Sérült-e a sajtószabadság?

2012. március 22. 08:37

Pesty László műsorát nem tiltották be, azzal nem is értenénk egyet. Cenzúra nem történt, a sajtó önszabályozásáról van szó.

„Pesty László műsorát nem tiltották be, azzal nem is értenénk egyet. A tartalom korlátozásáról egyetlen hatóság sem döntött, a közmédia vezetése tett így. Cenzúra nem történt, a sajtó önszabályozásáról van szó, amit viszont a jogvédő szervezetek, mozgalmak mindig is sürgettek és szorgalmaztak.  

Erre persze mondhatják sokan, hogy Lomnici kiretusálásáról sem döntött hatóság, vagy arról, hogy a közmédia üres utcákat mutogasson és agyonhallgassa a Milla demonstrációit.

A médiatörvény következtében az egypárti ellenőrzés alá került sajtó öncenzúráját párhuzamba állítani a mostani döntéssel hibás: az MTVA nem a hatalom retorziójától fenyegetve hozta meg döntését, hanem civil tiltakozás hatására látta be, hogy a műsor tök gáz, kirekesztő tartalmaknak nincs helye az adófizetők által fenntartott közmédiában. Nincs ez másként Európa más országainak közmédiáiban sem.   

Meggyőződésünk, hogy az MTVA döntése nem sérti a sajtó szabadságát. A dokumentumfilm elleni civil akció iskolapéldája annak, hogyan kellene fellépni a kirekesztő véleményekkel szemben: nem hatósági tiltással, hanem civil ellenállással, alulról fölfelé!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/34521