Schmitt ellen tüntettek, miközben a lengyel elnökkel táblát avatott

2012. március 22. 19:14

Emléktáblát is avatott Schmitt Pál csütörtökön vendégével, a Lengyel Köztársaság elnökével Csepelen. Az ünnepséget a magyar elnök lemondását követelő tüntetők zavarták meg – írja a hvg.hu.

Bronislaw Komorowski, a Lengyel Köztársaság elnöke kétnapos magyarországi látogatása keretében részt vett a Külügyminisztérium és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által közösen szervezett üzleti megbeszélésen. Bronislaw Komorowski a Magyar-Lengyel Barátság Napja (március 23.) alkalmából Schmitt Pál köztársasági elnök meghívására érkezett Magyarországra. Az üzleti találkozón Dobos Erzsébet, a HITA elnöke hangsúlyozta: a gazdaság megerősítésének zálogai a sikeres kétoldalú stratégiai együttműködések, amihez Magyarország és Lengyelország esetében kiváló alapot nyújt a két ország és a két nemzet közötti tradicionálisan erős baráti viszony.

A lengyel államfő Schmitt Pál köztársasági elnökkel csütörtökön felavatta a csepeli polgármesteri hivatal épületén elhelyezett emléktáblát is. A táblával arra emlékeztek meg, amikor Magyarország 1920-ban a csepeli Weiss Manfréd Művekben gyártott, 22 millió lövedéket tartalmazó szállítmánnyal segítette a lengyeleket a bolsevik támadók elleni harcban.

A hvg.hu beszámolója szerint az avatást tüntetők zavarták meg, akik Schmitt Pál lemondását követelték. Tábláikon többek között az állt, hogy „Smitt: Távozz!”, illetve angolul az, hogy Schmitt Pál Magyarország szégyene.

Frissítés:

Magyarországon a magyar hazafiság része Lengyelország szeretete – mondta Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára a lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendezett csütörtöki budapesti ünnepségen, amelyen részt vett Bronisław Komorowski lengyel köztársasági elnök is. Az államtitkár úgy fogalmazott: már hagyomány, hogy a magyar és a lengyel fiatalok évről-évre a Bem szobornál ünneplik a lengyel-magyar barátságot. „Idén az első szavunk nem lehet más, mint a köszönet, amiért a lengyel emberek kiálltak Magyarország és a magyar fiatalok mellett” – mondta.

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/34561