Zóna

Euró: Spanyol- és Olaszország inog?

2011. július 12. 14:06

Most már az a kérdés, hogy Olaszország és Spanyolország benn tud-e maradni a valutaunióban - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. Meredeken drágultak az euróövezeti államok államadósságának törlesztéskockázati biztosítási tranzakciói.

Görögország törlesztésképtelenné válása és „valószínű kimenekülése” az euróövezetből „elkerülhetetlennek” tűnik, és most már inkább az a kérdés, hogy a két sokkal nagyobb déli tagállam, Olaszország és Spanyolország benn tud-e maradni a valutaunióban - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A keddi londoni kereskedésben meredeken drágultak az euróövezeti és más EU-tagállamok államadósságának törlesztéskockázati biztosítási tranzakciói, jelezve a görög járványveszéllyel kapcsolatban kiújult piaci félelmeket. A CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató csoport szakelemzőinek kimutatása szerint Olaszország nem törlesztővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek díja csaknem a kétszerese a hónap elején mért, 170 bázispont körüli olasz CDS-árazásoknak.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/23643