Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

Tanács
2012. március 16. 12:48

Az Országos Bírói Tanács (OBT) hatáskörébe helyezné az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke igazgatási feladatainak egy részét Navracsics Tibor. A közigazgatási és igazságügyi miniszter emellett további ellenőrzési jogokat adna az OBT-nek, s az OBH elnöke bizonyos jogosítványait csak a tanács által meghatározott elvek alapján gyakorolhatná.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) hatáskörébe helyezné az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke igazgatási feladatainak egy részét Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a bíróságokról, valamint a bírákról szóló törvény módosítására tett javaslatában. A parlamentnek pénteken benyújtott előterjesztés szerint – mint az a miniszterelnök-helyettes indoklásában olvasható – a 15 tagú OBT, amely a bíróságok központi igazgatásának felügyeleti testülete, rendelhetné el kivételesen indokolt esetben, hogy a társadalom széles körét érintő vagy a közérdek szempontjából kiemelt jelentőségű ügyeket soron kívül intézzék. Így a szervezet járulhatna hozzá például ahhoz, hogy a bírák lemondási ideje három hónapnál rövidebb legyen, és ugyanígy a bírák nyugállományba helyezése vagy a felső korhatár elérése esetén a tanács dönthetne a felmentési időre vonatkozóan a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés idejéről. Az OBT adhatna felmentést a bírósági vezető és a vezetése alatt álló szervezeti egységben bíráskodó hozzátartozója közötti összeférhetetlenség esetében is.

Navracsics Tibor emellett további ellenőrzési jogokat adna az OBT-nek, s az OBH elnöke, aki jelenleg Handó Tünde, bizonyos jogosítványait csak a tanács által meghatározott elvek alapján gyakorolhatná. Ez érvényes lenne például arra az esetre, ha a hivatal elnöke a bírói pályázati eljárás során a bírói tanács által felállított rangsortól el akar térni, vagy ha a túlterhelt bíróság helyett az eljárásra más bíróságot jelöl ki.

A miniszter hangsúlyozza, hogy a javaslat az OBT-nek végső soron egyetértési jogot biztosít mind a bírósági vezetői kinevezések, mind a bírói álláspályázatok elbírálásakor arra az esetre, ha az OBH elnöke a véleményező bírói testület által nem támogatott pályázót kívánna kinevezni, illetve a bírói testület által felállított rangsortól el kívánna térni.

A javaslat – ahogyan azt az igazságügy-miniszter a részletes indoklásban kifejti – nyomatékosítja azt az előírást, hogy az OBH elnökét mint a legfőbb igazgatási vezetőt nem illeti meg a jogegységi eljárás indítványozásának joga. Újdonság, hogy a hivatal vezetőjének nemcsak a parlamentben, hanem az Országgyűlés igazságügyekkel foglalkozó bizottságában is be kellene számolnia évente egyszer.

Az OBT függetlenségét erősítené a kormány azzal, hogy a szervezet költségvetését elkülönítetten kellene megjeleníteni az OBH büdzséjében. Az előterjesztés megerősíti azt az előírást is, amely szerint a bírósági hivatal elnöke kizárólag azok esetében kezdeményezheti a fegyelmi eljárás megindítását, akiknél a munkáltatói jogkört gyakorolja, azaz az általa kinevezett bírósági vezetőket, valamint az OBH-ba beosztott bírákat érintően. A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

Tománé Szabó Rita, az OBT elsőként megválasztott elnöke vasárnap az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a tanács március 24-én tartja első ülését, amelyre valamennyi bírói érdekképviseleti szervezetet meghívják. A 15 tagú, csak bírákból álló testület - amely március 15-én kezdte meg működését - egyszerre ellenőrzi és segíti majd a bírósági igazgatást és gazdálkodást január 1-je óta irányító Országos Bírósági Hivatalt is.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/34332


25 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Bravó Navracsics ! Csak így tovább !


Navracsics, a kis pragmatikus, eminens buzgómócsing ... mintha ezek a huszadrangú eljárásjogi nüanszok bármit is számítanának.

Az új bírósági rendszerrel az a fő baj, hogy a kormányfő(né) bizalmasa döntheti el, hogy melyik (kiemelt) ügyben ki legyen a bíró.

És azért kell nyugdíjba küldeni a 62 felettieket, hogy az így meginduló kinevezési hullában mindenhová jusson megfelelő, fideszes (vagy a Fidesz által kontrollálható) bíró.


Gondolom az OBT ugyanolyan fideszes többségű lesz, mint az alkotmánybíróság.


2014 után? Most és itt. Már ha a fideszre és politikájára , módszerére gondolsz.


A smittelt doktorival aláíró közt. elnök minden aláírása érvénytelen, osztjónapot.


És milyen sorsot szánnál az építőknek?
Kurtavas játszik?


Zagyváltok itt összevissza, semmi szakmai kifogás?
Na ja, az irígység nem az.

Respondent bezzeg nem felejtette el, mi a fontosabb.

Jó éjt!


Az igazságügy úgy tudom Navracsics úrhoz tartozik,akkor miért nem teszi a dolgát?


Sokan kritizálják a FIDESZ által kezdeményezett és létrehozott OBT és OBH szervezeteket. A leggyakrabban az igazságszolgáltatás függetlenségét és "demokratikus" működését féltik az új rendszertől anélkül, hogy időben aggódtak volna, amikor a régi rendszerben éppen a függetlenségre és a demokráciára való hivatkozással az egészet szétrohasztották, és szinte működő képtelenné tették. Régen megérett a helyzet arra, hogy az igazságszolgáltatásban valaki végre rendet vágjon. Ja, hogy közben lesznek hibák és problémák? De hol nincsenek? Majd meg kell oldani azokat!


Most viszont Tüncike vakkant egyet és kész az ítélet.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó