Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2010. július 18. 16:10

Fújhatnak rám hideget, meleget, egy őstörténeti elméletben legalább akkora szerepe van annak a korszak, amelyben született; mint amelyikről szól.

„Nagy hiba volna, ha a finnugor-ellenes eszméket egységes rendszer részeként látnánk. Az egyetlen, ami összeköti őket, az valaminek – ez esetben magyar nyelv finnugor nyelvcsaládba való besorolásának – tagadása. Lehetséges tisztességes, előfeltevés és hátsó szándék nélküli tagadó álláspont; akár tudományos, akár fantaszta elmével kimunkálva. S utóbbi kategóriákon belül léteznek figyelemre méltó és unalmas eszmék, szövegek. De mind unalmas, ami hamis, szándékoltan az, hamisított. Unalmasak a nyögvenyelős tévelygések és az alamuszi ámítások.

Azaz nem; azaz csak az őstörténet szempontjából –, de igenis tanulságosak a mindenkori kortörténet mércéjével megmérve. Mert miért is jött létre a Bach-korszakban – nem csekély előzmények nyomán –, a »debreceni történeti iskola«, milyen szerepe lehetett a saját korában is kétségtelenül hibásnak ítélhető történeti/őstörténeti állításoknak azon setét időszakban? Jó? Rossz? »Haladó”? »Visszavető«? Tudjuk? Ki tudja? Vizsgáljuk? Vizsgáljuk! A mából.

Mert fújhatnak rám hideget, meleget, egy őstörténeti elméletben legalább akkora szerepe van annak a korszak, amelyben született; mint amelyikről szól.

De ha már fújnak rám, – hideget tessék! Ebben a forró időben abba is hagyom az elmélkedést, míg friss fuvalom nem érkezik.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/10618


12 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Sajnos válogatás nélkül, őszinte érdeklődéssel minden szövegre rácuppanok, ha az őstörténettel foglalkozik. Jó lenne megfejteni, hogy SzBI tulajdonképpen mi felett is elmélkedik ebben az irományában? Sejteni sejtem, de miért unalmas és nyögvenyelős a tévelygése és az alamuszi ámítása?


"Nagy hiba volna, ha a finnugor-ellenes eszméket egységes rendszer részeként látnánk. Az egyetlen, ami összeköti őket, az valaminek – ez esetben magyar nyelv finnugor nyelvcsaládba való besorolásának – tagadása."


Így van, ezek a nézet-halmazok teljesen olyanok, mint az antiszemitizmus, vagy a Soá tagadása. szerencsére az utóbbi már büntető-törvénykönyvi fogalom.

Lehet, hogy a finnugrizmus tagadását is azzá kéne tenni. Csak hogy ezek az ősturkászok-őssumérosok-ősatlantisziak végre befogják a pofájukat.


Engem az mulattat a legjobban a finnugor nyelvrokonságot támadókban, hogy folyton azt szajkózzák, már a finnek is "bezúzták" a régi tankönyveket, és tagadják a nyelvrokonságot. Ezt valami hülye találta ki még évekkel ezelőtt, és nagyon sokan érvként használják. Én véletlenül sem várom el senkitől, hogy nekem higgyen, csak arra biztatok minden kétkedőt, nézze már meg a Finn Nagykövetség magyar nyelvű honlapján, hogy mi a hivatalos finn vélemény ez ügyben.Annak pedig, aki kommunistázza a finnugor nyelvrokonság mellett komolyan érvelőket, azt ajánlom, nézzen már utána, miért éppen Helsinkiben és az észt fővárosban, Tallinnban létesített annak idején magyar kultúrális intézetet Klébelsberg Kunó?

Válaszok:
Bajresz | 2010. július 18. 20:35

mielőtt elírnád, hogy a finnugor elmélet mekkora hazafias gondolat nézz utána, hogy honnan is ered... teszem hozzá nincs biztos információm a megalapozatlanságáról...

Válaszok:
Bajresz | 2010. július 18. 20:37

ja és hogy miért szerette az előző rendszer? hát ugyanazért amiért kitalálták... pardon, nagyban támogatták az ez irányú kutatásokat...

Válaszok:
csenge | 2010. július 18. 20:48

Melyik előző rendszer?A Habsburg monarchia, a Horthy-korszak vagy a szocialista? Ugyanis mind a három támogatta.

Válaszok:
SajtosPogácsa | 2010. július 18. 22:19

És miről lehet ebből következtetni?
Hogy a gonosz zsidók találták ki az egészet hogy elnyomjanak minket.

Az iskolában azt tanították hogy az őseink az ősemberek de én nem hittem a zsidó-droid tanároknak mert egy olyan genetikailag kiváló nép mint a magyar nem származhat büdös buta beszélni nem tudó félmajmoktól.


a nyelvrokonság nem jelent genetikai rokonságot is, amint azt a kutatások kimutatták
és?
nylvánvaló, ha volt is egymás mellett élés, az talán még a rézkor előtt lehetett, aztán a magyar törzsek nomád életmódra tértek át, és ennek megfelelően specializálódtak, életmódban, mesterségekkel és ennek megfelelő hadviselési szokásokkal

pl kocsi, sokféle nyílvessző, a csillagos ég ismerete, magyar elnevezésekkel, mint göncöl szekér, a percek alatt öszeállítható sátor, a kengyel, a gomb, sőt, még egyfajta tusolót is kieszeltek, ami egy fára lógatható kilyuggatott tömlő volt...

nem véletlen, hogy a kínaiak, a japánok és egyáltalán az ázsiai népek távolba szakadt testvérként tekintenek ránk

Válaszok:
csenge | 2010. július 18. 23:08

A nyelvrokonság valóban nem jelent genetikai rokonságot, ezt csupán azért hoztam fel, mert az "őstörténészkedők" mindig ennek a tagadásával kezdik. Ám a többi felsorolt érv sem visz közelebb a megoldáshoz. A Göncöl és a Sarkcsillag kiemelt szerepe pl. majdnem az összes ún. fgr. népnél megtalálható, a különböző íjhegyek ugyancsak, -prémvadász "rokonainknál" /vogulok,osztjákok/ mutathatók ki talán a legváltozatosabbak-, a hordozható és pillanatok alatt összeállítható jurtasátor az obi ugoroknál és a lappoknál a rénszarvastartás miatt máig használatos, a kocsit pedig jóval a honfoglalás után "találták fel" Kocs községben. Az eddigi vizsgálatok szerint/honfoglalás kori sírok megvizsgálása/ a genetika sem tud semmi kézzelfoghatót felmutatni a rokonságunkról.Maradjunk annyiban, hogy így, ilyen "tudatlanul" is lehetünk jó magyarok, büszkék lehetünk a ténylegesen ismert, több mint ezer éves történelmünkre, megmaradásunkra ebben a nyelvileg is teljesen idegen környezetben, annak pedig örüljünk, hogy oly sok távoli nép is szívesen vallana a rokonának bennünket.

Válaszok:
civilina | 2010. július 19. 09:10

"Maradjunk annyiban, hogy így, ilyen "tudatlanul" is lehetünk jó magyarok...", amibe természetesen nem kötelező belenyugodni. Ezért aztán mindenre oda figyelek, ami a magyarság nyelvével és őstörténetével foglalkozik. Nagyon nagy a káosz ezeken a területeken, és az egymásnak ellentmondó "szakmai" vélemények, valamint a minden tudományosságot nélkülöző agyszülemények. A bizonytalanságomat növeli, hogy "neves" történészek és társtudományok képviselői is adják ezekhez a tudásukat és a nevüket. Nehéz eligazodni a liberális történészek mindent lefitymáló és lenéző munkássága, valamint a másik szélsőséges nézetet vallók között, akik szerint még Jézus is magyar volt.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó