Csalt a BBC

2011. december 14. 16:50

Hatalmas botrány kerekedett, miután kiderült, hogy a BBC nem az Északi-sarkon, hanem egy holland állatkertben vette fel az egyik természetfilmjének több jelentét, ráadásul számítógépes technikát is használtak.

Néhány napja kiderült, hogy a BBC A fagy birodalma című természetfilmje átverés, több jelenetét ugyanis nem az Északi-sarkon, hanem egy holland állatkertben forgatták. A film szerint az újszülött jegesmedvéket valódi élethelyükön mutatták be, valójában azonban az állatkert egyik ketrecét alakították át havas barlanggá. Mindez akkor derült ki, amikor nyilvánosságra kerültek olyan felvételek, melyen ezek az átalakítások láthatók.

A BBC azzal védekezik, hogy a narrációból kiderülhet, hogy nem a valódi élőhelyen forgattak, a másik érv, hogy úgy akarták bemutatni a természetet, hogy nem veszélyeztetik a stábot. A botrány tovább nőtt, mikor kiderült, hogy a hernyókról készült képsorokat – amikor az állat áttör a havon – számítógépes technikával készítették, a felvétel helyszínén nem volt hó. A nézők felháborodtak az átverések miatt, többen pert fontolgatnak – írja a Bors.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/30126