Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2010. október 15. 18:06

Egy olyan szereplése vagy ügye nem volt az »ökopártnak« ökotémában, ami átütötte volna a média ingerküszöbét.

„A Lehet Más a Politikával kapcsolatban kényszeredetten próbálkozik a sajtó, hogy ugyan határozzák már meg magukat. Egyesek az LMP jelenlegi sikertelenségét is ennek tudják be. Személy szerint nem értem, hogy Magyarországon ez miért elvárás, amikor másik oldalról folyamatosan azt harsogják a mérvadó »értelmiségiek«, hogy a Fidesz nem jobboldali, az MSZP nem baloldali, az SZDSZ nem liberális, az MDF nem konzervatív, a Jobbik meg nem radikális. Kiváltképp érthetetlen a dolog, mivel az utópiák és eszmék korszaka lejárt a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. Az új formáció leszereplésének okai egészen máshol keresendők.(...)

Nem sikerült olyan aktivista hálózatot kialakítania a pártnak, amely egy kampány elvégzéséhez szükséges. Igaz ugyanakkor az is, hogy nem kerültek az LMP-be olyan vállalhatatlan arcok, mint a Jobbiknál, akik egy ország előtt váltak nevetség tárgyává. Médiaszerepléseik kizárólag az MSZP-vel való konfrontációban merültek ki, a párt önálló arculattal képtelen volt megjelenni. Minden megnyilatkozásukból a fásultság és az erőtlenség sugárzott. Fő üzenetük, hogy nekik köszönhető, hogy ez az első választás, amikor a zöld-program igazán nagy hangsúlyt kap, azonban nem volt igaz. Azt leszámítva, hogy a szocialista párt is fűzöldre színezte a plakátjait, a környezetvédelem, mint téma, nem került boncolgatásra - persze nem mintha más igen.  Egy olyan szereplése vagy ügye nem volt az »ökopártnak« ökotémában, ami átütötte volna a média ingerküszöbét - pedig a sajtó teljességgel ki volt éhezve. Nem futotta olyan szellemes, a '90-es Fideszt idéző kampányra, mint az európai parlamenti, vagy az országgyűlési választásokon. Kaptunk viszont mezítlábas Jávor Benedeket plakátokon, amiről inkább Ásóka a körömgomba juthatott eszünkbe, mintsem az átláthatóság. És hát lássuk be, hogy amin még Harrach Péter is előszerettel szórakozik, az már tényleg a vállalhatatlan kategória. A Lehet Más a Politika zöld-üzenetek helyett inkább az MSZP-hez hasonlóan jogállamot védett, meg demokráciát. Ideje lenne felfogni már - Bánó Andrásnak például kezd lassan leesni -, hogy az SZDSZ és a »független« közgazdász Bauer Tamás Demokratikus Chartája hatására teljesen kiment a divatból a hivatásos rettegés, ezzel operálni ma szánalomra méltó, és a társadalom sem vevő rá. Szerencsére már Budapesten sem.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/14268


31 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


LMP-és élet út: AVÓS Nagypapa, SZDSZ-es Papa, LMP-és unoka!


"'az utópiák és eszmék korszaka lejárt a Nemzeti Együttműködés Rendszerében."

A NER mint eszme maga az utópia.

Válaszok:
OmegaMale | 2010. október 15. 21:44

"a környezetvédelem, mint téma, nem került boncolgatásra - persze nem mintha más igen."

Ez a kulcsmondat. Nem volt kampány, így senki nem tudott kitűnni semmivel.
Vagy emlékszik valaki, hogy Tarlós mivel kampányolt?


"A Lehet Más a Politika zöld-üzenetek helyett inkább az MSZP-hez hasonlóan jogállamot védett, meg demokráciát."

"kiment a divatból a hivatásos rettegés"

Igen, az a baj, hogy az MSZP lejáratta a demokráciaféltést. Ám akinek van egy kis józan esze, az belátja, hogy amit a fidesz művel, a demokrácia központosítása, centralizálása, a vetélytársak eltüntetése adminisztratív eszközökkel. Ez nem rettegés, ez bevallott cél. És ez tönkreteszi az országot - akkor is, ha a társadalom tényleg belefásult már, és nem veszi a jelzéseket. De lassan le fog esni, amikor saját életükben bele fognak ütközni a fidesz-egypártrendszerbe.

Persze a fidesz-fanoknak jobban esne, ha az LMP csak a fűvel-fával foglalkozna, s nem pofázna bele komoly ügyekbe. De mivel az ökopolitika a bázisdemokrácia, mint alapérték védelmét is tartalmazza, ez nem reális elvárás részükről.

Válaszok:
Diocles | 2010. október 15. 21:03
crm114 | 2010. október 15. 21:09
sensei | 2010. október 15. 21:17

"Igaz ugyanakkor az is, hogy nem kerültek az LMP-be olyan vállalhatatlan arcok, mint a Jobbiknál, akik egy ország előtt váltak nevetség tárgyává. "

Ez tényleg igaz, a Jobbik képviselői a "léc" alatt bujkálnak,de én Jávortól, Vágótól, meg Schiffertől sem vagyok elájulva. Gyengék, mint a hajnali fing...

Válaszok:
sensei | 2010. október 15. 20:15

Összeér a Jobbik az elempével?:-)))

Válaszok:
sensei | 2010. október 15. 20:16

A tetszési index azt mutatja...


Ez így is van.
Csak ha a legutóbbi eseteket nézed meg a médiatestületbe még a KDNP se került be. A Lex Mal-on meg egy szót voltak csak hajlandóak változtatni minden mást leszavaztak.

De mindegy ők tudják.


Nem csupán egyféle demokráciamodell van, ha a Fidesz holnap úgy döntene, h francia típusú elnöki rendszer lesz, vegyítve az angolszász egyéni körzetekkel, listák nélkül, és ennek következtében Ti lehúzhatjátok magatokat a WC-n, az is demokrácia lenne, csak nektek nem teccene.

Szóval nem ártana leszokni arról a szadis szokásról, h Ti mondjátok meg a Belvárosból, h mi a demokrácia.
Mert ez tényleg kiment a divatból.

Válaszok:
lastres | 2010. október 16. 10:57

"Ám akinek van egy kis józan esze, az belátja, hogy"

Világos, szóval józan esze a ballib kisebbségnek van. És ezzel a nagyképű hozzáállással, olyan arrogáns eszdéeszes baromarcokkal, mint te, szimpatizánsokat akartok gyűjteni a szerethető, üde, bázisdemokratikus pártotok számára...

Egyébként gratulálok a lúzer kis pártocskátok október 4-i zakójához.


Bazmeg, vesd már le magadról a sárgás-drapp színű ballonkabátodat, hátha a gondolataid is helyreigazodnak...


A NER csak egy gumicsont, ha úgy tetszik egy szűrő a zembereknek. egyesek túljutnak rajta, másoknál belekad a lemez és még mindig ott tartanak, hogy NER NER NER.

Az LMP *problémaközpontú* párt, mert bizonyos általuk választott problémák kreálták őket (pl. környezetvédelem). A problémák azonban már léteznek, így *megoldásközpontú* gondolkodást kéne tanulniuk. A környezetvédelemnek pedig a legnagyobb problémája, hogy mindig a problémák *miért* jellegű kérdéseire keresik a választ és nem lépnek tovább a *hogyan*-ra... Pl. kitiltani az autókat a belvárosból, de az ezzel keletkező következményeket már áthárítania azokra, akik érintve vannak. Szakbarbároknak és szakértőknek állítják be magukat, holott sem szakmai hátterük, sem egyéni érdekérvényesítő képességük nincs hozzá (a sötétzöld attitűd olaj a tűzre).

Válaszok:
Oblomov | 2010. október 15. 21:59
kérdés | 2010. október 16. 10:36

Ne felejtsd el, hogy még olyan fogalmak is tisztázásra várnak, mint *igazságos* és *szolidáris*. A bukott rezsim a kettőt egyszerre akarta és hangoztatta is, pedig ezek egymás ellentétei.

A kormány elkezdte ezt rendbe tenni és az *igazságos* utat választotta: mindenkire minden egyformán érvényes (szabályok, adókulcsok stb.), így fair.


Fáradt vagyok, nem bírom kibogozni, mi a problémád. Bocs.


"Amit a kormányzat tesz az még simán belefér a képviseleti demokráciába, annak is egy szabályozottabb, merevebb formájába."

Tudom és valószínűleg soha nem fog olyan eszközökhöz nyúlni ami nem fér bele de ettől még nem látom mi a jó benne.

"Az eltúlzott egyenlőségre törekvés vagy a mértékletesség nélküli szabadság meg egyenes út az anarchiába."

A demokrácia minél szélesebbre való kiterjesztése nem vezet anarchiához attól még lenne kormány rendőrség stb.

"A folyamatos „demokráciaféltés” meg hülyeség... :)"

Itt csak azzal van a gond hogy sok ember nem szavaz mert nincs kire (tudom vannak lusták is) és azzal hogy hátráltatjuk az esetleges pártjuk bekerülését nem lesznek képviselve vagy marad a 'ki ellen szavazzak?' ráadásul a vérfrissítést is akadályozza ami a kóklereknek kedvez ahelyett hogy kiszóródnának.

"...Európában sincs túl sok példa arra hogy nagy többséggel megválasztott kormánypártok az ellenzéki pártoknak gazsulálnak."

Lehet de attól még ez nem kifogás :) Gazsulálni nem kell de attól még nem baj ha látszik a kormányon hogy igyekszik beépíteni az ellenzék meglátásaiból kisebb elemeket.


Lásd Joschka Fischer életútja....'biciklivel az amerikai egyetemi pulpitusra' címet lehetne adni ennek a pályafutásnak. Igaz, most több kerozint használ el egymaga, mint friss levegőt, de biztos megérte neki.


"h Ti mondjátok meg a Belvárosból, h mi a demokrácia. "

Nem, nem akarom megmondani. Majd a Fidesz megmondja.

De ha tudni akarod, szerintem az a demokrácia, amikor az ember beleszólhat az őt érintő döntésekbe. Vagy közvetlenül (népszavazás, állampolgári tanács, falugyűlés), vagy közvetetten (képviselőkön keresztül).

Ha képviseletről van szó, én az arányos mellett vagyok. Lehet persze Angliával példálózni, csak azt látni kell, hogy sehol a világon nincs már olyan, sőt épp azért nőtt fel egy 3. párt a korábbi mellé, mert ennek az idejétmúlt rendszernek a megváltoztatását ígérte. És ezzel a feltétellel lépett koalícióra.

Az pedig nem arányos képviselet, hogy egy városban a szavazatok 48%-ával megszerzik a képviselői helyek 70%-át.

Az arányos képviselet, ami a többségi elvet fokozatosan felváltotta az elmúlt 100 évben (sőt kiegészülve a civil társadalom egyre erősebb bevonásával), abból a tapasztalatból táplálkozik, hogy ha a többség nem veszi figyelembe a kisebbség érdekeit, akkor utóbbi állandóan lázadozni fog, ami instabillá teszi a rendszert.

Amúgy nagyon vicces, hogy a fidesz az elmúlt 8 évben mekkora hanggal követelte mindig az arányos lehetőségeket, meg kiabált a kisebbség jogaiért (amikor az volt az érdeke), most meg elfelejtett mindent.

Higgyétek el, ez az arrogancia tényleg nem vezet jóra. Egyszer már belebuktatok ebbe 2002-ben, miért nem tanultok?

Válaszok:
kérdés | 2010. október 16. 11:09

Sértettség beszél belőled. Mégcsak föl sem ismered magadon a jeleit. Ez nem helyes.
Gondolod, hogy törvénytelenül alakult meg a közgyűlés?
Alkotmány- és jogsértő módon ragadta magához a képviseletet az, aki többségi szavazatot kapott?
Milyen demokratikus módszert ismersz arra, hogy egy kisebbségben lévő alakulat hozhassa meg a törvényes határozatokat, a többségi ellenében?
Mert ha jól olvasom, csupán azt sérelmezed, hogy a többség döntései érvényesülhetnek.

Van egy olyan gondolkodási, viselkedési fázis, hogy 'elfogadom', sőt tiszteletben tartom mások akaratát.
Ahogy soraid olvasom, nem smakkol, nem is sikerál felnőnöd ebbe az állapotba.
Pedig kipróbálhatnád.
Lehiggadnál s utána komolyabban lehetne venni kritikus szavad is, te is profitálnál.

Válaszok:
SajtosPogácsa | 2010. október 16. 15:09

Pénz beszél manapság, nem az elvek.
Néhol felmerűl a hazafias érzés, de minden oldalról fejbe veregetik őket.


Eléggé csúsztatsz.

"Alkotmány- és jogsértő módon ragadta magához a képviseletet az, aki többségi szavazatot kapott?"

Egy ideig a 20 ezer alatti lopás nem számított lopásnak de senki se örült ha 20 ezer alatt loptak tőle. Egyébként senki nem mondta hogy puccs vagy ilyesmi történt.

"Milyen demokratikus módszert ismersz arra, hogy egy kisebbségben lévő alakulat hozhassa meg a törvényes határozatokat, a többségi ellenében?"

Senki nem beszélt ilyesmiről. De a demokrácia úgy működik jól ha addig megy az érdekütköztetés amíg nagyjából minden érintett elfogadja és akkor lehet tovább menni. Nem többség vs kisebbség hanem együtt a kettő.

"Van egy olyan gondolkodási, viselkedési fázis, hogy 'elfogadom', sőt tiszteletben tartom mások akaratát."

Lásd eggyel feljebb. Ezt a 2/3-os kormány is elsajátíthatná.

Válaszok:
kérdés | 2010. október 16. 16:29

Nem hiszem, hogy csúsztatnék. Csak ha úgy akarod látni.
Nagyobb a csúsztatás abban, amit lastres előadott.

Vagy ahogy az én hsz-emre reagáltál.

Olvasd el figyelmesen, milyen kifogása volt lastres-nek.


Az LMP számára akkor jött a nagy dilemma, amikor a lex MAL-ról kellett volna szavazni. Zöld pártként támogassuk az állam által végzett kárfelszámolást, vagy a családi vörös hagyományoknak megfelelően álljunk ki a környezeti katasztófát okozó elvtársak mellett?

Ebből született a tartózkodás a parlamenti szavazásnál. Ha a zöldet meg a vöröset összeadják szürke lesz belőle, ami pontosan megfelel az LMP arculatának

Válaszok:
iii | 2010. október 17. 11:50

Milyen családi vörös hagyomány? Mi köze az LMP-nek az "elvtársakhoz"? Hülyéket beszélsz.

Az LMP-s képviselők azért nem szavazták meg a törvényt, mert módosító javaslataikat - egy kivételével - nem fogadták el és így sikerült egy olyan gumiparagrafust létrehozni, ami szükségtelenül ad hatalmat a kormány kezébe. Mivel a célokkal egyetértettek, ezért viszont nem szavaztak ellene.

Többször kifejtették, milyen lépésekre van szükség vörösiszap-ügyben és ebben természetesen benne van az általuk mindig is hangoztatott "a szennyező fizet" elv.

A vörös köd szerintem a te agyadat borította el, ezért nem tudsz picit objektívan szemlélni a dolgokat.

A cikkhez:

Van igazság abban, amit a cikk mond, valóban nem volt zöld téma a kampányban. Az LMP viszont nem környezetvédő párt, a zöld-, pláne az ökopártiság nem ezt jelenti. Jelenti a részvételi demokrácia és a szociáli igazságosság védelmét is. Márpedig most a Fidesz frontális támadást indított a demokrácia ellen, hogy hatalmát hosszú időre bebetonozhassa. Az LMP kénytelen volt ezzel kampányolni, de úgy látszik, a polgárokat ez (még) nem hatotta meg, még tart a Fidesz-kígyó bűvös pillantása. Nem hiszem, hogy bármilyen zöld téma ebből kimozdíthatta volna őket.

"És hát lássuk be, hogy amin még Harrach Péter is előszerettel szórakozik, az már tényleg a vállalhatatlan kategória."

Miért, ki a f* Harrach Péter? Miért mérce az ő agymenése bármiben is? Aki nem érti a meztelen láb üzenetét, azt csak sajnálni tudom, mert az elvonatkoztatás képességének teljesen híján van. Rosszindulattal ezt persze lehet pótolni.


Schiffernek van, az LMP-nek nincs. Schiffer nem az LMP egyrészt, másrészt semmit nem jelent, hogy kineki mi volt a dédapja. Szakasits egyébként szocdem volt, nézz utána.

Az LMP zöld párt, így ennek megjelenésére már nem kell várni, én a környezetvédelemről beszéltem, hogy ez nem csak ezt jelenti.

A demokráciában eddig is a többség uralkodott, az elmúlt 8 évben is. Ennek viszont nem szabadna azt jelenteni, hogy a kisebbségben levőket semmibe lehet venni.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó