Thomas de Maiziere

Tény, hogy a migrációs áradatot kihasználva terroristák is megbújtak a menekültek között – jelentette ki Thomas de Maiziere az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának hétfői ülésén. A német belügyminiszter szerint az EU külső határainak fokozott védelmére van szükség.

1
Csak Csíki Sör

Elhagyja az Igazi Csíki Sör nevéből az „Igazit” a Csíki Sör Manufaktúra a Heineken Romaniával történt megállapodást követően, és csak Csíki Sörként forgalmazzák italukat. Lénárd András szerint ez zavarhatta a Heinekent, mivel úgy tűnhetett, hogy az ő sörük nem igazi.

4
Csak a színe ne legyen vörös

A Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének esze ágában sincs visszavonni a Heineken ellen indított pert a sör csomagolásán háromszor is szereplő vörös csillag miatt. A szervezet elnöke, Menczer Erzsébet a Mandinernek elmondta: nem a gyárat akarják bezárni, és a sört sem akarják betiltani, mindössze a csillag kifehérítését szeretnék elérni.

14
Az 5 szeretetnyelv „atyja”

Magyarországra érkezett Gary Chapman, a világszinten elismert párkapcsolat szakértő, az 5 szeretetnyelv pszichológiai fogalom és könyvsorozat megalkotója, akinek munkássága milliók házasságára volt hatással.

2
Tanácsadás

A Fehér Ház korábbi szóvivője szerint Obama szívén viseli az ország sorsát, és boldog lenne, ha megoszthatná tapasztalatait Trumppal.

17
Per

Elutasították Tarsoly Csaba volt Quaestor-vezér keresetét, amit a Magyar Nemzeti Bank ellen nyújtott be – írja a Magyar Nemzet.

1
Diplomácia

A Fülöp-szigetek hírhedten szabad szájú elnökével, Rodrigo Dutertével találkozott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

25
Gender studies helyett

A családtudományokat demográfiai szempontból tartja fontosnak a kormány, és a közösségi szemlélettel közelít a kérdéshez – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

11

Ingyenes képzés indul leendő nevelőszülőknek, amelyre 500 millió forintot fordít a kormány európai uniós forrásból a következő három évben – mondta el az Emmi államtitkára.

2

A budapesti lehet az eddigi legjobb vizes vb – jelentette ki a helyszínek bejárása után a FINA igazgatója. Hozzátette: mindig vannak olyanok, akik sokallják a költségvetést, de a befektetés az előző években is többszörösen megtérült.

6
Elég a korrupcióból!

Ezrek vonultak Oroszország utcáira vasárnap, hogy a korrupció ellen tiltakozzanak, noha a kormány megtiltotta a tüntetést és kemény megtorlásra figyelmeztetett. A fenyegetést tettek követték, több száz demonstrátort tartóztattak le. Az USA tiltakozik a lépés ellen.

16

Előrehozott parlamenti választásokat tartottak Bulgáriában vasárnap. Az eredmények alapján az eddig is kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért párt nyerte a voksolást, de 32,8 százalékos eredménye miatt koalíciós partnert kell keresnie.

1
Függetlenség

A spanyol kormány nem támogatja, hogy egy független Skócia az EU-ban maradhasson a Brexit után. Legalábbis, amíg nem adja le a hivatalos jelentkezését a belépéshez – írja a politico.eu.

17
Annegret Kramp-Karrenbauer

A németországi Saar-vidék tartományban a választók elutasították a baloldali „kísérletezést” – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer a vasárnapi helyi törvényhozási választás után. A tartományi miniszterelnök szerint a CDU sok fiatal szavazó támogatását is elnyerte.

4

Martin Schulz bevetése sem volt elég a német szocdemeknek a győzelemhez a Saar-vidéki tartományi választáson,a szavazatok 40 százalékával egyértelműen nyert ugyanis a kereszténydemokrata CDU. Nagyot buktak a baloldali populisták, a bevándorlásellenes AfD 6 százalékkal bejutott a parlamentbe. A zöldek kiestek.

vezérkomment: Bukovics Martin
4

Angela Merkel elutasítja, hogy az uniós támogatások csökkentésével büntessék a közös döntések végrehajtásától elzárkózó vagy a jogállamiság ellen vétő tagállamokat. A német kancellár erről az EU jövőjéről szóló római nyilatkozat aláírásának alkalmából beszélt.

13

Indul a nemzeti konzultáció a jövő héten. A bevándorlásról, az energiaárakról, az adó- és foglalkoztatáspolitikáról, valamint a civilek átláthatóságáról kérdeznek. Keresse a postaládájában!

23
LKA

Kilenc hónappal a berlini terrortámadás előtt már tudtak arról német hatóságok, hogy a tunéziai elkövető öngyilkos merényletre készül. A bűnügyi hatóságok már akkor Anis Amri kitoloncolását javasolták, mégsem történt semmi. Jogilag nem lett volna kivitelezhető, állítják.

40

A Demokratikus Koalíciónak minden egyéni körzetre megvan a saját jelöltje a 2018-as országgyűlési választáson, közölte Gréczy Zsolt.

40
Drakula szomorú

Egy friss felmérés szerint a romániai lakosság 67 százaléka igazságtalannak tartja a román társadalmat, mindössze 26 százalékuk véli úgy, hogy igazságos. A kutatás szerint az emberek azt is elvárják, hogy mentse meg őket az állam, de egyre kevésbé bíznak az intézményekben és embertársaikban.

1
háló&puding
A skótok újabb függetlenségi népszavazást szeretnének, London azonban továbbra is elutasítja a referendumot.
Mária Terézia születésének 300. évfordulójára közép-európai koprodukciós film készül a császárnő és királynő ifjú éveiről.
5
A Sex Pistols őspunk együttes frontembere, Johnny Rotten támogatásáról biztosította Donald Trumpot és a Brexitet.
5
Emós punk stílusban dolgozták fel Donald Trump érzelmektől átitatott tweetjeit. SAD!
4
A KDNP elnökének a kicsukott Isten vasvesszejéről szóló versét szavalja a trash celeb.
21
A színház nézőterét átépítik, ezért a társulat áttelepült a Városmajori Szabadtéri Színpadra.
Kézműves sör, kézműves csokoládé és kézműves szappan. Ráakadtunk az ország első kézműves rockzenekarára!
5
Március 30-án csütörtökön este héttől az irodalom veszi át a főszerepet Budapesten.
Az eddig is kormányzó jobbközép GERB párt nyerte a bulgáriai előrehozott parlamenti választásokat.
1
Vasárnap az őrizetbe vettek szabadon engedéséért vonult az utcára pár tucat ember Minszkben, de ők sem demonstrálhattak sokáig.
3
A román szocdemek elnöke, Liviu Dragnea horgászni tanította a hétvégén Sorin Grindeanu román miniszterelnököt. Dragnea 17 csukát fogott, a kormányfő 9-et.
4
Radnóti András, a Momentum külkapcsolati koordinátora cikket írt az ÉS-be az új politikusok és új értelmiségiek felelősségéről. Értelmiségit.
12
Hargita megye egész területén havazik, a magasabban fekvő útszakaszokon téli körülmények között lehet csak közlekedni.
1
A világháborúban tökélyre fejlesztett módszert látják visszaköszönni a hazai liberálisozás, brüsszelezés, újszdszezés esetében.
55
Eljött Martin Schulz ideje, hirdeti a német szocdemek kampányfilmje. Őt nem lehet megfékezni, mondják.
33
Az Európai Unió Tanácsa cáfolja a vádakat, miszerint az unió haszontalan, beleszól az emberek életébe, és nem törődik valós problémákkal.
18
És elmesélik, mit találtak.
4
Ingyenes koncertet ad kedden Budapesten a Szent Efrém Férfikar és a Közép-európai Egyetem zenekara. Regisztrálnia kell csak hozzá.
1
Az elbontandó egyszintes ház és a helyébe lépő irodapalota.
2
A pápai fejfedőt egy kislány kapta le a Szentatyáról.
4

Újabb bemutatóra készül a Kolibri Színház: Kiss Márton vendégrendező Guus Kuijer 1951-ben játszódó, Minden dolgok könyve című művéből készült szövegkönyvet fordította le és rendezte meg. Három férfi színésszel játszatja el az összes szerepet, a 9 éves főszereplőtől és családjától kezdve a kutyáján át a szomszéd néniig. A miértekről a rendezőt kérdeztük próba közben. Interjúnk.

Aladár
(Dívány)

Gyakori szülői tévhit, hogy a gyereknevelés néhány évet elvesz az életből, de úgy tűnik, ennek az ellenkezője igaz. Egy új kutatás szerint ez az öregedő szülőknek segítő gyerekeknek köszönhető.

Haszon Zsófia
(24.hu)

Itt a válasz az újra és újra ismétlődő szerelmi forgatókönyvekre!

dr. Komlósi Piroska
(Képmás)

Sajnos a sok válás miatt nem ritka, hogy egy családból hiányzik az apa. Ha a szülő másik városban vagy országban dolgozik, az otthon maradó felnőtt terhei és problémái nagyon hasonlóak az egyszülős családokéhoz, mégis nagyon különböző helyzetekről van szó. Interjú.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Csomós Marit választották meg új tagnak a februárban elhunyt Berek Kati helyére a nemzet színészei.

Böszörményi Nagy Gergely
(Facebook)

Minden ingyenjegyünket a kispénzű diákok és tanáraik kapják, akik enélkül sosem jutnának közel világnagyságokhoz.

Juhász Dávid
(Kultúrkavalkád)

A pesti srácok az elmúlt hónapokban beköltöztek nem csak a műtermembe, de az életembe is. Interjú.

Jásdi István
(Mandiner)

Börtönben élünk. Erről szól számomra Deák Kristóf szép kisfilmje.

Pulitzer-emlékdíjat kapott az életmű kategóriában Horvát János, az írott sajtó kategóriában pedig Brückner Gergely – tudatta a Joseph Pulitzer-emlékdíj Alapítvány vasárnap az MTI-vel.

Vass András
(Facebook)

Olcsó, hitvány és igen színvonaltalan az, amit műveltek!

Schiffer András
(Facebook)

A hvg.hu (természetesen ismeretlen) szerzője kedvesen szemlézi a Figyelőnek adott interjúmat.

Havas Henrik
(Facebook)

Ma, azaz 2017. Március 16-án, 12:35 perckor (kb.) azt mondtam Évának a titkárnőmnek, hogy: csak arra vagyok kíváncsi, mikor veszik észre, hogy minden héten abba a HOT! Magazinba írok tárcát, amelyik momentán a Mészáros Lőrincé.

Csak divat, hogy ma a könnyedebb fehérborok a trendik, simán lehet, hogy évek múlva a nagyobb testű vörösborok felé fordul a közönség érdeklődése, mondja az egri Vincze Borászat trónkövetelője, Vincze Péter, aki Mandiner.bornak adott interjújában beszél terveiről, apjáról, Vincze Béláról, valamint az egri borászokról és borvidékről is.

Igazi Csíki Sör
(Facebook)

A felek megegyeztek abban, hogy a Ciuc és a Csíki Sör márkanevek egymás mellett békében meg fognak férni a piacon.

Gazda Albert
(Magyar Nemzet)

Izgalmas kizárólag az egyedi tud lenni, az egyforma nemigen. A komló hazai rehabilitálása és tündöklése ennek és a fentiekből fakadó nemzetközi tendenciák begyűrűzésének köszönhető.

Elter Tamás
(Origo)

A patinás sör címkéjén már azt megelőzően ott virított a vörös csillag, hogy mint a kommunista eszmeiség szimbóluma Trockijnak, vagy bárki másnak eszébe jutott volna.

Ha minden igaz, a Fantasztikus világok című tanulmánykötet összes szerzőjét egy színpadra fogja ültetni az Athenaeum a Könyvesztiválon, ahol egyébként maga a kötet is debütál. A Star Warstól a Trónok harcán át a Walking Deadig bezárólag egy sor mű és téma kapcsán értekeznek politológusok, újságírók és egyéb okostojások a fikciós világok politikájáról – köztük portálunk főszerkesztőjével.

scal
(Filmbook)

Nézzük csak, milyen címet adtak volna ennek a filmnek, ha mondjuk, teszem azt, harminc évvel ezelőtt készül... öööö... Hetedik utas a Halál? Hm. Esélyes.

Rusznyák Csaba
(Geekz)

Galandon cselekményvezetése példásan átgondolt; pontról-pontra építi fel a karakterek jellemét és célját, és kémkedés ide, nagypolitikai háttér oda, mindig az ő személyes történetüket, drámájukat tartja fókuszban.

FilmBaráth
(Smoking Barrels)

Barbarella (Jane Fonda) az erősen alulöltözött navigátor azt a feladatot kapja a Föld elnökétől, hogy keressen meg egy eltűnt tudóst, bizonyos Durand Durand-t.

„Nyissunk a múltra, hogy legyen jövőnk!” címmel látható a XX. századi történelmi traumáinkról köztéri kiállítás 2017. március 16. és március 30. között a Madách téren.

Borbás Barna
(Heti Válasz)

Ez itt Magyarország, itt még a forradalom is lehet törvényes.

Pető Zoltán
(Regnum Portál)

A Habsburg-Lotaringiai ház magyarországi uralma teljesen legitim volt és semmiféle zsarnokság vagy elnyomás esete nem állt fenn – szemben azzal, amit a baloldali és „kuruc” történelemszemlélet is szeret állítani.

Bödők Gergely
(Mandiner)

A Kádár-korszak nagy filmes nemzedékének egyik legkiemelkedőbb alkotójára az 1984-ben készült Vörös grófnő című kétrészes filmjének elemzésével emlékezünk.

Kell-e Magyarországon a román DNA-hoz hasonló korrupcióellenes ügyészség? Erről vitatkoztak az Eötvös Csoport szerdai konferenciáján. A Sapientia Egyetem szakértője szerint Romániában a DNA és az ügyészi elit egy új bálvány lett, miután a politikai elitből kiábrándultak az emberek. Schiffer András azért is ellenzi egy hasonló szervezet felállítását Magyarországon, mert annak az élére is csak egy Polt Pétert ültetnének. Tudósításunk.

Takó Sándor

Gary Goldman azt állítja: a Walt Disney az ő forgatókönyvét, dialógusait, figuraterveit engedély nélkül felhasználva készítette a Zootropolis – Állati nagy balhé című filmet.

Rutz Tamás
(Rutz Tamás blogja)

Ez nem handabanda. Sokkal inkább garancia, hogy élheted az életed és lehet érdemi magánéleted, saját tulajdonod.

Mátyás Ferenc
(Ars Boni)

A véleménynyilvánítás szabadságával szemben nem konkurálhat a nyugodt ünnepléshez való (nem létező) jog.

BlitzWolf BW S-5 gyorstöltő és kábelek tesztje. A verdikt mindkét esetben pozitív: a gyorstöltés valóban gyorstöltés, és a kábelek is minőségiek.

Megan Molteni
(Wired)

A Facebook és mások is öngyilkosság-megelőző technikákat dolgoznak ki. Ezek a rendszerek előbb-utóbb többet tudhatnak rólunk, mint mi magunk, viszont bőven a végzetes tett előtt figyelmeztethetnek. Mesterséges intelligenciával bővül a preventív orvostudomány?

Kristin Kostick
(Baylor College of Medicine Blog)

A társadalom egyre jobban elfogadja emberi test és technológia egymásba integrálódását, ember és gép közti határok összemosódását.

Chris Dixon
(The Atlantic)

Arisztotelész logikájáig nyúlnak vissza a matematikai logikából kialakult számítástudomány gyökerei.

Nincsenek Európában a szó szoros értelmében vett no-go zónák, ahová a hatóságok ne mernének bemenni, problémás területek és párhuzamos társadalmak viszont valóban léteznek – mondja a marokkói származású Saad Amrani, a brüsszeli rendőrkapitány tanácsadója a Mandinernek. Azt elismeri, hogy nagy gondok vannak a bevándorlók integrációjával. Interjúnk.

K. Toók László
(Facebook)

Ezúton szeretnék gratulálni Orbán Viktornak, hogy nem csak azt érte el, hogy magyar magyarnak ellensége, de a hazatérőket is idegenként fogadják.

Tamás Gáspár Miklós
(HVG)

A szenvedőkön segíteni kell. Az igazságtalanság ellen tiltakozni kell. A védteleneket óvni kell. A hatalmat korlátozni kell.

Katrein Ferenc
(index.hu)

Egy titkosszolgálati offenzíva zajlik az Európai Unió ellen, ennek pedig részei azok a befolyásolási műveletek, amiben az oroszoknak komoly tudásuk és hagyományaik vannak. Interjú.