Tévé

Mindig is hitt abban, hogy az MSZP egy baloldali párt, amely a hibásnak bizonyult liberális tendenciáktól elfordulva Botka vezetésével most visszatér a gyökerekhez – mondta a Mandinernek Nyakó István az MSZP kongresszusán. Arra a kérdésre, hogy a baloldal 2010-es vereségéért Gyurcsány volt-e a hibás, a szocik sajtófőnöke úgy válaszolt: „én ezt nem mondanám”.

75
MSZP-kongresszus

Szeged polgármesterét, Botka Lászlót választották meg az MSZP miniszterelnök-jelöltjének a párt szombati kongresszusán. Molnár Gyula pártelnök szerint a 2018-as választás tétje: Orbán Viktor vagy Európa.

64
Taormina 2017

A migránsok jogait, de az államok saját határaik ellenőrzéséhez való szuverén jogát is hangsúlyozza a G7-csoport csúcstalálkozójának szombati zárónyilatkozata. A párizsi klímaegyezményről ugyanakkor nem született megállapodás.

22
Kushner és Trump

Donald Trump veje és főtanácsadója, Jared Kushner az orosz nagykövettel folytatott megbeszélésein javasolta, hogy létesítsenek titkos kommunikációs csatornát Trump közvetlen munkatársai és Moszkva között – állítja a Washington Post.

15
„A leglelkesítőbb édesapa volt”

Meghalt Jimmy Carter amerikai elnök egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója pénteken Washingtonban. Zbigniew Brzezinski 89 éves volt.

Évzáró

Clinton az egykori főiskoláján elmondott évzáró beszédében esett neki Trumpnak, de úgy, hogy egyszer se mondta ki a nevét. Saját politikai terveiről viszont nem beszélt.

65

Egy kopt keresztényeket szállító busz utasait lemészárolták ismeretlen fegyveresek Egyiptomban.

First lady

Ferenc pápa május 24-én fogadta Donald Trump amerikai elnököt, feleségét, Melania Trumpot és családjukat. A vatikáni látogatás kapcsán felmerülő kérdésekre válaszolva Melania Trump sajtósa, Stephanie Grisham közölte: a first lady valóban gyakorló katolikus.

1

A Mészáros és Mészáros Kft. és a Hídépítő Zrt. adta a kedvezőbb ajánlatot az új komáromi Duna-híd kivitelezésére, így ők építhetik az új folyami átkelőt.

17
Jeffrey Pfeffer

A világszerte problémát jelentő munkahelyi stressz az USA-ban az ötödik leggyakoribb halálozási ok, évente százhúszezer áldozatot követel. Ennek a jelenségnek a kezeléséről és gazdasági hatásairól tartott előadást Jeffrey Pfeffer, a Stanford professzora hétfőn az MTA-n a Rajk László Szakkollégium meghívására.

4

A Közlekedési Múzeum kiköltözése miatt újratervezendő városligeti épület alá kerülhet az ott megnyíló műszaki múzeum és az Új Nemzeti Galéria mélygarázsa.

2
Lungo Drom

Megújította választási együttműködési megállapodását pénteken a Fidesz és a Lungo Drom.

49

Furcsaságot észlelt a Magyar Idők a CEU egyik szerződésén, mely szerint önmagával kötött együttműködési szerződést magyar nyelven a budapesti Közép-európai Egyetem és a Central European University New York korábbi elnöke és rektora.

24
Globsec

Zsákutcába jutott az a koncepció, hogy vegyünk el hatásköröket a tagállamoktól és adjuk Brüsszelnek, láttuk ennek mi lett az eredménye – mondta Szijjártó Péter Pozsonyban a Globsec biztonságpolitikai fórumon.

5
Nick Griffin

Nick Griffint, a Brit Nemzeti Párt (BNP) elnökét kitiltották Magyarországról – közölte a budapesti Belügyminisztérium. A most kitiltott Griffin nemrég egy budapesti Soros-ellenes konferencián beszélt, méltatta Orbán Viktort, és azt is elárulta, nyugat-európai „menekültként” Magyarországon készült letelepedni.

35
Családpolitika

Jelentősen enyhülnek a gyermeket vállaló diákhitelesek és jelzáloghitelesek terhei, és újabb bölcsődefejlesztési program indul annak érdekében, hogy minden településen vagy annak közvetlen környezetben legyen valamilyen típusú bölcsőde.

7

Ugyan eddig a Szeged-Hódmezővásárhely viszonylatban sem tudták még megépíteni a városközi villamost, de most Orbán Viktor javaslata alapján a szerbiai Szabadkáig hosszabbítanák meg azt.

6
Kósa Lajos

Ha Botka László bármilyen lehetőséghez jut, az a Fidesz szerint „életveszélyes” Magyarország számára – mondta Kósa Lajos pénteki sajtótájékoztatóján. A Fidesz frakcióvezetője szerint a szocialisták még a kerítést elbontanák.

14
Pszt!

A ferencvárosi képviselő-testület elfogadta az a rendeletet, melynek értelmében a szórakozóhelyek vasárnaptól csütörtökig 23 óráig, pénteken és szombaton éjfélig lehetnek nyitva.

7

Minél tanultabb egy muszlim, annál radikálisabb nézeteket vall – állítja a Migrációkutató Intézet kutatója. Speidl Bianka a Kossuth Rádió pénteki műsorában kiemelte: a muszlimok tanultabb rétegeiben az iszlamizmus és a szegregáció hívei vannak többségben.

6
háló&puding
Nem menne be az Indexbe akkor sem, ha hazudnának róla, mert nem vegzálja a sajtót – mondta Rogán Antal. Azonnali kérdések.
24
Április 17-e óta nem vettek magukhoz ételt az Izraelben bebörtönzött palesztinok, de a céljaikat elérték.
„Megmutatjuk azt a radikális nemzethűséget, ami mára kiveszett a magyar társadalomból” – mondta az Identitesz elnöke az Echo TV pénteki műsorában.
22
Egykori főiskoláján elmondott évzáró beszédében vallott a borról a demokraták tavalyi elnökjelöltje.
Csoportképet készítettek a NATO-csúcson a megjelent first ladykről, melyen első ízben egy first gentleman is helyet kapott.
85
Bőszen simicskázta az Index újságíróját Rogán Antal, de aztán csak elbeszélgetett vele például Simicskáról is. Aztán gyorsan elköszönt, mikor rájött, hogy mit csinál éppen.
15
„Túlélték, mégis meghaltak.” A TV2 legendás Tények-szalagcímeit szavalja Gálvölgyi János.
61
A nemzetközi liberalizmus két ifjú, jóvágású reménysége a szicíliai G7-találkozón csevegett.
17
Orbán Viktor és Lázár János Hódmezővásárhelyen sétálgatott.
26
Nagyon politikus beszédet mondott a Harvardon Mark Zuckerber. Sokan vélik azt a beszédtől függetlenül is, hogy elnökjelölti ambíciói is lehetnek.
15
Klein Dávid a magyarok közül elsőként akart oxigénpalack használata nélkül feljutni a világ legmagasabb pontjára. Nem sikerült neki, 8115 méterről visszafordult.
1
Trump beszélgetett a mosolygó-bólogató Orbánnal, aztán hirtelen félrelökte a montenegrói miniszterelnököt, hogy pózolhasson.
48
„Ahol elfér kettő, ott elfér három is. Meg jut hely a negyediknek is. Bátrabbaknál még az ötödiket is beszállásolhatjuk oda.”
18
Képsorozat az olasz partok környékéről: kétszáz ember esett a vízbe, nem mindenkit sikerült kimenteni.
34
Az eredeti előzetessel emlékezünk meg az eseményről.
2
A Facebook alapítója szerint baj van a rendszerrel, hiszen ő otthagyta az egyetemet, mégis milliárdokat keresett, miközben diákok milliói nem tudják fizetni a diákhiteleiket.
31
Békét követeltek és elnökükért meneteltek Nicolas Maduro támogatói Venezuelában.
3
Közel kilenc tonna jelöletlen, szabálytalanul tárolt, illetve lejárt fogyaszthatóságú húst megsemmisítését rendelte el a hatóság.
A német köztévé fiktív közös chatszobában mutatta meg, hogyan szerveznének osztálytalálkozót az uniós országok a maastrichti szerződés 25. évfordulójára.
23
Egy gyönyörű szarvas betévedt egy francia templomba.
„Minden döntésünket az alá kell rendelnünk, hogy ne fogyjunk el” – jelentette ki Németh Szilárd.
14
„Az európai tudományos élet jövője ma már itt van Szegeden” – mondta Orbán Viktor azELI-ALPS lézeres kutatóközpont avatásán.
2
Barack Obama gyakorlatilag a Fehér Házból való távozása óta vakációzik. A Karib-tenger után most Toszkánában golfozik.
23
Kedden elhunyt Széles Sándor úszó mesteredző. A tréner 61 éves volt.
Šarūnas „Šaras” Jasikevičius litván kosaras sztáredző elmagyarázta, miért engedte el a játékosát a gyermeke születéséhez a meccs helyett.
Homoszexuális kapcsolatuk miatt köztéren fenyítettek meg két férfit Indonéziában, mobillal videózó tömegrk előtt.

Hosszan tartó betegség után elhunyt Konyári János balatonboglári borász.

Garamvári Vencel
(Borászportál)

Teljesen más a pezsgő karaktere, ugyanis nem csak a buborékok finomsága, hanem ez esetben maga a bor jelenik meg és dominál, amihez a természetes szénsav tartalom inkább hozzásimul.

Unger Tamás
(Borrajongó)

Tíz eurón belül soha nem volt még dolgom ennél jobb anyaggal. Meglepődés, rácsodálkozás, öröm és értetlenkedés.

Márton Péter
(Tállyáért Egyesület)

Tállya be nem váltott lehetőség. Tállya örök riválisa, Mád borászatilag Tállyánál még mindig előrébb tart.

Magyarország 1,9 millió euróval segíti 200 iraki keresztény család lerombolt házának újjáépítését, 470 ezer euróval kórház, 400 ezer euróval pedig keresztény iskola építését, 500 ezer eurót fordít humanitárius segítségre a szíriai antiókhiai patriarchátusban.

Kiss Bertalan
(777)

Ha azt mondjuk, hogy attól fognak jönni a fiatalok, mert azt látják, hogy ez az egész kereszténység „nem is olyan nehéz”, akkor átverjük őket és nem mellesleg hamar tovább is állnak. Interjú.

Ugró Miklós
(Magyar Nemzet)

Attól, hogy a Fidesz a vallást nem, csak a neki nem tetsző egyházakat üldözi, nem lesz sem jogszerű, sem demokratikus az eljárása.

Ferenc pápa
(Magyar Kurír)

Ez az egyiptomi látogatás legyen a testvériség és a kiengesztelődés üzenete Ábrahám fiai számára, főként az iszlám világban.

Új kategóriát vezetnek be idén a Hugo-díjon: az idei szavazáson próbaképpen díjazzák a legjobb könyvsorozatokat. Hogy velünk marad-e ez a kategória, az még a jövő zenéje, ahogy az is, hogy ki nyeri idén; mi viszont most átfutjuk az idei jelölteket, amelyek egy része megjelent magyarul. Ti kinek adnátok a díjat?

W. Scott Poole
(The Black Aether)

Lovecraftban lehetőséget láttam arra, hogy eljussak a kortárs horror egy bizonyos vonulatának a gyökereihez, amely legalábbis megkísérli megközelíteni a kozmikus közömbösségről alkotott iszonyatos vízióját. Interjú.

Matos Lajos
(Filmvilág)

A Csillagok háborúja nem tudományos-fantasztikus film, hanem a megtestesült szuper-mesemozi, mely bámulatba ejti a gyerekeket, és jól kiszámított módon megtalálja azt a tudatalattiba süllyesztett srácot, aki a legmorcabb felnőttekben is ott rejtőzik.

Veres Attila
(Corn & Soda)

A félelem a legtöbb emberben azonos; a félelem a változástól, félelem a jövőtől, félelem a haláltól. Íróként ezt használom ki, hogy a leghatásosabban tudjak beszélni az engem érdeklő témákról, és emiatt lesznek ezek a történetek horrorisztikusak. Interjú.

A Figyelő főszerkesztője szerint a Momentum csütörtöki akcióját pártállástól és politikai ízléstől függetlenül mindenkinek el kell utasítania. „Akarunk-e ilyen országban élni?” – tette fel a kérdést.

Jámbor András
(Kettős Mérce)

A közösség számára rendkívül fontos, hogy a sajtó kontrollja fennmaradjon, bármelyik oldalról is.

Diószegi Horváth Nóra
(Kettős Mérce)

Teljesen felesleges a propagandamédiát vegzálni – ha kiütéssel lenyomjuk az egyiket, jön helyette egy másik, és felveszi a fonalat. Ahhoz, hogy ezt a szörnyeteget lenyomjuk, a baj forrását kell megtalálni.

Fábián Tamás
(comment:com)

Miért is tartaná fontosnak az M1, hogy a cionizmus és az Izrael-ellenesség vádjai közti ellentmondásra rámutasson.

A természetből ellesett interakciók alapján működő parazita robotrendszer komoly segítséget nyújthat állatoknak. Egyes területeken felválthatja a hagyományos robotrendszereket, és a viselkedéstudományban is komoly hasznát vehetik.

Kevin Kelly
(TED)

Egyelőre még nem találták fel a két évtized múlva legnépszerűbb mesterségesintelligencia-terméket.

Joshua Davis
(Wired)

Ma még abszurdnak tűnik, de a jelen trendjei alapján elképzelhető, hogy egyszer mesterséges intelligenciát választunk meg elnöknek.

Dyani Sabin
(Inverse)

A Facebook és a Neuralink is közvetlen agy-számítógép interfészen, gondolati úton történő interakciós technológiát fejleszt. Elménkért küzdenek a titánok. Muskék megoldása földhözragadtabb, de reálisabb.

Unalomig ismert tény, hogy az újszülöttek táplálására az anyatej a legalkalmasabb. Az a felfedezés azonban, amiről az origo.hu számolt be, még fontosabbá teszi ezt a táplálékot, s nemcsak a kisbabák, hanem felnőtt hólyagrákos betegek számára is életmentő lehet.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán

A Magyar Kórházszövetség XXIX. Kongresszusa kapcsán dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárral készült interjú olvasható a KÓRHÁZ szaklap tavaszi számában Államtitkári vizit címmel, melyet a Weborvos is idéz.

Dr. Velkey György

Adjunk-e pénzt, és mennyit? – gyakran elhangzó kérdés ez a betegek között, amikor a hálapénzről van szó. Velkey György a Bethesda Gyermekkórház igazgatójaként tisztább helyzetet teremtene, ezért az intézményben a pluszszolgáltatásoknak előre meghatározott díja lenne. Persze az sem mindegy, mit várhatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy fizessenek.

Bezzeganya.reblog.hu

Negyvenhetedikbe léptem, ezt a kort apám mindössze két héttel élte túl (azt is minek), anyám ennyi idősen ki-be járta a kórházakat, két komoly műtéttel, hálistennek végetért a pechszéria, azóta kutya baja.

Budapestre akkreditált külföldi nagykövetek egész sora szavalja Arany János Családi körét az Arany-emlékév alkalmából, (tört) magyarul.

Nőiszem
(Nőiszem)

Az az európai, keresztény civilizáció, amelyet sajátunkként élünk, végóráit éli.

Antoni Rita
(Magyar Nemzet)

Elvégre ebben az országban csak felső középosztálybeli házaspárok élnek, akik a negyvenmilliós lakásból kilépve beülnek a tízmilliós autóba, minden hónapban félre tudnak tenni, és bőven telik kondibérletre is.

Gállné Gróh Ilona
(Családháló)

A Ringató módszerrel épül a gyermeki lélek, erősödik a családi összetartozás.

Száz év tükrében a nagy háború 1917 – 2017. Folytatja az első világháborús történelmi ismeretterjesztő klipvetélkedőt az Aspektus!

Ablonczy Balázs
(Főtér)

Aki látott már belülről nagykövetséget, az tudja, hogy december 1. mindig delikát ügy egy magyar külképviseleten, kormányoktól függetlenül. Interjú.

Czakó Gábor
(Magyar Hírlap)

A honfoglalás nem lehetett gyerekjáték. Ezért sem vesztegeltek több emberöltőnyi ideig Levédiában még nyelvideológusok kedvéért sem.

Szent-Iványi Domokos
(Visszatekintés (1941-1972.))

Mindenütt ugyanaz a kép fogadott: könnyes szemű, szomorú és megrendült férfiak és nők. Telekit mindenki szerette, s ezek az emberek most azt érezték, hogy nagyszerű vezetőjük, reményeik megtestesítője eltávozott, s Magyarország a pusztulásba rohan.

Kinek van igaza: a bringásoknak vagy az autósoknak? Vagy középen van az igazság? Sváby Andrásék utána jártak az ATV-n.

Sturcz Antal
(Kerékagy)

Sokan esnek abba a hibába, hogy megvesznek egy drága bringát, aztán nem költenek rá.

Miklósi Gábor
(Kerékagy)

Ha valaki nem eltulajdonlási szándékkal viszi el más kerékpárját, az nem bűncselekmény, akkor sem, ha levágja a zárat.

Kürti Gábor
(Facebook)

3.342.000.000 forintból létesülhet 1200 P+R parkolóhely 2019-ig Budapesten. Óriási pazarlás.