Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2010. november 5. 17:40

A LIGA szakszervezetek szerint alkotmányellenes és morálisan elfogadhatatlan a köztisztviselők indoklás nélküli felmentésére irányuló fideszes javaslat.

A LIGA szakszervezetek alkotmányellenesnek tartják azt a fideszes országgyűlési javaslatot, mely a köztisztviselők esetében is lehetővé tenné az indoklás nélküli felmentést. A javaslat az érdekképviseleti szerv szerint morálisan is elfogadhatatlan, valamint nemzetközi szerződésekbe ütközik.

A kormánypárti javaslat szerint „a jogviszony munkáltató általi megszüntetésének egyszerűsítése lehetőséget nyújt a minőségi szakembergárda kialakítására és a köz szolgálatában végzett munka színvonalának emelésére. Ennek a célnak nemcsak az államigazgatásban, hanem a közigazgatásban is meg kell valósulnia”.

A szakszervezet az Európai Unió Alapjogi Chartajára hivatkozik, mely kimondja: „az uniós joggal, valamint a nemzeti jogszabályokkal és gyakorlattal összhangban minden munkavállalónak joga van az indokolatlan elbocsátással szembeni védelemhez”.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/15043


17 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Kedves LIGÁSOK!
Ha az úgy van, ahogyan állítják, akkor ez miért csak a közszférában elvárható? Hiszen a magánszférában csak annyit mondanak, hogy köszi, de holnaptól nem kell már bejönnöd dolgozni.

Válaszok:
tevevanegypupu | 2010. november 5. 18:22

" a nemzeti jogszabályokkal és gyakorlattal összhangban minden munkavállalónak joga van az indokolatlan elbocsátással szembeni védelemhez”.

Nem ezt tapasztaltam! Elég volt elhíresztelni, hogy "FIDESZES" vagyok. Találtak indokot.
Másrészt takarítsák ki a ganét!!
És azt is megnézném honnan is kapják a fizetésüket a szakszervezeti vezetők!


Pont ezt akartam mondani, a maganszferaban ha valaki hirtelen nem tetszik, ugy rugjak ki, hogy biztonsagi orrel kisertetik az ajtoig es par percet kap arra, hogy elvihesse a szemelyi cuccait.

Válaszok:
reality | 2010. november 5. 20:17

Gaskó mikor 2008 karácsonyán találkozott orbánnal biztos más igéretet kapott.a gördülő sztárkjaival megbénította az országot és nem kapott semmit ( csak egy 300 millios székházat) cserébe.

Válaszok:
reality | 2010. november 5. 20:20

Ez nem teljesen fedi a valóságot. A versenyszféra munkavállalóit védi a munkatörvénykönyve. Ha akarja a kirúgott , akkor mehet a bíróságra. Az már az ő baja, ha nem teszi (meg a mienk is, mert ettől felbátorodnak a vállalat vezetők). Meg hát ott lennének(!) a szakszervezetek (haha).

Azért világosítson fel valaki, hogy hol szerepel az Alkotmányban, hogy csak indoklással lehet a munkavállalót kirúgni?
Vagy ez megint a "Láthatatlan Alkotmány" szele?

Válaszok:
tevevanegypupu | 2010. november 5. 20:45
Oblomov | 2010. november 5. 22:35

Ugye-ugye a Hálózat!
Miszlikre kell vagdalni!


Gördülő lóf@sz volt az, nem sztrájk!


Ilyenkor ugy van, hogy kitalalnak valami olyan hibat - barmit kitalalhatnak - ami miatt a dolgozo ki lett rugva. Pereskedni lehet, de nagyon sokaig tart, a volt kollegak nem biztos, hogy tanuskodnak.;etc..etc..Komoly problema ez, meg ugy egyebkent is komoly problema multicegnel dolgozni, foleg ha mar nem mai gyerek az ember. Kegyetlen, lelektelen es ostoba vilag az, igazan okos ember nem sokaig birja. Na persze "szukseges".

Válaszok:
reality | 2010. november 5. 21:34

A határozatlan idejű munkaszerződés/kinevezés felmondását, ill. a felmentést írásban indokolni kell. Vita esetén az indok valóságát, a felmondás/felmentés okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania, és más (újabb) indokot már nem hivatkozhat. Ez komoly védelmet jelent a munkavállalónak.


ágazati törvények írják elő az indoklási kötelezettséget. Munka törvénykönyve, köztisztviselői, közalkalmazotti tv.

Válaszok:
reality | 2010. november 5. 22:48

Nem ezt kérdeztem!

Válaszok:
Oblomov | 2010. november 6. 08:59

Remélem az indoklás-kényszer valamiből levezethető, nevezzük akár láthatatlan alkotmánynak. Értem ugyanakkor, mire lenne jó, ha mégsem: kirugni a büdös libsi-bolsikat a portásig bezárólag. A baj abból lehet, ha egyszer személy szerint te kerülsz célkeresztbe, mert neked se lesz intézményes (jogi) kapaszkodód védekezni.

Volt már olyan rendszer, amikor a Párt komisszárjai dévajkodtak mindenfele, és kialakult az egyenlők, valamint egyenlőbbek classisa. Nem volt kóser. Pedig nem is tünt úgy, h. csak 4-8 éveket kell valahogy kibekkelni, oszt jönnek majd a "mieink".


Talán mert a bumburnyák komcsik nem generálisan emberkedtek a munkajoggal.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó