Terrorizmustól szenvedők

„A valóság a menedékkérő-táboroké, amelyek időnként inkább a pokolra hasonlítanak mint a tisztítótűzre” – jelentette ki Ferenc pápa szerdán a Szent Péter-bazilikában. A katolikus egyházfő hozzátette: a vallási vezetők feladata, hogy lássák ezt a valóságot.

43
Itália

Vasárnap óta több mint tízezer ember érkezett Líbiából a dél-olaszországi partokra. Matteo Renzi korábbi baloldali miniszterelnök most kijelentette, hogy Olaszország nem képes ennyi ember befogadására. Hozzátette, tudomásul kell venni, hogy az olasz közvélemény számára a helyzet „elviselhetetlenné” vált.

vezérkomment: Rajcsányi Gellért
5

A Matolcsy Ádám vezette Magyar Stratégiai Zrt. megvette az Origo hírportált kiadó New Wave Media Group Zrt.-t.

19

Fokozódik az Oroszország ellen irányuló külföldi hírszerzés és a dezinformálás, valamint a kibertámadások és az ügynökbeszerzési kísérletek száma – jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Integrálhatóak?

A Migrációkutató Intézet elemzéséből kiderül, hogy az alig több mint tíz év múlva a Brüsszelben többségbe kerülő muszlimok hogyan vélekednek a nyugati kultúráról, valamint az iszlám helyzetéről.

23
4-es metró

A BKK volt vezetője szerint a 4-es metróval kapcsolatos visszaélések már a Demszky-éra alatt ismertek voltak, a városvezetés mindent megtett annak érdekében, hogy ezeket „szőnyeg alá söpörje”.

2
Ennyi volt

Az Országos Roma Önkormányzat csődöt jelentett közel egymilliárd forintos adóssága miatt – értesült a RomNet, az ORÖ elnöke ugyanakkor közölte: hamisak a csődről terjedő hírek.

15
Kihívásokkal nézünk szembe

Tízmilliárd eurós hiányt okozhat az EU költségvetésében az Egyesült Királyság kilépése – mondta Günther Oettinger. A költségvetésért felelős uniós biztos kiemelte: ahhoz, hogy az EU az új kihívásokkal meg tudjon küzdeni, nehéz döntéseket kell majd meghozni.

1

A 27-ről 28 tagúra bővülő új kormány névsora csupán 11 új nevet tartalmaz.

3
Kábelvágás

Nem működnek az automaták, a jegykiadó rendszer és a honlapok sem a MÁV-nál szerda déli hírek szerint. Az iho.hu szerint véletlenül elvágták a MÁV Szolgáltató Központ tápkábelét egy budapesti építkezésen, a remdszereket most állítják vissza.

5
Mini-diktátor?

A ZDF német állami televíziócsatorna közölt cikket a magyar szélsőjobboldal felemelkedéséről. A televízió Orosz Mihály Zoltán példáján keresztül igyekezett bemutatni „az Orbán árnyékában feltörő” magyar szélsőjobboldalt.

143
Csökkenő trendek

A Központi Statisztikai Hivatal készítette el a grafikont, melyen a munkanélküliség alakulása látható az utóbbi három évben.

1
„Amennyiben kormányra kerülnek”

A Demokratikus Koalíció szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hatalomra kerülésük esetén azonnal eltörölnék a lex CEU-t.

48
Baráti eszmecsere

Bukarestbe utazott a bolgár elnök hogy találkozzon román kollégájával, Klaus Iohannissal. A látogatáson a felek a korrupcióellenes harc fontosságáról beszélgettek.

5
Olyan, amilyen

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerda reggel az M1-ben úgy fogalmazott: egy nem egy központból vezérelt, hanem egy nemzetekre épülő Európát szeretne.

17

A Toldi-filmet nem támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap, ugyanakkor a kormány most egymilliárd forinttal támogatja egy 12 részes Toldi-rajzfilmsorozat elkészítését.

3

A kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívó a Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő halálával megüresedett helyre kerül a nemzet sportolói közé.

1
Erőszakos dzsihadizmus

Az Iszlám Állam összesen hat feltételezett terroristáját fogták el három európai országban: a spanyolországi Mallorcán négy, Nagy-Britanniában és Németországban egy-egy terroristát vettek őrizetbe a hatóságok.

A levegőben lóg

Elhalasztották az amerikai egészségbiztosítási reformtervezetről szóló, eredetileg keddre tervezett szavazást. A republikánusok még újraírnák a törvényt, Trump ennek ellenére bizakodó a reformcsomag elfogadását illetően.

3
Konzultációs

Soros György egy kiterjedt maffiahálózatot működtető spekuláns, aki Európa békéjét, jövőjét veszélyezteti – jelentette ki a kormányfő a nemzeti konzultáció zárórendezvényén. Majd leszögezte: nem fogják hagyni, hogy Soros nevessen a végén. Orbán Viktor arról is beszélt: azt javasolja, hogy a német választásokig jegeljük a vitát a németekkel. „Mondjunk csendes imát Angela Merkel győzelméért” – tette hozzá.

23
háló&puding
Egy kurd katonanőt az Iszlám Állammal folytatott tűzharcban majdnem leteríti egy golyó, de nincs megilletődve tőle.
3
A VIII. kerületi önkormányzat razziák nyomán és engedélyek hiányára hivatkozva bezáratja az Auróra közösségi házat és szórakozóhelyet.
4
A tevebébi 15 kilóval és fehér bundával született.
„A magyarok nem akarnak illegális migránsokat befogadni (...), egy darabot se, átmenetileg se, sehogyan se” – mondta Orbán Viktor a Nemzeti Konzultáció alapján.
2
Sorra kigyulladtak a Fertő-tavon álló, hangulatos házikók szerdán.
5
A farkas és az ember kapcsolatát vizsgálták Az ELTE TTK Etológia Tanszékének legfrissebb kutatásában, különösképpen azt, hogy hogyan ragaszkodnak a kézben nevelt farkasok nevelőikhez.
Papucsban és törölközőben, részben félmeztelenül igyekeztek felhívni a Párbeszéd tagjai a figyelmet a metró klímájára.
72
Többek között kenőpénzek elfogadásával vádolnak három NAV-ost, egy ügyészt és egy további személyt.
1
Egy csigákon végzett kísérletben sikerült törölni bizonyos emlékeket a memóriájukból.
1
Kigyulladt egy lakóház a VII. kerületi Péterfy Sándor utcában szerda délelőtt.
2
Többek között a plakáttörvényről vitázott Stumpf András és Pető Péter az ATV stúdiójában.
20
A Brüsszellel kapcsolatos nemzeti konzultáció lezárásaként került sor a rendezvényre.
6
Döbbenetes tényeket osztott meg Soros György fiáról a TV2 híradója.
50
Újra találkozott titkos tárgyalópartnerével Gyurcsány Ferenc.
88
Szerdára virradóan két alvilági klán csapott össze baltákkal és vasvillákkal a romániai Focşani-ban. Négyen vesztették életüket a harcban.
A fideszes Bíró Márk hét éve nem szólalt fel az Országgyűlésben. Egyszer ugyan szót kért, de arról is kiderült, hogy véletlen volt.
11
A moszkvai metró impozáns, Novoszlobodszkaja nevű állomásán tartott előadást a Kreml Balettszínháza.
1
Életének hatvannegyedik évében elhunyt Nagy György műsorvezető, szerkesztő, újságíró.
Kolumbán Julianna 1918. február 26-án született, a trianoni döntés után veszítette el először magyar állampolgárságát, majd 1940-ben visszakapta, 1945-ben pedig újra elvesztette.
4
Egy felmérés szerint a világ vezetői közül messze Angela Merkelben bíznak a legtöbben, míg Trumpot Putyin is megelőzi ezen a listán.
7
Nem engedi hirdetni, magyarán ezentúl cenzúrázza az abortuszellenes, életpárti Live Action mozgalom által közzétett posztokat a Twitter.
48
Mi tette a klasszikus rock egyik utolsó mohikánjává, világ körüli sztárjává a Foo Fighters-t? Budapesti koncertjükön jártunk.
6
Egy hollandiai pajtába csapódott bele a Földnél is öregebb, négy és félmilliárd éves meteorit.
Silvio Berlusconi egy interjújában elmondta: az Egyesült Államok elnökében leginkább a feleségét kedveli.
6
A királyi ház fenntartása az Egyesült Királyság minden alattvalójának csak évi 65 pennyjébe, azaz egy bélyeg árába kerül – hangsúlyozta a remek ár-érték arányt a brit udvari kincstárnok.
2
Mihai Tudosét, az eddigi gazdasági minisztert javasolják kormányfőnek a román szociáldemokraták és liberálisok.
1
Németh Szilárd a hétfő reggel beszélt a plakáttörvény elfogadásáról.
18
Theresa May a héten jelentette be, az EU-s állampolgárok milyen feltételekkel maradhatnak Nagy-Britanniában.
Az ungvári és munkácsi születésű személyek valószínűleg csalással jutottak állampolgársághoz.
2
A spanyol bíróság elrendelte Salvador Dalí testének kihantolását egy apasági per miatt.
3
Mória bányáiban forgatott a Válasz.
Négy északkeleti megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.
2
Egy, a történet szerint Irinyi János által tervezett magyar harci robot megépítésére gyűjtenek az MTVA pályázatán nyertes filmesek.
A két gyerek fürdeni ment a Dunába. A fiút egy közelben horgonyzó uszály legénysége mentette ki a folyóból. A lányt nagy erőkkel keresik.
1967 júniusában jelent meg a Star trekben Spockot alakító Leonard Nimoy első lemeze. Hallgassa meg nálunk!

Háború zajlik a hagyományos család ellen a nyugaton hazánk szentszéki nagykövete, Habsburg-Lotharingiai Eduard és Veres András püspök szerint, akik a Katolikus Társadalmi Napok győri megnyitóján beszéltek a témáról.

Prőhle Gergely
(Kötőszó)

Hogy a Lehel Lászlóval való beszélgetésre csak most, az újsághírek következtében került sor sebbel-lobbal, az sajnos nem növeli az egyházi tényfeltárás tekintélyét, bizonyítja ugyanakkor a körülmények hatalmát.

James Martin
(SzemLélek)

A katekizmus nyelvezete indokolatlanul sértő, ezért szükség lenne az újrafogalmazásra. Interjú.

Ugró Miklós
(Magyar Nemzet)

Ferenc pápa korrupcióellenes fellépését ez idáig még nem üdvözölték a magyar egyházak, nem adtak ki támogató nyilatkozatot, nem álltak ki nyíltan és határozottan mellette.

„A tej élet, erő, egészség!” Ezt a szlogent unalomig ismerjük mindnyájan. A pharmaonline.hu cikke alapján azonban egyáltalán nem mindegy, milyen zsírtartalmú tej az, ami valóban egészséges. S bármilyen meglepő, nem a sovány tej az igazán ajánlott, legalábbis, ha a Parkinson-kórt el akarjuk kerülni.

Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán

A Magyar Kórházszövetség XXIX. Kongresszusa kapcsán dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárral készült interjú olvasható a KÓRHÁZ szaklap tavaszi számában Államtitkári vizit címmel, melyet a Weborvos is idéz.

Dr. Velkey György

Adjunk-e pénzt, és mennyit? – gyakran elhangzó kérdés ez a betegek között, amikor a hálapénzről van szó. Velkey György a Bethesda Gyermekkórház igazgatójaként tisztább helyzetet teremtene, ezért az intézményben a pluszszolgáltatásoknak előre meghatározott díja lenne. Persze az sem mindegy, mit várhatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy fizessenek.

Bezzeganya.reblog.hu

Negyvenhetedikbe léptem, ezt a kort apám mindössze két héttel élte túl (azt is minek), anyám ennyi idősen ki-be járta a kórházakat, két komoly műtéttel, hálistennek végetért a pechszéria, azóta kutya baja.

Akár a fantasztikus irodalom is lehetne egy olyan csatorna, amelyen keresztül a magyar múltról és a jelenről beszélünk? A sci-fi és a fantasy talán nem a legjobb elbeszélési módok egy ilyen célhoz, Veres Attila azonban bizonyította, hogy a weird irodalom képes lehet erre. Merengések az Odakint sötétebb kapcsán.

Pomsár Péter
(Szubjektív Kultnapló)

Justusnak gyakorlatilag még akklimatizálódni sincs esélye, amikor egy gyilkosságsorozat közepén találja magát, és ahogy azt a becsületes zsaruk szokták, el is kezdi szépen felderíteni az ügyet.

H. Nagy Péter
(MA Populáris Kultúra Kutatócsoport)

Ha ebből a szempontból vesszük szemügyre Wesley Chu Időrabló című regényét, érdekes dologba ütközünk.

Zsótér Indi Dániel
(Roboraptor)

A Világvégi mesék 2016-os év végi felbukkanásával jelentkezett be a Kaméleon Komix, erősítendő a hazai képregénykiadók táborát.

Száz év tükrében a nagy háború 1917 – 2017. Folytatja az első világháborús történelmi ismeretterjesztő klipvetélkedőt az Aspektus!

Hanula Zsolt
(Index)

A jobbágylányok szüzességét elvevő földesúr egyszerű rémmese, ami a 18. században, a francia felvilágosodás korában kezdett el széles körben terjedni. Ekkor nagy divatja volt a sötét középkort minél sötétebbnek és rémesebbnek lefesteni.

Ablonczy Balázs
(Főtér)

Aki látott már belülről nagykövetséget, az tudja, hogy december 1. mindig delikát ügy egy magyar külképviseleten, kormányoktól függetlenül. Interjú.

Czakó Gábor
(Magyar Hírlap)

A honfoglalás nem lehetett gyerekjáték. Ezért sem vesztegeltek több emberöltőnyi ideig Levédiában még nyelvideológusok kedvéért sem.

Megveszi a Mediaworks Zrt. a Magyar Idők Kiadó Kft.-t, a bekövetkezendő felmondási bérekre, végkielégítésekre, szabadságmegváltásokra mintegy 77 millió forintot különített el a cég.

Jobbik
(Közlemény)

A lap jogerős bírósági végzés ellenére nem hajlandó közzétenni egy helyreigazítást a Jobbikkal kapcsolatban.

Varga Attila
(comment:com)

Dr. Házi Edina gyógyszerésznek vallja magát, közben egy olyan céget igazgat, ami, bármennyire is meglepő, de forgalmaz naptejeket, VISZONT AZ ÖVÉ AZ NEM BÁNT.

Zöldi László
(Médianapló)

E kétarcúságot még a legbutább olvasó is észrevette, ráadásul vészesen közeledett a 2018-as választás, és a Fidesz-agytröszt elhatározta, hogy átrajzolja a médiapiacot.

Kanadai kutatók klinikai környezetben tanulmányozzák robotok és betegek kommunikációját. A mesterséges intelligenciával rendelkező gépekkel folytatott interakciók pozitívan befolyásolhatják betegségek kimenetelét.

Ed Hess
(Harvard Business Review)

Az okos gépek korában főként a hagyományosan az érzelmi intelligenciához társított képességeink fejlesztésével maradunk kompetitívek.

David Ryan Polgar
(Quartz)

Meddig terjed ki az emberi együttérzés, nem veszélyes-e, ha érzelmekkel reagálunk mesterséges intelligenciával rendelkező tárgyakra? Elembertelenít-e az egyre emberibb MI?

Amy X. Wang
(Quartz)

A terhes Beyoncé Instagram-posztja 24 óra alatti 7 millió lájkjával bebizonyította, hogy a zeneiparban egyre fontosabbak a techcégek, közösségi platformok, és a hagyományos lemezkiadók mind inkább háttérbe szorulnak.

A hétfőn startoló, első ízben hatnapos soproni fesztiválra több mint 150 ezer vendéget várnak, fellép mások mellett a Linkin Park, Ellie Goulding, a Cult, Martin Garrix, az Enter Shikari, a Paramore, a Pendulum és az Imagine Dragons.

Alföldi Róbert
(Nyugat.hu)

A magukat gerinces hetero macsónak gondoló képviselők miért döntenek úgy, hogy nem döntenek, és miért nem képesek döntéseikért felelősséget vállalni? Interjú.

Ujhelyi István
(Facebook)

A hazai könnyűzenei élet kedvelt koncerthelyét, tízezrek egyre inkább kultikus találkahelyét nagy baromság lenne eltiporni! Tibi és a helyi Fidesz keressen más „nünükét” magának!

Momentum Mozgalom
(Facebook)

Közösen záratnák be Budapest egyik legnagyobb szórakozóhelyét.