be.

A KKV-k évente több tízezer számra dobják be a kulcsot, az innen kieső embereket nem szívja fel értékteremtő munka.

És a KKV-k térdre vannak kényszerítve nemcsak anyagilag, de lelikleg is: a rendszerbe van kódolva a - higyjétek el, minden vállalkozó által gyűlölt, de megkerülhetetlen - csalás.

A valódi adót és valódi hozzáadott értéket nap-mint-nap termelő vállalkozások a tűréshatárra érkeztek. És nem, nem akarunk kibújni az adó alól.

Vidéken a szitu még sokkal rosszabb, mint a fővárosban. Elképesztő leromlás van hónapról hónapra. Nincs több idő várni. Hogy tudok csatlakozni?

Válaszok:
Kürti Gábor | 2012. március 23. 13:59

az még annyi se gof...meglepő lesz mi :D és mennyi fizet tb-t?


A szervezetépítésre nincs energiánk. Ez úgysem egy dühös tüntetés, hanem piknik a minisztérium előtt. Gyere ki, és ott megbeszéljük merre tovább. Remélhetőleg leszünk pár százan, és lesz köztünk elég okos ember. Tavaly így nézett ki, de ezt csak bemelegítésnek szántuk:
http://hajtaspajtas.hu/blog/pi..

Válaszok:
Guga | 2012. március 23. 14:22

Kapáltam és nem haltam bele!


Nem gondoltam rád, nem kell magadra venned. Nem gondolom hogy naiv lennék. Ez egy lefele tartó spirál, amit nem lehet fenntartani, előbb-utóbb történnie kell valaminek. Nekünk, a társadalomnak kell megoldani.
Az írásod nagy részével ismét egyetértek. (Amit rólam írtál inkább felejtsük el, valószínűleg nem ismersz ezért azt sem tudhatod, milyen szokásaim vannak ezen a téren. Ilyenkor talán nem érdemes találgatni.)
Amit a szegénységről írtál: tudom hogy így van. El lehet gondolkodni azon, mi az ok és mi az okozat. Nem hiszek abban hogy tehetetlenek lennénk, a cikkíró is próbál tenni. Mindenkinek kell a maga helyén. Egyet nem hiszem hogy szabad: feladni. Gyerekeim vannak, nem mindegy, milyen világot alkotunk nekik.


Írod: „A futós példánál maradva, nem az az igazi gond, hogy valaki azt tervezi, hogy majd előbb startol, és 20 méter előnyből simán nyer, hanem hogy

a versenybíró ezt tétlenül nézi.”

A híres neoliberális Nobel díjas Milton Friedmantól vett idézet nagyon jól megvilágítja az állam szerepét:

„Az állam szükséges, mint egy, a játékszabályokat meghatározó fórum, és mint a bíró, aki elmagyarázza a szabályokat, és megköveteli azok betartását.”

Ezt a szerepét nem teljesíti nálunk jól az állam.

A magyarországi jog(ász)államban a rendszerváltás hajnalán az Alapító Atyák átestek a ló másik oldalára és annyi féket és ellensúlyt építettek be, ami mérhetetlenül lelassítja az intellektuális bűnözés üldözését.

Az igazságszolgáltatás területén is megfigyelhetjük az aránytalanul súlyos ellensúlyok és mérhetetlenül erős fékek szerepét, ami nálunk különösen szembetűnő az intellektuális bűnözés területén.

A bíróságok működése intellektuális bűnügyek területén elképesztően lelassult, ami már a jogbiztonságot veszélyezteti. (Ha egy döntés idő igénye tart a végtelen felé, hatékonysága tart a nulla felé.)

A magyar szuper jogállam főként az intellektuális bűnözés területén úgy működött, hogy felbátorította az intellektuális bűnözőket. Az elérhető haszonhoz képest a lebukás és a bűntettel arányos büntetés esélye csekély volt.

Kiváló, jól fizetett ügyvédeknek és „igazságügyi szakértőknek” gyakran sikerült a szerecsen mosdatás trükkjét is megvalósítani.

Az aránytalanul súlyos ellensúlyok és mérhetetlenül erős fékek szép példája ennek a mérhetetlenül primitív "intellektuális" bűnügynek a peer:

Dr. Tocsik Márta ügyvéd ellen 1996-ban indult csalás gyanújával büntetőeljárás.

Az történt, hogy az állam intézményei, sok jól fizetett jogásszal kitömve, nem voltak képesek átutalni az önkormányzati intézményeknek járó pénzt.

Muszáj volt közbe iktatni Dr. Tocsik Márta ügyvédnőt, aki ezt a „mérhetetlenül bonyolult „ feladatot 804 millió forint sikerdíj ellenében gyorsan megoldotta.

Nem örülhetett azonban sokáig Dr. Tocsik Márta ügyvédnő, mert megkeresték őt Boldvai László
a szocialista párt pénztárnoka és Budai György a szabad demokratákhoz közeli vállalkozó és meggyőzték Dr. Tocsik Márta ügyvédnőt, hogy utaljon át számlájukra 150-150 millió forintot.

Dr. Tocsik Márta ügyvédnő jókedvűen adakozott az MSZP-s és SZDSZ-es pártkasszák javára.

A „rettentően bonyolult büntetőeljárás ügyben” az igazságszolgáltatás malmai lassan, de biztosan őröltek.

2003-ban azonban a Legfelsőbb Bíróság Dr. Tocsik Márta ügyvédnőt felmentette a vádak többsége alól, ugyanakkor magánokirat-hamisítás miatt 400 ezer forint pénzbírságra ítélte.Horatius szavaival: „Vajúdtak a hegyek, de csak egy nevetséges kis egér született."


Ok, ott leszek. És viszek magammal még kisvállalkozókat.


Párbeszéd egy olyan dolog, hogy az érintettek leülnek, és keresnek olyan megoldásokat, amik mindkét fél jogos igényeit kielégítik.

Kicsit unom már, hogy folyamatosan felszólítanak, foglaljak oldalt - vagy megvádolnak ezzel.

Mi van, ha középen állnék, és azt várom már 20 éve, hogy kialakuljon egy jó "centrumpárt"?

Az van, hogy kapok hideget-meleget mindkét lövészárokból, jobbról is, balról is.

És arra várok régóta, hogy végre egy értelmes összefogás jöjjön létre, mint Finnországban, ahol létezik olyan, hogy "Jövő tanácsa", vagy valami hasonló. Minden párt összeül, és megbeszélik, hogyan menjen a következő 20 évben. Aztán ALÁÍRJÁK! Ne rángassák az országot jobbra-balra négyévente, ha hatalomra jutnak. Amit az előző jól csinált, tartsák meg. Mert biztosan van olyan, ami minden oldalnak jó lenne, pl. szárnyaló magyar gazdaság, sok, jól fizetett munkahely, önrendelkezés, saját sorsunk okos irányítása, stb.

'90-ben MDF-re szavaztam, megbántam. 2004-ben MSZP-re, azt is megbántam. Legutóbb Jobbikra és LMP-re, mert úgy gondoltam, ők tisztességesek egy kicsit. Csak annyira, hogy a "kapcsolati tőke" favorizálása helyett a "kreativitásra" helyezzék a hangsúlyokat.

Az utóbbi 20 év csak egy rétegnek jó, a közpénzeket lopó "vállalkozóknak", akik messze nem mind elkötelezettek, hol ide dolgoznak, hol oda. Ja, és a politikusoknak is jó, akik, ha hülyeségeket követnek el, akkor is megkapják a havi 1-1,5 milliót. Csak "ugassanak" a saját táboruknak elég hangosan.

Orbánról szóló fizikusi hasonlatod nem értem, én amúgy is inkább jó utcai harcost látok benne. De lehet, hogy rosszul látom...
Üdv,

Válaszok:
kérdés | 2012. március 23. 22:52

Ebben az országban sok mindenkit arra kényszerítenek, hogy amikor jön a szerelő, és kérdi, hogy kér-e számlát, mert akkor 27%-kal többe kerül, azt mondja, nem.

Egy ország, amely a gazemberségre alapoz, szétrohad.

Az pedig, ahogy a vállalkozók terheit alattomban felemelték, gyomorforgató. Az az elv, hogy másféle minimálbér érvényes az egyéni vállalkozóra, mert az úgyis csak lop (mint ők), és annak is a 150%-a után van pofájuk a járulékokat fizettetni, még Gyurcsánynak sem jutott így, ilyen aljas módon az eszébe. Ezek a kis felkapaszkodni vágyó fiúk kellettek az igazi mocskos észjáráshoz, ami az én fajtámnak: a becsületes embereknek eszébe sem jut. Nekem gondolkodnom kell ahhoz, hogy mások zsigerből jövő aljasságát egyáltalán megértsem... Ezeknek meg erre jár az agyuk.

Ángyán példaértékű, de a sok maszlagböfögő itt ezt nem veszi észre, és azt ócsárolja, aki "panaszkodik" szerinte. Megy az évtizedes népbutítás. Kell persze ahhoz egy alapvetően buta nép is...

Válaszok:
Muttimi | 2012. március 23. 15:14

Valairől lemaradtál.
A minimálbér kétszerese meg a jellemző kereset alapján járulékot fizetni jobb volt?
Nem sok vállalkozót ismerek, aki bevállalta volna a valós jöedelem alapján fizetni opciót a kétszeressel szemben.
Látom, te igazán képben vagy. (Esetleg egy másikban.) :)

Válaszok:
Yshana | 2012. március 23. 20:03

Írod: „te még életedben nem tárgyaltál multikkal”.

Ebben igazad van, de van közeli hozzátartozóm akinek volt része ilyen élményben.

Nem volt elragadtatva tőle.

Viszont volt olyan személyes élményem, hogy jártam Auchan árúházban és személyesen tapasztaltam, hogy egy francia emmentáli tipusú sajt a Gruyere kb háromszor annyiba került, mit a magyar emmentáli tipusú sajt a Pannónia, noha a lukak ugyanakkorák voltak mindkét sajtban, mindkét sajt tehéntejből készült és a gyártási technológia is nagyon hasonlíthatott.

Ebből arra következtetek, hogy a francia sajttermelők meggyőző ereje a multikkal szemben sokkal nagyobb lehet, ha képesek ekkora árkülönbözetet fenntartani.

Talán azért lehet ez, mert azok, akik az Auchannak eladják a francia Gruyere sajtot, ékesszólásban messze felülmúlják azokat, akik a magyar Pannónia sajtot adják el az Auchannak.


Teszed itt az eszed, okoskodsz, nagyzolsz, kioktatsz. Bizonyára ezzel a z attitűddel sikeres vállalkozó vagy... Passzolják a haverok a megrendelést... :(

Válaszok:
Muttimi | 2012. március 23. 21:34

Érdemben esetleg?
Ja, arra nem futja.
Sajnálom. :)

Válaszok:
Yshana | 2012. március 24. 15:45

Nagyon sokat segítettél nekünk, Kürti Gábor is, ezt szeretném külön megköszönni Nektek!
Épp tegnap volt Oplatka Andrásnak egy cikke fönt Svájcról, érdemes lenne elolvasnod. A Mos Maiorum blogon megtalálod. Valahol a svájciak ereje is abban van, hogy a gazdaság, a jövő érdekében összefognak, egyeztetik az érdkeket és kihasználják a lehetőségeket. A döntéseket pedig BETARTJÁK.
Közös az út, amin járunk, nem szabad lelökdösésből élnünk, jól látjátok.
Amit privát írtál, az jó, hogy privát megjegyzés, igazság is lehet benne. De hogy mennyi, azt én bizony nem tudom megítélni. Csak remélem, hogy nem vesznek ilyen irányt. A lényeg az, hogy a kormány legyen tekintettel azokra a vállalkozókra, akik nem tudják megoldani sógor-koma-demizson elven azt, hogy fejlesszenek is, és korrektül adózzanak is.
Ezt biztos hogy fokozatosan lehet megvalósítani, egycsapásra nem lehet átalakítani a becsontosodott szakiknál a a mentalitásváltást. Az is igaz, hogy ez nem elég csak reméynsugárnak. Aztán az is igaz, hogy valahol a saját igényeinket is muszáj racionalizálnunk, és lemondásra is szükség van a szemléletváltáshoz.
A politikai hozzáállásról annyit, hogy részemről '90-ben az MDF-re szavaztam. Éppen abból a megfontolásból, hogy komenista már volt, több is mint elég, de ellentételként köszönöm, nem kérek a jobbratolásból. Középen kellene tudni megmaradni. Aztán kitartottam egy darabig, majd észre kellett vennem, hogy egyszerűen tehetetlenné teszik, megbénítják a középre való tendálást. Már jó ideje abban van a reményem, ezért szavazok a Fideszre is következetesen, hogy mint tömegpártot, megadjuk nekik azt a támogatást, hogy a többségi érdeket jól és következetesen képviselje, a gazdaságot végre gatyába rázza.
Nem vagyok, nem szeretnék egy pártnak a tagja sem lenni, hanem valahol képviselni, mert nem a politizáláson kell hogy legyen a hangsúly, hanem a biztos boldoguláson. Annak meg gazdasági alapok kellenek, párbeszédek, s nem eszmei viaskodások.
Lássuk, mi lesz a foganatja annak, ha elér hozzájuk javaslat, panasz.
Ha nem mozdulnak a közös érdekek irányába, akkor nem rájuk szavazok. Ennyi a hatalmam, amivel élni tudok, no meg az, hogy közben nyitva tartom a szemem és kinyitom a számat.

Mégegyszer köszönöm Nektek a segítséget! Privát nagyon jókor jött.
:-)


Most már csak abban reménykedem, hogy a mandíner rendszeresen szemléz ezentúl hétköznapi nyelven megfogalmazott gazdasági témájú cikkeket, nemcsak elvarázsolt eszmei, politológiai témájú cikkeket.
Ugyanis a nyakunkban a gazdaság terheit cipeljük.
Profilbővítés?
Mi volna, ha figyelemmel kísérné ezentúl egy-két kkv, teszem azt Békés Márton kedvenc krumplisütödéje, a hajtáspajtás, vagy egy libatenyésztőmintagazdaság gazdasági alakulását?
Épp, a korrektül adózókról, ugyanakkor kínlódókról készítenének rendszeres beszámolót? Ami közérthető és igen, népszerűsíthető is, amennyiben jobbra fordul soruk. Lehet, példának használni....vagy csak egyszerűen, figyelemmel kísérni egymás sorsának alakulását.
Minden szakmai fortélyt el lehet közérthetően is magyarázni, ne a politikusokról vegyünk má' példát, akik bizony nem egyszer inkább a csűrés-csavarás, a bonyolítás nagymesterei.
Maradjunk inkább ott, ahová születtünk. A földön.
Egy ötlet volt. :-)


Ha figyelmesen és LASSAN olvasol, tán nem kell újra leírnom semmit. Amúgy tényleg azt gondolom, hogy te csakis a haveri passzolásokból élsz és értesülsz. Az ilyenek szeretik először maguk elhinni, azutűán másokkal is elhitetni, hogy "zsenik, ügyesek, képzik magukat és LF."

Válaszok:
Muttimi | 2012. március 25. 15:35

Hogy mit gondolsz, számomra teljesen érdektelen.
Régen tapasztalom hogy egyesek nem tudják kezelni azt, ha valakinek viszonylag rendben van az élete. Arról sosem vesznek tudomást ezek az emberek, mennyi munka, tanulás és kitartás van mögötte. Sokkal kényelmesebb - mintegy önigazolásként - azt feltételezni, hogy hátszele van az illetőnek. Ez nagyon szomorú. Nem az az érdekes hogyan csinálja (hátha kapok egy jó tippet én is), hanem hogy biztosan csal.

Ami pedig a válaszodat illeti: azt nehezményezted, micsoda hozzáállás, hogy az egyéni vállalkozó a minimálbér másfélszerese után kénytelen közterhet fizetni. Én pedig arra utaltam, hogy évekkel korábban vezették be ezt, volt már elvárt jövedelem és minimálbér kétszerese után fizetendő teher is. Ha konkrétumokról szerettél volna beszélgetni, erről beszélgettünk volna.
Ehelyett személyeskedsz, és előadod az elméleted olyasvalakivel kapcsolatosan, akiről nem sokat tudsz. (Ami kétségkívül bátor tett, mert magában hordozza az orraesés veszélyét rendesen.)

Konkrét kérdésekről bármikor szívesen beszélgetek veled is. Az elméleteidtől viszont kérlek, kímélj meg.

Válaszok:
csi szi | 2012. március 25. 16:09

Az a baj, hogy Magyarországon a foglalkoztatás terhei elviselhetetlenül magasak, ezen az Orbán-kormány nem változtatott semmit, sőt emelte őket. Pedig Orbán egyszeri nagyarányú adó- és járulékcsökkentést ígért. Na persze ezen akkor is röhögtem, tipikusan olyan ígéret volt, amit csak a sík idióták vesznek be, még a vakhitűek többsége is tudja, hogy választási duma, amit nem kell komolyan venni. Lett egykulcsos SZJA, hogy minisztériumi osztályvezetők jóval többet keressenek, bár tudok olyanokról (állami alkalmazottak), akiknek kapásból levitték a fizetését a 16% szja után, mert túl jól jártak volna. Mondjuk sajnálni nem sajnáltam őket, így is túlfizetettek a munkájukért, de azóta nem szeretik Orbánt, pedig először örültek neki.
Mi ennek a következménye? Rengetegen dolgoznak feketén, főleg alacsony képzettségűek, akiknek a munkája a minimálbérre rakódó járulékokkal már nem érné meg a foglalkoztatónak. Az egyéni vállalkozók többsége is kényszervállalkozó, akik jellemzően nem keresnek többet, mint egy alkalmazott, viszont az állam elvárt jövedelmet szab meg nekik, amit ki kellene termelniük. Akkor is, ha pl. egy ideig nincs munka (mert, aki számlára foglalkoztatja őket, éppen nem tud nem tart igényt rájuk, vagy csak keveset), így max. azt tehetik, hogy szüneteltetik a vállalkozásukat, max. fizetnek 7 ezer Ft TB-járulékot maguk után, hogy ne szűnjön meg a TB-jogosultságuk. Aztán max. később számláznak, ha a munkaadójuk partner ebben, vagy feketén dolgoznak (ha hajlandók nekik zsebbe fizetni). Szép, így kell fehéríteni a gazdaságot. Gondolom Matolcsyék következő zseniális ötlete az lesz, hogy megszüntetik a vállalkozás szüneteltethetőségét (ezt is a Bajnai-kormány vezette be, szinte csoda hogy nem törölték még el már csak ezért is), akkor pedig irány végleg a feketegazdaságba. Sajna sok embernek a "minimálbéres vállalkozó"-ról villákban lakó, terepjárón közlekedő figurák jutnak eszébe, pedig sokan tényleg minimálbér közelében keresnek, minden sarc befizetése után, vagy ha jobban, akkor sem az átlag felett. Persze ismerek ellenpéldát is, meg olyanokat is, akik teljesen feketén keresnek havi 400-500 ezer Ft-ot, mert nem bajlódnak vállalkozói igazolvány kiváltásával. Lakásfelújítások, víz-, villanyszerelés, és hasonlókból simán megélnek, az NAV pedig sose fogja őket kérdőre vonni, hogy miből tartják fenn a lakást, a CHF-hitelre vett autót stb. miközben szó szerint nincstelenek, ha a hivatalos bevételeiket nézzük. De nem irigylem őket, keményen dolgoznak, és nyugdíjuk nemigen lesz pl., igaz nekünk se éppen biztos... vagy ugyanaz a "47 ezer Ft" mint nekik.
Van egy impotens, korrupt állam, amely mindenkiről feltételezi, hogy csaló, és ennek megfelelően szab ki kötelező sarcokat, viszont hatékonyan ellenőrizni nem tud, a gazdaságot végső soron tovább szürkíti és feketíti minden egyes alkalommal, amikor csavar egyet a hüvelykszorítón. Hasonló volt az EVA megszüntetésének lehetősége is, azt nyilván csak a kormányközeli adócsaló vállalkozók lobbija akadályozta meg, mert az EVA nem csak egyes kényszervállalkozóknak volt kedvező, hanem nagymenő machereknek is. Így csak emeltek rajta. Szóval elvárt jövedelem és társai = elvárt (hivatalosan tudomásul vett) csalás, legalábbis az eredményt illetően.

Válaszok:
Muttimi | 2012. március 25. 16:36

Kedves csi szi, a helyzetetértékeléseddel nincs vitám, a munkavállalói terhek arányaiban valóban magasak. Azonban én nem azt gondolom hogy a járulék abszolút értéke magas, hanem hogy a jövedelem alacsony. A magyar gazdaságban a teremelékenység 60%-a au EU átlagának, míg a jövedelem kb. a negyede. Ebben feszül némi ellentmondás. Ha azokban a szektorokban csupán arányaiban hasonló bérek lennének, ahol viszonylag magas a termelékenység, jóval nagyobb lehetne itthon a belső kereslet és a hazai piacra termelők-szolgáltatók is emelhetnék a béreket. A járulékmértékek pedig csökkenhetnének. Ugyanis a közbiztonságot, egyéb közszolgáltatásokat, az egészségügyet mindenképpen fenn kellene tartani.
Én 2006-2007 tájékán tapasztaltam hogy drámaian megugrott a feketefoglalkoztatás miatt segítséget kereső munkavállalók száma. Ez a folyamat kezdődhetett korábbani, akkor tapasztaltam. A munkáltató mindig meg tudja indokolni a magas kulcsokkal (ettől még bukja a dolgot), a munkavállalót azonban méltatlan és megalázó helyzetbe hozza. Ami számomra elfogadhatatlan.
A szünetelésel kapcsolatosan nem egészen értem mire gondolsz, először olvasok olyat hogy Bajnaiék vezették volna be, az már sokkal korábban is lehetséges volt.

Válaszok:
csi szi | 2012. március 25. 16:45
csi szi | 2012. március 25. 16:56

Végül is igazad van, abban is, hogy 2006-7 körül ugorhatott meg a feketefoglalkoztatás, bár addig is volt bőven. A vállalkozók elvárt jövedelmét is akkoriban emelték meg a minimálbér asszem kétszeresére egyébként, szóval durván.
Az egyéni vállalkozás szünetelése 2010. január 1-től lett lehetséges, más vállalkozási formánál lehet hogy volt addig is. Pontosabban persze nyilván addig is visszaadhatta az "ipart" a vállalkozó, aztán kiválthatta újra.

Válaszok:
Muttimi | 2012. március 25. 17:29

A másik amit végül is mondani akartam, hogy "érthetően" az állam kényelmesen azoktól és azokon a módokon próbál több pénzt beszedni, akiktől erőfeszítés nélkül lehet. Közben a feketegazdaság visszaszorítása terén nem történik elég, bár nyilván ez a sokkal nehezebb dolog (arról nem is beszélve, hogy annyira szervesültek a szürke és fekete üzelmek, hogy ha csoda folytán sikerülne egyik napról a másikra kifehéríteni a gazdaságot (ami nyilván lehetetlen), az óriási felfordulással járna, csomóan elveszítenék vagy a megélhetésüket vagy az eddigi életszínvonalukat, csomó csőd lenne és így tovább). Na de ettől nem kell tartani abban az országban, ahol intézményesült a hálapénz, az "x. Ft-ot papíron y-t zsebbe", az hogy a mester közli, számla nélkül N Ft a munkadíj, számlával 2xN Ft és így tovább (a kisboltban meg a számológépbe ütik be a pénztárgép helyett a tételeket, legalábbis ha már ismernek). Az alapprobléma, hogy egyre kevesebben tartanak el egyre többeket, nem fordult meg igazán. Persze az adójóváírás kivezetetése, bármilyen "szegényellenes" tekinthető erre egy kezdeti lépésnek.

Válaszok:
Muttimi | 2012. március 25. 17:37

Az Art. ismerte korábban is. nincs jelentősége, alapvetően egyetértek a jogintézmény létével.
A kétszeres jövedelem volt előbb, később az elvárt jövedelem, ezzel nem értek egyet. Adózzunk azután, amit keresünk. De abból tényleg.


Ezt meg akár én is írhattam volna. Azt a kis rumlit átmenetileg elviselném. Olyan ez, mint egy nagytakarítás: hagyhatjuk a csudába, de ott marad a kosz a szekrény alatt. Vagy átmenetileg felfordulás lesz, de utána VALÓBAN rend.
Fentebb már írtam, hogy ez részben mirajtunk, a társadalmon múlik. Amíg nem kap sikítófrászt az, akinek felteszik a "számlával vagy anélkül tetszik kérdezni az árat" kérdést, addig nem lesz rend. Ezt a magatatást nem szabad elfogadni.

Ajánlom figyelmedbe a cikk szerzőjének egyik hozzászólását:

Kürti Gábor 2012. március 23. 10:00Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó