Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. január 28. 11:38

Szegény, bántalmazott és másodosztályú: fél a roma egy magyar faluban címmel jelent meg egy riport Gyöngyöspatáról a brit baloldali Guardianben.

Helen Pidd helyszíni riportja szerint a cigányok kétségbeestek, el akarják hagyni a falut, mert hónapok óta tart a terror és több éve a szegregáció.A Guardian beszámol arról: a faluba érkező radikális szervezetek zaklatták a helyi romákat, háborús indulókat énekeltek, dörömböltek a házak ajtaján, „mocskos kibaszott cigányoknak” nevezve őket. A riporter szerint a gyöngyöspatai általános iskolában elkülönítik a cigány tanulókat. A Guardian a közmunkaprogramról is ír, amely a romák szerint a náci érára és a munkatáborokra emlékeztet.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/32187


Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"A Guardian a közmunkaprogramról is ír, amely a romák szerint a náci érára és a munkatáborokra emlékeztet."

---- Igen, na nézzük: http://www.bibl.u-szeged.hu/bi..

"A „kápók” birodalmi németek és csehek voltak. Az előbbiek általában brutálisak voltak, a csehek segítettek, ahol csak tudtak. A láger felügyelője egy holicsi cigány volt, akit Galbavynak hívtak, helyettese, egy Mittler(2) nevű szeredi zsidó, aki ezt a tisztséget brutalitásának és beteges kínzási hajlamának köszönhette. Hatalmi pozícióját arra használta fel, hogy a már amúgy is súlyosan sújtott zsidókat még jobban kínozza. Hacsak gonoszat tehetett, nem mulasztotta el."

http://www.bibl.u-szeged.hu/bi..
A birkenaui tábor 3 részlegből áll. Jelenleg csupán az I. és a II. részleget fogja körbe a „kis őrlánc”, mivel a III. részleg még építés alatt áll, lakatlan. Amikor 1944. április elején elhagytuk Birkenaut, a tábor viszonyait az alábbiak szerint lehet leírni:
e) cigányláger, kb. 4500, Az odairányított 16.000 cigány maradéka. Nem dolgoznak. Halálozási arányuk rendkívül magas."


Ez pedig különösen érdekes a cikkből:
"The “bizarre” criminal justice system in Hungary allows a person who has been found guilty of a crime to return home, before returning to jail, he said, adding that this “is almost designed for criminals to flee somewhere else.” - That is just what Nemes did. (...)"

----- magyarán a magyar jogrend azért "bizarr", mert ahelyett hogy a jogerősen elítélteket azonnal börtönbe zárná, hagyja őket ide-oda (Kanadába) flangálni, amit egyesek ki is használnak. Tényleg lenne mit lenyesni az "agyonliberalizálódott" igazságügyi rendszeren. Miért nem ezért tépi a száját az EU, vagy a Guardien??Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó