Táncolj, BKV-parádé!

2012. február 22. 21:48

Tompos Ádám
MNO

Kokárdát és rózsaszín sípot is árultak a BKV szerdai vonulásos tüntetésén, mégsem ez volt a leglátványosabb mozzanata a rendezvénynek.

„Kokárdát és rózsaszín sípot is árultak a BKV szerdai vonulásos tüntetésén, mégsem ez volt a leglátványosabb mozzanata a rendezvénynek. A kollektív szerződés megvédéséért szervezett demonstrációt ugyanis – utalva a pénztelenségre – a Régi idők focija című film jegyében hozták tető alá. Így vált érthetővé mindjárt a Rókus kórház tövébe állított platószínpadra kitett két molinó szövege: Kell egy csapat, illetve A BKV Budapest gyöngye. Nem maradt persze tétlen a Blaha Lujza teret három irányból megközelítő, mintegy ezerfős tüntető sereg sem: a szokásos szakszervezeti tollzászlók mellett valaki elhozta a Fidesz halállistáját is, amin a Malév után jött a BKV és végül, kérdőjellel, Magyarország. Elzötyögött még a térre a 2013-as farostvillamos is, elején a felirattal: önnek ez jár?(...)

A vonulás kezdetben ugyanott zajlott, ahol az éhségmenet is haladt, a Rákóczi úton, de a BKV-sok célpontjaikat egész kedélyesen és derűsen szidták. Elhangzott például egy úr szájából, hogy »zúgna most a kommunista BKV, ha miattunk késnék le a buszt a járókelők«. Persze a jókedvhez nyilván hozzájárult a nosztalgikus zene is (»Valaki mondja meg«), amely a menet elején haladó teherautóból szólt. Néha tényleg azt képzeltem, hogy a hangfalakat tartó segítők bekiabálnak a lent sípolóknak, hogy »táncolj, BKV-parádé!« Ez elmaradt, bár közéleti szürrealitásból így sem szenvedtünk hiányt. Természetesen előkerült egy nokiás doboz is, ami önmagában teljesen logikus. Na de az már egy kicsit erős, hogy ugyanitt osztogatják a Népszava aktuális számát, amely címlapsztorijában egy bizonyos Hagyó-per áthelyezéséről számol be. Ezen úgy elgondolkodtam, hogy csak arra a felerősödött dudaszóra és fütyülésre tértem magamhoz, amit Vitézy Dávidnak szántak a tüntetők. Mindegy, a BKK vezérigazgatója átvette Nemes Gábor érdekvédőéktől a petíciót, amire remek dramaturgiai érzékkel jött is a Ricsétől a Nem kell a vonuló platószínpadról, és Nemes is elmondta, hogy nem alkusznak, úgyhogy haladt is a Parlament felé a menet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/33395