Régi-új Szépmű

A több mint három évig tartó felújítási munkálatokat követően október végén megnyílik a Szépművészeti Múzeum. Bejártuk az újjászületett és új funkciókkal is kiegészített épületet.

1

Alapvetően alakítja át életünk minden területét a technológia és a mesterséges intelligencia fejlődése, ami egyfelől megoldásokat kínál, másfelől hatalmas kockázatokat rejt. A témában Lovászy László stratégiai kutatásokért felelős miniszteri biztossal, az ENSZ emberi jogi szakértőjével, a Corvinus Egyetem jövőkutatójával beszélgettünk.

3

Miközben a magyar baloldali EP-képviselők megszavazták a Magyarország elleni hetes cikk szerinti eljárás megindítását, a lengyel szociáldemokraták a Lengyelországgal szembeni eljárás kapcsán inkább tartózkodtak.

7

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint mivel az ukrán törvények nem tiltják a kettős állampolgárságot, az e körül kialakult ügy célja a magyarok elleni hangulatkeltés volt.

1
EU vs. Nagy-Britannia

Kedden fogadta el a brit Munkáspárt Liverpoolban zajló konferenciáján azt a stratégiát, amelynek szellemében egy újabb Brexit-szavazás sem lenne kizárható.

14
Váltás

13 év hivatali idő után veszítette el kedden a CDU/CSU-frakcióban tartott vezetőválasztást Volker Kauder, akit Angela Merkel bizalmasaként tartanak számon.

Új amerikai szankciók léptek életbe a venezuelai elnök felesége és több venezuelai politikus ellen.

2

Minden magyar állampolgár élete a tét – olvasható a Liberálisok közleményében, akik egy rendezett, átlátható egészségügy érdekében bevezetnék a vizitdíjat.

54

Magyarországnak gazdasági és stratégiai érdeke, hogy Kína első számú partnere maradjon Közép-Európában – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban.

17
6,8 százalék

Porosenko jelenleg harmadik a népszerűségi listán harmadik, ugyanis Julija Timosenko áll a lista élén.

Innováció és technológia

Míg a svájciak a 19. században heti hatvan órát dolgoztak, a technológiai fejlődésnek köszönhetően elérhetővé vált a heti 35 órás munkahét is. Interjúnk.

3
Béres Gyógyszergyár

Felavatták a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyárának új épületét.

16

A német püspöki konferencia elnöke kiemelte: szégyelli magát azért, hogy az egyház „szemet hunyt" a bűncselekmények felett.

8

Az ausztrál jogrendszer szinte teljhatalmat ad a bevándorlási ügyek elbírálásában hatáskörrel rendelkező miniszternek. A Precedens cikke.

1

A DK azt követeli, hogy a kormány állítsa vissza a baloldali kormányok idején használt nyugdíjemelési rendszert.

41
Romániai tüntetések

A román baloldali párt elnöke szerint tervszerűen akarják megbuktatni a kormányt.

6

Az osztrák belügyminisztérium arra kéri a rendőrségi sajtószolgálatokat, hogy nevezzék meg a közleményekben, ha a feltételezett elkövető külföldi és hogy milyen jogcímen van az országban. Sebastian Kurz elfogadhatatlannak nevezte a lépést.

10
Migráció a Brexit után

A brit kormány egységesítené az Európai Unióból és az EU-n kívüli országokból érkezők bevándorlási szabályozását a brit EU-tagság megszűnése után.

3

Nem szavazott bizalmat Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnöknek hétfőn a svéd törvényhozás többsége. A kormányfőnek így távoznia kell posztjáról.

Erdélyi magyar orvosképzés

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektora szerint az egyetem multikulturális jellege megmarad.

3
háló&puding
Az orvosnak elengedte börtönbüntetését a német bíróság.
23
A Ryanair 100 millió, a Wizz Air pedig 25 millió forintot kell fizessen.
2
Andrej Danko titkolja, hogyan lett a jog doktora.
17
Gecse Balázs Gergőt az országúton, szekere mellett ütötték el.
A Vatikán szerint viszont a glutén a liturgia szerves részét képezi.
2
A liberális demokrácia végéről vitázott Pető Péter és Bencsik Gábor. Videó.
39
Három hónapos kislányával érkezett az ENSZ-közgyűlésre Jacinda Ardern. Fotók.
14
Az album november 9-én jelenik meg, az eredeti kiadás 50. évfordulójára.
6
Megszületett Orbán Ráhel második gyereke, Anna Adél.
3
Országosan a Gabriel vezet, a Mohamed a kilencedik.
9
Többek között Lajkó Félix hegedűvirtuóz is fellép a rendezvényen.
2007 óta először fordul elő, hogy nem Ronaldo vagy Messi az Év játékosa.
Luka Modrić, nyerte a FIFA Év játékosa címet.
1
Orbán Balázs, Lattmann Tamás, Tordai Bence és Claude Chollet vitatkoznak Európa átalakulásáról szerdán.
16
A brisbane-i magyar színészek egy Tamási Áron darabot adtak elő az író szülőfalujában.
Hogyan élték meg határon túlon 1956-ot?
1
Pécs lesz az NKA 25 éves születésnapja alkalmából megrendezendő programsorozat központi helyszíne.
2
A Margó Irodalmi Fesztivál október 18. és 21. között látogatható a Várkert Bazárban.
5
Háromnapos rendezvénysorozat kezdődik hétfőn az orosz fővárosban.
3
Visszavonták az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját a Földközi-tengeren.
Első ízben tiltottak be politikai pártot, mióta Hongkong visszatért Peking ellenőrzése alá.
5
Szerintük a nők testét arra használni, hogy kihordjon egy gyereket éppen olyan, mint a prostitúció.
39
Ez a tizedik legnépszerűbb keresztnév, amit a 2017-ben, Angliában születettek kaptak.
36
„A múlt héten szóltak, hogy akkor többet ne írjak.”
6
Több mint 1200 szakember dolgozott az oltáson.
2
A Fidesz és az EPP kapcsolatán túl a hajáról is mesélt Kunhalmi Ágnes.
86
Teljes titokban házasodott a 62 éves francia művész.
5
Valósághű kisfilmen az egészségügyi szakdolgozók mindennapjai.
10
A politikus szerint Brüsszel nem mutat rugalmasságot és kompromisszumkészséget.
5
Ottawa környékén forgószél söpört végig, hat ember került kórházba Kanadában.
2
Még mindig sok a tennivalója az állatmentőknek.
3
Egy évszázaddal ezelőtt a tengerentúli világ a „rablóbárók” korszakát élte, amikor a vállalatok jogainak folyamatos bővítése a tőke olyan koncentrációjához vezetett, amely a társadalmi szabadság és a demokrácia, valamint az egyéni boldogulás lehetőségének hagyományos értékeit erodálta. A jelenlegi gazdasági globalizáció világszerte hasonló veszélyekkel fenyeget. Az „államközpontú” világ könnyen „piacközpontúvá” válhat egy olyan hatalmi átformálódás során, amelyben a transznacionális vállalatok a közpolitika formálóivá léphetnek elő.

Bill Wirtz
(The American Conservative)

A vita azonban ingoványos terep, mivel azokat, akik nem értenek egyet az EU-val, egyből rasszistának és nacionalistának kiáltják ki.

ifj. Lomnici Zoltán
(Alaptörvényblog)

A tartozódó voksok figyelmen kívül hagyása példátlan jogsértés, amely egy demokratikus rendszerben semmissé teszi az adott szavazás eredményét.

Felcser V. Örs
(Krónika.ro)

A jelentés tartalmi megnevezésével is akad némi probléma, ugyanis jogi dokumentumnak ez semmiképp sem nevezhető, de mélyebb, szakszerű elemzésnek sem.

Magyarország 2010 előtt a pénzügyi rendszer kiszolgálója volt és a külföldi cégeket hozta helyzetbe, most viszont mozgásterét feszegetve minden eszközt annak rendel alá, hogy a magyarok életminősége javuljon – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön egy szakmai konferencián, Budapesten.

Lentner Csaba
(Pénzügyi Szemle Online)

A magyar költségvetésből nyomtalanul pénz nem tűnhet el.

Thomas Herndon
(Project Syndicate)

A banki szolgáltatásokhoz nem férő háztartások gyakran fordulnak alternatív, rabló jellegű (predatory) pénzügyi szolgáltatókhoz.

Bodrogai Ferenc
(Világgazdaság Online)

A magyar kkv-knak sem kell feltartott kézzel várniuk az őket elsodró változásokat.

A hét közepén írta meg a 24.hu, hogy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet elküldte egyik legjobb és legképzettebb szívsebészét, aki csapatával az orszában egyedüliként végzett kis metszéssel járó, ún. miunimálinvazív szívműtéteket. A döntést súlyos jogi-etikai vétséggel magyarázták.

Dr. Kovácsy Zsombor

Ma az egészségügyünk sok mindenre képes, egyszerre van jelen benne a szükségkórházak nyomora és a világszínvonal. Világszenzáció, hogy magyar orvosok sziámi ikreket választanak szét Bangladesben, közben a magyar betegek bolyonganak, és fogalmuk sincs, hogy mit csináljanak. Egy gigantikus, vastag falú labirintus az egészségügy, amit kétségekkel teli emberek közelítenek meg…

Patkósné Petrikó Tünde

Egyre jobban elszaporodott az internet világában az oltásellenesség. És egyre többször, szomorúan tapasztalom, hogy a kisfiam, Patkós Ádám esetét hozzátok fel példának az ellenességetek igazolására. Ne tegyétek! Le szeretném írni, hogy tragédiánk ellenére nem vagyok oltásellenes.

Dr. Kunetz Zsombor

Végigrohant a sajtón a hír- először még tavaly a HVG-ben jelent meg-, hogy egy fiatal nőnek 4 évet kell várnia, hogy az endometriózisát megoperálják, vagy 2 millió forintot a SOTE cégének befizetve, ugyanaz az orvos, ugyanott heteken belül megoperálja.

Miközben emberek tömege vesz minket körül nap mint nap, és a közösségi oldalaknak hála egyszerűbb a kapcsolattartás, mint valaha, egyre több ember küzd a hétköznapokban a magány érzésével. Mára már korántsem csak az idősebb generációkat sújtja az egyedüllét érzése, a fiatalok is gyakran számolnak be róla. Milyen következményei lehetnek a magánynak és mit tehetünk ellene?

Kereki Gergő
(Mandiner)

A Corvinus alapítványi formában történő működése nem lenne unikális Európában.

Sajti Konor
(Diákok egy megújult Corvinusért)

A Diákok egy megújult Corvinusért csoport azért kezdte meg tevékenységét, hogy még több magyar diáknak adasson meg a lehetőség, magasabb képzettségre, fizetésre, jobb életre.

Szabó Jennifer
(Mindset)

A gyermek fiktív betegsége az anya számára menekülő útvonalat biztosít a problémákkal való szembesülés elkerülésére.