Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2011. március 3. 19:54

Valahányszor értelmiségiek próbálják megfejteni a konzervatív gondolkodást, annyiszor futnak zátonyra.

A liberálisok, értelmiségiek mindig az »elárvult konzervatívokat« keresik szerte e hazában, mert őket megszívlelnék, bennük magukra ismernének: az elárvultságban önnön boldogtalan tudatukat (Hegel) látnák, és ettől megnyugodnának. »Lám, ilyen konzervatívok is vannak!« Az elárvultság pedig – végre! – elhozza a várva várt pillanatot, újabb pártot, platformot, tömörülést, népfrontot lehet alakítani. A valóság azonban, szemben az illúziókkal, az, hogy sehol sincsenek elárvult konzervatívok. Az »elárvult konzervatívok« koncepciója azon alapszik, hogy van egy univerzális konzervatív ideológiai mérce, az egyszeri konzervatív pedig egy kiskáté alapján méregeti az egyes döntéseket, hogy azok konzervatívok-e, vagy sem (mindenesetre érdekes az, hogy az univerzalitás origója Medgyessy Péter száznapos programja). Ám a konzervatívnak nincsen ilyen ideológiai mércéje, mert a helyes politikáról alkotott véleménye sem ideológiai természetű. Ami azt illeti, a konzervatív számos helyes lépést regisztrálhat, mindenféle ideológiai lakmuszpapír nélkül. Így örül annak, hogy a kormányzati politika támogatja a családot és a gyermekvállalást, hogy a határon túli magyarok állampolgárságot kaphatnak, hogy alacsonyabb adókulccsal meritokratikusabb lesz a munka rendje (hol van ebben a szerző által emlegetett államon csüngő tömegeknek való populista hozsannázás?), hogy Magyarország igyekszik szuverenitását növelni. És ha egy kormányzás nem ideológiai alapon zajlik, annak a konzervatív csak örülni tud – mivel a konzervatív a valóság tiszteletéből indul ki, amelynek megismerése nem foglalható dogmákba.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/18977


36 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A valóság megismerése nem foglalható dogmákba.


Láttuk Heller Ági nénit a "zöld" frakcióban. Iszonyúan nagyot hazudott. Talán ez a legfőbb jellemzőjük?

Válaszok:
sensei | 2011. március 3. 21:09
Zero_Toleransz | 2011. március 4. 00:16

Hellert hová sorolod?

"Valahányszor értelmiségiek próbálják megfejteni a konzervatív gondolkodást, annyiszor futnak zátonyra."

Mert, ha velem egy sorba, akkor ne tedd, mert én egy hatelemis magyar vagyok, semmi közöm Heller értelmiségéhez.


"És valószínűleg ezért sem értik meg, hogy a konzervatívok nem veszíthetik el illúzióikat – ilyenek ugyanis nincsenek nekik."

Azt mondják, hogy régebben a gőg és a lenézés afféle liberális-szadeszos monopólium volt.

Látom mostanra konzervatívéknál is gyökeret vert ez a nemes értelmiségi hagyomány.


Én szóltam idejében.
Nemcsak mérnökből, műszerészből, újságíróból ... politmókuskákból is sok van. Aki értelmes, idejében átáll valami másra, ill. előrelátóan kiegészítő tevékenységnek lát. Aki nem képes, az új pártot alapít.
Mivel a gazdaság kezelése közel sem olyan eccerű, mint a színtisztán elvont tudomány, ezért a gazdaságosságra való törekvés, nem fogja munkájának gyümölcsét föletetni absztrakt módon, hanem térdre kényszeríti a tudományt. A puszta létfenntartás is luxus sokaknál.
Kérdés, ki kinek ád enni, ki kit tart el, s mi hogyan hozza meg a maga hasznát? Hogyan térül meg?
S mennyit ér vajon a tudomány, az értelem, ha fölkopik az áll?
Futólag eszembe jutott, hogyha a sok írástudó, diplomás összefogna s átképezné magát. Mondjuk napközi otthonokat szerveznének, ahol nem több, csak fejenként öt cigánygyerek napi kiegészítő foglalkozását személyesen megejtené (nem több, csak egy órában), akkor már nem hiába, hanem értelmesen foglalná el magát. S egyben biztosítaná saját jövőjét is, mert igen nagy bajban van ma a boldogulás, de holnapra még nagyobb lesz, ha nem állunk neki, magunktól, hogy okítsunk is. Adjuk tovább.
Tervezni majd a tényleges munka, az elemzés, a feldolgozás után lehet. Ha az arabok nem szólnak közbe, akkor is, testvérek között is, 10 év minimum kell rá.

Ki mozdulna meg, ha nem az értelmiség?
Hagyományos kötelezettségből.
Elkötelezettségből.


Az a móka az egészben, hogy ahhoz a cikkhez, amelyre reagálnak, a szerző kitett egy e-mail címet, és az működött is, lehetett kommunikálni a szerzővel. Ők meg bedobtak két kamu freemailcímet, mert konkrétan leszarják, hogy mások mit gondolnak. Úgy látszik ez is a konzervativizmus jellemzője.

Válaszok:
megadjagabor | 2011. március 4. 07:46

A magyar önjelölt "értelmiség" a monarchia lezüllött dzsentri rétegének a szellemi örököse. Nemesi kutyabőr helyett egyetemi diplomát lobogtatnak, jellemzően büfészakokról. Érdemes módon általában nem orvosok, mérnökök, természettudósok, matematikusok nyilatkoznak naponta a "szent és egységes magyar értelmiség" nevében.
A mai fiatalok közel fele egyetemre jár! Milyen értelmiségről beszélünk akkor még mindig 2010-ben???????

Milyen érdekes, ha beírjuk a Google keresőbe angolul és magyarul az értelmiség szót:
http://www.google.com/search?c..
angolul 599.000 találat

http://www.google.com/search?c..
magyarul 270.000 találat.
Pedig jóval több angol nyelvű weboldal van az interneten. :-D

Válaszok:
MOPO3OB | 2011. március 3. 23:40
Yshana | 2011. március 4. 11:48

szépen szedjél elő egy szótárt és nézzed meg mit mondott.
Természetesen undorító, hogy megpróbálta kicsinyíteni a rendőri brutalitást.
Ettől függetlenül a t. hírtv-nek nem kellett volna szándékosan félrefordítani azt, amit mondott.


liberálisok=értelmiségiek?
diploma nem=értelmiségi, de azt hitték, ezért tart itt az ország
diploma szerzett, vásárolt, stb.
tudományos fokozat szerzett, vásárolt,


Ehhez a zagyva cikkhez két ilyen balfácánra volt szükség. A szadeszt nem lehet tisztára mosni, itt semmi ideológiai alpvetés nem vezérelt senkit, csak a mérhetetlen korrupció, a liberalizmus max. egy álarc volt, ami mögé bújva szabadon loptak, hazudta bízonyos személyek, csoportok a maszopal közösen, amelyik meg a baloldaliság köpenyébe bújt, de olyan messze volt attól, mint ide Hanoi.


"És ha egy kormányzás nem ideológiai alapon zajlik, annak a konzervatív csak örülni tud – mivel a konzervatív a valóság tiszteletéből indul ki, amelynek megismerése nem foglalható dogmákba."

Szép gondolat, nos lássuk a valóságot: itt a NENYI, NER, Orbán örökkön nélkülözhetetlen vezír imázsa... akkor most vagy van konzervatív dogma, vagy a kormány nem konzervatív.


Svédországban magasak az adókulcsok! Magyarországon alacsonyabbak. Melyik a meritokratikusabb társadalom?


IGEN, és zsírós a hajuk,büdösek,és ha a falnak támaszkodnak,oda ragadnak.


Kedves is3!

A mailcímet újra kellett aktiválni, de működik/létezik.
mg.


IGEN, és zsírós a hajuk,büdösek,és ha a falnak támaszkodnak,oda ragadnak.Ja és che fénykép előtt imádkoznak,ha éppen nincsenek szétcsúszva.


Szóval nincs konzervatív ideológia, eszmék, semmi ilyesmi, csak a "valóság tisztelete", a pragmatizmus. A konzervatív az, aki szigorúan tagadja az ideologikus politika létjogosultságát?
Ez is egy definíció, csak egyrészt azért ennél többet értenek konzervativizmuson máshol, pl. az angolszászoknál, másrészt a Fidesz ennek a definíciónak sem felel meg, sem a szavazótábora.

Válaszok:
megadjagabor | 2011. március 4. 08:14

Pedig a konzervatív pontosan az, aki elutasítja az ideologikus politikát - ha nem is a létjogosultságát, de helyességét biztosan. És pont az angolszászoknál, ahol a szkepticizmus volt erős hatással a konzervatív gondolkodásra, ez még erőteljesebben van jelen.


az értelmiség miért ideológiai fogalom? nemliberális nem lehet értelmiségi? a konzervatív szellemi foglalkozásúakat minek hívják?

Válaszok:
megadjagabor | 2011. március 4. 10:13
SajtosPogácsa | 2011. március 4. 11:03

Telitalálat! Nehogy már, 'univerzalisták mondják meg, hogy mi az, hogy konzervatizmus. Nem érik, hogy a konzervatizmus egy attitüd, és nem ideológia.


szellemi foglalkozású =/= értelmiségi.
A fogalomnak szerintem ez egy remek megközelítése:
http://mises.org/etexts/hayeki..


Letagadom, hogy értelmiségi vagyok. Még a végén közéjük sorolnak.
A "demokrata" után ezt a szót is lejáratták. A "liberális" jelző meg hab a tortán.


"a konzervatív szellemi foglalkozásúakat minek hívják?"

Gondolkodó parasztnak.

>:D


Te majom, téged sem vádolhat senki azzal, hogy "értelmiségi" volnál, ha egy szimpla arányosságot nem vagy képes értelmezni.

Épp arról volt szó, hogy a magyar honlapokon magasan túlreprezentált az "értelmiség" kifejezés az angolokhoz képest.

(BTW, ettől függetlenül a mérés nem az igazi, az "értelmiség" legszorosabb angol fordítása "intelligentsia". Nem meglepő, de ez egy tősgyökeres kommunista fogalom, és az angolban orosz jövevényszó. Ld. en.wikipedia.org/wiki/Intelligentsia )


Amúgy valóban, sajnos cáfolnom kell az eredeti mérést. Messze nem olyan magas az "értelmiség" szó felülreprezentáltsága a magyar neten, mint abból tűnik...
A google találati adatai alapján:
"értelmiség" - Nagyjából 160 000 találat (0,21 másodperc)
"intelligentsia" - Nagyjából 6 390 000 találat (0,14 másodperc)


Azt a baromságot írod ostoba módon, hogy: "A magyar önjelölt "értelmiség" a monarchia lezüllött dzsentri rétegének a szellemi örököse."

Cserkésznek van igaza! Egy frászt!
Az ávh-s söpredék trágyadombokból kitúródott iskolázatlan, elvakult, bolsevik csürhe szellemi és effektív fattyai.
És ők akarták szándékosan lejáratni mind a korábbi értelmiséget, mind a pl. törökverő hőstetteikért nemességet nyert nemességet. Heller Ágnes és Lukács kontra pl. Hamvas. Előbbiek ott dagonyáztak a zsíros komcsi állásokban főmegmondóként, utóbbi szerényen nyomorgott és szabad idejében írt és gondolkodott.

"Nemesi kutyabőr helyett egyetemi diplomát lobogtatnak, jellemzően büfészakokról."

Te szerencsétlen zagyvaeszű, egyszerű kis majom!
Helyesen:
A komcsi felmenők sarlós kalapácsos plecsnijei, a pufajkások érmei, a rákosista-sztálinista párttagkönyvek, a vörös csillagos cirill betűs kitüntetések, az ávh-s jelvények helyett lobogtatják... Kutyabőrt ui. nem az olyan kis tetvek kaptak, mint a sok mocsok bolsi, hanem azok, akik tényleg jeles tetteket hajtottak végre jóval korábbi időkben. Pl. a törökök ellen harcoltak Hunyadi János seregében. (Talán hallottál már erről a személyről.)

OLvassál már mást is, mint Blikket, ha történelmi kitekintéssel és hasonlatokkal akarsz élni! Ne a komcsi brosúrákból szedd a marhaságaidat a dzsentrikről meg nemesekről, te...


Pontosan. Hagyjuk mar ezt a buta, agymosott, ra'kosista dzsentrizest.
AVOs izraelitak egyenesagi leszarmazottai alkotjak ma az "urbanus" "ertelmiseg" "gerince't". A szamizdatosok, a gabeszek, a peterek, a tamasok, a gasparok, a miklosok, az a'gine'nik, a kohnja'd gyujka'k: a "szurke-allomanyu" tisztek.

1867-1944 kozott allamigazgatasi szinten a dzsentri kezeben volt a hatalom (sokkal inkabb, mint az arisztokraciajeban!). Kicsit mintha jobban ment volna az a projekt (felepult budapest kiepult a teljes vasuthalozat), mint az azt koveto 65 boldog esztendo a kedves efta'sakkal es efta'snokkel .
Most viszont pompas erzes nezni az obegatasukat, szukolesuket, fuhoz-fahoz szalatgalasukat, kis piti hazaarulasaikat, a ketsegbeesett telefonjaikat, interjuikat a spiegelnek, der standardnak, mindenki csak rohog rajtuk. Es ez jo, szivmelengeto erzes. 22 eve vartam erre a pillanatra.
En mar csak egy kavet kerek.

Válaszok:
Gyurcsány Viktor | 2011. március 4. 14:09

"Valahányszor értelmiségiek próbálják megfejteni a konzervatív gondolkodást, annyiszor futnak zátonyra. "

Talán azért, mert a "konzervatív gondolkodás" kifejezés önmagában oximoron.


"1867-1944 kozott allamigazgatasi szinten a dzsentri kezeben volt a hatalom (sokkal inkabb, mint az arisztokraciajeban!). Kicsit mintha jobban ment volna az a projekt"

Aha, Trianon, két elvesztett világháború, 3 millió koldus országa... Tényleg, de jól sikerült...Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó