Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2010. július 18. 16:10

Fújhatnak rám hideget, meleget, egy őstörténeti elméletben legalább akkora szerepe van annak a korszak, amelyben született; mint amelyikről szól.

„Nagy hiba volna, ha a finnugor-ellenes eszméket egységes rendszer részeként látnánk. Az egyetlen, ami összeköti őket, az valaminek – ez esetben magyar nyelv finnugor nyelvcsaládba való besorolásának – tagadása. Lehetséges tisztességes, előfeltevés és hátsó szándék nélküli tagadó álláspont; akár tudományos, akár fantaszta elmével kimunkálva. S utóbbi kategóriákon belül léteznek figyelemre méltó és unalmas eszmék, szövegek. De mind unalmas, ami hamis, szándékoltan az, hamisított. Unalmasak a nyögvenyelős tévelygések és az alamuszi ámítások.

Azaz nem; azaz csak az őstörténet szempontjából –, de igenis tanulságosak a mindenkori kortörténet mércéjével megmérve. Mert miért is jött létre a Bach-korszakban – nem csekély előzmények nyomán –, a »debreceni történeti iskola«, milyen szerepe lehetett a saját korában is kétségtelenül hibásnak ítélhető történeti/őstörténeti állításoknak azon setét időszakban? Jó? Rossz? »Haladó”? »Visszavető«? Tudjuk? Ki tudja? Vizsgáljuk? Vizsgáljuk! A mából.

Mert fújhatnak rám hideget, meleget, egy őstörténeti elméletben legalább akkora szerepe van annak a korszak, amelyben született; mint amelyikről szól.

De ha már fújnak rám, – hideget tessék! Ebben a forró időben abba is hagyom az elmélkedést, míg friss fuvalom nem érkezik.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/10618


Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


a nyelvrokonság nem jelent genetikai rokonságot is, amint azt a kutatások kimutatták
és?
nylvánvaló, ha volt is egymás mellett élés, az talán még a rézkor előtt lehetett, aztán a magyar törzsek nomád életmódra tértek át, és ennek megfelelően specializálódtak, életmódban, mesterségekkel és ennek megfelelő hadviselési szokásokkal

pl kocsi, sokféle nyílvessző, a csillagos ég ismerete, magyar elnevezésekkel, mint göncöl szekér, a percek alatt öszeállítható sátor, a kengyel, a gomb, sőt, még egyfajta tusolót is kieszeltek, ami egy fára lógatható kilyuggatott tömlő volt...

nem véletlen, hogy a kínaiak, a japánok és egyáltalán az ázsiai népek távolba szakadt testvérként tekintenek ránkHozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó