Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

Zóna
2011. július 12. 14:06

Most már az a kérdés, hogy Olaszország és Spanyolország benn tud-e maradni a valutaunióban - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. Meredeken drágultak az euróövezeti államok államadósságának törlesztéskockázati biztosítási tranzakciói.

Görögország törlesztésképtelenné válása és „valószínű kimenekülése” az euróövezetből „elkerülhetetlennek” tűnik, és most már inkább az a kérdés, hogy a két sokkal nagyobb déli tagállam, Olaszország és Spanyolország benn tud-e maradni a valutaunióban - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A keddi londoni kereskedésben meredeken drágultak az euróövezeti és más EU-tagállamok államadósságának törlesztéskockázati biztosítási tranzakciói, jelezve a görög járványveszéllyel kapcsolatban kiújult piaci félelmeket. A CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató csoport szakelemzőinek kimutatása szerint Olaszország nem törlesztővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek díja csaknem a kétszerese a hónap elején mért, 170 bázispont körüli olasz CDS-árazásoknak.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/23643


Összesen 61 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Jó, hát összeomlik az eurozóna, ilyen potomságok időnként becsúsznak. Na de komolyabb veszélyek is fenyegetik Ejrópát, itt van pl. a totalitárius magyar médiatörvény!


Reccsen egyet a nagy eu mint annak idején a nagy Szovjetunió és megint rájövünk, hogy csak magunkban bízhatunk.


Az "ír csoda" szerkezete a spanyol "csodáéhoz" áll közel. Írország nem skandináv modellt követ. Izland speciális eset.


Sokkoló volt végigolvasni így egyben - dátummal - mindezt. De az tagadhatatlan, többé-kevésbé bejött...

Azt is érdekes lenne végignézni, hogy a mainstream gazdasági elemzők miket mondtak a helyzetekről milyen időpontokban. Amire én emlékszem, hogy 2009 nyarán lehetett olyan kommentárokat hallani, hogy a görögöknél megszorításokra lehet szükség.... Aztán súlyosabb megszorítások. Aztán mentőcsomag. Aztán államcsőd fellebegtetése. Mára gytilag az államcsőd tényként kezelése.
És ez így volt a többi, azóta "bedőlő" állammal is. Magyarán, ha a tendencia folytatódik, akkor bukta van Olaszországban, és Spanyolországban is. Azaz Európában is.


És itt visszakanyarodnék ahhoz, amit mondtál. "Jóléti állam" - itt bizonyosodik be, hogy tévút volt, és alapvetően - globális versenyt tekintve - tökéletesen fenntarthatatlan.

Ez egy konkrét - alapvetően politikai természetű - veszélyre született válasz volt az ötvenes években. Most jön el a böjtje...

Válaszok:
crm114 | 2011. július 13. 07:17

"egyáltalán nincs bizonyítva, hogy magasabb újraelosztás/szociális állam = alacsonyabb versenyképesség"

Nincs bizonyítva általánosságban, de egy olyan korrupt országban, mint Magyarország, ez igaz.


"Azt is érdekes lenne végignézni, hogy a mainstream gazdasági elemzők miket mondtak a helyzetekről..."

Nagyon sok elemző világosan megmondta, mi fog történni. Általában azok az elemzők, akik jól ismerik a gazdaságtörténetet, és tudják, hogy a "most majd másképp lesz" illúzió.


Jóléti állam vagy nyomorognak a polgárok - ez hamis dilemma.


Az USA adósbesorolása egy érdekes dolog. Egyrészt az USA rendkívül eladósodott ország, ha pl. az államadósságot az állam adóbevételeihez viszonyítjuk, de a GDP-hez képest is sok az adósságuk is rossz pályán van. Ha az USA egyszerűen egy ország lenne a többi között, akkor a legjobb esetben AA besorolással rendelkezhetne (a Dagongnál annyi), szvsz inkább A-val vagy BBB-vel.

Másrészt az USA nem pusztán az egyik játékos a világgazdaság nevű társasjátékban, hanem a játékvezető. Nem mehet csődbe, mert annyi zsetont (dollárt) ad magának, amennyire szüksége van. A dollár nem egy a többi pénznem között, hanem egyelőre "a pénz", pl. az olajat dollárért adják-veszik, erre reflektál a nemzetközi konfliktusok petrodollár-elmélete.

Természetesen ha az USA túl sok dollárt gyárt, akkor a dollár esik, és egy idő után megkérdőjeleződhet a dollár speciális státusza, és így az USA is elveszítheti a privilégiumait és a játék egyik szereplőjévé degradálódhat. Ekkortól kezdve az USA nem lesz per definitionem AAA adósságbesorolású állam. Ez azonban nem holnap lesz, többek között mert a döglődő euró nem kihívója a dollárnak.


Kína nem lesz szuperhatalom, az adottságai sem megfelelők hozzá, és a gazdasági kilátásai sem elég jók. A britek (relatív) hanyatlását nem vitatom, ez 1914 óta folyamatos. Az államadósságot meg nem kell úgy "visszafizetni", mint egy jövő szombatig kölcsönkért ötezrest.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó