Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2010. május 3. 12:04

A Moszfilm orosz filmstúdió és a YouTube klasszikus szovjet háborús filmeket mutat be a második világháborúban aratott győzelem 65. évfordulója alkalmából. A filmes csemegék ingyenesen elérhetők.

Olyan alkotásokat nézhetünk, mint a Ballada a katonáról (rendező Grigorij Csuhraj), a Felszabadulás (Jurij Ozerov), a Szállnak a darvak (Mihail Kalatozov), A hazáért harcoltak (Szergej Bondarcsuk), a Feltámadás (Larisza Sepityko) vagy éppen a Jöjj, és lásd! (Elem Klimov). A mozikban már Oroszországban is csak nagyon ritkán, máshol meg soha nem fordulnak elő, és a tévéadók sem tűzik ezeket műsorukra. A YouTube-on a filmek május 15-ig teljes terjedelemben, ingyenesen tekinthetők meg.

A Moszfilm április utolsó napjaiban honlapot nyitott, amelyen egyelőre részben ingyen, részben szerény díj fejében a stúdió gyűjteményének legjelesebb alkotásai láthatók. A honlapra egyelőre 140 filmet tettek fel, de a kínálatot folyamatosan bővíteni akarják. A jórészt restaurált filmek mindegyikéhez van az orosz mellett angol nyelvű, de minimum angol felirattal ellátott változat is. A hozzáférhető filmek között elsősorban a stúdió legnépszerűbb alkotásai szerepelnek, de megtalálhatók klasszikus alkotások, köztük Szergej Eizenstejn filmjei is.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/7583


Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


jó propaganda alkotások voltak, az biztos

viszont egyöntetűek voltak abban, hogy az amerikai segíségről egyaránt hallgattak, mint a sír

a II magyar hadseregről készített Sára féle dokumentumfilmből pl kiderült, hogy olykor a ruszkik átjártak enni a front magyar oldalára, (ahol a magyarok a lakoságról is gondoskodtak), eleinte polgári ruhában, aztán pedig, amikor már odaszoktak, már arra se vették a fáradságot, hogy átöltözzenek

aztán egyszercsak megváltozott minden, magabiztosak, agresszívek lettek, egyikük elmondta, hogy hamarosan minden meg fog változni, mert mostmár kapnak otthon is rendesen enni, meg új ruhát, csizmát is kaptak, meg fegyvereket, és búcsúzóul hozzott amerikai csokit is

nagyapámék is azt mondták, amcsi segítség nélkül a ruszkik sehol se lettek volna

magam beszéltem egy "Hunyadi "Páncélos" irányzó altiszttel, aki elmondta, hogy amikor Veszprémnél egy ellentámadásnál elfoglaltak egy orosz állást, óriási rakás amerikai konzervet és csokoládét, takarókat zsákmányoltak, a kilőtt cuccok között rengeteg amerikai teherautó meg dzsip volt, látták a feliratokat az alvázakon meg a motorokon, kívül mind szovjetzöld volt

ez volt a roosewelt-féle kölcsönbérleti támogatás, LEND-LEASE

ez valahogy mindig kimaradt az egyébként szép és emberi történetekből


Az összes szovjet film online van, és egy jobbklikk/ save as...-sel évek óta letölthető. Mondjuk lehet, hogy ez itt jobb minőségű.

Érdemes megnézni néhány szovjet filmet, egy pillanatra félretéve az ideológiai vonalasságot, hogy pfuj, komcsik, ezt kötelező utálni. Roppant felüdítőek mondjuk a hasonló kategóriás amerikai filmekhez képest. Érzékenyebb, gondolkodóbb közönségnek készültek (ami nem jelenti, hogy a közönség ilyen is volt, csupán azt, hogy nem piaci viszonyok uralkodtak a szovjet filmgyártásban). Volt persze rossz propaganda is, ahogy az amcsi filmek között is sok ilyen van.

Nemrég néztem meg ismét, sok-sok év után pl. a tavasz 17 pillanatát. Sokan kifigurázzák, viccek szólnak róla, és nem is rosszak, gyakran találóak. Érdekes dolog így, napi politikai görcsöktől mentesen most már tisztán látni, hogy pl. ez talán a legjobb kémfilm és az egyik legjobb háborús film, amely klasszisokkal a hasonló kategóriájú nyugati próbálkozások felett áll.


igen, valóban az amcsi cuccok is főleg a propagandáról szóltak

bár mondjuk az apokalipszis most címűben nem emlékszem pozitív szereplőre, ott az egész velejéig rohadt társaság lényege megmutatkozottHozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó