Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2010. november 5. 17:40

A LIGA szakszervezetek szerint alkotmányellenes és morálisan elfogadhatatlan a köztisztviselők indoklás nélküli felmentésére irányuló fideszes javaslat.

A LIGA szakszervezetek alkotmányellenesnek tartják azt a fideszes országgyűlési javaslatot, mely a köztisztviselők esetében is lehetővé tenné az indoklás nélküli felmentést. A javaslat az érdekképviseleti szerv szerint morálisan is elfogadhatatlan, valamint nemzetközi szerződésekbe ütközik.

A kormánypárti javaslat szerint „a jogviszony munkáltató általi megszüntetésének egyszerűsítése lehetőséget nyújt a minőségi szakembergárda kialakítására és a köz szolgálatában végzett munka színvonalának emelésére. Ennek a célnak nemcsak az államigazgatásban, hanem a közigazgatásban is meg kell valósulnia”.

A szakszervezet az Európai Unió Alapjogi Chartajára hivatkozik, mely kimondja: „az uniós joggal, valamint a nemzeti jogszabályokkal és gyakorlattal összhangban minden munkavállalónak joga van az indokolatlan elbocsátással szembeni védelemhez”.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/15043


Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A határozatlan idejű munkaszerződés/kinevezés felmondását, ill. a felmentést írásban indokolni kell. Vita esetén az indok valóságát, a felmondás/felmentés okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania, és más (újabb) indokot már nem hivatkozhat. Ez komoly védelmet jelent a munkavállalónak.


ágazati törvények írják elő az indoklási kötelezettséget. Munka törvénykönyve, köztisztviselői, közalkalmazotti tv.


Remélem az indoklás-kényszer valamiből levezethető, nevezzük akár láthatatlan alkotmánynak. Értem ugyanakkor, mire lenne jó, ha mégsem: kirugni a büdös libsi-bolsikat a portásig bezárólag. A baj abból lehet, ha egyszer személy szerint te kerülsz célkeresztbe, mert neked se lesz intézményes (jogi) kapaszkodód védekezni.

Volt már olyan rendszer, amikor a Párt komisszárjai dévajkodtak mindenfele, és kialakult az egyenlők, valamint egyenlőbbek classisa. Nem volt kóser. Pedig nem is tünt úgy, h. csak 4-8 éveket kell valahogy kibekkelni, oszt jönnek majd a "mieink".


Talán mert a bumburnyák komcsik nem generálisan emberkedtek a munkajoggal.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó