Szovjet háborús filmek a Youtube-on

2010. május 3. 12:04

A Moszfilm orosz filmstúdió és a YouTube klasszikus szovjet háborús filmeket mutat be a második világháborúban aratott győzelem 65. évfordulója alkalmából. A filmes csemegék ingyenesen elérhetők.

Olyan alkotásokat nézhetünk, mint a Ballada a katonáról (rendező Grigorij Csuhraj), a Felszabadulás (Jurij Ozerov), a Szállnak a darvak (Mihail Kalatozov), A hazáért harcoltak (Szergej Bondarcsuk), a Feltámadás (Larisza Sepityko) vagy éppen a Jöjj, és lásd! (Elem Klimov). A mozikban már Oroszországban is csak nagyon ritkán, máshol meg soha nem fordulnak elő, és a tévéadók sem tűzik ezeket műsorukra. A YouTube-on a filmek május 15-ig teljes terjedelemben, ingyenesen tekinthetők meg.

A Moszfilm április utolsó napjaiban honlapot nyitott, amelyen egyelőre részben ingyen, részben szerény díj fejében a stúdió gyűjteményének legjelesebb alkotásai láthatók. A honlapra egyelőre 140 filmet tettek fel, de a kínálatot folyamatosan bővíteni akarják. A jórészt restaurált filmek mindegyikéhez van az orosz mellett angol nyelvű, de minimum angol felirattal ellátott változat is. A hozzáférhető filmek között elsősorban a stúdió legnépszerűbb alkotásai szerepelnek, de megtalálhatók klasszikus alkotások, köztük Szergej Eizenstejn filmjei is.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/7583