Szlovákia: a magyar pártok átlépnék a küszöböt

2011. szeptember 29. 13:34

A legfrissebb közvélemény-kutatások alapján Robert Fico és Ján Slota pártjai kormánykoalíciót tudnának alakítani, ha Szlovákiában választást rendeznének. Egy esetleges voksoláson mindkét magyar bárt bejuthatna a szlovák parlamentbe.

A pozsonyi Focus közvélemény-kutató intézet szlovákiai országos felmérése alapján a Robert Fico által vezetett Irány-Szociáldemokráciára szavazna a választók 43,1 százaléka - ez 70-et jelent a 150 szlovák parlamenti mandátumból. A Smer ezzel 1,4 százalékkal erősödött a júliusi adatokhoz képest.

Az aktuális felmérés alapján mind a Magyar Koalíció Pártja, mind a Híd párt bejutna a szlovák parlamentbe, ha szeptember első felében országgyűlési választásokat rendeztek volna. A választás második helyét Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió szerezte volna meg 12,8 százalékkal, ami 21 parlamenti mandátumra elég. Az SDKU-t a Kereszténydemokrata Mozgalom, a Szlovák Nemzeti Párt és a Szabadság és Szolidaritás követi a pártok népszerűségi rangsorában.

A választások után a Smer a Szlovák Nemzeti Párttal közösen kormánykoalíciót tudna alakítani, hiszen a két párt összesen 84 mandátumot szerzett meg. A felmérést a lakosság nemzetiségi összetételét tükröző 1004 fős országos mintán végezték el szeptember első felében.

 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/26738