Ukrán háború

Előzetes egyeztetés nélkül kezdett orosz nyelvű szónoklatba egy orosz diplomata a budapesti Uránia moziban.

13
Költségvetési csalás

Költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt hét év börtönre ítélték Vizoviczki Lászlót, a budapesti éjszakai élet korábbi urát. Más perek is folynak még ellene.

1
Francia elnökválasztás

„Egyes országok a szociális és fiskális különbségekkel játszanak az Európai Unión belül, ami megsértése az Európai Unió elveinek” – mondta Emmanuel Macron francia centrista, szociálliberális elnökjelölt.

83
Diplomácia

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint észre kell venni, hogy az Európai Unió biztonsága Törökország stabilitásával kezdődik.

16

A nemzeti konzultációhoz kapcsolódva országjárást indít a kormánypárt.

19
„A terroristákat meg kell alázni”

„Abszolút esély van arra, hogy nagy-nagy konfliktusba torkolljon a válság Észak-Koreával, de inkább békés megoldás kell” – jelentette ki Donald Trump a Reuters hírügynökségnek adott exkluzív interjújában. Az amerikai elnök szerint ugyanakkor az ISIS terroristáit meg kell alázni.

8
„Népszavazás lesz Franciaországért vagy ellene”

„Ez az elnökválasztás referendum, Franciaországért vagy ellene” – mondta Marine Le Pen a Nizzában tartott csütörtöki nagygyűlésén. a francia elnökválasztás szuverenista jelöltje ugyanakkor így fogalmazott: „a globalizáció itt van. Nem is tagadom, hogy meg akarom szelídíteni”.

3
„Magyarország áll a tárgyalások elébe”

A kerítésrendszer – amelyet pénteken adnak át – bármilyen embertömeg feltartóztatására alkalmas, gyakorlatilag nem lehet áthatolni rajta – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Kossuth rádió pénteki műsorában.

16
Lex CEU

Az Európai Néppárt vezetősége arra fogja kérni Orbán Viktort szombaton, hogy az Európai Bizottság kifogásainak megfelelően változtassa meg a lex CEU-t még a Brüsszel által adott egy hónapos határidőn belül. Erről a Néppárt szóvivője nyilatkozott a Bruxinfónak.

62
Látogatás

Kovács Zoltán találkozott néhány kongresszusi képviselővel, újságírókkal, agytrösztökkel, háttérintézményekkel, de látogatást tett az amerikai kongresszus információbázisát működtető kutatószolgálatnál is. A kormányszóvivő mindenhol tájékoztatást adott a magyar kormány politikájáról. Kovács szerint kezdeményezőbbnek kell lenniük: nem elég a nagykövetségekhez eljuttatniuk az információkat, hanem be kell menniük a médiumok szerkesztőségeibe is.

4
Találkozni fognak

Immáron másodszor, ezúttal telefonon gratulált az elnöki jogkört kibővítését célzó népszavazás sikeréhez Recep Tayyip Erdoğan török elnöknek. Arról is megegyeztek, hogy személyesen is találkoznak májusban.

11
Brexit after

A britek hetvenhárom képviselői helyet birtokolnak az Európai Parlamentben, az olaszok pedig máris kitalálták, hogy osszák ezeket szét a brexit után. A Politico diplomáciai forrásai szerint páneurópai listát állítanának fel, hogy pótolják a kieső brit EP-képviselőket.

48
2018

Gyurcsány Ferenc szerint a jövő évi parlamenti választáson pártja, a Demokratikus Koalíció fogja okozni a legnagyobb pozitív meglepetést, 10-15 százalék közötti eredményt ér majd el.

113
Hősök

Csak négy CÖF-vezető utazott repülővel Brüsszelbe, minden más Orbán-párti tüntető busszal utazott a belga fővárosba.

23
Őrület

Elfogadták azt a vádiratot, amelyben az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetést kért az egykori Zaman című napilap 30 olyan vezetőjére és újságírójára, aki állítólag kapcsolatban volt Gülennel.

9
Meeting

Csütörtök délben találkozott Brüsszelben Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke Soros Györggyel, aki hátsó bejáraton érkezett a találkozóra.

122
Paks 2

Egymást legalább annyira oltották az Ökopolisz paksi bővítésről szóló rendezvényén megjelent ellenzéki politikusok, mint a kormányt, a második felvonásban pedig személyeskedésbe torkollott az LMP-s Szél Bernadett és Csepreghy Nándor államtitkár vitája. A kormánypárti politikus szerint „akik a Fideszre szavaztak, a paksi bővítésre is szavaztak”.

90
Kormányinfó

Ha Orbán Viktor nem megy el az EP ülésére, akkor felmosták volna velünk a padlót Brüsszelben – mondta Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor bejelentette: csökkentik a paksi atomerőmű-bővítés dokumentációjának titkosságát.

3
Közel-Kelet

„Izrael helyzete minden korábbinál erősebb”, mivel az Egyesült Államokon túl immár Oroszországgal, Kínával és Indiával is baráti viszonyt ápol – állítja Tom Gross brit Közel-Kelet szakértő, aki szerint a palesztinoknak ideje lenne kompromisszumot kötniük a zsidó állammal, mert Obamával szemben Donald Trump nem fogja különösebben figyelembe venni az igényeiket. Gross úgy látja: Obama külpolitikai öröksége „abszolút katasztrófa”.

8
X-akta

Magát földönkívülinek kiadva csalt ki összesen mintegy 400 millió forintot több sértettől egy 54 éves férfi, aki ezért 8 és fél év börtönbüntetést kapott. A csaló állította: a sértetteknek életük meghosszabbításához, illetve életben maradásukhoz, céljaik eléréséhez anyagi és egyéb próbákat kell teljesíteniük.

3
háló&puding
Soros Györgyöt „Amerikában kellene lelövetni”, a migránsokkal kapcsolatban „igaza a Viktornak is, de ez is átmegy korrupt dolgokba”. Remek riport az Abcúgon.
22
Drogot és csempészett cigit találtak a magyar kamionosnál, aki Calais-nál az út mentén gyalogló migránsokra húzta a kormányát.
2
Pele, ébresztő! címmel indult el pénteken az Év emlőse országos programsorozat.
1
Megharagudtak az ország tervezett NATO-csatlakozása miatt.
4
A vancouveri TED konferencián debütált a Prezi kiterjesztett valóságra épülő koncepciója, a Prezi AR.
3
25
Gréczy Zsolt DK-szóvivő szerint az MSZP megalázta a kormányváltásért küzdő pártokat, így őket is.
63
Ha nem tartják a határidőt, a román kormány felbontja a szerződést, közölte a lassan dolgozó autópályaépítővel a román szállításügyi miniszter.
2
Állatbűnözés: idén eddig 90 juhot öltek meg a farkasok és medvék Hargita megyében.
1
Segíteni szeretnék a fiatalok munkaerőpiaci versenyképességét.
Nemcsak szépséges, egyben borvidék is: videót forgattak a Pilis lábainál fekvő Kesztölcről.
Úgy kapott nulla voksot az egyik szavazókörben a Munkáspárt jelöltje a józsefvárosi időközin, hogy Thürmer Gyula amúgy ott lakik.
1
Összefogtak, hogy poharanként 1000 forint alatt kínálhassanak egy könnyed, gyümölcsös kékfrankost. Neve is lett neki.
1
Az elektronikus tintával működő szerkezet szembemegy az okosórákkal.
2
Ewan McGregorral tárgyal a felnőtt Róbert Gida szerepéről a Disney stúdió, amely Marc Foster rendezésében készít játékfilmet A. A. Milne fiáról.
1
Leborult egy sörszállító kamion rakománya Budapesten, az M0-s felhajtó közelében.
„Szokásos és tipikus kettős beszéd, maszatolás, kétszínű politika” – így jellemezte a miniszterelnök brüsszeli beszédét a Jobbik elnöke.
135
Egyszerre jelent meg Macron és Le Pen is annak az amerikai cégnek a franciaországi gyáránál, amit a tervek szerint bezárnak és Lengyelországba költöztetnek.
3
Sikerült reprodukálni az anyaméhben lévő környezetet és a méhlepény funkcióit.
2
Egy győri lakótelepi játszótérre kiragasztott levélben a környékbeliek azon háborognak, hogy gyerekek érkeznek a játszótérre és hangoskodnak.
15
A UKIP volt vezetője arra szólította fel Orbánt: csatlakozzon a Brexit-klubhoz, és hagyja az EU-t, „ezt a nonszenszt” maga mögött.
10
Enyedi Zsoltnak az EMMI nyilatkozata után már változott az álláspontja.
24
A Fideszt és Orbán Viktor támogató Civil Összefogás Fórum aktivistái a CEU melletti tüntetőktől 30 méterre tüntettek Brüsszelben.
24
Az Európai Parlament épületénél tüntettek a CEU mellett, miközben velük szemben a CÖF Orbán-párti tüntetői sorakoztak fel.
36
Női csúcstalálkozón kérdezték meg a német kancellártól, hogy feminista-e. A meglepett Merkel sokáig kereste a szavakat.
18
Ezt felfedezték a 444-esek és próbálták megtudni, kinek forgatnak.
15
128 vendéglátóhely, 108 program, 156 szálláshely, új tókerülő kerékpáros akció, és több kutyás program is várja az érdeklődőket.
Partiszemüveggel a fején fejezte ki érzelmeit a magyar főváros felé az MSZP politikusa.
73
Közel 180 millió palack pezsgőt értékesített tavaly a német Rotkäppchen-Mumm vállalat.
2
A gyermekek betegjogainak jobb érvényesüléséért országossá terjesztenék az Anyák háza-programot.

Sorozatunk előző alanya, Ivanova Daniela Németh Orsinak adta tovább a szót, aki látássérült. Orsi nemcsak csinos, de írásaiból egyértelműen kiderül, hogy nagyon logikusan gondolkodó, tudatosan élő, széles látókörű és életvidám. Amikor pedig beszél, egyszerűen lebilincselő. Akadálymentesítésről, egyetemes tervezésről, munkáról, sportról, és sok minden másról beszélgettünk. Interjúnk.

Kölnei Lívia
(Talita)

Sok boldog családot ismerek, de egy sincs közöttük, ahol – rejtve vagy nyíltan – ne hordoznák lelkükben boldogságuk ellensúlyát: egy egykori veszteséget, félelmet, bánatot.

Markó-Valentyik Anna
(Képmás)

Nem akartam elmenni a gyerekvállalás propagálásába, meg akartam mutatni a boldogságát, de a nehézségeket sem akartam letagadni.

Gyarmati Orsolya

Ennél sokkal fontosabb lenne a megelőző felvilágosítás, amelynek keretében elmondhatnánk, milyen veszélyei vannak a terhességmegszakításnak.

Egy éve nyár elején megkérdeztük olvasóinkat arról, hogy mit gondolnak az akkor hamarosan első szülinapját ünneplő oldalról. Most egy második, kibővített kérdéssorral jelentkezünk, amivel már nem csak az oldalról magáról, hanem a hazai fantasztikum olvasótáboráról is szeretnénk képet alkotni. A hét végéig várjuk a válaszokat.

FilmBaráth
(Smoking Barrels)

Kár, hogy a három főszereplő karakteréből nem sikerült mindent kihozni, és egy kicsit lassúdadan folynak az események, de ettől függetlenül annyira bele lehet feledkezni a történetbe, hogy a letehetetlen kategóriába tartozik.

Galgóczi Tamás
(ekultura.hu)

Bár az első kötet főként a világépítésről, a karakterek bemutatásáról szól, azért van benne pár olyan fordulat, amire megmondom őszintén, pár évtizedes fantasy múlttal a hátam mögött sem számítottam.

Szabó Dominik
(ekultura.hu)

Klasszikusokat, „nagy elődöket” olvasni mindig izgalmas feladat, már csak azért is, mert a befogadótól is némileg más hozzáállást kívánnak, mint mondjuk a kortársak.

A Simicska Lajoshoz köthető Pro-Ráta Holding médiacégnek opciója volt és megvásárolta az Index.hu-t Spéder Zoltán cégétől, majd a teljes tulajdont átruházta a „Magyar Fejlődés Alapítványra”. Az Index kiadójának új igazgatóságában helyet kapott a Simicska-közeli Nagy Ajtony Csaba is.

G. Fodor Gábor
(888)

Hát igen, Gergő, ha tetszik, ha nem, most már papírotok is van róla, hogy ti vagytok a Simicska-média, az index-újságírók Simicska-bérencek.

Marton Árpád
(Médiahorizont)

A függetlenségnek nincsenek fokozatai. Valami vagy független, vagy függő. Alárendelt, megvehető, betörhető.

Gazda Albert
(Magyar Nemzet)

Senki sem hiszi el, hogy a tisztességes újságok azt írják, amit szeretnének. Hogy a tartalom nem megrendelők megrendelésére születik, hanem azt tükrözi, amilyennek a szerkesztőségek a valóságot látják.

Hányféle illat bújik meg egy borvidék boraiban? A Dél-Balaton kóstolóján barackos, virágos, zöldalmás, citrusos, medvecukros jegyeket találtunk főleg. Tizenhét borászat tételeit kóstoltuk végig, mutatjuk a kedvenceiket, csak az orrunk által vezetve.

Herczeg Ágnes
(Gault&Millau)

A magyar boroknak és a magyar borászoknak szeretnénk több lehetőséget biztosítani, ami azt jelenti, hogy a magyar borok felé billen el a borkínálat. Interjú.

ifj. Dúzsi Tamás
(Facebook)

A rozénál is ugyanúgy megjelennek az évjárat és dűlők közötti különbségek, mint más bortípusoknál.

Milotta László
(Borrajongó)

Alig ismert borvidékünk, amely akár szunnyadó oroszlán is lehet: a Bükk.

A cím félrevezető lehet, hiszen a Glasgow-i Egyetem tudósai az MTI híre szerint csak a szív- és érrendszeri, továbbá a különféle daganatos betegségek kisebb esélyét találták azoknál, akik kerékpárral járnak dolgozni. Viszont mivel ez a két betegségcsoport áll a korai természetes halálozások többsége mögött, talán mégsem túlzás a fenti következtetés.

Dr. Velkey György

Adjunk-e pénzt, és mennyit? – gyakran elhangzó kérdés ez a betegek között, amikor a hálapénzről van szó. Velkey György a Bethesda Gyermekkórház igazgatójaként tisztább helyzetet teremtene, ezért az intézményben a pluszszolgáltatásoknak előre meghatározott díja lenne. Persze az sem mindegy, mit várhatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy fizessenek.

Bezzeganya.reblog.hu

Negyvenhetedikbe léptem, ezt a kort apám mindössze két héttel élte túl (azt is minek), anyám ennyi idősen ki-be járta a kórházakat, két komoly műtéttel, hálistennek végetért a pechszéria, azóta kutya baja.

Vilisics Feri

A Wikipédia és a Webdoktor segítségével már kihordtál két ebolát is, mire finn orvos látott? Nem csodálkozom! Az a benyomásom olykor, hogy a finn egészségügyben dolgozók nem is professzionális orvosok és nővérek, hanem egy észt, orosz és pakisztáni művészekből álló színházi társulat tagjai, akik bármilyen panaszra antibiotikumot írnak a páciensnek…

Három nap alatt több mint tíz előadást nézhetnek meg az érdeklődők az RS9 Színházban, a független társulatoknak létrehozott fesztivál keretén belül április 28-tól 30-ig.

Böszörményi Nagy Gergely
(Facebook)

Minden ingyenjegyünket a kispénzű diákok és tanáraik kapják, akik enélkül sosem jutnának közel világnagyságokhoz.

Juhász Dávid
(Kultúrkavalkád)

A pesti srácok az elmúlt hónapokban beköltöztek nem csak a műtermembe, de az életembe is. Interjú.

Jásdi István
(Mandiner)

Börtönben élünk. Erről szól számomra Deák Kristóf szép kisfilmje.

Három nagyteljesítményű szuperkomputerrel bővül az óriásgépek kanadai hálózata.

Joon Ian Wong
(Quartz)

A közvélemény jobban fél az MI fizikai megvalósulásaitól, például önvezető autóktól és robotoktól, mint a potenciálisan több veszélyt jelentő előrejelző algoritmusoktól, diagnosztikai megoldásoktól, gépi döntéshozástól.

Kaveh Waddell
(The Atlantic)

Elbizonytalanodunk, ha egy chatbot majdnem, de mégsem úgy beszél, mint az ember. A robotikában rejtélyes völgyként ismert jelenség komoly akadálya a tényleg emberszerű gépek fejlesztésének.

Nick Statt
(The Verge)

Az AR nemcsak a világ jobb megismerésének, hanem a vállalati marketingnek is hatékony eszköze, cégek mindent megpróbálnak majd eladni vele. Nagyon hamar itt lesz a ma még szórakoztató kiterjesztett valóság igazi változata.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a CEU ügyében a szolgáltatások szabad áramlására hivatkozva. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen alapon lehet erre hivatkozni, ha az érintett egyetem nem is EU-s, hanem amerikai. A Bizottság a Mandinernek a Világkereskedelmi Szervezetre (WTO) hivatkozik, ami pedig nem uniós szervezet.

Tóth Balázs Gergely
(Szuverén)

A törvények közötti ellentmondás ismét megmutatja, hogy a kormányzat hajlandó megtagadni a saját maga által felállított szabályokat is.

Ádány Tamás Vince
(Kereszténység és kapitalizmus)

Katolikus jogászként miért tartom elhibázottnak a felsőoktatási törvény legújabb módosítását?

Bakó Bea
(Mandiner)

Csaknem egy hétig kellett gondolkodnia Áder Jánosnak, hogy kimagyarázza a védhetetlen CEU-törvényt.

A Csopaki Kódex, a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és az Északipart Magazin egész éven át tartó beszélgetés- és vitasorozatot indít a Balaton veszélyeztetett értékeinek védelmében. A résztvevők az érintettek – borászok, vendéglátók, szakmai szervezetek és önkormányzatok képviselői, jogalkotók. A szervezők szerint itt az idő cselekedni, mert stratégia és ennek megfelelő szabályozás híján az egyre erősödő érdeklődés súlyos károkat okozhat a tónál. Az első vitára április 30-án, vasárnap kerül sor Csopakon.

Védegylet

Az utóbbi időben kiemelt figyelmet kapott a globális felmelegedés, pedig vizeink integritását a földi élet megmaradása szempontjából nyilvánvaló prioritásként kellene kezelnünk.

Homoky Dorottya
(Drunken Kitchen)

A 2016-os BalatonBorok bemutatóján jártunk. Mondjuk a kedvenceinket.

Bujdosó Ferenc
(Bujdosó Pincészet)

Spanyolországból rendeltünk 10 ezer oszlopot, és huzalból is 25 km kell egy hektárra. Azon viccelődtünk, hogy ennyivel simán körbe tudnánk keríteni akár az egész Balatont is.