Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. március 19. 17:57

Elég volt abból, hogy eltűrjük: ha a nemzet ügyéről van szó, a baloldalnak valahogy mindig mentegetőznie, bizonykodnia kelljen.

Kétféleképpen is elkezdhetném ezt az írást a baloldal és a nemzeti kérdés viszonyáról. Mindegyik bevezető úgy kezdődik: »elég volt...« Lássuk az elsőt, az indulatosabbat. Elég volt abból, hogy eltűrjük: ha a nemzet ügyéről van szó, a baloldalnak valahogy mindig mentegetőznie, bizonykodnia kelljen. Elég volt abból, hogy elfogadjuk: van »nemzeti oldal« nemzeti pártokkal, és van egy másik, nyilván kevésbé vagy egyáltalán nem nemzeti, mi, baloldaliak, demokraták, köztársaság pártiak. Elég abból, hogy végül mi magunk is elhiggyük: nekünk külön szorgalmi feladatokat kell elvégeznünk, még nagyobb zászlót lobogtatnunk, még terjedelmesebb kokárdát kitűznünk ahhoz, hogy elfogadják azt, ami természetes és elvitathatatlan, magyarságunkat és nemzeti elkötelezettségünket.

Elég volt ebből, mert semmiféle okunk nincs a mentegetőzésre. Hiszen a valódi baloldal lényege éppen a közösség-elvű gondolkodás, a testvériség, az egyenlőség, a szolidaritás étosza, a nemzet pedig a család után a legközvetlenebbül átélhető élményét adja a közösségi összetartozásnak. A baloldal vádként emlegetett »internacionalizmusa« nem a nemzet elárulása, hanem a szolidaritás kiterjesztése a nemzethatárokon túlra, a hasonló helyzetben lévők, a javakban és előjogokban nem bővelkedők, az emelkedni vágyók világméretű sorsközösségének elismerése. Továbbfejlesztése annak az erkölcsiségnek, amit a nemzetet kisajátítók által szintén kisajátítani akart kereszténység, majd a humanizmus és a felvilágosodás tett normává: az ember egyetemes tiszteletét, az emberiséget összefűző felelősség és közösség tudatát. (...)

A mai kormánnyal nem az a baj, hogy »nemzeti«. Ellenkezőleg, a baj az, hogy nem az. Nem erősíti, hanem gyengíti a nemzetet összetartó szálakat, szítja a konfliktusokat, növeli a különbségeket, terjeszti a bizalmatlanságot, a nemzet egyik felében nem társat, hanem ellenséget vagy bűnbakot keres, Igazi szellemi-erkölcsi Trianont hajt végre, csak nem területeket, hanem társadalmi csoportokat, gondolkodásmódokat, történelmünk egész darabjait hasítaná le a nemzet testéről. Amikor ez ellen föllépünk, nemzeti feladatot teljesítünk, a legigazabb nemzeti ügyet szolgáljuk. 

De van ennek az írásnak egy másik, kevésbé indulatos gondolatsora is. Ez is úgy kezdődik:  »Elég volt...« De - nem csorbítva az előbb elmondottak igazát - másképp folytatódik. Elég volt abból, hogy az ország egyik fele ne értse a másik érzéseit. Elég volt abból, hogy a kormányváltásoknál az ország egyik fele mindig gyászba boruljon, és ne csak politikai érdekeiben, hanem legmélyebb és legőszintébb hitében, igazának tudatában érezze sértve magát. Elég volt abból, hogy mi sem próbáljuk érteni: miért érez így a másik. Elég volt abból, hogy ne érezzük át azoknak a sebeknek a fájdalmát, amelyeket a »másik« (adott esetben magát nemzetinek nevező) oldal tömegei kaptak, akár a nagyszüleiken, dédszüleiken keresztül, és ami miatt úgy érzik, ők a nemzeti eszme hordozói, mások pedig a megrablói. (...)

A kölcsönös megértés, a különböző történelmi élmények, családtörténetek átérzése és egységes nemzeti történelemmé oldódása nem fog menni viták, kínos szembenézések nélkül a baloldalon sem. De a magyar baloldal nem akkor tesz jót, ha kisebbrendűségi érzéstől hajtva görcsösen bizonygatja hazafiságát, és nem is akkor, ha megtagadja saját igazát. Ki kell szenvednie, meg kell beszélnie a maga történelemképét Trianonról, Horthyékról, a világháborús katasztrófáról, az ötvenes évekről és a Kádár-korszak ellentmondásairól is. Azért, hogy legyen végre közös nemzeti örökségünk. Nem külön egy a »bal-nemzetnek« és egy a »jobb-nemzetnek«.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/34420


Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Szocialista Ildikó pár év delay-jel, de "fejlődik". A könnyített állampolgárságig is eljutott a 23 millió román beözönlésétől, és Bikicsunáj is magyar zászlók előtt mondta el történelmi orbánozó beszédét 200 figurának.


Aki abból élt, h a vörös hadsereg tankjai biztosították a hatalmát, annak mégis milyen a viszonya a Nemzettel??


"Ki kell szenvednie, meg kell beszélnie a maga történelemképét Trianonról, Horthyékról, a világháborús katasztrófáról, az ötvenes évekről és a Kádár-korszak ellentmondásairól is. "

Csak egyetlen kerdes. Ilyenek miert mindig csak ellenzekben jutnak eszetekbe?


Hát...
Azt hittem, hogy a liba értelmesebb, mint a többi szoci.
Nem értelmes.


Szemérmes szerelem: a baloldal és a nemzet

A macska szereti a cinegét. Levadászni.


http://modoros.blog.hu/2012/03..

" -A csőd szélén táncol az ország, az euróárfolyam az egekben, elloptátok a magánnyugdíjamat is!

-Tetszettek volna nem elkúrni, két év múlva lehet választást nyerni megint.

-A gazdagpárti egykulcsos szarotok miatt most havi ötezer forinttal kevesebbet viszek haza, szégyelljétek magatokat!

-Én viszont hetvenezerrel többet.

-A köztársasági elnökötök egy szégyen, helyesen írni se tud, én ehhez nem adom a nevem!

-Nem is kérte senki, te rohadt MSZP-s.

-Az egész EU, de az egész világ gyűlöl már minket, azt akarjátok, hogy teljesen kiközösítsenek minket? Mindenki szembejön már az autópályán?

-Kussoljál már, te ajvékoló buzi (dirr, egy pofon - ha elég erősek vagyunk).

-Az emberi jogaink sehol, betiltották a melegházasságot, tilos az abortusz, nincs szólásszabadság, az egyházamat beszüntették.

-Na és? Én meg nem tagadhatok holokausztot.
"


beszép volt, sokáig gondolkodtál rajta...

az iperalista globalista nacionalista pista lemaradtHozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó