70 év után

Ha sikerülne elvenni a kutatóintézet Alkotmány utcai szárnyára vonatkozó használati jogát, az 1949-ig az épületben ülésező Kúria visszaköltözhetne a szocialista rendszer előtti helyére.

2

Az oroszországi Dimitrovgradból érkezett az irídium 192 izotóp, mely a Liszt Ferenc Repülőtéren szerda este hirtelen melegedésbe kezdett, a reptér lezárását okozva.

Alelnökből elnök?

Az ifjabb Ferdinand Marcost alkalmasnak tartja az ország vezetésére a fülöp-szigeteki elnök, ezért ha a diktátor fiát alelnökké választanák, Duterte nem töltené ki elnöki ciklusát.

1

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint az eredeti jelentés „démonizálja a szerbeket”, ezért kell azt átírni. Az Egyesült Államok tiltakozik a tervezett lépés ellen.

2
Jelzésértékű?

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke egy külföldi programra hivatkozva lemondta a miniszterelnökkel való tervezett díszvacsorát. Jóllehet, a háttérben az MTA autonómiájával kapcsolatos kérdések állnak.

97
First World Problems

Hamarosan a férfi és a női nem mellett a divers, vagyis „különféle” nem is bejegyezhető lesz a német anyakönyvekben: a szocdem igazságügyi miniszter szerint a korábbi szabályozás jogokat sértett.

113

Egyre inkább úgy tűnik, Európa felé kacsintgat a Trumppal összekapó Törökország: szeptemberben Merkel-Erdoğan-csúcstalálkozó jöhet.

2

Az elnök egy közeli tanácsadója állítja: a kelet-európai gyökerekkel rendelkező milliárdos vállalkozó és médiamogul, New York volt polgármestere komolyan fontolgatja, hogy megmérkőzik Trumppal az amerikai elnökválasztáson.

10
Fordított lázadás

Mostanra a nyugati világban kibontakozott az, amit úgy nevezhetnénk: az elitek lázadása a nép ellen – vallja Michel Houllebecq. A francia író szerint a polgárokat a modern állam az örök gyermeki lét állapotában tartja, az elsődleges ellenség pedig a kiirtandó férfiasság lett. Houllebecq egy 2016-os beszédében fejtette ki gondolatait a világ állásáról, amik aktuálisabbak, mint valaha.

9

Gréczy Zsolt a statisztikai adatokkal szemben állította: nő a szegénység Magyarországon.

116

Ha elindulhatna a brazil elnökválasztáson a korrupció miatt 12 évre ítélt baloldali jelölt, minden bizonnyal magasan megnyerné a voksolást: Luiz Inácio Lula da Silva indításához továbbra is ragaszkodik a brazil Munkáspárt.

1

Elengedték szerdán Taner Kilicet, az Amnesty International jogvédő szervezet törökországi tiszteletbeli elnökét: szakértők szerint az Amerikával való viharos viszony után Ankara ezzel Európa felé közeledne.

9

Matteo Salvini az EU Olaszországra kirótt megszorításait hibáztatta a tragédiáét.

8
NGO-hajó

Öt napig vesztegelt a Földközi-tengeren az Aquarius mentőhajó 141 migránssal a fedélzetén: most Vallettában köthetett ki, útját hamarosan folytatja.

28

„Többek lettünk általa" – emelte ki Novotny Zoltán a legendás sportriporter búcsúztatásán.

8

Összegyűlt az elegendő számú aláírás, hogy polgári kezdeményezésként terjesszék a parlament elé a büntetett előéletűek megválaszthatóságát korlátozó alkotmánymódosító tervezetet.

1

A hatóságoknak a leghatározottabban fel kell lépniük az ellen, hogy Calais-hoz hasonló menekülttáborok jöjjenek létre az országban.

„Az amerikai kormány gazdaságunk ellen intézett támadása miatt megemeltük néhány amerikai termékre kivetett importvámot" – írta Twitter-üzenetében Fuat Oktay török alelnök.

Salih Khater

Salih Khater autóval a járókelők és kerékpárosok közé hajtott a londoni parlament előtt kedd délelőtt. Indítékairól egyelőre nincsenek információk.

61

A kormányoldal álproblémaként kezeli a kivándorlást, ezt a „nemzetpolitikai, demográfiai és gazdaságpolitikai sorstragédiát" – fejtette ki Molnár Zsolt, a párt képviselője.

61
háló&puding
Hatvan éves lett Madonna, a popzene elmúlt jó három évtizedének meghatározó előadója.
Bentről csak csodálkozva nézték a kinn toporgó világsztárt.
Különböző nemzetek fiai és lányai olvasták fel Petőfi versét.
3
Az orosz elnök Berlinbe menet néz be Karin Kneissl menyegzőjére.
1
A volt Jobbik-elnök Egerbe utazott, ahol egy főként romákból álló brigád mellé állt be dolgozni egy napra.
56
Még az 1944-es robbantás során a hídról lezuhant darabok is szárazra kerülhettek.
A Sziget Európa egyik legprofibb fesztiváljává nőtte ki magát – Budapest infrastruktúrája viszont még nem ért fel hozzá.
22
Bár még így is óriási a veszteség a dollárhoz képest.
1
A fővárosi rendőrök munkáját idén francia kollégák is segítették.
1
Így mutat az erőd és benne a várkastély. Szent László óta áll itt erődítmény.
Csak az öltözőben mobilozhatnak a Bayern München futballistái.
A részvételnek nem feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat.
1945-ös közleményben bújt meg : )
5
„2022-ben, vagy ha lehet, még korábban, India kibontja a trikolórt az űrben.”
1
De így is több százezer fős munkapiaci tartalékok vannak.
1
Nézzen a monszun ellen kreatívan védekező fesztiválozókat!
4
Olcsón elérhető luxustermékekért kígyóztak a sorok Isztambulban.
1
A Forma-1-es pilóta az IndyCarban folytatja.
1
A liberális Süddeutsche Zeitung a legnépszerűbb.
10
Összegabalyodtak kissé a genderviszonyok a New York Universityn.
77
Joelle Gbeassor örökbérletet kapott ajándékba.
3
Rejtélyes szórólapok ígérik a volt francia államfő visszatérését.
24
Elárulták a brit tudósok.
23
A La Liga meccseit a következő években a Facebook közvetítheti.
3
Összeállítás készült az elnök ballépéseiről.
A kényelemszeretete miatt halhatott ki az előember.
9
351 millió euró kártérítést követel a monacói herceg unokatestvére.
4
Az eddig véltnél talán kevésbé udvariasak a britek egy új tanulmány szerint.
1
Az egykori képviselőkön nehéz behajtani a kárt.
A második fél évben felgyorsulhat az ipari termelés növekedési üteme – prognosztizálták az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők kedden a KSH reggel kiadott júniusi előzetes adatait kommentálva.

Diane Coyle
(Financial Times)

A közgazdaságtan nagyrészt fehér férfiak arisztokratikus szakmája.

Heller Farkas
(Ünnepi dolgozatok)

A gazdasági liberalismus megfeledkezett arról, hogy a gazdasági automatismus működését az államhatalomnak oly keretek között kell tartania, melyek a társadalmi lét egyéb életcéljaival összhangban vannak.

Glen Weyl
(Pro Market)

A tőketulajdonosok és a vállalatok a gazdaság többi részét adóztatják. Interjú.

Mindennapos szituáció, amikor elakadunk valamivel a munkahelyünkön a munkánk kapcsán, vagy egyszerűen csak kíváncsiak vagyunk arra, hogy a másik mit gondol a munkánkról. Vajon merjük megkérdezni? A kutatók szerint a válasz egyértelműen igen.

Varga Zoltán
(Mindset)

A reflektív kapcsolat hiánya a gyermek és a szülő között komoly negatív következményekkel járhat.

Sződy Judit
(HelloBaby!)

A helyi érzéstelenítés nem veszélyezteti a babát, de még az altatástól sem kell félni.

Korzenszky Richárd OSB
(Vendégszerző)

Nincs időnk arra, hogy asztalhoz üljünk. Mert mindannyian a magunk útját járjuk.

Rémálomba illő következménye lett egy amerikai férfi állatszeretetének. Saját, egyébként teljesen egészséges kutyája nyálától olyan súlyos fertőzést kapott, hogy mindkét kezét és lábát el kelett távolítani. A szomorú esetről az MTI számolt be.

Patkósné Petrikó Tünde

Egyre jobban elszaporodott az internet világában az oltásellenesség. És egyre többször, szomorúan tapasztalom, hogy a kisfiam, Patkós Ádám esetét hozzátok fel példának az ellenességetek igazolására. Ne tegyétek! Le szeretném írni, hogy tragédiánk ellenére nem vagyok oltásellenes.

Dr. Kunetz Zsombor

Végigrohant a sajtón a hír- először még tavaly a HVG-ben jelent meg-, hogy egy fiatal nőnek 4 évet kell várnia, hogy az endometriózisát megoperálják, vagy 2 millió forintot a SOTE cégének befizetve, ugyanaz az orvos, ugyanott heteken belül megoperálja.

azenriportalanyaim.blog.hu

Szerencsésnek érzem magunkat abból a szempontból, hogy csak egy hetet vártunk, amikor megkaptam az ominózus telefont: Benőnek van egy donor szív, egy órán belül menjünk a kórházba. Emlékszem rá, hogy a munkahelyemen kiesett minden a kezemből és annyit mondtam: nekem most rohannom kell!