Felháborodást kelt II. János Pál szobra

2011. május 20. 11:05

Szerdán leplezték le Rómában, a Termini pályaudvar előtt II. János Pál szobrát. A helyiek közül sokan máris eltávolítását követelik. Sokak szerint őrbódéhoz hasonlít, mások attól félnek, hogy hajléktalanok költözhetnek bele.

II. János Pál szobrát szerdán leplezték le Rómában, a Termini pályaudvar előtt. A helyiek közül sokan máris eltávolítását követelik. Az öt és fél méter magas bronzszobor csak II. János Pál fejét ábrázolja, teste pedig lepelként jelenik meg, mintha a pápa átölelné a várost. A szobor belseje teljesen üres. Oliviero Rainaldi szobrász elmondása szerint a koncepció a népszerű egyházfő „szellemi áldozathozatalát” jelképezi.

A járókelőket viszont megosztja a mű. „Az embernek szégyenkeznie kell a Rómába érkező turisták előtt” - mondta egy helyi lakos. Egy nyugdíjas arra figyelmeztetett, hogy a furcsa szobor éjszakánként hajléktalanok tanyájává válhat. „Egyáltalán nem tetszik, katonai őrbódéra emlékeztet” - idézett a La Repubblicca egy hívőt.

Agostino Vallini segédpüspök, aki megáldotta az alkotást, azonban megvédte a szobrot: „A jelenkorban muszáj nyitottnak lennünk, ezt jelképezi a szobor” - fogalmazott. Gianni Alemanno római főpolgármester pedig modernnek és szuggesztívnek jellemezte a művet. A pályaudvart egyébként nem sokkal II. János Pál halála után hivatalosan is Termini - II. János Pál névre keresztelték át.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/21685