Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2011. március 3. 07:39

Aki a kormány „jelképes irredentizmusában” nem partner, azt megfenyegetik vagy büntetik.

„Amikor a miniszterelnök által oly sokra tartott józan észt elsöpri a romantikus pátosz, akkor persze nehéz racionális eszközökkel érvelni. Mindenekelőtt világosan kell látni – és erre utaltam már az előbb is −, hogy a mostani kormány, illetve általában a jobboldal számára a határon túli, azaz a szomszédos országokban élő magyar kisebbségnek csak egyetlen, saját nemzetfelfogásukkal azonos értelmezése elfogadható. Az, amelyik erősíti a magyar áldozati szerepet, fenntartja, illetve újratermeli a sérelmi politizálást, amely valamiféle ősi magyar hagyományok hordozójaként, őrzőjeként tekint a kisebbségben élő magyarokra, miközben fel sem fogja (vagy nem akarja felfogni) mennyire tagolt a szomszédos országokban élő magyarság. (...)

A politika szintjén mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi kormány a szomszédos országokban élő magyar kisebbséget ugyanolyan zárt társadalmak fenntartására, folyamatos újratermelésére igyekszik rávenni, mint amilyennek a megteremtésén a Fidesz-KDNP Magyarországon is munkálkodik. A zárt társadalomnak ez az eszméje egyrészt a biztonság, a nyugalom és az állandóság illúziójára, másrészt pedig a szociokulturális intimitás elképzelésére épül. Ennek lényege, hogy a kollektív identitás alapját a territorialitásban és a szimbolikus helyhez kötöttségben rejlő egyformaság és közelség jelenti. Ez az ideológia azt sugallja, hogy a zárt társadalmat jellemző közös (azaz azonosnak tételezett) történelem, kultúra, hagyomány, azonos tartalmú »kulturális érzelmeket« és ezen keresztül a közösséget összetartó kulturális és társadalmi intimitást, közelséget és személyességet hoz létre. Éppen ezért a kisebbségek (és a nemzet) politikai szervezeteinek elsődleges feladata az azonos tartalmú »kulturális érzelmek« fenntartása és folyamatos újratermelése, valamint ennek a folyamatnak az állandó politikai irányítása és ellenőrzése.”
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/18946


Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Írt már értelmesebben is.


Nem kell aggódnia Nidermüllernek a rokonaiért, az erdélyi szászok már régen távoztak. Ám, ha másféle rokonai vannak, akkor csak öröm neki, hogyan bánnak a határon túli magyarokkal.


Na, ez a ... sem volt kisebbségi elnyomatásban, nem élt a "baráti" szomszédoknál.

Akkor meg minek jártatja?


"valamiféle"

Nyilván amit a fideszesek gondolnak, az csak "valamiféle" lehet...


"Az, amelyik erősíti a magyar áldozati szerepet, fenntartja, illetve újratermeli a sérelmi politizálást"

Áldozati szerep, hmmm, sérelmi politizálás... melyik népre is jellemzők ezek leginkább, melyikre is.
Jah: vizigótok.

Niedermüller Péter foglalkozhatna inkább a vizigótokkal, már csak azért is mert mintha a Galamuson is lenne belőlük néhány, aztán csak nézünk majd, mikor nekiindulnak Hispániát visszafoglalni!

A posztra pedig: "Magyar az, akinek fáj Trianon." Mondta ezt, a nem éppen jobboldali elhajló Illyés.
Én elhatárolódom tőle.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó