Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2010. október 12. 09:10

Miután az LMP-nek nem sikerült megvetnie a lábát az önkormányzatokban, újra kiéleződtek a párton belüli választóvonalak - írja a Hírszerző.

Egyértelműen kudarcnak tartják az LMP vezetői a párt önkormányzati választási szereplését - írja a Hírszerző. A portál szerint az ökopárt politikusai a szervezetlenséget és a nagy pártoknak kedvező új választási rendszert teszik felelőssé a gyenge eredményekért.

Az őszi LMP-eredmények Jobbikkal való összevetése után a bukás nyilvánvaló: a nemzeti radikálisok majdnem ötször annyi szavazatot szereztek országosan, mint a zöldek. Az LMP jelöltjei közül egyedül Jávor Benedek főpolgármester-jelölt tudott jobbikos riválisánál több voksot szerezni.

A Hírszerző úgy tudja: az LMP nem egységes, a párt hosszútávú politikai szerepét illetően is két irányzat küzd egymással. Schiffer András elképzelése - mely eddig az uralkodó nézet volt - szerint a zöldek feladata a váltópárttá válás, az MSZP helyének átvétele. Karácsony Gergely ezzel szemben úgy véli: egy stabil liberális és ökopolitikai elveket valló középpárttá kell válni. Így a párt „a mérleg nyelveként” funkcionálhatna.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/14101


16 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"Merre tart az LMP?"

Hát nagyon nincs mozgás tér. Most meg kellene próbálni konstruktívan, botrányoktól mentesen politizálni.

"Az LMP jelöltjei közül egyedül Jávor Benedek főpolgármester-jelölt tudott jobbikos riválisánál több voksot szerezni."

Helyi szinten győztek le lmp-sek jobbikosokat, igaz mandátum nem lett a dologból ott sem.


Annak örülnék a legjobban ha Izraelbe tartana!


Merre tart az LMP?" Hát, látva a kampányukat, gondolom, legózni!:-)


Ahová az szdsz jutott.........sülyesztőbe!


Maguk az LMP vcezetői sem tudják, hogy merre tartanak. Szerintem kétféle céllal lehet pártot alapitani: 1. Valamilyen elvek mentén értékeket képviselek és a szavazók ezt magukénak teszik. Ez nem jött be, mert a célok nem világosak, nincs mihez csatlakozni. 2. Olyan célokat fogalmazok meg, amit a parlamentben senki nem képvisel. Ilyet sem találtak, mert ez az öko-szociális irány részleteiben a többi pártban is megjelenik. Tehát a pártnak-ami most van- nincs hátországa. Ha ehhez hozzáteszem a tapaztalataimat az önkormányzati választáról, a helyzet még kevésbé érthető. A kerületemben- ahol nagyot bukott az MSZP-s esélyes- az LMP szavazóinak fele két szavazaton az LMP-t képviselte /pártlista és kerületi egyéni jelölt-/ a másik két listán- ker.polgármester iven az MSZP-re, a főpolgármesteri iven fele -fele arányban Tarlósra, vagy Horváth Csabára szavaztak. Ezt a szavazatszámlálásnál könnyü volt megállapitani, mert az egy borotékban lévő, vagy egyben összehajtott szavazatok egy szavazótól származtak és ez volt a tapasztalat. Utánna megnéztem a választóköri, a kerületi és a Bp-i eredményeket és az ezt maximálisan alátámasztotta. Igaz, a Jobbiknál is hasonló az eset, de ott 2 Jobbik és 2 Fidesz szavazat volt a jellemző, azaz ahol számitott a szavazat, ott a jobbik, ahol a Fidesznek kellett, ott a Fidesz volt a támogatott. De a Jobbik viselkedése abszolut logikus, mig az LMP-é érthetetlen, csak egy dolgot bizonyit: az SZDSZ kallódó szavazói vivódnak az MSZP és az LMP között, a döntés nem értékek, hanem érdekek mentén történik. Az LMP nem tudja levenni magáról az SZDSZ gyanut!

Válaszok:
lastres | 2010. október 13. 11:15

Én azt hittem hogy az lmpsek nem olyan hülyék hogy elhiszik hogy ez kudarc volt. Fenntartható fejlődés vagy mi a szar meg ugye ha az ökonövény gyorsabban nő mint ahogy gyökeret ereszt akkor örülni kell hogy nem tépi ki a szél.


"Az LMP jelöltjei közül egyedül Jávor Benedek főpolgármester-jelölt tudott jobbikos riválisánál több voksot szerezni."

Ez hülyeség, én is bucira vertem itt a körzetben a jobbikost (oké, belpest, nem akkora kunszt)


"Így a párt „a mérleg nyelveként” funkcionálhatna."

Karácsony Gergely is tudhatná, hogy ahhoz, hogy az LMP a mérleg nyelve lehessen, mint mondjuk Angliában a liberálok, ahhoz kellene egy nem-marxista gyökerű, nem utódpárti, nem posztszoci baloldali néppárt, ezzel viszont jelenleg nem rendelkezünk. Aki meg az MSZP-vel összeáll, az nem lesz többet mérleg nyelve. Az összenő velük, és úgy marad.


Ha valóban pontosan ezen két irányvonal mentén válik ketté a párt, akkor a következő érdekes dilléma van: A Schiffer féle vonulat az egy hosszú távon, rengeteg munkával és igen kemény szervezetépítéssel realizálható lehetne.
Na ehhez nem rendelkeznek se világos akarattal, se megfelelő vezető alakokkal a párt.

Ha meg a mérleg nyelve elképzelés jön be, az a gyors süllyesztő. Akkor szadi 2.0. És a szadi a viselkedésével együtt nem véletlen hullott ki a politikai élvonalból.


Figyelj, Öreg, már negyedszr írod le, mit tapasztaltál egyetlen szavazókörben, és már negyedszer vonsz le belőle szándékosan téves (azaz: hazug) következtetést.

VIII. kerület, körúton belül (ún. Palotanegyed). Egyetlen szavazókör (amit ismerek közelebbről) tapasztalata: az LMP-re listán szavazól 1/4-e nem az LMP-s polgármesterre szavazott, hanem kivétel nélkül - a fideszes Kocsis Mátéra.
Akkor most az LMP=micsoda?


Figyelj! Lastres. Almát hasonlitunk össze a körtével. Az én kerületemben a szoci jelölt számitott a győzelemre /de minimum versenyben volt. A választókörben a tapasztalatok egyértelmüek, az LMP-az MSZP-t a Jobbik a Fideszt támogatta. Ez előre is tudott volt, mert a függetlenként induló Szadeszos ellen meg az MSZP nem inditott a körzetében jelöltet./ Igy se ért el semmit/ Öszeadva a 115 választókör egyéni jelöltjeinek eredményét /pártonként/ 3-4 ezer fővel többet kapott az LMP és a Jobbik jelöltje is. A polgármesteri szavazatoknál a szoci jelölt egy kevéssel, a Fidesz jelölt 4 ezerrel többet kapott. Ez megerősitette azt amit láttam, mert a Fideszes és Szocialista jelölt összesen annyival többet kapott, mint a másik két párt kevesebbet. Tehát a jobbik szavazók kb 60 %-a a Fideszre, az LMP szavazók 25-25 %0 a két pártra szavazott. Ez csak akkor nem igaz, ha a Jobbikosok szavaztak az általuk is megbuktatandónak tartott szocira. Ezt meg még Te sem hiszed el, hogy a Jobbik hatalomban akrta volna tartani az eddigi szoci polgármestert. De ha sokat akarsz számolni- mert én azt tettem- nagyjából hasonló a Budapesti listás eredmények és a kerületi polgármesterekre leadott szavazatok összehasonlitása. Ez az egész átszavazás nem történhetett volna meg, ha lett volna az emlitett két pártnak esélyes jelöltje.


Figyelj! Lastres. Almát hasonlitunk össze a körtével. Az én kerületemben a szoci jelölt számitott a győzelemre /de minimum versenyben volt. A választókörben a tapasztalatok egyértelmüek, az LMP-az MSZP-t a Jobbik a Fideszt támogatta. Ez előre is tudott volt, mert a függetlenként induló Szadeszos ellen meg az MSZP nem inditott a körzetében jelöltet./ Igy se ért el semmit/ Öszeadva a 115 választókör egyéni jelöltjeinek eredményét /pártonként/ 3-4 ezer fővel többet kapott az LMP és a Jobbik jelöltje is. A polgármesteri szavazatoknál a szoci jelölt egy kevéssel, a Fidesz jelölt 4 ezerrel többet kapott. Ez megerősitette azt amit láttam, mert a Fideszes és Szocialista jelölt összesen annyival többet kapott, mint a másik két párt kevesebbet. Tehát a jobbik szavazók kb 60 %-a a Fideszre, az LMP szavazók 25-25 %0 a két pártra szavazott. Ez csak akkor nem igaz, ha a Jobbikosok szavaztak az általuk is megbuktatandónak tartott szocira. Ezt meg még Te sem hiszed el, hogy a Jobbik hatalomban akrta volna tartani az eddigi szoci polgármestert. De ha sokat akarsz számolni- mert én azt tettem- nagyjából hasonló a Budapesti listás eredmények és a kerületi polgármesterekre leadott szavazatok összehasonlitása. Ez az egész átszavazás nem történhetett volna meg, ha lett volna az emlitett két pártnak esélyes jelöltje.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó