Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2010. október 12. 09:10

Miután az LMP-nek nem sikerült megvetnie a lábát az önkormányzatokban, újra kiéleződtek a párton belüli választóvonalak - írja a Hírszerző.

Egyértelműen kudarcnak tartják az LMP vezetői a párt önkormányzati választási szereplését - írja a Hírszerző. A portál szerint az ökopárt politikusai a szervezetlenséget és a nagy pártoknak kedvező új választási rendszert teszik felelőssé a gyenge eredményekért.

Az őszi LMP-eredmények Jobbikkal való összevetése után a bukás nyilvánvaló: a nemzeti radikálisok majdnem ötször annyi szavazatot szereztek országosan, mint a zöldek. Az LMP jelöltjei közül egyedül Jávor Benedek főpolgármester-jelölt tudott jobbikos riválisánál több voksot szerezni.

A Hírszerző úgy tudja: az LMP nem egységes, a párt hosszútávú politikai szerepét illetően is két irányzat küzd egymással. Schiffer András elképzelése - mely eddig az uralkodó nézet volt - szerint a zöldek feladata a váltópárttá válás, az MSZP helyének átvétele. Karácsony Gergely ezzel szemben úgy véli: egy stabil liberális és ökopolitikai elveket valló középpárttá kell válni. Így a párt „a mérleg nyelveként” funkcionálhatna.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/14101


16 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint"Merre tart az LMP?"

Hát nagyon nincs mozgás tér. Most meg kellene próbálni konstruktívan, botrányoktól mentesen politizálni.

"Az LMP jelöltjei közül egyedül Jávor Benedek főpolgármester-jelölt tudott jobbikos riválisánál több voksot szerezni."

Helyi szinten győztek le lmp-sek jobbikosokat, igaz mandátum nem lett a dologból ott sem.


Annak örülnék a legjobban ha Izraelbe tartana!


Merre tart az LMP?" Hát, látva a kampányukat, gondolom, legózni!:-)


Ahová az szdsz jutott.........sülyesztőbe!


Maguk az LMP vcezetői sem tudják, hogy merre tartanak. Szerintem kétféle céllal lehet pártot alapitani: 1. Valamilyen elvek mentén értékeket képviselek és a szavazók ezt magukénak teszik. Ez nem jött be, mert a célok nem világosak, nincs mihez csatlakozni. 2. Olyan célokat fogalmazok meg, amit a parlamentben senki nem képvisel. Ilyet sem találtak, mert ez az öko-szociális irány részleteiben a többi pártban is megjelenik. Tehát a pártnak-ami most van- nincs hátországa. Ha ehhez hozzáteszem a tapaztalataimat az önkormányzati választáról, a helyzet még kevésbé érthető. A kerületemben- ahol nagyot bukott az MSZP-s esélyes- az LMP szavazóinak fele két szavazaton az LMP-t képviselte /pártlista és kerületi egyéni jelölt-/ a másik két listán- ker.polgármester iven az MSZP-re, a főpolgármesteri iven fele -fele arányban Tarlósra, vagy Horváth Csabára szavaztak. Ezt a szavazatszámlálásnál könnyü volt megállapitani, mert az egy borotékban lévő, vagy egyben összehajtott szavazatok egy szavazótól származtak és ez volt a tapasztalat. Utánna megnéztem a választóköri, a kerületi és a Bp-i eredményeket és az ezt maximálisan alátámasztotta. Igaz, a Jobbiknál is hasonló az eset, de ott 2 Jobbik és 2 Fidesz szavazat volt a jellemző, azaz ahol számitott a szavazat, ott a jobbik, ahol a Fidesznek kellett, ott a Fidesz volt a támogatott. De a Jobbik viselkedése abszolut logikus, mig az LMP-é érthetetlen, csak egy dolgot bizonyit: az SZDSZ kallódó szavazói vivódnak az MSZP és az LMP között, a döntés nem értékek, hanem érdekek mentén történik. Az LMP nem tudja levenni magáról az SZDSZ gyanut!

Válaszok:
lastres | 2010. október 13. 11:15

itt ténylegy nagyon érdekes dilemmának lehetünk tanui, itt egy nagyon fontos döntést kell meghozzanak egyesek. az szdsz eltünt, de a mocska, amit összehozott 20 év alatt az ott van. és ezt az LMP nagyon jól tudja és érzi. és azt is, hogy ennek a mocsoknak a feldolgozása nékül nem lehet sem liberálisnak lenni, sem pedig megnőni. mert a mocsok elfoglalja a politika életterüket. a feldolgozása nem olyan bonyolult, csak hát abban a pillanatban árulókká válnak. ettől annyira érdekes ez. mellesleg a "baloldal" ugyan ezzel a problémával kell majd megküzdjön, csak meg 2-3 lépéssel hátrébb vannak. és persze ezt még nem latják, mert retardáltak szegénykéim.


Én azt hittem hogy az lmpsek nem olyan hülyék hogy elhiszik hogy ez kudarc volt. Fenntartható fejlődés vagy mi a szar meg ugye ha az ökonövény gyorsabban nő mint ahogy gyökeret ereszt akkor örülni kell hogy nem tépi ki a szél.


"Az LMP jelöltjei közül egyedül Jávor Benedek főpolgármester-jelölt tudott jobbikos riválisánál több voksot szerezni."

Ez hülyeség, én is bucira vertem itt a körzetben a jobbikost (oké, belpest, nem akkora kunszt)


"Így a párt „a mérleg nyelveként” funkcionálhatna."

Karácsony Gergely is tudhatná, hogy ahhoz, hogy az LMP a mérleg nyelve lehessen, mint mondjuk Angliában a liberálok, ahhoz kellene egy nem-marxista gyökerű, nem utódpárti, nem posztszoci baloldali néppárt, ezzel viszont jelenleg nem rendelkezünk. Aki meg az MSZP-vel összeáll, az nem lesz többet mérleg nyelve. Az összenő velük, és úgy marad.


Ha valóban pontosan ezen két irányvonal mentén válik ketté a párt, akkor a következő érdekes dilléma van: A Schiffer féle vonulat az egy hosszú távon, rengeteg munkával és igen kemény szervezetépítéssel realizálható lehetne.
Na ehhez nem rendelkeznek se világos akarattal, se megfelelő vezető alakokkal a párt.

Ha meg a mérleg nyelve elképzelés jön be, az a gyors süllyesztő. Akkor szadi 2.0. És a szadi a viselkedésével együtt nem véletlen hullott ki a politikai élvonalból.


Figyelj, Öreg, már negyedszr írod le, mit tapasztaltál egyetlen szavazókörben, és már negyedszer vonsz le belőle szándékosan téves (azaz: hazug) következtetést.

VIII. kerület, körúton belül (ún. Palotanegyed). Egyetlen szavazókör (amit ismerek közelebbről) tapasztalata: az LMP-re listán szavazól 1/4-e nem az LMP-s polgármesterre szavazott, hanem kivétel nélkül - a fideszes Kocsis Mátéra.
Akkor most az LMP=micsoda?


Figyelj! Lastres. Almát hasonlitunk össze a körtével. Az én kerületemben a szoci jelölt számitott a győzelemre /de minimum versenyben volt. A választókörben a tapasztalatok egyértelmüek, az LMP-az MSZP-t a Jobbik a Fideszt támogatta. Ez előre is tudott volt, mert a függetlenként induló Szadeszos ellen meg az MSZP nem inditott a körzetében jelöltet./ Igy se ért el semmit/ Öszeadva a 115 választókör egyéni jelöltjeinek eredményét /pártonként/ 3-4 ezer fővel többet kapott az LMP és a Jobbik jelöltje is. A polgármesteri szavazatoknál a szoci jelölt egy kevéssel, a Fidesz jelölt 4 ezerrel többet kapott. Ez megerősitette azt amit láttam, mert a Fideszes és Szocialista jelölt összesen annyival többet kapott, mint a másik két párt kevesebbet. Tehát a jobbik szavazók kb 60 %-a a Fideszre, az LMP szavazók 25-25 %0 a két pártra szavazott. Ez csak akkor nem igaz, ha a Jobbikosok szavaztak az általuk is megbuktatandónak tartott szocira. Ezt meg még Te sem hiszed el, hogy a Jobbik hatalomban akrta volna tartani az eddigi szoci polgármestert. De ha sokat akarsz számolni- mert én azt tettem- nagyjából hasonló a Budapesti listás eredmények és a kerületi polgármesterekre leadott szavazatok összehasonlitása. Ez az egész átszavazás nem történhetett volna meg, ha lett volna az emlitett két pártnak esélyes jelöltje.


Figyelj! Lastres. Almát hasonlitunk össze a körtével. Az én kerületemben a szoci jelölt számitott a győzelemre /de minimum versenyben volt. A választókörben a tapasztalatok egyértelmüek, az LMP-az MSZP-t a Jobbik a Fideszt támogatta. Ez előre is tudott volt, mert a függetlenként induló Szadeszos ellen meg az MSZP nem inditott a körzetében jelöltet./ Igy se ért el semmit/ Öszeadva a 115 választókör egyéni jelöltjeinek eredményét /pártonként/ 3-4 ezer fővel többet kapott az LMP és a Jobbik jelöltje is. A polgármesteri szavazatoknál a szoci jelölt egy kevéssel, a Fidesz jelölt 4 ezerrel többet kapott. Ez megerősitette azt amit láttam, mert a Fideszes és Szocialista jelölt összesen annyival többet kapott, mint a másik két párt kevesebbet. Tehát a jobbik szavazók kb 60 %-a a Fideszre, az LMP szavazók 25-25 %0 a két pártra szavazott. Ez csak akkor nem igaz, ha a Jobbikosok szavaztak az általuk is megbuktatandónak tartott szocira. Ezt meg még Te sem hiszed el, hogy a Jobbik hatalomban akrta volna tartani az eddigi szoci polgármestert. De ha sokat akarsz számolni- mert én azt tettem- nagyjából hasonló a Budapesti listás eredmények és a kerületi polgármesterekre leadott szavazatok összehasonlitása. Ez az egész átszavazás nem történhetett volna meg, ha lett volna az emlitett két pártnak esélyes jelöltje.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó