Ésszerűtlen

Orbán kitart céljai mellett

2012. február 23. 18:43

Teljesen ésszerűtlennek nevezte Orbán Viktor az Európai Bizottság szerdai, a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek felfüggesztésére vonatkozó javaslatát. A miniszterelnök azt is kijelentette: a magyar kormány ki fog tartani gazdasági céljai mellett. A német-magyar barátságról szólva Orbán arról beszélt: a magyar emberek hagyományosan nagyra értékelik a németeket, tisztelik munkabírásukat, rendszeretetüket, kitartásukat.

Teljesen ésszerűtlennek tartja Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek felfüggesztésére vonatkozó európai bizottsági javaslatot. A kormányfő a Német Gazdasági Klub húszéves évfordulója alkalmából tartott budapesti ünnepségen azt a kérdést tette fel: „miért tőlünk akarnak pénzt elvenni, miközben máshová zsákszámra öntik azt?”

Amikor a kormány éppen visszarántotta az országot a szakadék széléről, amikor a gazdaság kezd magára találni, amikor Magyarország teljesíti a költségvetési hiányra vonatkozó elvárásokat, és csökken az államadósság is, akkor az Európai Unió vezetői meg akarják büntetni a magyar embereket az előző kabinetek felelőtlen döntéseiért – mondta csütörtöki beszédében Orbán Viktor. „Okos dolog-e kettős mércével mérni?” – kérdezte, hozzátéve, hogy szerinte Európa addig nem fog kilábalni a válságból, amíg ettől a „régi, elavult” szemlélettől nem tud megszabadulni. Kijelentette: a magyar kormány ki fog tartani gazdasági céljai mellett.

Frissítés:

A német-magyar barátságról szólva Orbán Viktor kijelentette: e barátság mögött nem érdekek, hanem hasonló erkölcsi, értékbeli meggyőződés állnak. A magyarok és a németek sok közös dologra vállalkoztak a történelem során, időnként jó, időnként rossz dolgokra. Most arra vállalkoznak, hogy egy biztonságos, szabad, békés és virágzó Európát hozhassanak létre emelte ki. Hozzátette: a magyar emberek hagyományosan nagyra értékelik a németeket, tisztelik munkabírásukat, rendszeretetüket, kitartásukat.

A két nép közötti egyik különbséget a magyarok individuális alkata jelenti vélekedett , ugyanis az angolszászokat követően „rögtön a magyarok következnek, ha individualizmusról van szó”. Ezért a szabadságot, a magyarországi demokráciát érintő kritikai megjegyzéseken „nem háborodunk fel, nem sértődünk meg, hanem egész egyszerűen a tudatlanság számlájára írjuk” fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a német-magyar gazdasági kapcsolatok fontosságát mindennél pontosabban mutatja, hogy Németország egyszerre a legnagyobb kereskedelmi és befektetési partnere Magyarországnak, a Magyarországon működő német vállalatok pedig több mint egymillió magyar ember mindennapi kenyeréről gondoskodnak. „Akinek csak a piacunk kell, az a magyar észjárás szerint gyarmatosító, akinek a munkánk is kell, az a szövetségesünk” mondta.

A miniszterelnök szavait azzal zárta, hogy várakozásai szerint idén Magyarország a világ egyik izgalmas pontjává válik befektetői szemmel nézve. „Mi attól sem veszítjük el a kedvünket, ha az európai bürokraták egy része nem érti, mi történik nálunk” jegyezte meg.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/33435